Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1986 / 2208
(#) FordPrefect válasza bluefive hozzászólására (») Feb 1, 2018
Mi is a Hipersil?? A mindenhol meg értelmezhetetlen..
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2018
(#) sandor1632 válasza bluefive hozzászólására (») Feb 2, 2018
Eredetileg hipersil maggal használtam a PP kimenőket.
Nagyon jó a basszusa meg minden, jó a tere is, de M maggal minden tekintetben szebben szól.
A magas hangokban jelentkezett a legnagyobb különbség.

Mértem primer induktivitást mind a 2 maggal.
SM102B: 7,2T, ugyanez a kimenő átlemezelve M102: 16,1T.

Kb. 1 hónappal ezelőtt még én is meg voltam győződve, hogy nagyon jó a hipersil..
Ki kell próbálni mindkettőt. Szerintem az M mag jobb, de ez szubjektív vélemény, ahány fől, annyiféle ízlés.
(#) Orbán József válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 2, 2018
Tisztelt Fórumtársak!
Elszomorodtam... Ugy-e, bemutattam, hogy a csöves nyákokat telifóliásra készítem, ami néhány kimondott, vagy nem tetszikelt, vagy ellen tetszikelt értékelést, illetve néhány bíráló szót kapott.
Az indokok a plusz szórt kapacitások bevitele, illetve a pcb vezetősávok közelségének veszélyéről szóltak. Ki nem mondva ez nem jó, legtöbben másként csinálják és csakis úgy lehet jó...
Tegyük hozzá, a telifóliás módszert nagyobb frekvenciákon használták, akár a mérés, akár a haditechnikában. Egyesek szerint HF erősítőkben meg káros...
Ekkor feltettem egy nyákrajzot, amiről ordít a dilettancia, még csak megjegyzés sem érkezett rá! Hogy is van ez? A cső csatlakozó lábak közt kóboroló vezetékezés ezek szerint rendjén való? Ezt lássa egy most kezdő csövező, illetve akik eddig nem tudták, itt nagyobb feszültségek, impedanciák vannak, lehet össze-vissza huzigálni a vezetékezést, árkon-bokron át és az úgy szép és jó?
Az én eljárásomhoz tartozó utólagos, forrasztási maradék eltávolítást, védő lakkozást nem is említettem, természetesnek gondolom.
Kissé csalódott vagyok, Fórumtársak.
A végső telifóliásom ilyenre sikeredett, szerintem nem szórt kapacitásoktól szenvedő és nem egymásra veszélyes áramutakkal, vezetősávokkal tarkított.

végső.JPG

(#) Orbán József válasza sandor1632 hozzászólására (») Feb 2, 2018
Idézet:
„Nagyon jó a basszusa meg minden, jó a tere is, de M maggal minden tekintetben szebben szól.
A magas hangokban jelentkezett a legnagyobb különbség.”
Mintha erről írtam volna múltkorában, íme itt a megerősítés.
Egy bizonyos, akár nem is túl magas szinten máris kibukik, a hipersilt lehet ugyan kimenőnek használni, de az a minőség nem forog közkézen, aminél már nem hallani különbséget a jó lemezeshez képest, vagy jobbat.
Szólni biztosan fog és sokan használják is.
(#) sandor1632 válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 2, 2018
Hát igen, részben emiatt gondolkodtam el, hogy kipróbálom, addig-addig mondogattad korábban..
(#) CHZ hozzászólása Feb 2, 2018
Beállítottam az új végcsövekhez is, néhány mérés.
14V eff kimeneti szintnél, 8 Ohm műterhelés, ul módban, 6dB visszacsatolás.
(#) bta válasza FordPrefect hozzászólására (») Feb 2, 2018
Alapértelmezett angol köszönésfajta, a német vegyipari multi legismertebb mosóporának címezve.
"Hi Persil!"
(#) messius hozzászólása Feb 2, 2018
Szeretnék tanácsot kérni sasszin belüli légszereléses huzalozásról. Milyen vezeték ajánlott és melyik kerülendő? Merev vagy sodort ér, mekkora keresztmetszet? Különböző részeknél(tápegység, előfok, végfok, fűtés, kimenő trafó stb.) érdemes más vezetéket használni? Eddig vezetékezést 0,5 keresztmetszetű MKH sodort érrel csináltam. Jelenleg készülőben van egy egyszerű ECL86 SE, de szeretnék a vezetékezésre is jobban odafigyelni, ezért jó lenne tisztán látni ez ügyben.
Valamint a sasszi anyaga és vastagsága is érdekelne a zavarok szűrése szempontjából, mit ajánlanak a tapasztalt fórumozók.
Köszönöm
(#) bta válasza sandor1632 hozzászólására (») Feb 2, 2018
Idézet:
SM102B: 7,2T (vágottmagos verzió, A ~ 16cm2)”

A menetszámok eredetileg milyen keresztmetszetű magra lettek kiszámolva?
Kösz, nincs több "kérdésem"...
(#) bta válasza messius hozzászólására (») Feb 2, 2018
Ahol csak lehet, hagyd hosszúra az alkatrészlábakat, általános esetben használj valamilyen "ezeréves", azokkal megegyező átmérőjű (de semmiképpen sem vastagabb!) tömör vezetéket, belső jelútra pedig a hangra szimpatikus összekötőkábel fajtát. Fűtésvezeték: az áramnak megfelelő vastagságú sodrott, szorosan összepödörve.
(#) Cinema válasza sandor1632 hozzászólására (») Feb 2, 2018
Talán inkább 7,2Henry, illetve 16,1Henry induktivitást mértél. Elég durva eltérés ez.
-
Ha ugyanazt a menetszámú tekercset előbb M-vassal, majd Hipersil vassal próbálod ki, nyilván lesz eltérés, mind az adataiban, mind pedig a hangzásában, tehát az összehasonlítás így nem jó.
Minkét transzformátort a maga adataihoz méretezve, nem biztos, hogy jobb lesz az M-mag, pláne ha nagy teljesítményekről van szó. (50W és fölötte.)
( Ha mégis jobb lenne az M-mag, akkor azonnal szerezzél be nekem kb.7-8kg-nyi M170-es vasat, vagy minimum M150-es méretben.)

Üdv!
(#) messius válasza bta hozzászólására (») Feb 2, 2018
Forrlécre lesz szerelve az áramkör, így ez nem igényel vezetékezést, (csak alkatrészlábak kapcsolódnak). Viszont a tápegység rész távolabb fog kerül(kb.30cm) az erősítő résztől, ahová már csak a DC tápfesz érkezik. Pontosabban két feszültségérték: 195V és 215V. Ez is lehet a javasolt alkatrészláb vastagságú tömör vezeték és össze lehet "pödöri" a két eret mint pl. a fűtés vezetéknél?
UTP Cat5-ös kábel is alkalmas lehet erre a feladatra? (Elnézést a szentségtörésért ,hogy ebben a topikban ezt le mertem írni!!!)

A hangerő potméterhez és a bemeneti résznél árnyékolt hangfrekvenciás kábelre gondoltam,( árnyékolás egyik vége sasszira kötve).
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2018
(#) Cinema válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 2, 2018
Kedves Orbán József!

Ne legyél szomorú, mert mi is azok leszünk, ha csalódsz bennünk.
Nem minden megoldás tetszik nekem az "újabb" csöves technikában, amit sokan gyakorolnak, ezeket teszem szóvá.
Ettől még lehet jó bármilyen megoldás, kivitel.
Nem kell rám hallgatni, mindenki másképp csinálja ugye.
Én maradok mindenesetre a régebbi, bevált dolgoknál.
Hipersil kimenőtranszformátoraim, megfeleltek a megrendelőknek, amit magamnak építek, az is Hipersil lesz, csak idő kellene hozzá, mert kapkodva nem lehet haladni.
Dícsérjük a munkádat, szépek a tekercselések, amit a képeken bemutattál, csak így tovább.

Üdv!
(#) ronin75 válasza CHZ hozzászólására (») Feb 2, 2018
Szépnek szép. De mi újság 20 Hz és 20 kHz-en?
(#) Orbán József válasza Cinema hozzászólására (») Feb 2, 2018
Idézet:
„...tekercselések, amit a képeken bemutattál....”

Azért a múltkorában a szépség ellenére egyben menetzárlatot okoztam, de csak 1 napi munkát kellett kidobni...
Nem szeretném azt az érzetet kelteni, hogy engem aztán ne kritizáljon senki...
A hipersiles elégedettségről: Amíg nem hallottál jó kimenőt, jó rendszerben, addig annak kell örülni, ami van.
Amúgy valahogy senki nem szól mellette, ellene a felrakott "jól sikerült és szimmetrikus nyák"-ra.

Mitől fééééélteeeek....?
Farkastól???

ITTEN la
(#) CHZ válasza ronin75 hozzászólására (») Feb 2, 2018
Szerintem lényeget ebből is látja aki már méregetett csöves végfokot.
Mértem ezeken a frekiken is (csak nem fotóztam), ha lesz időm azt is megmutatom, nem fogsz csalódni.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2018
Köszönöm, várom a képeket.
Felesleges, ne fáradj vele. A hozzászólásodban benne van minden, a lényegét értelmezi mindenki ahogy akarja.
(#) CHZ válasza ronin75 hozzászólására (») Feb 2, 2018
Megcsinálom, csatolókondik cserélgetése miatt úgyis ismét szétkapom, így mérni is tudom..
(#) csa7684 válasza CHZ hozzászólására (») Feb 2, 2018
Már vártam mivel fogsz előrukkolni! Gyönyörű profi munka, biztosan dögös hangja lehet.
(#) CHZ válasza csa7684 hozzászólására (») Feb 3, 2018
Köszönöm.
Hang amit produkál nekem nagyon tetszik, pedig került bele néhány félvezető is, sokak szerint ez káros. Áramgenerátor és a meghajtás tápjában van néhány J FET, FET és tranzisztor.
(#) messius válasza CHZ hozzászólására (») Feb 3, 2018
Szép munka, gratulálok! Milyen vezetéket használsz a sasszin belül?
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2018
(#) CHZ válasza messius hozzászólására (») Feb 3, 2018
Köszönöm, ezüstözött réz belső vezetőjű,PTFE szigetelésű vezeték.
(#) csa7684 válasza CHZ hozzászólására (») Feb 3, 2018
Ez nagyon profi belülről! Szinte vezetéket sem látni. Biztosan sok időt és hozzáértést igényelt. Biztosan jók a mély hangok, szépen duruzsolhat.
Köszönöm.
Erősítőt egy panelre terveztem, így könnyebb huzalozni, földhurok is könnyebben elkerülhető.
Kiszolgáló áramkörök kerültek külön panelre.
Jelenleg próbálgatom, csövek bejáratása folyik.
(#) csa7684 válasza CHZ hozzászólására (») Feb 3, 2018
Milyen kimenőket használtál? Készen szerezted be vagy te magad tekerted?
Ez saját készítésű.
Járatás alatt van, ma 8 órától...
Ez tömör vagy sodort ér? Mekkora keresztmetszetű, vagy különböző részeknél eltérő keresztmetszetűt használsz?
Elnézést a sok kérdésért, de a következő csövesnél több figyelmet szeretnék szánni a vezetékezésre, viszont kevés infót találni erről a témáró.
Köszönöm
(#) CHZ válasza messius hozzászólására (») Feb 3, 2018
Sodrott, 0,5 és 0,7 ezeket tudtam beszerezni. Másik fórumon megjelent hirdetés alapján vettem.
Betenném ide, de manapság ez már nem lehetséges, törölni fogják!
Köszönöm az infót! Amúgy én is 0,5-ös sodrottat használtam eddig, bár az nem ezüstözött, csak sima réz kábel. Lehet hogy túl nagy jelentőséget tulajdonítok ennek a dolognak!?
Következő: »»   1986 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem