Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   165 / 276
(#) pucuka válasza Ballage hozzászólására (») Nov 9, 2018 /

Sajnos múlik az idő.
(#) bigrobi hozzászólása Nov 9, 2018 /

Regenratív URH-t gpndolom nem nagyon érdemes csinálni. Próbáltam valamit bc547-el de semmi, majd elssz bf199-esem. Van pár videó ahol megy de szeritnem ezek városban vannak forgatva én meg gondolom 20-25 lakom a legközelebbi URH adótol, sőt a gyári rádiók is eléggé sustorognak nálam. Van pár rajzom és 5letem is.
(#) pucuka válasza bigrobi hozzászólására (») Nov 9, 2018 /

A BC547 még oszcillátornak elmegy, de sokat erősíteni nem fog.
(#) bigrobi válasza pucuka hozzászólására (») Nov 9, 2018 / 1

Gondoltam, de kéznél volt , pár cienzés, és megvolt a teszt, de hijába :-/. Majd a BF199 2 -3 ötletem van. 2n2904 nem kaptak az idén :-/

2N2904 az minek? Az PNP tranzisztor.
(#) szikorapéter válasza pucuka hozzászólására (») Nov 9, 2018 / 1

Igen de így is 2 hónapot vártam az alkatrészekre. És ha esetleg kihelyettesíteném egy 30-420pF-os forgóval? Annyi hogy akkor gondolom az előtte lévő kondi és az 500K-s potméter kikerül a képből.
Sokol rádió ferritjét vehetem alapul (tekercsel együtt)?
(#) pucuka válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 9, 2018 / 1

Természetesen forgóval helyettesítheted, a zsebrádió ferritjét is felhasználhatod, sőt a forgóját is. Az S1 számára feltekerhetsz olyan 20 menetet, ha jobb nincs 0,25 - 0,3 -ös zománc huzalból.
Az "előtte levő kondi" csak azért van, hogy a hangolófeszt ne zárja rövidre a tekercs.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2018
(#) bigrobi válasza pucuka hozzászólására (») Nov 9, 2018 /

Az NPN a parja a 2N3906 az a PNP az sem ncisn nekik,a hang résbzne kelelt volna meg volt egy URH rajz 2n3904-ell, lehet jobb nagyobb frekvenciákra a bc547-től.
(#) pucuka válasza bigrobi hozzászólására (») Nov 9, 2018 / 1

Hangfrekis részbe nem kellenek egzotikus (régi kapcsoló) tranzisztorok, oda válogathatsz kapható BC tranzisztorokból. Ha teljesítmény kell, akkor BC635/636, 637/638, 639/640, vagy BC301/303, stb
Ha mindeáron kapcsoló tranzisztort szeretnél, akkor 2N2222, vagy 2N2219, bár nagyjelű hangfrekvenciás fokozatba nem javasolnám.

BC337 és BC327-el akarom megoldani. A neten nagyon nyomják a 2n3904-et sok rajzban van.

A 2N3904 is jó (csak Te 2N2904 -et írtál ami egy elég régi gyors PNP kapcsoló tranzisztor, elég ritka volt a maga idejében is) általános kisjelű célra használható, BC -kel nem helyettesíthető. (HStoréban is van, katt az aláhúzott típus számra) Persze, hogy nyomják, olcsó.
(#) szikorapéter válasza pucuka hozzászólására (») Nov 9, 2018 /

Többnyire nekem pont az L1 és L3 tekercsek volnának fontosak. Akkor megpróbálom amit írtál.
(#) pucuka válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 9, 2018 /

L1 rajta a donor ferritjén, az L3 -at pedig a piros oszcillátor tekercsből tudsz felhasználni, esetleg faragni.

Értem, akkor először keresek egy piros jelölésű trafócskát aztán összerakom az áramkört.
(#) pucuka válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 9, 2018 /

Ott van az is, a donorban, a KH (bocs MW) oszcillátor tekercse, a Sokolban lehet, hogy nem piros, de ott van a forgó mellett.

A forgó mellet nekem 2 is akad,melyik lenne a nekem való?

IMG_2413.JPG

(#) fecameca válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 9, 2018 /

A fémházas a középhullám, a "kopasz" az a hosszúhullámhoz tartozik.

Akkor elnézést különben sikerult kapni 2n3904-et. Most mar csak szaba didő kell és jókedv,
(#) pucuka válasza bigrobi hozzászólására (») Nov 9, 2018 / 1

Úgy legyen.
(#) tnl válasza bigrobi hozzászólására (») Nov 9, 2018 / 1

Főleg utóbbi nekem is jól jönne, de az előbbi is.
(#) szikorapéter válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 9, 2018 / 1

És jön az érdekes rész mert valamiért kattog a rádió. Mármint úgy mintha az LM386 gerjedne....
(#) bigrobi válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 9, 2018 /

Ez egy újjab kihivás lessz. Bár az LM nek nem kene pattogni gerjedni. Nekem fojtótekercs adott megoldást. De lehet egy kondenzátor lesz ami segít. Próbáld LM nélkül fejhalgatón.
(#) hobbyjani válasza bigrobi hozzászólására (») Nov 9, 2018 / 2

URH-n nem foglalkozok szupregekkel,azok mind parittyák a valódi fegyver mellett,már épitettem szupert TA 2003-ból és épitettem digitálist is kidobott bluetooth hangszóróbol,de még sima tranzisztoros szupert is.
(#) sany válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 9, 2018 / 1

Esetleg ellenőrizd, hogy a 10µF -os kondenzátor az LM386 -os 1. és a 8. lábánál helyes polaritással tetted-e be. Én már jártam úgy, hogy nem jól raktam be és akkor kattogó hangok jöttek a hangszóróból.
(#) szikorapéter válasza sany hozzászólására (») Nov 9, 2018 /

Jó polaritással van bent mégis kattog. Lehet le kéne cserélnem? (Pedig új kondenzátor...)
(#) sany válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 9, 2018 /

Jónak kell lennie akkor.
(#) ha9pi.feri válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 10, 2018 /

Üdv! A forgó felett a HH modulátor tekercs kiegészítője van, a másik része a ferriten lévő tekercs, HH-n a kettő sorba kötődik. A forgótól jobbra az első HH oszcillátor, a második a KH oszcillátor.
(#) papus51 válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 10, 2018 / 1

Az LM386 hajlamos a gerjedésre. Kondizd meg a tápját közvetlenül a toknál.
(#) bigrobi válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 10, 2018 /

Néz csak meg ezen a 2 rajzon az lm oicit máskép van bekötve és a kondi mellé ha teszel ellenálást lehet az erősítést szabályozni. 7-es láb meg massza között a gerjedést kéne hogy leálítja. Sajnos SVG-ben tudtam menteni.
(#) tnl válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 10, 2018 /

Az lm 386 előtt van valamilyen aktív elem, annak a tápját
lehet stabilizálni kéne egy p. kondenzátorral és s. ellenállással.
Következő: »»   165 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem