Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   611 / 982
(#) 1Tromos válasza elektroton hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

Így gondolod, ugye?

FItfvB.jpg

(#) Gabó válasza 1Tromos hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

Szerinted? Olvasd át mégegyszer mit ajánlottak...
Idézet:
„A rajzon bal alsó túlfesz levezetőt a PE-N közé kell kötni, most a rajzon a levegőben lóg.”

Amúgy a rajz is rossz!!
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2018
(#) elektroton válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

Így a rajzon továbbra is sorba van kötve a nulla vezetékkel!

Furcsán rajzolsz. Ez sem jó. Megpróbálok egy rajzot csinálni.
(#) gyuszo válasza elektroton hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

Így remélem jó lesz.

FItfv.jpg

Igen, ez már jobb ábrázolás. Mivel rajzolod ezeket az ábrákat?

Rajzom.

Tulfesz.JPG

(#) gyuszo válasza elektroton hozzászólására (») Júl 14, 2018 / 1

Átrajzoltam a kérdezőét.
De a lényeg az ami a tidben is, hogy a mérőnél van még a közös föld-nulla ( PEN ).
A mérőtől már csak a Nulla és a PE, tehát szétválasztva.
A kérdezőnél nem.

Ok, így volt gyorsabb a válaszod. Csak az nekem nagyon Móricka rajz,
Persze mindenki nem rendelkezhet elektronikai rajzoló programmal.
Vannak "kész" rajzaim ilyen témára is, csak kiegészítem, módosítom, képpé konvertálom és így küldöm a fórumra. Továbbra is híve vagyok annak, hogy egy jó rajz felér egy oldalnyi körbemagyarázásnál.
(#) 1Tromos válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

Akkor elakadtam, mert nálam a lakáselosztónál van összekötve a nulla és a föld a mérő után, onnan van szétválasztva.

0fold.jpg

(#) gyuszo válasza 1Tromos hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

A fadobozból ítélve ez még szerintem a mérőhely lehet ?
(#) llax válasza 1Tromos hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

Ha ennyire "egy csomóban" van minden, akkor a nulla és föld közötti levezetőt jelen helyzetben elhagyhatod.
(#) elektroton válasza 1Tromos hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

Ezt azonnal lecserélném!!
Az a PE-N egy csavaron való megkötése nagyon szabálytalan meg veszélyes is biztonsági szempontból. A rajzomon lévő szerinti biztosabb kötéseket biztosít.
(#) llax válasza Bakman hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

Elméletileg minden túláramvédelmi eszköz elé kellene beépíteni az 1. fokozatot (a saját biztosítóival), hogy a szikraköz esetleges működésekor ne oldjon le egy kismegszakító sem. Gyakorlatilag meg (a szolgáltató tesz a szabványokra) ott a hozzá rendelt olvadóbiztosító, ami a szolgáltatónak nem tetszik a méretlen vezetéken.
Ha az óra+szolgáltató kismegszakítója után kerül, akkor felesleges az olvadóbiztosító, a kismegszakító még normál működéskor is leold.
(#) gyuszo válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

Erre a kérdésre csak te tudod a helyes választ.
Mert ha igen, akkor mivel a mérőhelynek és a PEN szétválasztásnak lakáson kívül van a helye, a lakáselosztónak ( FI-relé, Túlfeszültségvédelem, kismegszakítók) pedig belül.
(#) Bakman válasza llax hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

Az olvadóbiztosító jóvan nagyobb megszakítókészséggel rendelkezik, ezért kell a nagyfeszültség levezetők elé rakni. Az, hogy a méretlen oldalon mi van, szinte mindegy is, olvadót úgy sem fog rakni a szolgáltató, érthető okok miatt.
(#) 1Tromos hozzászólása Júl 14, 2018 /

Csináltam egy fotót a jelenlegi helyzetről ahogy én a házat vettem, égésnyomokkal.
Legutóbb az EON feltette az új órákat és lecserélte a vezetéket 25A-hez megfelelőre (éjszakai áram nem volt és most sem kell), a dobozok maradtak a régi égettek. A lakáselosztót cserélem.
Most a villámvédelmet figyelmen kívül hagyva eredetileg így terveztem az egészet (ered.jpg), mert azt hittem hogy a mérőóra után van összekötve a nulla és föld, ahogy most a csavarnál össze van kötve.
Egy másik rajzon is így van összekötve vagy ennyire félreértelmezem?

Az összekötésnek a betáp ("óra előtti") oldalon kell lennie, ott, ahol min. 10mm2 keresztmetszettel rendelkezésre áll a nulla és a föld is. Az összekötés helyét a legtöbb esetben (magánházaknál) plombálják a szolgáltatók. Az ilyen kiselosztóban összekötős rajzokat és képeket jobb lenne elfelejteni...

Eddig oké, de ha kényszerűen a mért oldalra kerül az 1. fokozat, akkor főleg dísznek lesz ott az olvadóbiztosító. Az olvadóbiztosító feladata nem a vezetéken folyó villámáram megszakítása, hanem az esetleg fennmaradó ív miatti "normál" zárlati áram megszakítása, erre alkalmas(nak kellene lennie) a kismegszakító. Azért olvadóbiztosító, mert a túlfesz miatt folyó áramot az idő rövidsége miatt jó eséllyel túléli (bármilyen kismegszakító túl gyors ide).

A kisautomatás ábrázolásnál nincs megrajzolva a földelő szonda bekötése a PE sínre.
A mérő felöl jövő egyik vastag kék szál melyen zöld-sárga zsugor cső van, a földelő szondától jöhet, de ezt ellenőrizni kell. Az lehet az.
Egyébként szép és jó az a rajz.
(#) Bakman válasza llax hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

Szinte kizárt, hogy egy egyszerű fogyasztási helyen a méretlen oldalra tudsz rakni bármit is...
(#) 1Tromos hozzászólása Júl 14, 2018 /

Annyit tudok még hozzátenni, hogy az EON regisztrált szerelő nem mondta, hogy ezzel baj lenne, pedig óracserekor a vezetékeket is cserélte, megnézte a lakáselosztót is, hiszen ő kötötte be, szigszalagozta. Ez 2 éve volt.

Ez szomorú, hogy ilyen munkát hagy maga után! Neki kellene elsősorban szakszerű kötéseket csinálni. A szigetelő szalagos sodrott kötés különösen szabálytalan.

No igen... Hiába is lenne szabvány szerint a méretlen oldalon a túlfeszvédelem 1. fokozata...

Ha a szabványok+szolgáltatók kicsit rugalmasabban kezelnék a helyzetet, akkor az olvadóbiztosító mehetne a szikraköz és a föld közé: ekkor nincs hozzáférhető méretlen fázis, ez mehetne a méretlen oldalra.
Ha a mért oldalon van a túlfeszvédelem minden eleme, az előtte lévő (összes) kismegszakító le fog oldani, akár még egy 2-300 méteren belüli, nem vezetékbe csapó villám miatt is (magam tapasztaltam sokszor).
(#) 1Tromos válasza elektroton hozzászólására (») Júl 14, 2018 / 1

A zöld-sárga szigszalagos a földelőszondáról jön, emlékszem amikor bekötötte.
A kötésre azt mondta, elfogyott a wago-ja.
Utána egy műszerrel a konnektoroknál megnézte a földelést amit jónak ítélt.
(#) gyuszo válasza 1Tromos hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

Egy új lakáselosztót ( 18 modulost ) szerelj a fal belső oldalára.
(#) 1Tromos válasza 1Tromos hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

Már csak azt nem értem, hogy ha elvileg össze van kötve az EON mérőszekrényben, akkor miért hagyta a csavarnál is összekötve ha szabálytalan?

A mért oldallal nem nagyon foglalkoznak. Még az olyan szabálytalanságokkal sem, ami nem okoz kárt vagy érdeksérelmet a szolgáltatónak. Egyébként is: Mit várnál tőlük, ha jó nekik a kormos tábla is???
(#) gyuszo válasza llax hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

Szerintem az nem korom csak át lett minden festve fehérre, mérőcserénél meg meglátszik a régi helye. De a többivel egyetértek, sajnos így van.
(#) Gabó válasza 1Tromos hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

Én a helyedbe elég erősen elgondolkoznék egy szabványosításban!! Ez az egész ami ott van, egy kész balesetveszély!!
Következő: »»   611 / 982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem