Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Köszi.még aztán jelentkezek,ha pontosabban fogom tudni mit akarok .
Tudom Sany én nem voltam vele tisztába .
Olyan hibába ütköztem megéppítettem ezt a kapcsolsát (mindent beleraktam ) Kapcsolás 10.8v-13.9 ig tartó volt tartományba használom de nagyon kicsi a teljesítmény kicsit nagyobbra számítottam (kis naiv) meg torizit egy bizonyos hangerőnél. Tda2050 al sokkal jobb eredményt érhetek el?? Segítségetek előre köszönöm A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2018
Sziasztok!
Megépítettem a kis hordozható "boombox"-ot. Tanácstalan vagyok mekkora akkumulátort vegyek bele? Esetleg valaki tud valami megközelítő számítást mondani nekem az alkatrészek tudatában, hogy mekkora akkumulátor szükséges legalább 10-12 óra folyamatos hallgatáskor? A boomboxban van: 1db class d erősítő (TPA3118) (https://www.hestore.hu/prod_10038164.html) 1db Bluetooth panel (https://www.hestore.hu/prod_10037958.html). 1db feszültség mérő.(https://www.hestore.hu/prod_10037579.html) Előre is köszönöm a segítségeket.
Ekkora teljesítmény inkább a szállítható, mint hordozható kategóriába esik.
A 60W csúcsra járatva testvérek között is 600Wh kapacitást igényel 10 óra üzemidőnél. 12V tápfeszültségnél ez 50Ah akkut jelent. A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2018
A 60W csucs, az zenétől függően 6..9W átlag teljesítmény, ami 10 órával számolva 60..90Wh, nem pedig 600. Szóval így azért 8Ah is elég lehet 12V-on.
Jelenleg teszt üzemben 55Ah akkuról megy, tehát ebben igazad van, nem épp a könnyű kategóriába esik. De pontosan ezért kértem tanácsot, hogy 10-12 üzemórát mekkora akkuval tudok elérni.
Meghajtás 12V-ról megy nincs step up DC konverter benne. Szerk.: @killbill Viszont ha jól értelmezem a dolgokat, 1db erősítő panelnél 10-12 óra üzemidőre kb 8Ah is elég. Viszont ha ebből az erősítőből 2db van ami dupla teljesítmény szintén 12V-on akkor ott legalább ~16Ah-s akkumulátor szükségeltetik? A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2018
Igen, két erősítőhöz dupla akkukapacitás kell.
Milyen akku pack-al lenne a legkönnyebb elérni a legalább 8Ah-át? Én motor akkumulátorra gondoltam, de kíváncsian várom a Te/Ti ötleteket is erre.
Többnyire hálózatról működne (töltőről) viszont ha kerti munka, vagy sütögetés van akkor oda jó lenne kivinni. Viszont nem szeretném, hogy kiskocsi kelljen hozzá
Ebben nem tudok segíteni. Egy 7Ah-s zselés akku nem túl nagy, cserébe nehéz (2 kg), viszonylag egyszerű tölteni, bírja a pufferüzemet, igénytelen. Minden riasztóboltban lehet kapni. Lithium alapú akksit használva könnyebb és kisebb lenne a doboz, de azoknak a töltése komplikáltabb és ha nem tévedek, akkor drágábbak is.
Kerten belül lenne mozgatva, az a pár lépés nem túl nagy gond 3-5kg-val. Ha a műhelyben van használva akkor nem kell úgy se mozgatnom.
Köszönöm, akkor az akkumulátor típusának utána járok melyik lenne nekem a legmegfelelőbb.
Ár/teljesítmény arányban a 7Ah zselés akkumulátor szokott a legkedvezőbb lenni.
Nem kell hozzá kiskocsi, elég egy talicska is...
Nem az a cél, hogy fél várost körbe járjam zenét hallgatva
Még mindig egyszerűbbnek találom ezt a megoldást még ha nehezebb is, mint a hosszabítót kivinni, majd összeszedni.
Pedig a hosszabbító költséghatékonyabb minden irányból.
Majd meglátjuk, hogy ez az akkumulátorros történet mennyire strapabíró és pénztárca kímélő
Ez a konstrukció bármikor átalakítható hosszabbítóról való használatra.
Van olyan itt, aki ismeri Elkoep Dim6 fényerő szabályzó lelki világát?
Ingyenesbe volt felajánlva, ami 400V-ot kapott. Valamelyest helyreállítottam, A funkció ledek váltanak is, tehát nem halott annyira, de a piros OVERLOAD villog. Ami azt jelenti, hogy az eszközön belüli túlmelegedés volt. Ez nem tudom, hogy nyugtázni kellene, vagy magától kellene abbahagynia.
Az akksi kiszámításához érdemes tudni, hogy hány Ohm-ra dolgozik, de az adatlapból kiolvasható, hogy pl. 12V feszültségnél 1% THD mellett PBTL módban 2 Ohmon 30W-ot tud. BTL 8 Ohmon pedig 8W. Ha jól értem 2 erősítőt használsz, tehát gondolom PBTL, 4 Ohmon az kb. modulonként 15W, összesen 30W szinusz. Zeneileg kb. 8W, (hangszeresnél kevesebb, elektronikusnál több is lehet) 85% hatékonyság mellett 12 óra az 9,5Ah, persze ha nem maxiumumon van használva, akkor tovább tart.
Az erősítődre térjünk rá a megfelelő topikban. Egy fénykép sokat segíteni az elkészült erősítőről.
Hellotok
EZ akkor csak egy iranyba vezet ? Autoba akarom altalanos aramtalanitasra ( oninditon kivuk ) ami azt jelentene hogy mindket iranyba kelle hogy vezessen de erre polusok ( + es - ) vannak rajzolva. Akkor csak egy iranyba vezetnek ?
Ez bizony csak a megfelelő polaritással bekötve működik.Használj rendes relét,és nem lesz gondod.
Szia!
Miért kellene két irányba vezetnie? Váltakozóáramú akkumulátorod van?
Ezért a sok melóért, kis halom pénzért, a töltöttség figyelésének állandó macerájáért nem éri meg inkább egy hosszabbító? Feltételezem, a műhelyben van áram.
Igen, váltóáramú, mint mindenkié. Hol töltik, hol meg kisütik
De mindettől függetlenül, azért a néhány tized V-ért is kár, amelyik az SSR-en feltétlenül elveszne, kisütéskor is, de töltéskor különösen...
Nem, az akku nem vaáltakozoó aáramuú, de amikor toölti az akkut, akkor az aáram maás iraányba halad. mint amikor csak fogyasztaás van, nem?
Egyeébkeént neézegettem a sima releéket is, de nem igen van leiíraás a behuúzoó_tekercs fogyasztaásaároól. Esetleg van-e valakinek valami tapasztalata ezekkel kapcsolatban? Egy viszonylag keveés fogyasztaásuúra lenne szuükseégem. Meg egy új billentyűzetre, amin vannak írájelek, és ékezetes karakterek is! A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2018
Moderátor által szerkesztve
Igen, erre találták ki a diódát. Nem kell kétirányú áramtalanítás, minek?
Nagyon is meglehet hogy en vagyok akinek goze sincs, de ottan nincs helye diodaknak. Kulomben is inditasnal vannak izzogyertyak, amelyeknek a fogyasztasat nem lenne bolcs dolog diodan atvezetni, meg a generator altal keltett aramot sem, mert az feszultsegkulombseget keltene. Generator = 14,1 es akku =~ 13.6, ami nem eleg a boldogsaghoz.
Ja (egyeniranyito diodak, ezeket ismerem).
Akkor pontositsak. Levalaszto rele az auto villamossaga es az aksi koze kellene, amivel motor leallitas utan elvegyem az aramot (lekapcsoljam) az auto villamos halozatarol az aksit. Ide szerintem nem illik diodakat tenni. Vagy, most utolag mar nem ertem ki keresi a bogot a kakan es okoskodik, egy egyszeru kerdes volt, de hirtelen valaki ki kell hogy mutassa mennyire okos. Tehat a masodik kerdesm az meg mindig all: Esetleg van-e valakinek tapasztalata az ebay-en kaphato 100-200A-es relekkel kapcsolatba ? Mennyi a fogyasztasuk ? Egy viszonylag keves fogyasztasura lenne szuksegem ? Peldaul egy ilyennek A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2018
Ilyen reléket használunk a rakodógépekben,az áramellátás megszakítására.DE csak a gyújtáskapcsoló bekapcsolását figyeli. .Ez a relé csak a fedélzeti elektronikától veszi el az áramot.Ha a nagyáramú részt is (indítómotor,generátor) le akarjuk választani,azt a áramtalanító kapcsolóval tesszük
Miért fontos a relé kis fogyasztása? Ha be van húzva valószínűleg megy az autó,akkor a behúzótekercs fogyasztása eltörpül a többi fogyasztóhoz képest,ha pedig elenged,akkor értelem szerűen nem folyik áram a tekercsen. A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2018
Itt van az adatlapja.
Ezek szerint a 12V feszültségűből kétféle tekercsellenállású van, 30Ω és 60Ω. Tehát 0.4A és 0.2A a fogyasztása. Ha figyelembe veszed, hogy 14.4V van járó motornál, akkor 0.48A és 0.24A pontosan... A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2018
Koszonom.
Vegre, az utolso ket hozzaszolasba megjott a valasz, foleg az utolsoba. Az inditomotort nem, csak a tobbit szeretnem levallasztani. Erre a 0,4-0,2 A azt hiszem megfelel ( a rakapcsolast kezzel es a lekapcsolast idozitovel akarom megoldani azert fontos a fogyasztasa, igy nem felejtem rajta ). A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2018
|
Bejelentkezés
Hirdetés |