Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2102 / 2523
(#) black1989 válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 3, 2018 /

Éppen ez az , ha nem testelem akkor nincs probléma!
(#) Kovidivi válasza black1989 hozzászólására (») Szept 3, 2018 /

Ha testeled és akkor zúg, akkor a félvezető/k kontaktban van/vannak a bordával, és áram folyik a bordán keresztül. Szigetelj el a bordától mindent, és földeld le a bordát.
(#) reloop válasza black1989 hozzászólására (») Szept 3, 2018 /

A nyíllal jelölt csavarnál testet kap a hűtőborda?
(#) black1989 válasza reloop hozzászólására (») Szept 3, 2018 /

Csak kapott , mert láttam , hogy a pozitív tápfesz alatt megy át a test vezetősáv , így inkább leszigeteltem a csavart , most össze van szerelve vagyis nincs gnd a bordán , és szépen működik , amiért nagyon nagy köszönet illet téged, mivel hatalmasat javult , már nagyon figyelni kell ,hogy meghalljam a brumfeszt!!!!

Örülök, hogy sikerrel jártál. Meg kell dicsérjelek, a percíz közreműködésért, mert anélkül még javában pepecselnék
Óvatosan járasd a készüléket, mert elég kihegyezett az egy-pár végtranzisztoros VF2 egy névleges 230 W-os erősítő helyén. Mekkora a végfok tápfeszültsége?

Ó igazán köszönöm a dicséretet, de az igazság az ,hogy nélküled nem sokra mentem volna! Bár tudtam , hogy valami testelési probléma van , de nem gondoltam volna ,hogy ez ennyire összetett!
A tápfeszültség terheletlenül +-59v , ha a végfokok biziét helyükre teszem akkor ez leesik -+56 voltra , gondolom ez így jó is. Még egy apróság , mekkora az üzemi hőjük ezeknek a vf2 végfokoknak ? Ezt csak azért kérdezem , mert amit évekkel ezelőtt építettem azzal bulit is csináltam , és természetesen reggelig ment eléggé nagy hangerőn a cucc , és fűtött is rendesen. Ennél a típusnál ez megszokott? Jah majd el felejtettem , a végfokok tápáganként 4-4 amper lassú kioldású biztit kaptak , "elég" neki vagy tegyek nagyobbat?

A téma fejlécében van egy Élesztés feliratú link, annak a 9. pontja a biztosíték értékéről szól.
Sajnos bárhogy számolom, az egy-pár MOSFET karcsú a 4 Ω terheléshez.
Ami a melegedést illeti, 200 W kimenő teljesítménynél 200 W körül van a disszipáció, azt bizony hűteni kell rendesen.

Király tibor oldalán lévő vf2-t építettem meg , és ott azt írja , hogy "Eredetileg nagyobb feszültségeken is járt az eszem, ezért került be meghajtónak a két MPSA tranzisztor. Ez egy 2 x 60V tápfeszültségû, nagyobb teljesítményû változat (kb. 220W max. kimenõ teljesítmény). " Akkor ez mi? A gyári nem volt ilyen erős , ott 200 watt van írva 4 ohm terhelésen! Ráadásul , a vf2-ből van szimmetrikus bemenetű változat is , akkor az mennyire melegszik ?
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2018
(#) black1989 hozzászólása Szept 3, 2018 / 1

Engem egyelőre jobban aggaszt az , hogy a kapcsolásban szereplő 15voltos stabkockákat miért terhelték így le , hogy 70C fokon járnak? Miért egy tápról megy minden? Erre nem gondolt a gyártó , ennyire hajszál pontosan lenne méretezve a -+15v felőlöli fogyasztók áramfelvétele, hogy felfűtsék a stabilizátorok a lakást?

A 15 V-os stabilizátorral kapcsolatban a 70°C üzemi hőmérséklet nem szokatlan méretezés. Minél melegebbet engedünk meg a környezeti hőmérsékletnél, annál kisebb hűtőzászlóra lesz szükségünk.
Kicsit magad is hozzájárultál a nagyobb disszipációhoz. A stabilizátor előtti nagyobb pufferen magasabb a feszültség átlagértéke, amit ugye el kell fűteni, valamint hiányozni látom a soros 10 Ω-os ellenállásokat, amik átvették volna a disszipáció egy részét.

Szándékosan hagytam el a 10 ohm-os ellenállásokat , mivel attól tartottam , hogy majd nem működik megfelelően a védelmem , mert ugye az egy + fogyasztó forrás , az eredeti védelem a végfok tápjaiból volt megcsapolva !
(#) juhos89 hozzászólása Szept 4, 2018 /

Sziasztok. Kis segítségre lenne szükségem. Adott egy ProSal 300Watt 4CH autó erősítő. Sub kimenetekre van jel, semmi más kimeneten nincs. Ötlet?
(#) Ge Lee válasza juhos89 hozzászólására (») Szept 4, 2018 / 1

Van olyan hogy autós erősítős topik. A képeid és ezen csatlakozó alapján 4db teljesen egyforma végfok van benne, amiből a két első hidalható. Mérni kellene, de a két első végfok biztosan működik ha hídban jön ki rajta jel. A másik kettőt pedig meg kell nézni, ha nem mentek tönkre akkor valamiért nem kapnak jelet. Szoktak ezekben hibás forrasztások lenni, meg leszakadó, elporladó vezetékvégek.
(#) black1989 válasza reloop hozzászólására (») Szept 4, 2018 /

Szia! Figyi , ma próbáltam terheléssel a végfokot , hány fokig biztonságos a fetek hőfoka , mert nálam most 2x kb150 watt 8ohm terhelésen 80-82 C fok! Félelmetes! Nem lenne jól beállítva a nyugalmi áramom ?
(#) reloop válasza black1989 hozzászólására (») Szept 4, 2018 /

A hűtőborda is ilyen meleg, vagy csak MOSFET?

Igen én is gondoltam arra , hogy nem viszi át a hőt megfelelően a borda felületére ,de kb azonos , mind a 2 süt!
(#) black1989 válasza black1989 hozzászólására (») Szept 4, 2018 /

Nyugalmi áram probléma nem lehet?

Tegyek ventis hűtést , vagy ez egy normális hőfok?
(#) blasz válasza black1989 hozzászólására (») Szept 4, 2018 /

Szia 80 fokos borda szerintem már nagyon meleg. Ventilátor szerintem elkerülhetetlen,ha a nyugalmi és a többi elektronikus része is hibátlanul van beállitva illetve üzemel.Vagy csökkentsd a tápfeszt.
(#) black1989 válasza blasz hozzászólására (») Szept 4, 2018 /

Szia! Most újra van pasztázva mert az előző paszta rossz minőségű volt , jelenleg ugyanazon a hangerőn már lement 72C fokra! Ez már elfogadható ?
(#) reloop válasza black1989 hozzászólására (») Szept 4, 2018 /

Néhány gondolat a kérdéseddel kapcsolatban.
A nyugalmi áram elsősorban arra a melegedésre van hatással, mely vezérlés nélkül tapasztalható. Ehhez adódik hozzá az üzemi disszipáció.
A teljesítmény-félvezetők darabszáma sem befolyásolja a melegedést. Minél több van belőlük annál kisebb lesz a hőmérséklet-különbség köztük és a borda között, a nagyobb hőátadó felület miatt. Ez nálad nem kritikus, ha jól értelek.
A tranzisztorokról azt kell tudni, hogy a 25°C-on megadott terhelhetőség (esetedben 150 W), 150 °C-on nullára csökken, tehát 80°C-on már csak 80 W-os.
Ez utóbbi miatt neked rendkívül hatékonyan kell a bordát hűtened, hogy 4 Ω terheléstől ne égjen le az erősítőd. Mint azt helyesen meg is állapítottad, ventilátor kell neki.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2018
(#) blasz válasza black1989 hozzászólására (») Szept 4, 2018 /

Eltérőek vagyunk,van aki azt mondja ez még belefér a 70-80 fok.Én személy szerint 50-60 fokosnál nem szeretném melegebbek érezni a hűtőbordákat sosem.Nálam 55 foknál kapcsol a ventilátor éshüt vissza 40 re.De mint mondta eltérőek vagyunk.
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Szept 4, 2018 /

A tranzisztor, legyen az MOSFET, vagy bipoláris, adatlapjában általában van Power derating ábra, mely megmutatja a hőmérséklet és a terhelhetőség közötti összefüggést. Mivel az összefüggés lineáris, az előbbi hozzászólásomban leírtak szerint ki is számolható.
Szerk.: azt akartam ezzel mondani, hogy a megengedett hőmérséklet technikai adat, nem vélemény kérdése
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Szept 4, 2018 /

Persze tudom szoktam figyelni az adatlapot az adott tranzisztornak,de mint írtam nem vagyunk egyformák,én személy szerint nem szeretem ha az erősitőm kályhaként üzemel.Nálam a 60 fok a plafon nem lehet melegebb.Rack szerüen tartom a végfokokat ott nem lehet szellősen pakolni igy a passziv hütés kizárt.Ezért kerülöm a Quad,és hasonló végeket.
Bocs a képért de látni igy is.
(#) black1989 hozzászólása Szept 4, 2018 /

Felszereltem a hűtőventiket 2db-ot! Így a fetek teteje mivel azzal volt inkább bajom, most 40-55 foknál nem megy feljebb!
(#) black1989 hozzászólása Szept 4, 2018 /

A probléma szerintem mindössze abból adódik , én mint "fél" laikus ember , hogy a borda iszonyat vastag ahol csatlakoznak a teljesítmény fetek, kb 1cm anyagvastagságú , és ez mire felmelegszik , vagyis mire felveszi a fetek hőjét akkorra már nagy hőfokon járnak a fetek !
(#) mek-elek válasza black1989 hozzászólására (») Szept 4, 2018 / 1

"Erre nem gondolt a gyártó , ennyire hajszál pontosan lenne méretezve a -+15v felőlöli fogyasztók áramfelvétele, hogy felfűtsék a stabilizátorok a lakást? "

Erre a válasz egyszerű, így volt kisebb az önköltség.
(#) black1989 válasza mek-elek hozzászólására (») Szept 4, 2018 /

Valószínűleg igazad van!
(#) tothbela válasza black1989 hozzászólására (») Szept 4, 2018 / 1

Hát ez nem egészen így működik. Van a hőellenállás, és van a hőkapacitás. Ha vastag a hűtőborda anyaga, akkor a melegedő fetek sokáig hidegek maradnak még akkor is, ha kicsi a hőleadó felület. Természetesen valamennyi idő után meleg lesz az egész rendszer. Ha a fetek melegebbek a bordától, az pedig azt jelenti hogy a hőellenállás nagy. Ha ez az eset áll fenn, akkor akár végtelen nagy borda is lehet, mégis forró lesz a fet.

Egy jóféle szigetelő alátét akár felére is csökkentheti a maximális disszipációs teljesítményt. Erre az is gyógymód lehet, ha a feteket (nálad a topológia éppen megengedi) egy 3mm vastag vörösréz hőhídra erősítjük szigetelés nélkül, aztán ezt a hőhidat szigetelve szereljük a bordára.
(#) black1989 válasza tothbela hozzászólására (») Szept 4, 2018 /

Értem , viszont én a hőhídról mást hallottam , valami olyat , hogy a hőhíd nem a legmegfelelőbb , példának okáért ott az L idom alkalmazása , ami úgyszintén hőhídhoz vezethet , és nem lesz megfelelő a hőátadás. Javíts ha tévedek! Minden ötletet ,és tanácsot elfogadok.
Következő: »»   2102 / 2523
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem