Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   600 / 982
(#) zsa válasza gyuszo hozzászólására (») Máj 31, 2018 /

Ha igy van akkor kisebb kopresszort veszek 5.5kw ost . Csak annak a levegőszálitása azthiszem 690l/perc igy tartalék termelés nincs és kérdéses a folyamatos használat mellett hány báron működik a kabin.
(#) erbe válasza zsa hozzászólására (») Máj 31, 2018 / 1

Minél nagyobb a kompresszor, annál biztosabb, hogy tehermentes állapotban indul a motorja. Azaz vagy nem tudja az eladó, hogyan működik, vagy sz-t akar rádsózni.
(#) pont válasza zsa hozzászólására (») Máj 31, 2018 /

Ha ez segít, nekünk a 7,5KW.os kompresszor, nem indult el csillagban, mert ugyan a nyomást azt el engedi a szelep, de a két nagy henger, ráadásul bejáratás előtt, visszafogta. A 3x16A nem volt elég, , de a 3x25A már igen, a deltához, amivel vígan megy.
(#) amda hozzászólása Máj 31, 2018 /

Sziasztok! A villanyoszlopon miért van 5 vezeték? Mert ugye van a 3 fázis meg a 0. Mi az ötödik? Az az utcai lámpák külön fázisa?
(#) Bakman válasza amda hozzászólására (») Máj 31, 2018 /

Igen.
(#) amda válasza Bakman hozzászólására (») Máj 31, 2018 /

Köszönöm a választ!
(#) gyuszo válasza pont hozzászólására (») Jún 1, 2018 /

Igen, a kérdésre nekem is ez volt az első válasz, Bővebben: Link hosszabb távon megérné. A 66 A-ről 75 A-re bővítésnél csak a 9 A különbözet után kell hálózatfejlesztési hozzájárulást fizetni.
(#) ötfelezős válasza sámli hozzászólására (») Jún 4, 2018 /

No, erre már elhiszed, hogy ez nem nullavezető megszakító lehetőség volt, hanem valódi segédérintkező?

EBBBBB.jpg

(#) slimtomi hozzászólása Jún 6, 2018 /

Helló Mindenkinek!

Egyfázisú aszinkron motor bekötésével kapcsolatos kérdésem lenne, mivel értelmes és hiteles szakirodalmat nem találtam továbbá gyakorlatilag a tankönyv sem ír róla semmi hasznosat :/
A mellékelt képeken látható az adattábla és gyári bekötési mód is, illetve ahogy magam kötöttem be a gépet.

A gyári bekötéssel csak búg a motor.
Ahogy én kötöttem be, úgy szépen indul és forog:
 V1 - fázis
 Z1V2 - nulla
 Z2W2-U1 - 30mikroF kondenzátor nyomógomb nélkül
Hidalás a matrica jobb ábrája szerint.

Habár a motor normálisan forog, szerintem az én bekötésem helytelen.

Kédéseim a következők:
Hagyhatom így a bekötésem?
30 mikrós kondihoz kell nyomógomb?
Ez most üzemi- vagy indító kondi?
Szerintem én most a főtekercsre körtöttem a kondit, így elposszanhat a kondi?
Az egyik tekercs kivezetésein 5 ohmot mértem, a másikon szakadást. Lenne a motorban egy áramrelé?

Válaszaitokat előre is köszönöm!
Szép napot mindenkinek!
(#) Massawa válasza slimtomi hozzászólására (») Jún 6, 2018 / 1

Ha jol emlékszem az Imi motirnak külön topikja van. Menj oda, biztos segitenek, vagy találsz infot.
(#) kristikoma válasza amda hozzászólására (») Jún 6, 2018 /

Vigyázz, az ami szerinted nullavezető, valójában a PEN, azaz védővezető(PE)+nulla(N)! Amúgy az ötödik valóban a közvilágítás kapcsolt fázisa.
(#) slimtomi válasza Massawa hozzászólására (») Jún 6, 2018 /

Nagyszerű, köszönöm!
(#) pont hozzászólása Jún 9, 2018 /

Sziasztok!

Villámcsapásunk volt, szerintetek mi lehetett az áram útja? A nappali áram Fi reléje azonnal levágott, az éjszakaié nem, viszont annak meg a kismegszakítója. Végül is "csak" a bojler lett zárlatos, fűtőbetétcserekor az volt látható, hogy a zöld-sárga vezetékek égtek meg. Más kár még egy UTP kábel, ami a routert és a Pc-t kötötte össze, az alaplapnak sem lett baja.
(#) Bakman válasza pont hozzászólására (») Jún 9, 2018 / 1

Idézet:
„szerintetek mi lehetett az áram útja”
Ha vannak égésnyomok, akkor arra ment.
Idézet:
„a zöld-sárga vezetékek égtek meg”
Mindenképpen ellenőrizzétek át a villamos rendszert, lehetőleg ÉV műszerrel és minden kötődoboz vizsgálatával. Lehetnek rejtett helyen is égések, ráadásul ha ez védővezetőben (zöld-sárga) történt, akkor a ház veszélyes lehet. Ha három fázis van bekötve, akkor a nulla sérülése esetén elsősorban a gépek vannak veszélyben.
(#) gyuszo válasza pont hozzászólására (») Jún 9, 2018 /

Idézet:
„a zöld-sárga vezetékek égtek meg”

A védővezető tette a dolgát. Ha nem lett volna nagyobb lehetett volna a kár.
Az áram útja valószínűleg a védővezető volt.
Ha kertes ház és tetőtartó van nézd meg ott a Nulla vezető kötést, ha van, a védőföldelést és PEN szétválasztást is.
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2018
(#) gyuszo válasza gyuszo hozzászólására (») Jún 9, 2018 /

Ereszcsatorna környékén van-e vezeték, kerítéshez, kapuhoz csengő vezeték.
Ezeket is érdemes megnézni.
(#) pont hozzászólása Jún 9, 2018 /

Köszönöm a tanácsokat! Azóta egyfolytában keressük hol okozhatott még kárt, de egyenlőre csak a bojler kapcsolója körüli vékony zöld sárgák lettek sötétbarnák, még a bojlerhez menő földelő vezeték is teljesen épp maradt, szóval szerencsésnek érezhetjük magunkat, csak nem értem, ha kint valami fémszerkezeten keresztül a földbe csapott, akkor miért vágta le védelmeket?
(#) Balaa16 válasza pont hozzászólására (») Jún 9, 2018 /

Üdv! A házadra szerelt villámhárító össze kell legyen kötve az EPH csomóponttal. Villámcsapás esetén több 10kA áram folyik a föld felé, ami elég jó földelési ellenállást feltételezve is (pl 1 Ohm), több 10kV-ra emeli a földpotenciált. Ha nincs túlfeszültségvédelem kiépítve, akkor ez a feszültség az elektromos készülékeid szigetelésein fog átütni. (most a bojler) Ezenkívül még másodlagos hatása a villámnak az indukált feszültség, ez okozhatta az UTP kábel vesztét. A routerbe kötött UTP és tápkábel egy zárt hurkot alkotott, a közelében levezetett villámáram (pontosabban a dI/dt) igen magas feszültséget indukálhat. Ezek a hatások okozhatták a kismegszakító, FI relé leoldását. Ha villámhárító van a házadon, vagy pár 10m-es körzetedben, akkor megfontolandó a túlfeszültség védelem kiépítése.
(#) Balaa16 válasza Balaa16 hozzászólására (») Jún 9, 2018 /

Idézet:
„kint valami fémszerkezeten keresztül a földbe csapott”
Ezek szerint nincs villámhárítód. Ahogy előttem írták, pl a tetőtartó viselkedhetett természetes felfogóként.
(#) ötfelezős válasza Balaa16 hozzászólására (») Jún 10, 2018 /

zárt hurkot alkotott, a közelében levezetett villámáram (pontosabban a dI/dt) igen magas feszültséget indukálhat
A pontosság kedvéért: Nyitott hurokban indukál a di/dt feszültséget. Zárt hurokban a villámáram csúcsértéke indukálja a maximális áramot.
(#) Balaa16 válasza ötfelezős hozzászólására (») Jún 10, 2018 /

Szia! Köszönöm a pontosítást, valóban így a korrekt. A hurok nyitott, ha az indukált feszültség nagysága elég magas lesz, akkor a térerősség átütést hoz létre a készülékben, ezen az íven záródik az áramkör.
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2018
(#) pont válasza Balaa16 hozzászólására (») Jún 10, 2018 /

További áldozat lett még, az általam készített, bojler hőfokát mérő Ds-AVR egység, és egy ultrahangos vízszintjelző panelka... ,
(#) pucuka válasza pont hozzászólására (») Jún 10, 2018 /

Remélem van a villámcsapás másodlagos következményeire biztosításod, mert különben a biztosító csak az elégett villámcsapással közvetlenül érintett vezetékdarabot fizeti.
(#) llax válasza ötfelezős hozzászólására (») Jún 12, 2018 /

Ethernethez használt UTP-n a hurok jó eséllyel nyitott lesz.

Nálam 2 éve vitt el minden UTP-vel összekötött eszközt egy közeli villámcsapás (alaplapi vezérlők, router, internetszolgáltató eszköze). Azóta zártam azt a bizonyos hurkot: FTP-re cseréltem az UTP-t (vannak 20-25m-es szakaszok is). Az esetleg kialakuló nagy áram kárt tehet a vezetékben, de talán nem emelkedik annyit a feszültség, hogy a készülékekben lévő impulzus trafók átüssenek.
(#) hegman hozzászólása Jún 14, 2018 / 3

Egy kis ismertető az MSZ 447 2018 "Csatlakoztatás kisfeszültségű, közcélú
elosztóhálózatra" és VMBSZ 2017-ről.
Friss és ropogos anyag.
egy kicsit több mint 2 mb így daraboltam. (total commander)
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2018
(#) hegman válasza hegman hozzászólására (») Jún 14, 2018 / 3

és a második rész
(#) ötfelezős válasza hegman hozzászólására (») Jún 14, 2018 /

Nem lehet egy előadásban mindenre kitérni. Így meg féligazságok maradnak. Például ez az 1914. óta tilos a sodrott kötés, ez úgy igaz, hogy azoknak a biztonsági szabályzatoknak tényleg csak "önként csatlakozhatsz" jogállása volt. Megpróbálták, de "a közkötelező erejű rendeleti formában való öltöztetését elérni nem tudta". És egyébként nem is a sodrott kötés volt tilos, hanem egyetlen kötési módszer volt megengedve, "csakis szigetelőlapon nyugvó, csavaros szorító segélyével". Ilyent meg sosem láttam 55-ös vagy 65-ös dobozban, így aztán lehet mondani, hogy ezzel az előírással szemben egyöntetű volt egy egész ország csendes szabotázsa, 100 éven át.

Neked persze köszönet az anyagért!
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2018
(#) mugab válasza hegman hozzászólására (») Jún 14, 2018 /

Bocs, de mivel lehet megnyitni ezeket?
(#) vargaf válasza mugab hozzászólására (») Jún 14, 2018 /

Ott van az eredeti hozzászólásban, daraboltan tette fel. Mindet le kell tölteni és Totál Commanderrel egyesíteni.
(#) mugab válasza vargaf hozzászólására (») Jún 14, 2018 /

Köszi!
Számomra nem volt egyértelmű, hogy a megnézéshez is kell a total commander meg az egyesítés.
Következő: »»   600 / 982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem