Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   652 / 977
(#) gyuszo válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 25, 2018 / 2

Sajnos a legtöbb helyen az a bejelölt kritikus szakasz okozza a problémát, főleg akkor, ha az alumínium vezeték, ami rideg és könnyen törik, pláne ha az vékonyabb és nem megfelelő a keresztmetszete. Ez legtöbb esetben a 30 évnél régebbi szereléseknél fordul elő .
Bővítésnél ennek már mindenféleképpen sodrott, legalább 10 mm2-es réznek kell lennie, érvéghüvellyel ellátva. Ezért is van ez a rész plombálva, hogy ezt kizárólag szakember végezhesse el. Ha nem úgy végzi el, akkor a plomba alapján visszakereshető és számon kérhető.
(#) sámli válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 25, 2018 /

Naja. Karban tartani meg nem lehet.
(#) gyuszo válasza sámli hozzászólására (») Nov 25, 2018 / 1

Miért ne lehetne, bárki kérhet a szolgáltatótól felülvizsgálatot, hogy átnézesse a mérőhelyét.
(#) sámli válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 25, 2018 1 /

Ne fárassz.
(#) CIROKL válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 25, 2018 /

Hát ja ha fizetsz érte keményen !
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2018
(#) Ge Lee válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 25, 2018 /

Idézet:
„Én egy olyan állapotról beszélek, ahol se FI relé se más dologról szó sem volt, csak a natúr hálózatról és a hibák lehetőségéről.”
Ha figyeltél, a lehetőségek között ezt a lehetőséget is megemlítettem.
Idézet:
„Annak pedig semmi köze az elmélethez. Annál inkább van köze a mechanikai igénybevételekhez, a rozsdásodáshoz, az elfúrt vezetékekhez stb.”
Már hogy ne lenne? Ha az elméletnek semmi köze a valósághoz akkor ott nagyon nagy a baj, ugyanis azoknak egyezni kell, mivel egyikből következik a másik. Azért nem semmi olyat feltételezni, hogy elfúrok egy kábelt a falban, és még csak azt sem veszem észre hogy leáll a fúrógép.
Idézet:
„Egy kislányt egy tanyán halálos áramütés ért, amikor egy kényszerből villanyszerelő javította a mosógépet és nem kötötte be a védőföldet a centrifugán.”
Nálunk a faluban akad kb. 10 olyan ház aminek a szerelése kb. megfelel a hatályos szabályoknak, a többié egyiké sem, mert ahogy írod sem védőföld nincs kiépítve sem fi nincs felszerelve. Mosógépet ettől még használnak évtizedek óta, mert muszáj használni. Itt mit csinálsz a védőfölddel? Ami egyébként szabályosan be van kötve a készüléken? Egyébként meg tökmindegy hogy be van-e kötve vagy sem, mert az aljzatban nincs?
Megmondod a családoknak hogy akkor holnaptól ne mossanak? Vagy felajánlod nekik hogy félmilláért átvezetékeled a házukat? Akkor elárulom, hogy ha ingyen csinálnád sem élnének a lehetőséggel, ugyanis a többség olyan szinten irtózik az ezzel járó felfordulástól (zaj, kosz, vésés, festés, stb.) hogy bármennyire akarod sem tudod rábeszélni. A szomszédomnak hiába mondtam hogy konkrétan életveszélyes a házuk, elintézték egy vállrántással, meg azzal hogy ha 50 évig jó volt, akkor még azt a néhány évet kibírja míg élnek. Egy másik szomszédnál ahol szintén nincs védőföld, valaki egy konyhai átalakítás során ráhúzta a mikró aljzatában a nullát a védőföldre is. Mondtam az asszonykának hogy ha baj van, előállhat olyan eset is hogy agyon fogja csapni. A válasz az volt, hogy agyon nem max. agyhelyen, meg egyébként is, előbb fog ő agyvérzést kapni.
Érdekes módon napi szinten megy a népek hülyítése, de ezzel valahogy sehogy sem foglalkoznak a hatóságok, pedig kellene. Mert a lakóknak ez kb. annyival ér fel, mintha azt mondanád neki hogy ne dohányozzon. Ja, és a társasházak többségében ugyanez van, még védővezető sincs sehol.
(#) sámli válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 25, 2018 /

Idézet:
„Ja, és a társasházak többségében ugyanez van, még védővezető sincs sehol.”

A társasházakban (jellemzően panel lakások) a fürdőszobában ill. konyhában mindig voltak védett dugaljak.
Idézet:
„valaki egy konyhai átalakítás során ráhúzta a mikró aljzatában a nullát a védőföldre is”

Mondok jobbat Egy hete voltam egy részlegesen felújított lakásban, ahol az egyik szobában hasonlóval találkoztam annyi különbséggel, hogy a fázis volt kikötve a védőérintkezőre.
(#) ötfelezős válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 25, 2018 /

nem kötötte be a védőföldet a centrifugán
Mivel érdekelt (meg, bevallom, gondoltam, csak tisztább lesz a kép, mert ezt a mosógépjavítás nem köti be a centrifugán... külön van a centrifuga? mennyire? mert ami teljesen külön volt, az kettős szigetelésű volt, később volt egy házban két külön készülék, az vélhetőleg védővezetős volt már, mivel fűtőbetét is volt a mosógépben), megpróbáltam utánajárni, de semmi ilyen nincs a neten, hogy nem kötötte be. Csak a híradós jelentések, hogy belenyúlt, megrázta.
(#) VIM válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 25, 2018 /

Szia!
Idézet:
„Amit készítek, működik és nincs anomália. Azonban az énáltalam készített mégoly stabil megoldásoknál is előfordulhat, hogy mondjuk jön egy bútoros és elég hosszú a fúrója - hát megfúrja pont a nullát, vagy a nullát és a védővezetőt is egyszerre. Akkor fuccs az elméleteknek. Marad a detektálás (mérés) , bontás, javítás, helyreállítás.”

Biztos, hogy jó szakember vagy, semmi kétség efelől de a fent említett dolgokért nem Te vagy a felelős. Bolondbiztos rendszert nem ezen a szinten alakítanak ki és még ott is előfordul, hogy az emberi hülyeség megtalálja a gyenge pontot. Például aki egy albérletben tájékozódás nélkül furkál és egy konnektorba 5-6 kW-t csatlakoztat, meg hasonlók az vessen magára.
(#) kameleon2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 25, 2018 /

Az 1970-es évek óta szerepel a szabványba a védővezető kiépítése. 25 évente kellene megtörténjen egy teljes felújítás. Nyilván nem a családok hibája, hogy két felújítási időszak alatt egyszer sem tellett rá, De ez sajnos nem mentség. Sem a társasházaknak, sem a vidéki lakóházak tulajdonosainak. Ha baleset történik, személyes felelősség van. A hatóságot nem fogja érdekelni (soha nem is érdekelte), ha volt indok a törvény vagy a szabvány be nem tartására. Ez téged sem mentesít, ha ilyen hálózaton végzel munkát. Neked kötelességed figyelmeztetni a tulajdonost, üzembentartót.
(#) gyuszo válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 25, 2018 /

Szerintem sokkal többet, ha baj van belőle, vagy tragédia. Jobb megelőzni a káreseményt.

Miből is ?
(#) gyuszo válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 25, 2018 /

A nulla szakadás következményeiről beszélünk.

Szerintem nem nekem akartál irni .
Ez a vonal már régen nem erről szól lépkedj vissza mi volt a fonál!
(#) anonym hozzászólása Nov 26, 2018 /

Sziasztok!
A következőkről kérem a véleményeteket:
Épülő társasházi lakás, 2x50 m2 területű.
A műszaki leírásban elektromos betáp 1 fázis 32A biztosítás a mérőóránál.
A konyhába elektromos főzőlap (indukciós, vagy kerámia az még nincs eldöntve) és elektromos sütő van tervezve, gáztűzhely nem lesz.
Számomra úgy tünik, hogy ez a betáp teljesítmény kevés lesz, még ha az egyidejűséget figyelembe veszem, akkor is.
Ezek nem kis teljesítmény igényű készülékek, és a többi fogyasztónak is kellene még néhány ampert hagyni.
Gondolok 1-2 számítógépre, hűtőszekrényre, világításra, légkondícionálóra, általában a megszokott fogyasztókra.
Érdemes, vagy ajánlott 3 fázisú betáplálást kérni, ha igen fázisonként hány ampert?
Esetleg elegendő a tervezett 1 fázist nagyobb terhelhetőségűre bővíteni?
Melyik célravezetőbb, gazdaságosabb?
Véleményeteket előre is köszönöm.
(#) vargham válasza anonym hozzászólására (») Nov 26, 2018 /

Villany főzőlapok 2 vagy 3 fázisról is tudnak üzemelni. Nálunk a főzőlap 2 fázis, a sütő meg a harmadik. Én 3x16 alá nem mennék, ha villantűzhely is van.
(#) CIROKL válasza anonym hozzászólására (») Nov 26, 2018 /

Amennyiben két külön használatú lakás akkor az egyszer 32A kevés lessz de még a 3x16A is kétséges .
Az igazi az lenne ha a két lakás külön betáppal lenne ,egészen biztos bekötik egy betáppal is nagyobb amperrel de az már más kategória .
A kivitelezéshez minden féleképp kell egy regisztrált szerelő , szerintem keress egy szerelőt de csak halkan merem mondani Ne az első legyen az aki .
Érdemes több szerelővel konzultálni mert sajnos nagyon nagyok az eltérések minden tekintetben , szóval érdemes szétnézni és a több ajánlatévő közt válogatni!
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2018
(#) BarnaPili válasza anonym hozzászólására (») Nov 26, 2018 /

Szia!
Nekünk is ennyi Amperunk van. Egy fázis, 32A.Elektromos tűzhely, mosógép, szárítógép a nagyobb fogyasztók, amibe időnként beszáll az én játszóterem is(kis, nagy flex, CO hegesztő, 2kW fűtőventilátor a garázsban), de eddig nem volt gond. Kicsit gondolkodni kell, hogy ki kivel mehet egyszerre, de nem okoz sok fejtörést, vagy fennakadást.
(#) sámli válasza anonym hozzászólására (») Nov 26, 2018 /

Egy fázison csak különösen indokolt esetben (ez általában műszaki korlátot jelent) adnak 32A-nél többet.
(#) kameleon2 válasza anonym hozzászólására (») Nov 26, 2018 /

Főzőlap(indukciós)+ sütő 27A-t írt az egyik ügyfélnél. Ha mosógép, mikró és hajszárító is megy egyszerre - kevés lesz.
(#) BarnaPili válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 26, 2018 /

A 27A abban az esetben igaz,ha minden főzőlap,és a sütő is megy egyszerre? Szerintem ez ritkán áll fenn, (Ennek ellenére szerintem is praktikusabb a 3 fázis bevezetése,ha lehetőség van rá,Mi így vettük a házat,és kb 250ezer Ft lett volna az átépítés,így maradt az eredeti felállás)
(#) gyuszo válasza anonym hozzászólására (») Nov 26, 2018 /

16A-16A-16A , 16A-16A-20A , 20A-20A-20A .Az első a minimum szerintem. A második lehetőséget ad arra, hogyha egyik fogyasztó nagyobb áramot igényel. A harmadig nagyobb kényelmet ad, hogy ne kelljen annyira odafigyelni, hogy mi megy egyszerre.
Az egy fázis bővítése felejtős.
(#) gyuszo válasza anonym hozzászólására (») Nov 26, 2018 /

Idézet:
„Épülő társasházi lakás”

Mivel csak most készül, sokkal könnyebb módosítani, kevesebb utánajárással jár és kevesebbe is kerül, ha többet igényelsz.
(#) kameleon2 válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 26, 2018 /

A szolgáltató sem kedveli az asszimetrikus bekötést, mert az mindig kompenzációval - költséggel járhat.
(#) gyuszo válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 26, 2018 /

Akkor marad az első és utolsó, szabad a döntés.
(#) Ge Lee válasza anonym hozzászólására (») Nov 26, 2018 /

Nem az alapterület a lényeg, hanem hogy hányan fogják lakni, és milyen készülékeket fognak használni. Tavaly vettem egy garzont, az annál jóval kisebb, de ugyanúgy elektromos benne minden, csak a fűtésre van egy konvektor. Sima B16-os automata van, és az előző tulaj szerint sosem volt vele gond, csak arra kellett figyelni hogy ha megy a sütő akkor ne kapcsolja be mellé még a mikrót vagy a porszívót. Ez a garzon is megér egy misét, 4 éve volt teljesen felújítva, a villamos része is, de kb. lehet az egészet a nulláról kezdeni. Új a mérőóra is, ahonnan elmegy egy kék és egy fekete kábel a lakásig. Nem tudom eldönteni hogy azért kék mert nem kapott a szaki zöldsárgát a boltban, vagy azért mert nem lett volna azt honnan elhúzni, ugyanis a társasházban sehol nem látni sem földelést, sem EPH nyomait sehol.
Arra a 2x50m2-re két külön 32A-es automata bőven elég lenne, gondolom nem terveznek a lakásban hegeszteni meg hasonlókat.
(#) Ge Lee válasza BarnaPili hozzászólására (») Nov 26, 2018 /

Ami nekem van a garzonban abban az összes lapot egyszerre felkapcsolva is bírja a 16-os automata. Hogy a hátuljára mi van írva teljesítményfelvételnek azt nem tudom mert ahhoz ki kellene bontani és megnézni.
(#) gyuszo válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 26, 2018 /

1 fázisnál reteszelt üzemmód is lehetséges, hogy nem megy minden egyszerre, egyébként nem bírná el. A teljes felvétel lehetséges 27 A, ami 6,2 kW.
(#) anonym válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 26, 2018 /

Mindenkitől bocsánat a nem teljesen egyértelmű fogalmazásért.
Ez egy lakás, két szinten, tehát egy betáplálás.
Idézet a műszaki leírásból:
"1 fázisú elektromos mérőóra kerül felszerelésre, 1 db 32 A-s kismegszakítóval. E teljesítmény igény esetén birtokba vétel után, az elektromos műveknél egyénileg felbővíthető.
A lakásokban riasztócsövezés és vezetékezés készül, mely a következőket tartalmazza: előcsövezés központi egységhez, kezelő egységhez, belső szirénához, a bejárati ajtónál és a földszinti nyílásoknál nyitásérzékelőhöz, minden szobában 1 db mozgásérzékelőhöz. A riasztórendszer kiépítése (vezetékezés, központi- és kezelőegység, mozgás- és nyitásérzékelők) opcionális, felár ellenében rendelhető.
Elektromos főzőlapnak és sütőnek kiállás külön áramkörről. Áramköri kismegszakítók méretezett mennyiségben 10-15 db. Elektromos hálózat mérőórától a biztosító szekrényig háromfázisú bekötéssel előkészítve."
Köszönöm a hozzászólásodat.
(#) gyuszo válasza anonym hozzászólására (») Nov 26, 2018 / 1

Idézet:
„Elektromos hálózat mérőórától a biztosító szekrényig háromfázisú bekötéssel előkészítve.”

Akkor kérjed is 3 fázisra. Legalább 3x16 A-re.
Következő: »»   652 / 977
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem