Fórum témák
» Több friss téma |
Most szeretnék beköltözni egy albérletbe, valószínűleg csak egy évre. A lámpa telibe, a szemembe világít, minden szempontból rossz helyen van. Megkereshetem a dobozokat, lekaparhatom a festést, vakolatot és behúzhatok egy új vezetéket. Elszúrnék vele egy teljes napot, főleg mire több lépésben kiglettelem a falat. Persze, azt sem szeretném, hogy összeégjen a vezeték, de akkor sem ér ennyit.
Nagy találmány a 65-ös vakolófedél.A tőbbi dobozra a gyári fedél. Symalen csövezésnél nem engedhető meg, hogy csekély mennyiségű vakolat is a csőbe kerülhessen.
Nameg a fotózás.
A hibát ki kell javítani, nem újabb hiba lehetőséget belevinni .
Idézet: „Most szeretnék beköltözni egy albérletbe, valószínűleg csak egy évre.” Tulaj szeretni fog téged
Tovább gondolva, két lámpát is szeretnék. Még ha mindkét szálat le is hozom a kapcsolótól, annyit nem ér, hogy a fél lakásban szétverjem a falat és a másik szálat is mindenáron elhozzam a kismegszakítótól (ennyi erővel felújíthatnám a komplett villamos hálózatot). Ha az egyik szálon nem fogom megúszni a toldást, akkor egyébként is félmegoldás lenne egy szál miatt szétbontani a fél fürdőszobát. Annyira rossz a Wago sorkapocs pasztával?
Most jön elő az albérlet szabvány.
Egy ismerősöm albérletben lakik . Földeletlen konnektorok vannak a lakásban. A mosógép érintésre gyengén ráz. Ha megjön az éjszakai áram, elég látványos, mivel csökken a világítás fényereje.
A tulajjal egyeztesd, hogy mit szeretnél.
Kis szerencsével akár le is lakhatja a fejlesztési költségeket (beleértve a munkadíjat is)
A konnektorok földelt típusúak, de most megnézem, hogy ténylegesen be is van-e kötve. A mosógépnek külön oda van vezetve egy földelt lengő dugalj, a vezeték csak úgy ki van vezetve a csempéből a mosdó alatt (biztosan nem szabályos). Egy ősrégi, mini mosógép van, ez ki lesz dobva. Nagyon remélem, hogy a hálózat el fogja bírni az új mosógépet. A tulaj mindenben benne volt eddig, persze egyeztetem vele.
Érdemes az egészet átnézni ( átnézetni ). A tulajjal kell egyeztetni a felmerült költségeket.
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2018
Meg fogtok kövezni. Ma megnéztem, tömör réz vezeték van mindenhol. Nagyon öreg a lakás, ősrégi villanykapcsolókkal, kevés és rosszul elhelyezett konnektorral. 100%-ig biztos voltam benne, hogy alumínium. Sajnálom, hogy feleslegesen túráztunk rajta, de most legalább már tudom mi a teendő, ha legközelebb lesz ilyen. A rezet Wago-val fogom megtoldani.
Más téma. A képen látható dupla konnektorban meg akartam nézni, hogy réz vagy alu vezeték van-e. A bekötés módja nem tetszik. Mindhárom vezeték (a föld nem látszik a képen) az egyik csőből kijön, a másikba továbbmegy, le van csupaszolva a szigetelés egy részen, 180°-ban be van hajlítva (majdnem megtörve) a réz. Szabályos ez, illetve ahogyan a csavar fogja a vezetéket? Ha egy kettes Wago sorkapocsba berakom a 180°-ban hajított vezeték részt és a konnektor felé lehozok mégegy vezetéket, az úgy rendben lesz? Vagy használjak hármas sorkapcsot és vágjam el a vezetéket ahol meg van hajlítva?
A csavart a hurok közepébe jobb ilyenkor tenni.
Ha nincs megszakítva a drót akkor sokkal jobb mintha megszakítanád. Bár ahogy KTobi is írja, a csavar köré szokunk hurkot hajtani én átalakítanám így, de nem szakítanám meg semmiképp. Ebben a formában a következő konnektor szempontjából olyan mintha ez itt sem lenne, nem keletkezik kötési hiba maximum ennél az egy konnektornál. Viszont főleg a képen lévő alsó kötés nagyon ramatyul néz ki.
Az úgy jobb lenne, ahogy az előttem lévő írta.De wagoval lenne a legjobb,szerintem.
Meglepne ha a 3 WAGO beférne a dobozba.
Köszönöm mindhármótoknak. Ha eredetileg nekem kellett volna bekötni a konnektort, a csavar köré hurkot csináltam volna a vezetékből, ahogyan írod. Csakhogy ez a vezeték már félig "betört" az erőszakos (feltehetően kombinált fogóval összepréselős) hajlításnál. A vezetékvég viseletes, a rögzítés mélyen belevágott több helyen is körben. A fenti okok miatt nem alakítanám át körívesre, mert a hajlítgatástól mégjobban elvékonyodhat (bár ha a csavar nagy része ráfog, kijavítja a kereszmetszet hiányosságait). Először arra gondoltam mégtöbb szigetelést hámozok le róla és úgy hajlítom meg körívesre a két vezetéket együtt, de nem férne el a csavar alatt. Wago-ba be szabad tenni a dupla vezetéket és beleférne?
Legfeljebb bonthatóba tudnád betenni. Szerintem el se férne a doboz alján.
Erre gondoltam. Nem fér el? Ha kiegyenesítem a vezetéket hurok formára, szerintem el fog törni vagy nagyon elvékonyodik.
Én is erre gondoltam. A dupla dogalj önmagában is nehezen fér el a szerelvény dobozban.
Miért foglalkozol a lakással, ha csak albérlet, és egy évig akarsz ott lakni? Én egy perc energiát sem fektetnék bele, csak ha életveszélyes a villanyszerelés. Akkor is csak szólnék a tulajnak, mivel nekem semmi közöm nincs a lakáshoz...
Hozzáforrasztás és leszigetelőszalagozás? Az ónfeltöltés kijavítja a keresztmetszet csökkenést. Sok helyet nem foglal egy másik, 2-3cm hosszú vezeték hozzátoldása (amelyet meg tudok hajlítani a csavar köré). Ezzel az egyetlen gond, hogy a vezeték elveszíti a "rugalmasságát" (már amennyire a merev vezetéknek van) a forrasztás helyén.
Esetleg hajlítsam meg a csavar köré és ónnal vonjam be a csavar alatti (sérült) részt?
Ha már mindenképp meg kell csinálni akkor tennék bele egy mélyebb dobozt és Wagoval osztanám le. De csak abban az esetben , ha tartod a vezeték keresztmetszetét.
Sajnos ez most kevésbé járható. Egyrészt nem szeretnék vésni, másrészt nem tudom hogy be tudnék-e vésni olyan mélyre. Ha kiegyenesítem a vezetéket, a csavar alá körívet csinálok, beónozom, árt a kontaktusnak? Későbbi oxidációból lehet probléma?
Erről a konnektorról menne a hűtő és a villantyűzhely.
Esetleg egy-egy anyával és csavarral a szabad lyukakhoz rögzítheted a továbbmenő vezetékeket. Akkor nem kellene külön elosztó. Legjobb, ha tudsz hozzávaló alkatrészt szerezni, bár azt mondtad, hogy már régi. Szerintem lehet kapni olyan konnektort, amibe több vezetéknek is van hely, mintha beépített wagoval rendelkezne. A forrasztást úgy tudom nem szabad itt alkalmazni.
Öntapadós kábelcsatornával a falon kívül is vezetheted. Van olyan lámpám a plafonon, ami így kapja az áramot. A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2018
Az ónozást semmiképp nem ajánlom. Semmit nem érnél el vele, talán az egyik legrosszabb kötésfajta ezen a területen. Nyomás hatására (pl. csavar alá szorítva) szobahőmérsékleten is maradandó deformációt szenved ami kontak hibához és tűzhöz fog vezetni. Ennél még a mostani állapot is jobb. Ami a leágazásos forrasztást illeti az már határeset kategória de én ha csinálnám (nem tudom mennyi huzal van ott) akkor hosszan (kb. 5-6cm) megpucolnám a drótokat és két fogóval erősen össze tekerném. Ez nem foglal sok helyet és jó kötést ad feltéve ha erősen van összetekerve és megfelelően nagy az érintkező keresztmetszet (ezért kel több centi hosszan csinálni).
Ugye ez nem komoly? A forrasztott kötés ellenjavallt, a sodrott meg tiltott. Akkor hogy is van?
Ezért szeretem, amikor olyan tanács születik, ami egyik országba megengedett, másikba tiltott.. És a tapasztalatlan meg megfogadja, és ha megtörténik a baj, jön a vakarózás....
Úgy, hogy a forrasztott kötés (nem az elágazásról beszéltem, hanem a csavar alá kerülő drót ónozásáról) garantáltan pár év alatt tönkre megy a csavart kötés meg évtizedekig bírja ha jól van megcsinálva. Ez egyszerűen tapasztalat. Csak azért van szabványilag tiltva mert sokan nem csinálták meg rendesen és leégtek a kötések. Persze ha valaki alumíniumot teker a réz közé vagy csak kézzel pedri össze akkor ne lepődjön meg ha leég.
Mindenképpen új konnektort szeretnék, mert a földvezeték bekötése ettől még sokkal nagyobb gány volt. Bele sem lehet tenni szabályosan a földvezetéket. Tudnál esetleg javasolni konkrét konnektor típust duplában?
A fürdőszobában a legfelső csempéből áll ki a lámpa két vezetéke. Onnan kellene áthelyezni feljebb, nem csempézett részre. A lámpa helyére fürdőszobaszekrényt tennék, nem férne el a külső kábelcsatornától. Nem úszom meg a vésést sajnos. Találtam egy valószínűsíthető dobozt (levakolva), de 45°-os szögben helyezkedik el a lámpához képest. A kábeleket szabvány szerint 90°-osan szabad leágaztatni? Ha a lámpa felett, a doboz szintjén kivésem a falat, akkor ott jó eséllyel megtalálom a csövet? Bár az a furcsa, hogy ott kopogtatással nincs doboz és 90°-os leágazás lenne egyébként. Nem lenne jó több helyen, mélyen szétvésni a falat feleslegesen. A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2018
|
Bejelentkezés
Hirdetés |