Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3187 / 3994
(#) ferci válasza outstep01 hozzászólására (») Júl 5, 2018 /

Szia!
Ha megnézed a nyák feliratait, valószínűleg helyes a megállapításod.
(#) outstep01 válasza ferci hozzászólására (») Júl 5, 2018 /

Köszönöm szépen. Csak biztosra akartam menni.
(#) vargaf válasza outstep01 hozzászólására (») Júl 5, 2018 /

A jelölés szerint: 100 Ω 1 W ellenállás kell oda.
(#) (Felhasználó 116638) válasza outstep01 hozzászólására (») Júl 5, 2018 /

Tudsz mindent.
100 ohm/1W.
Azt azért ne felejtsd el, hogy valami miatt elégett.
Azt a "valamit" kéne kimérni.
(#) RoliNyh válasza outstep01 hozzászólására (») Júl 5, 2018 /

Tegyél be inkább 2W -ost (lehet, csak kissé alul volt méretezve a teljesítménye)...
(#) outstep01 hozzászólása Júl 5, 2018 /

Sajnos a hiba máshol keresendő.
Csere után ugyan az az ellenállás füstölt el.
Holnap hazahozom a multit és kimérem hol lehet a baj. Az ellenállás egy 3300µF 50V kondival van egy körben ami egy US4K 80R diódahíd egyik lábára megy. Ha jól sejtem a dióda lehet a ludas bár a kondi egyik lábának a forrasztása mintha hibás lenne.
Nézzétek el ha rosszul vezettem le. Nagyon érdekel az elektronika és mivel kaptam az erősítőt így tanulásra tökéletes. Ha nem járok sikerrel sem lesz belőle baj.
Kép a nyákról.

Ez az ellenállás szerintem inkább az elkóról ( DC -ről ) megy tovább, tehát arrafelé keress, ami az ellenállásra még kapcsolódik, mint lehetséges terhelő akármi.
A csatolt képeden a felső láb után keresd a zárlatos ( ez már biztos ) alkatrészt.
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2018

Értem. Köszönöm. Azért tippeltem a diódára mert az közvetlen kapcsolatban van egy hűtőventilátorral ami bekapcsoláskor szintén nem megy. Ha itthon lesz a multiméter már kicsit okosabb leszek.

A graetzről az elkó feltöltődik és onnan megy tovább ( +Ut-ről ) a 100 ohm valamerre és a "túlsó" végén van egy nagy terhelés, ami leviszi gnd-közelbe. Ezért égett le újra.

Értem. Köszönöm. Holnap okosabb leszek műszerrel a kezemben.
Továbbá azt is köszönöm hogy nagyon kezdőként nem hurrogtatok le a próbálkozásom miatt!
(#) nagym6 válasza outstep01 hozzászólására (») Júl 5, 2018 /

A nyákképen nem látszik, hova megy a 100 Ohm tovább, illetve több áramköri részhez is mehet. Mint visszább írták, ezt elemezd.
(#) outstep01 válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 5, 2018 /

Valószínűleg nem pont erre gondoltál de ennyi kapcsolódik közvetlen a 100 ohm ra.
NYÁK
(#) nagym6 válasza outstep01 hozzászólására (») Júl 5, 2018 /

És megy tovább egy talán csatlakozósávra, panel bal széle közepén lévő egy vonalban 7 forrpont legfelső pontjára. Ez mi? A 8050 tranzisztor tönkre is mehetett a túláramtól, amitől a 100 Ohm elégett.
(#) outstep01 válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 6, 2018 /

Pontosan egy csatlakozósáv. Innen egy vezetéken megy tovább a vezérlőegységhez ahol a kijelzőn kívül a hangszín szabályzók és a mikrofoncsatlakozók vannak. Eszembe nem jutott volna erre keresni a hibát ám műszer nélkül is jól látható hogy bizony itt is vannak bajok.
KÉP
A 8050 Tranzisztor kiváltható más típussal?
(#) nagym6 válasza outstep01 hozzászólására (») Júl 6, 2018 /

Bővebben: Link Bővebben: Link Itt írnak helyettesítésről, illetve itt kapható.
(#) kriszrap hozzászólása Júl 6, 2018 /

Sziasztok
tda2030 kapcsolas
4558 ic kapcsolas

Összeraktam a kapcsolast de 4558 IC kapcsolás valamiért nem működik inverteres kapcsolás miatt ??
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2018
(#) kadarist válasza kriszrap hozzászólására (») Júl 6, 2018 /

Szia!
Biztosan nem szimmetrikus táplálást kap (+-, GND). Inkább csináld meg ezt az egytápos verziót: Bővebben: Link.
(#) cross51 hozzászólása Júl 6, 2018 /

Sziasztok!

Egy 24V-os akkumulátorról kéne üzemeltessek egy 3.3V-os RTC és egy PIC-et amik körülbelül max 1mA-es áramfogyasztással fognak rendelkezni.

A kérdés ide mi a jobb egy kapcsoló üzem vagy egy lineáris szabályzás?
A kapcs üzem azért jött be mint lehetőség mert alapesetben az terhelten nyújtja a legjobb hatásfokot viszont mondjuk mcp16311 a doksi szerint 1mA környékén is 70%-ot hoz (12V-on).
(#) kriszrap válasza kadarist hozzászólására (») Júl 6, 2018 /

Nem szimmetrikus a táp csak (+,-) egy kapcsolasbol hogy tudom neg hogy szín táp kell?
(#) outstep01 válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 6, 2018 /

Kicseréltem az ellenállásokat. próba közben ugyan úgy kimennek.
Idő közben kiderült hogy a mellette lévő ellenállás is kimegy ami a csatlakozósor második pontjára megy. Jelölés szerint v+ az első (ezen van egy 100 ohm 1w ellenállás) és v- a második (ezen van egy 220 ohm 1w ellenállás). Mind kettőn van egy egy tranzisztor. Az elsőn S8050D a másodikon S8550D.
Az előzőekhez képest a különbség az hogy a csatlakozósor másik végén fellelt ellenállás most nem ment tönkre.
A kérdés az hogy lehet a tranzisztorok hibája hogy újra elszálltak az ellenállások vagy máshol keressem a hibát?
Valamint itt a hestore webáruházban nem kapható csak SS8050C illetve SS8550 tranzisztor.
Adatlap szerint a paraméterek megegyeznek mindkét esetben csak az utolsó betű az egyiknél D helyett c a másiknál pedig nincs a végén betű jelölés.
Gondolom ha a paraméterek megegyeznek akkor nem sokat számít.
(#) bitmixer válasza cross51 hozzászólására (») Júl 6, 2018 /

Ha tényleg csak 1 mA a fogyasztás, akkor miért gondolkozol kapcsolós tápban?
21 mW veszteséget sem bír el a projekt?
Analóg feszstabok is vannak nagyon kicsi nyugalmi árammal, pl. LM2950.
Ha pedig szereted a kihívásokat, akkor a PIC egyik szabad lábával csinálj kapcsolóüzemű előszabályozást
(#) killbill válasza kriszrap hozzászólására (») Júl 6, 2018 /

Dehogynem szimmetrikus. +/- 15V. Van egy GND, es a két táp. Ha írnak +15V és -15V-ot is, akkor az szimmetrikus. És valahol kell legyen egy 0V vagy GND.
(#) Kovidivi válasza cross51 hozzászólására (») Júl 6, 2018 /

Kapcsoló üzem: 70% hatásfok, analóg áteresztő: 12.5% hatásfok. Te döntesz.
(#) jdani hozzászólása Júl 6, 2018 /

Üdv. Van egy 230Vos konektor a szobában, de ebből a konektorból kellene húznom kábelt mégegy konektornak. A helyzet az, hogy az eredeti kábelezés alumínium, én meg rezet tennék. Ez a tipikus régi összecsavart módszer szóba se jöhet. Ha a konektor csatlakozó csavara alá, egyik oldalra bekötöm a rezet, másik oldalra az alumíniumot, jó lesz az?
(#) nagym6 válasza outstep01 hozzászólására (») Júl 6, 2018 /

Innen már nehéz segíteni áramkör ismeretlen. Lekötni áramköri részeket, melyik kiiktatásánál szűnik meg a zárlat. Vagy 100 Ohm helyett kb. 1 Kohm betéve, akkor nem ég ki semmi, és mérve merre megy nagyobb áram.
(#) cross51 válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 6, 2018 /

A számok megvoltak csak olyan durvának tűnt ez a hatásfok különbség és kíváncsi voltam a véleményke, hogy ez csak papíron van így vagy a gyakorlat is ezt mutatja.

bitmixer:
De elbír elvileg csak szabotázs elektronika lesz a PIC és fontos az ismerősömnek, hogy minél tovább menjen, bár 20mW lehet nem érdemes centizgetni.
Úgyhogy szerintem marad LDO (MIC5233).
(#) Olits hozzászólása Júl 7, 2018 /

Sziasztok.Azt szeretném kérdezni,hogy lehet kapni készen olyan alkatrészt,amelynek az a feladata,hogy ha a bemeneti feszültsége meghalad egy bizonyos szintet (pl 3,5 v),akkor a kimeneti feszültséget/áramot megszakítja,vagyis egyszerűen kikapcsolja a rá kötött bármilyen alkatrészre haladó áramot.Gondoltam,hogy ha autógenerátorokban van ilyen,akkor kell lennie kisebb feszültségre kialakítottnak is.Pl.tudtom szerint az autógenerátor fesz szabályozója úgy működik,hogy ha a kimenő fesz nagyobb lesz mint pl 14,4 volt, akkor a szénkefékre menő áramot megszakítja mindaddig amíg ismét 14,4 v alá kerül a feszültség.
(#) kadarist válasza jdani hozzászólására (») Júl 7, 2018 /

Szia!
Jó lesz, de húzd meg rendesen, hogy az alumínium meglapuljon.
(#) sany válasza kriszrap hozzászólására (») Júl 7, 2018 /

Már pedig amit te csináltál kapcsolást, oda bizony szimmetrikus táp kell.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2018
(#) proli007 válasza Olits hozzászólására (») Júl 7, 2018 /

Hello! Ilyen áramkör, maximum egy 3,5V-ra húzó relé és annak bontó kontaktusa lehetne.
A generátor szabályzója sem egy alkatrész, hanem egy komplett áramkör. De a dolgot pontosítani kellene, mert így elég elvi ez a kérdés önmagában.
Egyébként a megoldás egy feszültség komparátor, amely meghajt valamilyen kapcsolóeszközt. De hogy hova mi a célszerű, azt csak a pontos igényelt adatok, működés, ismeretében lehet megoldást javasolni.
Mert eddig csak a 3,5V az ismert. De hogy mit kapcsolna (feszültség-áram), az nem mindegy. Mi lenne a tápfeszültsége, az kapcsolatban van-e a 3,5V-al stb-stb..
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2018
Következő: »»   3187 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem