Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Nem érdekel! Az oldalamra odaírtam hogy:
"A weboldalon lévő képekkel, leírásokkal és tartalmakkal kapcsolatban minden jogot fenntartok!" Mondjuk a forrasztóállomásom az fennt van itt a hobbielektronikán is, azt még rá lehet fogni hogy az nem az oldalamról van, de a spektrum analizátorom csak ott van fennt.
Odairtad, de a török csak törökül tud ezekszerint.
Elég felháborító ügy. :boxer:
Sajna a régi nóta :
Van aki az eredetiből egy kicsit lapátol, s van ki csak a nevét irja elé magától. Ennek még irni sen tudsz, olyan kacifántos nyelven lopta el a cuccaidat. Fery
Írok neki angolul, azt csak megérti.
Az oldalamra meg odaírom több nyelven is...
Ha meg akarja érteni, akkor igen.........
Attila!
Úgyis mindent ellopnak, lemásolnak, stb... És úgysem tudsz ellene mit tenni. (max írsz neki, ha rendes talán leveszi, de más ugyanúgy "ellophatja"... szélmalomharc. Fogd fel úgy hogy ahhoz hogy másoljanak valami jót kellett alkotnod. Én az ilyet sikerélménynek könyvelem el.
Készen van a Forrasztóállomás II-höz a cikk a weboldalamon:
http://pa-elektronika.fw.hu/ Ha lesz időm, akkor ide a hobbielektronika.hu-ra is felteszem. Mostmár tettem vízjeleket a képekre
Gratulálok hozzá! Nagyon jó lett. Amint bolt közelébe kerülök kezdem is az építést.
Köszi szépen, hogy közzétetted!
Hellóztok!
Az lenne a kérdésem hogy azt a Forrasztóállomás II-őt szeretném megépíteni amit Attila csinált! És az a kérdésem hogy azt a TLP3062-es optocsatolót lehet-e helyettesíteni egy 4N35-össel,mert TLP-t nem kaptam?
szerintem nem lesz jó, mivel a TLP az optotriac.
Sajnos nem lesz jó. Lidinek igaza van, a 4N35 tranzisztor kimenetű, a TLP3062 pedig optotriak.
Hasznos volt amiket összeírtam helyettesítő alkatrészek? Sikerölt végülis beszerezni egy optocsatolót?
Hellóztok!
Az lenne a kérdésem,hogy tudna valaki segíteni nekem,mert megépítettem az Attila által készített Forrasztóállomás II-őt,de az a baj vele hogy a hőmérsékletet nem tartja 1-2fokon belül,hanem mikor pl eléri a beállított 150fokot,akkor kikapcsol a fűtés ahogy kell de a hőmérsékletet leengedi egészen 100 fokig vagy még lejjebb és csak utána fűt megint! Köszönöm a segítséget előre is! Üdv Erik!
Szia!
Igen, jó lesz helyette. (Annyi a különbség, hogy az 1n4007 nem 50, hanem 1000V-ig használható)
Ok!
Köszi! Akkor jól értelmeztem az adatlapot.
A Forrasztóállomás II.-ben kicseréltem a lineáris potit logaritmikusra, egy fokkal jobb lett a skála linearitása, bár középállásban így is 200°C. Más ötletem nincs, hogy mivel lehet elérni azt, hogy az előlapi skála jó legyen hozzá..
Logaritmikusra? A hőelem közel lineáris jelet ad a hőmérséklet-különbségre, oda lineáris poti kellene. A skála melyik része és hogy torzít lineáris potinál?
Lineárist raktam először bele a leírás szerint, de azzal a poti közel háromnegyedéig 60-70°C-ot állított, a maradék felső negyedben meg a többit 450°C-ig, és úgy elég nehéz volt a hőmérsékletet beállítani, de így valamivel egyszerűbb. Lehet az áramkörben van valami gond, ami miatt ez a jelenség jön elő...
Ezt nem mondtad hogy ennyire torz a poti átfogásának a linearitása!
Alul és felül nálam is torz, de messze nem ennyire, illetve ugyan annyi a torzulás alul és felül is. Nem értem hogy nálad ez a linearitás-hiba miért ennyire hatalmas. Az én áramkörömben lévő linearitás-hiba még ráfogható a poti hibájára, de ami nálad van az rengeteg! Szilva! A hőelem linearitásának csekély köze van a hőmérsékletet állító potméter linearitásához!
Annyiban van köze hozzá, hogy az erősítő kimenetén is a hőmérséklettel lineárisan összefüggő feszültségnek kell kialakulnia helyes működés esetén. így egy lineáris potméterrel lineárisnak kell lennie a hőmérsékletskálának is. Az ilyen mértékű torzulás szerintem egyáltalán nem normális, én valószínűnek tartom, hogy a hőelem jelének az erősítője a hibás (esetleg túl nagy az offsetje).
Nem szeretnék vitába folyni...
Az ilyen mértékű linearitás hiba valóban abnormális. Mondjuk offset hiba nem okozhatja, mert az alkatrészlistára ráírtam hogy milyen OPA-t kell használni. Ha miklosch ugyan azt az OPA-t használta akkor az offset nem lehet a hiba forrása. Máshogyan meg nem hiszem hogy eltolódhatott az offset.
Mondjuk az LM324 nem egy tipikusan alacsony offsetű erősítő. Én a saját állomásomat Solomon tartalékpákával építettem meg, ott hosszas méricskélés és számolás után arra jutottam, hogy kb. 68uV/fok a hőelem érzékenysége. Én a programomban ezt a meredekséget használom a hőmérséklet meghatározására, hőmérővel ellenőrizve teljesen rendben volt (nemrég kaptam visszajelzést, hogy JLT02-vel utánépítette egy érdeklődő a pákaszabályozásomat és a hőmérsékletek nála is rendben vannak, nem kellett a konfigban a hőelem együtthatóját átállítania).
Ilyen érzékenység mellett a tipikusan 2mV offset 30 fok elcsúszást okozhat. A legrosszabb esetben, attól függően, hogy LM324 vagy LM324A a kérdéses OPA, akár 100 fok is lehet az offset. Persze a pákát messze 100 fok felett használjuk, tehát még ez sem indokolná azt, hogy torz legyen a skála, a számunkra érdekes tartomány bőven a lineáris erősítsi szakaszba kell, hogy essen. Természetesen az mindenképpen kell, hogy az OPA bemenetei és kimenete is a negatív tápfeszültsége közelében tudjanak működni, az LM324 ezt tudja, de más típusok nem biztos, hogy igen. Úgyhogy esetleges típuscserekor ezt mindenképpen szem előtt kell tartani.
Szia!
A 3.3K trimmerek helyett jó a 47.7K? Csak ilyet kaptam. Köszi! |
Bejelentkezés
Hirdetés |