Fórum témák
» Több friss téma |
Regenratív URH-t gpndolom nem nagyon érdemes csinálni. Próbáltam valamit bc547-el de semmi, majd elssz bf199-esem. Van pár videó ahol megy de szeritnem ezek városban vannak forgatva én meg gondolom 20-25 lakom a legközelebbi URH adótol, sőt a gyári rádiók is eléggé sustorognak nálam. Van pár rajzom és 5letem is.
A BC547 még oszcillátornak elmegy, de sokat erősíteni nem fog.
Gondoltam, de kéznél volt , pár cienzés, és megvolt a teszt, de hijába :-/. Majd a BF199 2 -3 ötletem van. 2n2904 nem kaptak az idén :-/
Igen de így is 2 hónapot vártam az alkatrészekre. És ha esetleg kihelyettesíteném egy 30-420pF-os forgóval? Annyi hogy akkor gondolom az előtte lévő kondi és az 500K-s potméter kikerül a képből.
Sokol rádió ferritjét vehetem alapul (tekercsel együtt)?
Természetesen forgóval helyettesítheted, a zsebrádió ferritjét is felhasználhatod, sőt a forgóját is. Az S1 számára feltekerhetsz olyan 20 menetet, ha jobb nincs 0,25 - 0,3 -ös zománc huzalból.
Az "előtte levő kondi" csak azért van, hogy a hangolófeszt ne zárja rövidre a tekercs. A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2018
Hangfrekis részbe nem kellenek egzotikus (régi kapcsoló) tranzisztorok, oda válogathatsz kapható BC tranzisztorokból. Ha teljesítmény kell, akkor BC635/636, 637/638, 639/640, vagy BC301/303, stb
Ha mindeáron kapcsoló tranzisztort szeretnél, akkor 2N2222, vagy 2N2219, bár nagyjelű hangfrekvenciás fokozatba nem javasolnám. A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2018
A 2N3904 is jó (csak Te 2N2904 -et írtál ami egy elég régi gyors PNP kapcsoló tranzisztor, elég ritka volt a maga idejében is) általános kisjelű célra használható, BC -kel nem helyettesíthető. (HStoréban is van, katt az aláhúzott típus számra) Persze, hogy nyomják, olcsó.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2018
Többnyire nekem pont az L1 és L3 tekercsek volnának fontosak. Akkor megpróbálom amit írtál.
![]()
L1 rajta a donor ferritjén, az L3 -at pedig a piros oszcillátor tekercsből tudsz felhasználni, esetleg faragni.
Értem, akkor először keresek egy piros jelölésű trafócskát aztán összerakom az áramkört.
Ott van az is, a donorban, a KH (bocs MW) oszcillátor tekercse, a Sokolban lehet, hogy nem piros, de ott van a forgó mellett.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2018
A forgó mellet nekem 2 is akad,melyik lenne a nekem való?
A fémházas a középhullám, a "kopasz" az a hosszúhullámhoz tartozik.
Akkor elnézést különben sikerult kapni 2n3904-et. Most mar csak szaba didő kell és jókedv,
Főleg utóbbi nekem is jól jönne, de az előbbi is.
![]()
És jön az érdekes rész mert valamiért kattog a rádió. Mármint úgy mintha az LM386 gerjedne....
Ez egy újjab kihivás lessz. Bár az LM nek nem kene pattogni gerjedni. Nekem fojtótekercs adott megoldást. De lehet egy kondenzátor lesz ami segít. Próbáld LM nélkül fejhalgatón.
URH-n nem foglalkozok szupregekkel,azok mind parittyák a valódi fegyver mellett,már épitettem szupert TA 2003-ból és épitettem digitálist is kidobott bluetooth hangszóróbol,de még sima tranzisztoros szupert is.
Esetleg ellenőrizd, hogy a 10µF -os kondenzátor az LM386 -os 1. és a 8. lábánál helyes polaritással tetted-e be. Én már jártam úgy, hogy nem jól raktam be és akkor kattogó hangok jöttek a hangszóróból.
![]()
Jó polaritással van bent mégis kattog.
![]()
Jónak kell lennie akkor.
![]()
Üdv! A forgó felett a HH modulátor tekercs kiegészítője van, a másik része a ferriten lévő tekercs, HH-n a kettő sorba kötődik. A forgótól jobbra az első HH oszcillátor, a második a KH oszcillátor.
Az LM386 hajlamos a gerjedésre. Kondizd meg a tápját közvetlenül a toknál.
Néz csak meg ezen a 2 rajzon az lm oicit máskép van bekötve és a kondi mellé ha teszel ellenálást lehet az erősítést szabályozni. 7-es láb meg massza között a gerjedést kéne hogy leálítja. Sajnos SVG-ben tudtam menteni.
Az lm 386 előtt van valamilyen aktív elem, annak a tápját
lehet stabilizálni kéne egy p. kondenzátorral és s. ellenállással. |
Bejelentkezés
Hirdetés |