Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   612 / 982
(#) 1Tromos válasza llax hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

Akkor felejtsem is el az óra utáni 0-föld összekötést, menjen simán föld meg 0 sínbe?
Voltaképp készpénznek vehetem, hogy az általam nem látott részen a mérőszekrényben az összekötés megvan?

Ered2.jpg

(#) 1Tromos válasza Gabó hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

Ezzel nem tudok vitatkozni és meg is lesz csinálva új mérőhellyel, de nem most. Most a lakáselosztó rész lesz rendberakva és ami a házban van.
(#) gyuszo válasza 1Tromos hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

Sajnos nem a házban van, hanem kívül a mérővel 1 térben. és ez a baj.
(#) 1Tromos válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

Égés lesz, mert a lakáselosztó műanyagja olvadt. A doboz nem lett lecserélve, akkor nem gondolkoztam ilyesmin amikor hozták az új órákat.

A lakáselosztót nem is fogja soha az lecserélni, aki az órát. Neki más a feladata és időre dolgozik.
(#) Gabó válasza 1Tromos hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

Te tudod, de mocsárra várat építeni.... nem okos ötlet.
Szétválasztás meg...
Ezeknél a régi kivitelezéseknél így volt...
Egyáltalán földelés rendesen van? Vagy csak kilóg az a vezeték és hát legyen ő a földelés elven?
(#) 1Tromos válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 14, 2018 / 1

Belülre is tehetem akár a lakáselosztót süllyesztett kivitelben, ez jó ötlet.

Belülre kell tenni.
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2018
(#) 1Tromos válasza Gabó hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

A kábelt a földelőszondára kötötte lent, aztán műszerrel mérte végig bent, szerelő szerint jó.
Sajnos nem figyeltem meg jól a mérőszekrény bekötéseit és csak a szerelő szakértelmére tudok hagyatkozni.
(#) 1Tromos hozzászólása Júl 14, 2018 /

Pusztán az az egy foglalkoztat, hogy esetleg megszüntette -e az összekötést a mérőhelyen és a csavarnál hagyta meg.. Lehet hogy most megszüntetem én a csavarnál és a mérőhelyen sincs...
(#) hegman válasza 1Tromos hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

Ha a feltételek adottak akkor a PEN szétválasztás történhet a mérő után is. Az hogy a plombált részen nálad mi a helyzet azt regisztrált szerelő tudná megmondani. Vélhetően egy másik nem az aki ezt elkövette.

Ha lekötöm a földet és nullát a csavarról, aztán multiméterrel mérem a folytonosságot, azzal elvileg megmérhető, hogy össze vannak -e már kötve a mérőszekrényben?

Mit nevezel mérőhelynek, mérőszekrénynek ?
Mert az egész az, ami ott fehérre van festve.

Azt a részt, amelyikhez én nem férek hozzá a plomba miatt.
(#) 1Tromos válasza 1Tromos hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

Csak azért értetlenkedek, mert vezetékeket cserélt a szerelő ott és nem tudom, hogy az ottani kötéseket meghagyta -e ahogy voltak.

A mérőhely alatt kell lennie egy 100x100 kötődoboznak. Ott kell lennie földelésnek.
Ha jól tátom kéknek, ami csomóban van, az van megjelölve zöld-sárga szigetelő szalaggal.
(#) llax válasza 1Tromos hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

Ne folytonosságot, hanem váltakozófeszültséget mérj a nulla és a föld között, terhelt hálózat (néhány 100W-tól) mellett. Ha nincs szétválasztás (összekötés) a plombált részen, akkor néhány tizedtől néhány voltig mérhetsz ott feszültséget. Erre az alkalomra földet és a nullát is kösd rendesen össze, egymástól függetlenül.

Egy korábbi kérdésedre: akár maradhat is ott összekötve, ha ezt az összekötést ne vidd be a lakáselosztóba, maradjon ott kint megoldva.
(#) llax válasza hegman hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

Az egyik feltétel a min. 10mm2 PEN lenne. Mai szereléseknél már illene (csak némely szerelő ezt másként gondolja) ekkora keresztmetszetekkel elindulni a kiselosztó felé.
(#) gyuszo válasza llax hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

A 32 A-es szabványos mérőhelynél már 16 mm2 a PEN, a Fázis és a védőföldelés is a méretlen részen.

Az megvan, emlékszem a bekötésre.
(#) 1Tromos válasza llax hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

Meglesz, holnap megmérem!

Köszönöm mindenki türelmét és segítségét, holnap megnézem ténylegesen a szekrényben a dolgokat.

Van egy durva mérés, de ezt csak gyakorlattal rendelkezőknek ajánlom.
A fázist egy 25 A-es kismegszakítón keresztül odaérinteni a védőföldeléshez, ha leold, akkor valószínűleg jó.

Ha megvan, 3 vezetéknek kell lennie az egyik a vezérelt mérőhöz megy, vagy piros, vagy a fekete. ott is mérhetsz.
Szerintem a mérők alatt csak áthalad, lehet ki is lehetne cseréni szabványos zöld-sárgára.
(#) llax válasza gyuszo hozzászólására (») Júl 14, 2018 /

Az a méretlen.
Az utólagos (és házilagos) kötözgetések már a mért oldalon történnek. Lakóházaknál tudtommal nem jellemző, hogy PEN-t hoznának ki az óra alól. A védővezető társaságában előbújó nullvezetőt akkor sem kell PEN-nek tekinteni, ha helyben nem történt szétválasztás (azaz fizikai valójában PEN lenne).
(#) 1Tromos válasza llax hozzászólására (») Júl 15, 2018 /

Remélem jól csináltam.
Három mérést csináltam, az elsőt érintetlen állapotban konnektorról nulla-föld között (0.137VAC), a másodiknál közvetlenül a mérőből jövő nulla-föld között (0.005VAC) és teljesen leválasztva az egészet és csak a mérőből jövő nulla-föld között 100W égővel terhelésnek (0.8 VAC körül). A folytonosság mindhárom esetben sípolt nulla-föld között de nem hosszan hanem "berregve". A földelőszonda bekötéséről is csatoltam képet.
Akkor ez azt jelenti, hogy a szétválasztás a csavarnál van és nem a plombált részen és az eredeti tervem szerint jó lenne a bekötés így, ha a csavar helyett rendes sínnel választom szét, majd viszem tovább az egészet a lakáselosztóba?
(#) elektroton válasza 1Tromos hozzászólására (») Júl 15, 2018 /

Az első mérés egy benti dugaljnál föld-nulla között most nem bizonyít semmit, hiszen láthatóan össze van kötve a biztosíték táblánál a kettő funkció. 0,137V szórt feszültség.
A 2. mérés így nem értelmezhető, ott 0V-nak kellene lennie lévén közel az "állítolagos" összekötési helyhez. Az a 0,8V lebegő, kapacitív feszültséget jelent, tehát nincs összekötve a nulla-föld az óra alatt. Ajánlom meghúzni a földelő szondánál lévö kék vezetéket, hogy könnyen húzható-e a biztosíték tábla alatti pontig, a zöld-sárgával jelölt kék vastagra gondolok. Ha ez 'áthúzható" akkor nincs összekötve.
Inkább lebontott, kikötött táblánál ohm mérést kellene végezni a mérő felöl jövő két kék vezeték között. Ott szinte 0 ohmot kellene mérni jó összekötés esetén.
Szerintem nincs összekötés a mérő alatt. Tehát jó a rajzod.
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2018
(#) 1Tromos válasza elektroton hozzászólására (») Júl 15, 2018 /

Köszönöm szépen a választ, délután megnézem a javasoltakat!
(#) elektroton válasza 1Tromos hozzászólására (») Júl 15, 2018 /

Szerintem így van.

Tulfesz2.JPG

Következő: »»   612 / 982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem