Fórum témák
» Több friss téma |
Ha a uC időalapjául egy nagypontosságú 0,2 ppm TCXO -t választasz, nem kérdéses, hogy ki a pontos. Nem is kerül annyira sokba, hogy ne érje meg. Így legalább lesz egy pontos műszered.
A pontatlanabb kvarcokkal (20 - 50 ppm) nem csak az a baj, hogy nem pontos, azt mondjuk lehet korrigálni. A nagyobb baj az, hogy a hőfokfüggése, és a hosszúidejű stabilitása is rosszabb. És akkor mindíg gondolkozhatsz, hogy ki a pontos, a műszered, vagy a mért jeled. A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2018
Idézet: „az a pár kHz alig másfél nem túl nagy eltérés majd a soros / párhuzamos trimmer kondenzátorral behúzod pontos frekvenciába.” Hu,akkor nagy hibát nem követtem el a kivitelezésénél. Remélem. Sajnos referencia frekvencia forrássom nincs,aminek nagyon pontos az értéke. Nem rég vettem észre, hogy az RF modulban található 100nH tekercs, helyett 100uH raktam. A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2018
Esetleg hol lehetne ilyen időalapot kapni?
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2018
Persze a forrás avagy a publikus hexaban át kell billenteni a oszci bitjeit úgy hogy külső kavicsról járódó módba kerüljön .
ali,eba,bang..stb 20MHz tcxo keressé rá A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2018
Mindkét áramköröd pontossága most még "szabadonfutó".
A Műszered időalapjának a pontossága olyan amilyen . A másik a 4 MHz kvarcod is ott rezeg ahol rezeg amit az áramköri környezeti paraméterek meghatároznak neki. Tápfojtó esetén nem olyan nagy baj az , akár több tagból álló LC szűrőt is rakhatsz oda így egyik 100nH másik utána sorba 100uH . A föld felé meg 10p-100p meg 10-100n kondik. A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2018
Igen, publikus. Sőt a assembly nyelven írt program is elérhető (de ha jól emlékszem szerbül van kommentezve). Én annó elkezdtem visszafejteni program működését, pont azért mert engem is ebben a konstrukcióban a referencia oszcillátor zavar (nagyobb stabilitásút szeretnék ha már építek).
TCXO lesz. Már meg is rendeltem: Bővebben: Link.
Bár nincs feltüntetve a ppm adata, de szerintem ez sima kristály oszcillátor és nem TCXO.
Már így is sokkal jobb, hogy sikerült ennyire is megcsinálnom. Kipróbáltam a korábban megépített NE612 -es IC-vel felépített kis vevőnőm. Így most már tudom legalább, hogy nagyjából is hol járok.
Mégsem ez lesz, mert Magyarországra nem szállít az eladó.
Ez a típusú kvarcoszcillátor nem jobb, mint a "sima" kvarc? Sajnos nem találok 0,2 ppm-eset. A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2018
Nem sokkal. Annyi előnye van, hogy a ráírt freki biztosan annyi, mivel a gyárban belül már elvégezték a pontos kihangolást. A ppm adata (vagyis a stabilitása) ugyan annyi, vagy még rosszabb mint a hagyományos kvarcé. A TCXO hőkompenzált. Ezek kicsit drágább dolgok, de pl. MOUSER is tartja, ráadásul szállítanak Magyarországra is ha jól tudom.
Pedig van sok találat: tcxo.
Jó a kisebb ppm-es is, mint a 0,2 ppm-es?
Minél kisebb a ppm érték annál stabilabb, vagyis annál jobb.
Egy ilyen típuú TCXO találtam egy bontott panelon. Ezzel az alkatrésszel lehetne esetleg referencia frekvencia forrást készíteni?
Mert "Bides" és lassan le is jár az árverése
Ha meg éppen 10MHz van az se gond mert 2diódás passzív/2 tranzisztoros aktív kétszerezővel 20 lehet belőle Habár akkor a ppm hiba is duplázódik
Ha pedig magasabb akkor leosztod vhol láttam 40/80/100 MHz is. Ekkor a ppm hiba pedig csökken osztódik ... habár ha szőrszálhasogató akar lenni vki. Az beleköthet az osztókon fellépő késleltetési időkbe és a szimmetrikusságba ... A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2018
Alternatív frekvencia "etalon" keresése: a leírás alapján működhet.
Ha elég a 10MHz akkor egy egyszerű szinkrodin vevőt (pl.: NE602) csinálsz 10 MHz kvarccal amit behúzol pontosan 10 MHzre úgy hogy a kimeneti 4KHzet méred hangkártyával.(pl.: a SpectrumLab programmal, persze nem árt a hangkaris szotftverben egy frekikalibrációt végezni, pontosabban a hangkarin lévő hardver AD órajelét kell kalibrálni, hogy a mért hangfrekid viszonylag pontosabb legyen) A frekimérővel méred közben a 10MHz oszcillátor jeledet.Aztán a frekimérőd 20 MHz kvarcánál lévő trimmert tekergeted amíg 10MHz nem kapsz . Persze a 10sec mérési ciklussal. Tehát pár órát biztos ellehet majd tölteni vele . Vagy húzhatod füttymélypontra is akkor meg 0Hz legyen a kimeneti jeled. (ezt bagoly füllel is tudod indikálni) Ekkor 9996 kHz-et mérsz. Az eszközök "fűtsenek fel" 20-30 perc minimum, utána lehet neki kezdeni. A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2018
Idézet: „Ha elég a 10MHz...” Honnan tudom, hogy elég a 10MHz?
Esetleg itt találtam egy TCXO-t. Ez jó lehet?
Nem rossz módszer, ha nem lesz más, akkor megépítem asz SDR-t.
Valóban gondoltam , hogy nem az egyik percről a másikra, lesz hitelesítve a műszer. A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2018
Helló.
www.fdh.hu - n is nézelődhetsz, lehet, hogy van raktáron is. Persze smd mütyürök az olcsóbbak, emberi méretűek meg drágák. De ez mindég így volt. Idézet: „Idézet: „Ha elég a 10MHz...” Honnan tudom, hogy elég a 10MHz?” Ha 10MHzes jelnél 1Hz pontosággal állítod be a műszert az akkor lesz 0,1 ppm. 100MHz ez 10Hz hibát jelent majd 1GHz meg 100 Hz Ha 10MHzes jelnél 10Hz pontosággal állítod be a műszert az akkor lesz 1 ppm. 100MHz ez 100Hz hibát jelent majd 1GHz meg 1 KHz
Ha elég a 10MHz mint "referencia" mert akkor nem kell SDR-t se építened csak egy szinkrodin vevőt 10MHz-re .
vmi hasonlót De ha nagyobb frekin szeretnél pl 40 MHz akkor olyan TCXO-t kell keresned. Mert az emlegetett SDR rádió pont negyedeli a LOCAL oszci jelét így fog tudni venni 10MHz környékét. 10 MHz kvarcot hamarabb találsz, igaz akkor azt se árt "kályhába" rakni és úgy a neki állni a hitelesítéshez.Valami ilyesmit: lapközepe elvirajz felső része ocxo része
Meg is jött a "kis a drága". Pedig még jövőhét utánra vártam.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2018
Hagy ne írjam le. Az legyen az én titkom, ha nem baj. Ahhoz képest, hogy lesz egy pontos frekvenciamérőm, nem volt az.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2018
|
Bejelentkezés
Hirdetés |