Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   606 / 982
(#) elektroncso válasza 1Tromos hozzászólására (») Júl 2, 2018 /

Az komoly táv. A 2,5mm2-est én sem ajánlom. Lehet, hogy működne, de nem aludnák mellette nyugodtan. Én minimum 4mm2-sel mennék oda 16A-re biztosítva. Külön épületről van szó? Mert ha igen akkor ütnék le földszondát is.
(#) 1Tromos válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 2, 2018 /

Ha jól látom a Legrand 600 Ft, Schneider 1500 Ft körül van.
Nem elsősorban a spórolás miatt, de nem látom az árkülönbség előnyeit. Ismerem mindkét márkát, minden kapcsolóm és konnektorom Legrand, de szereltem Schneidert is szüleimnél, nagyon tetszettek a beépítést könnyítő megoldásaik. Más előnyt nem tudok felhozni. Maradnék a Legrandnál és persze a kérdésnél, hogy a B vagy C karakterisztikát mi szerint válasszam meg? Jó a motoros fix fogyasztókhoz a C és a többihez B?
(#) 1Tromos válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 2, 2018 /

Akkor biztosra megyek és 6 mm2 lesz, ahogy tanácsolod.

A ház része, de ez egy L alakú ház és annak a távoli részéről van szó, annak is a legtávolabbi pontjáról. Persze lehetne közelíteni a konnektort némi véséssel, de azzal maximum 4 métert nyernénk és nem is lenne ideális. Egyetlen módon lehetne közelebb, ha a házfalon menne el a vezeték, akkor úgy 21 méter lenne a távolság.
(#) zootyo válasza Boglarka83 hozzászólására (») Júl 2, 2018 /

Szerintem itt mindenki félreérti a dolgot. 32A re bővítésnél a szolgáltató megköveteli a 10-es betápot az oszlopról! Gondolom hogy családi házról van szó, amit régen 6 os betáppal szereltek.
Az teljesen mindegy a szolgáltatónak, hogy a 32A -es biztosítótól milyen kábel megy a lakáselosztóba.
A szaki szerintem arra gondol, hogy a ház homlokzatán/tetőtartó közötti cső vékony a 10-es kábelhez.
(#) Droot hozzászólása Júl 2, 2018 /

Sziasztok!

Szerintem a főzőlapos topikra nincsnek olyan sokan feliratkozva.
Valaki, aki szakmailag kompetens rápillantana erre?
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2018
(#) zootyo hozzászólása Júl 2, 2018 1 /

Ahogy értelmeztem 3fázis volt eddig is, tehát 3x6mm jön be a tetőtartóról/homlokzattól az MÉRŐIG! És ez a lényeg a bővítésnél, és nem más. Ide követeli az EON a 10-es kábelt, ami valószínűleg már tényleg nem fér be a meglévő csőbe. Kár ide bekavarni a lakáselosztót és a a szobákat, áramkörök számát.

A C-set feleslegesnek tartom lakásba. Nálunk a műhelyben minden B16-os (egy és háromfázisúak is) és a 3kW-os motort is simán indítja (de még a 4kW-os kompresszort is). A C-snek az a lényege, hogy lassú reagálású ami családi házakban semmi előnnyel nem jár (kivéve ha mondjuk 5kW feletti motorokat indítasz). Egyedül a PC-s saroknak a konnektora van C10-el védve, mert a B10-est minden harmadik, negyedik feszültség alá tételkor kiverte (oda csak 1,5mm2-es vezeték megy ezért a 10A-es védelem).
A Schneider sokkal megbízhatóbb, ipari márka, komolyabb ellenőrzéssel és mechanikai szilárdsággal (meg sok más szempontból is ipari). Családi házba sok előnnyel nem rendelkezik szerintem. Annyi, hogy a minőség garantált. Legrandból már találkoztam gyárilag hibással, Schneiderből soha (ami nem azt jelenti, hogy nem fordulhat elő).
Amit lakásba semmiképp nem tennék az a Mentavill és egyéb "gazdaságos" kategóriák, "ezekben még az érintkezők is műanyagból vannak". Ha mindenképp az olcsóság a szempont -és ezért sokan hurrogni fognak- akkor Tracon, de ajánlani semmiképp nem tudom, gyakorlatilag az elfogadható kategória alsó határa.
(#) sámli válasza 1Tromos hozzászólására (») Júl 2, 2018 /

Valamit elnéztél. A Schneider is 6-700 körül van.
(#) 1Tromos válasza sámli hozzászólására (») Júl 2, 2018 /

Tényleg, a 6kA-es az 1500 Ft, a 4,5kA tényleg 600. Jó tudni.

Családi házakba a 4,5kA-es elég. Ha nagyon közel van a trafó akkor esetleg jó a nagyobb bár szerintem felesleges, mert a ház beállásánál amúgy is ott vannak a kötelező olvadóbetétek (pont ezért kötelezőek) amik ha modern kisméretű késesek akkor 100-120kA-ek, ha régi típusú "patronosak" akkor kb. 50kA-ek.

Mivel úgy tűnik itt márkafüggetlenül a hasonló teherbírású megszakítók egy árban vannak, mégis a Schneidert választom. Inkább a minőség a fontos.
Nagyobb áramú gépek nincsenek tervben, a számítógép 10 éves, 500 W aktív PFCs táppal. Fő célom a felújítással úgyis az, hogy minél kevesebb fogyasztó jusson egy megszakítóra és így az esélyét is csökkentsem, hogy egy megszakítónak le kelljen kapcsolnia túlterhelés miatt. Ez a mostani 3 megszakítóval nem könnyű, de 10-12-vel már igen.
(#) sámli válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 2, 2018 /

Csak akkor van olvadóbetét, ha közös betápról több mérő van megtáplálva.
(#) elektroncso válasza sámli hozzászólására (») Júl 2, 2018 /

Érdekes. Nálunk (Szlovákia) minden leágazásnál kötelezően van olvadóbetét még a méretlen oldalon a szolgáltatói kismegszakító előtt (légkábelnél tipikusan az oszlopon). Én eddig úgy tudtam, hogy ez Magyarországon is így van. Ha nem akkor viszont első megszakítónak mindenképp nagy zárlati áram megszakítására képes megszakítót szerelnék fel.
(#) gordonfreemN válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 3, 2018 /

120kA-ről(pontosabban a megszakítóképesség közt) 2 lépcső kellene legyen a maximum. Az lenne a helyes ha utánna 50kA-es olvadóbetét következne. Nem tehet be 4.5-set mert átég az ívoltó kamra.
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2018
(#) sámli válasza gordonfreemN hozzászólására (») Júl 3, 2018 / 1

Lakásoknál általános gyakorlat a 4,5kA-es kismegszakítók használata. Ha teljesen korrektek akarunk lenni, számolni kellene a kialakuló zárlati áram nagyságát. A gyakorlatban ennél nagyobb zárlati áram legfeljebb a transzformátor közvetlen közelében alakulhat esetleg ki.A zárlati áram függ a hurokimpedancia nagyságától ami kis keresztmetszetű vezetők alkalmazásakor kivételes esetben engedi meg 4,5kA-nél nagyobb zárlati áram kialakulását.
(#) gyuszo válasza zootyo hozzászólására (») Júl 3, 2018 /

A csatlakozó vezetéknek legalább 16 mm2-nek kell lennie .
3 fázis esetén 4x16 mm2, teljesen mindegy, hogy légvezeték, vagy földkábel.
A PEN szétválasztástól és a 32 A-es kismegszakítótól a mérőbe már lehet 10 mm2 --es vezetéknek kell mennie. A védővezetőnek a földszondához 16 mm2-es szükséges.
A mérőhelytől a lakáselosztóba szintén 10 mm2-es vezetéknek kell mennie.
(#) 1Tromos válasza sámli hozzászólására (») Júl 3, 2018 /

Nem tudom mennyire releváns a hozzászólásom, a mostani kismegszakítók 3kA-osak és a főmegszakító 10kA-os.

5.jpg

6.jpg

(#) sámli válasza 1Tromos hozzászólására (») Júl 3, 2018 /

A kérdés, hogy volt-e már zárlatra leoldás. Amennyiben igen és a kismegszakító nem ugrott le a falról azt bizonyítja, hogy a kialakuló zárlati áram nem érte el a 3 kA-t. Ha nem volt akkor nem tudom megmondani mekkora alakulhat ki nálad. Hogy mekkora zárlati áramú kismegszakítókat raksz így csak attól függ, hogy mennyit áldozol rá. Én beraknám a helyedben a 4,5kA-es típust, de az én vagyok.

Eddig még a helyén maradtak a dolgok, de mivel a Schneider 4,5kA 600 Ft, a Schneider 6kA pedig 900 Ft, inkább a jobbra szavazok a jövőre gondolva. A különbség 3-3600 Ft és arra a 10-20.000 ciklus élettartamra vetítve nem sok.

Arra figyelj, hogy emlékeim szerint a 6kA-es schneider kismegszakítók soroló csatlakozója más.
(#) GPeti1977 válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 3, 2018 /

Régen a 80 -as években emlékszem hogy a karón volt biztosíték és úgy jött be a két szigeteletlen vezeték.
(#) sámli válasza GPeti1977 hozzászólására (») Júl 3, 2018 /

Pontosan. Olyan porcelán szigetelők voltak amibe bele lehetett tekerni olvadó biztosító fejet.

Lehet, hogy nagy hülyeséget kérdezek, de az az a sín, amire a megszakítók mennek az elosztóban?

Nem. Az amivel összekötöd a kismegszakítókat a bemenő oldalon. Fésűs vagy soroló sínként árulják. Amire ráteszed az kalapsín és az megegyezik.

Értem, köszönöm!
(#) 1Tromos hozzászólása Júl 3, 2018 /

Van rá valami szabály, hogy egy zsugorcsőbe mennyi vezetéket tuszkolhatok bele? Azt tudom, hogy minél többet, annál kevesebb az átvihető áram és persze annál nagyobb kínlódás a vezetékezés.

Ha a falon kívül vezetek el szerelt 3 eres 6 mm2 NYM-J vezetéket, akkor kell külön FI relé hozzá? Nagyrészt eresz alatt futna, de akkor is ki lenne téve az elemeknek. A gyantás zsugorcsövek méterárát kicsit húzósnak találom, vagy elég oda a vezeték meglévő PVC szigetelése?
(#) elektroncso válasza 1Tromos hozzászólására (») Júl 3, 2018 /

Léteznek műanyag (PVC) és fém védőcsövek is. Zsugorcsövet ilyen célra nem ajánlom, nem erre van kitalálva. Ha a falon kívül fut a kábel mindenképp ezt használnám, főleg a rágcsálók miatt (padláson, ólakban stb. szintén lényeges). Azt is vedd figyelembe, hogy kültérre UV állót vegyél (ebből a szempontból a horganyzott fém védőcső biztos megoldás, de drágább is).
(#) 1Tromos válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 3, 2018 /

Köszönöm, egészen tűrhető árakon vannak.
(#) Rolie11 hozzászólása Júl 3, 2018 /

KPE cső a legegyszerübb!
Következő: »»   606 / 982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem