Fórum témák
» Több friss téma |
Sajnos a legtöbb helyen az a bejelölt kritikus szakasz okozza a problémát, főleg akkor, ha az alumínium vezeték, ami rideg és könnyen törik, pláne ha az vékonyabb és nem megfelelő a keresztmetszete. Ez legtöbb esetben a 30 évnél régebbi szereléseknél fordul elő .
Bővítésnél ennek már mindenféleképpen sodrott, legalább 10 mm2-es réznek kell lennie, érvéghüvellyel ellátva. Ezért is van ez a rész plombálva, hogy ezt kizárólag szakember végezhesse el. Ha nem úgy végzi el, akkor a plomba alapján visszakereshető és számon kérhető.
Miért ne lehetne, bárki kérhet a szolgáltatótól felülvizsgálatot, hogy átnézesse a mérőhelyét.
Hát ja ha fizetsz érte keményen !
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2018
Idézet: Ha figyeltél, a lehetőségek között ezt a lehetőséget is megemlítettem. „Én egy olyan állapotról beszélek, ahol se FI relé se más dologról szó sem volt, csak a natúr hálózatról és a hibák lehetőségéről.” Idézet: Már hogy ne lenne? Ha az elméletnek semmi köze a valósághoz akkor ott nagyon nagy a baj, ugyanis azoknak egyezni kell, mivel egyikből következik a másik. Azért nem semmi olyat feltételezni, hogy elfúrok egy kábelt a falban, és még csak azt sem veszem észre hogy leáll a fúrógép. „Annak pedig semmi köze az elmélethez. Annál inkább van köze a mechanikai igénybevételekhez, a rozsdásodáshoz, az elfúrt vezetékekhez stb.” Idézet: Nálunk a faluban akad kb. 10 olyan ház aminek a szerelése kb. megfelel a hatályos szabályoknak, a többié egyiké sem, mert ahogy írod sem védőföld nincs kiépítve sem fi nincs felszerelve. Mosógépet ettől még használnak évtizedek óta, mert muszáj használni. Itt mit csinálsz a védőfölddel? Ami egyébként szabályosan be van kötve a készüléken? Egyébként meg tökmindegy hogy be van-e kötve vagy sem, mert az aljzatban nincs? „Egy kislányt egy tanyán halálos áramütés ért, amikor egy kényszerből villanyszerelő javította a mosógépet és nem kötötte be a védőföldet a centrifugán.” Megmondod a családoknak hogy akkor holnaptól ne mossanak? Vagy felajánlod nekik hogy félmilláért átvezetékeled a házukat? Akkor elárulom, hogy ha ingyen csinálnád sem élnének a lehetőséggel, ugyanis a többség olyan szinten irtózik az ezzel járó felfordulástól (zaj, kosz, vésés, festés, stb.) hogy bármennyire akarod sem tudod rábeszélni. A szomszédomnak hiába mondtam hogy konkrétan életveszélyes a házuk, elintézték egy vállrántással, meg azzal hogy ha 50 évig jó volt, akkor még azt a néhány évet kibírja míg élnek. Egy másik szomszédnál ahol szintén nincs védőföld, valaki egy konyhai átalakítás során ráhúzta a mikró aljzatában a nullát a védőföldre is. Mondtam az asszonykának hogy ha baj van, előállhat olyan eset is hogy agyon fogja csapni. A válasz az volt, hogy agyon nem max. agyhelyen, meg egyébként is, előbb fog ő agyvérzést kapni. Érdekes módon napi szinten megy a népek hülyítése, de ezzel valahogy sehogy sem foglalkoznak a hatóságok, pedig kellene. Mert a lakóknak ez kb. annyival ér fel, mintha azt mondanád neki hogy ne dohányozzon. Ja, és a társasházak többségében ugyanez van, még védővezető sincs sehol. Idézet: „Ja, és a társasházak többségében ugyanez van, még védővezető sincs sehol.” A társasházakban (jellemzően panel lakások) a fürdőszobában ill. konyhában mindig voltak védett dugaljak. Idézet: „valaki egy konyhai átalakítás során ráhúzta a mikró aljzatában a nullát a védőföldre is” Mondok jobbat Egy hete voltam egy részlegesen felújított lakásban, ahol az egyik szobában hasonlóval találkoztam annyi különbséggel, hogy a fázis volt kikötve a védőérintkezőre.
nem kötötte be a védőföldet a centrifugán
Mivel érdekelt (meg, bevallom, gondoltam, csak tisztább lesz a kép, mert ezt a mosógépjavítás nem köti be a centrifugán... külön van a centrifuga? mennyire? mert ami teljesen külön volt, az kettős szigetelésű volt, később volt egy házban két külön készülék, az vélhetőleg védővezetős volt már, mivel fűtőbetét is volt a mosógépben), megpróbáltam utánajárni, de semmi ilyen nincs a neten, hogy nem kötötte be. Csak a híradós jelentések, hogy belenyúlt, megrázta.
Szia!
Idézet: „Amit készítek, működik és nincs anomália. Azonban az énáltalam készített mégoly stabil megoldásoknál is előfordulhat, hogy mondjuk jön egy bútoros és elég hosszú a fúrója - hát megfúrja pont a nullát, vagy a nullát és a védővezetőt is egyszerre. Akkor fuccs az elméleteknek. Marad a detektálás (mérés) , bontás, javítás, helyreállítás.” Biztos, hogy jó szakember vagy, semmi kétség efelől de a fent említett dolgokért nem Te vagy a felelős. Bolondbiztos rendszert nem ezen a szinten alakítanak ki és még ott is előfordul, hogy az emberi hülyeség megtalálja a gyenge pontot. Például aki egy albérletben tájékozódás nélkül furkál és egy konnektorba 5-6 kW-t csatlakoztat, meg hasonlók az vessen magára.
Az 1970-es évek óta szerepel a szabványba a védővezető kiépítése. 25 évente kellene megtörténjen egy teljes felújítás. Nyilván nem a családok hibája, hogy két felújítási időszak alatt egyszer sem tellett rá, De ez sajnos nem mentség. Sem a társasházaknak, sem a vidéki lakóházak tulajdonosainak. Ha baleset történik, személyes felelősség van. A hatóságot nem fogja érdekelni (soha nem is érdekelte), ha volt indok a törvény vagy a szabvány be nem tartására. Ez téged sem mentesít, ha ilyen hálózaton végzel munkát. Neked kötelességed figyelmeztetni a tulajdonost, üzembentartót.
Szerintem sokkal többet, ha baj van belőle, vagy tragédia. Jobb megelőzni a káreseményt.
Miből is ?
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2018
A nulla szakadás következményeiről beszélünk.
Szerintem nem nekem akartál irni .
Ez a vonal már régen nem erről szól lépkedj vissza mi volt a fonál! A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2018
Sziasztok!
A következőkről kérem a véleményeteket: Épülő társasházi lakás, 2x50 m2 területű. A műszaki leírásban elektromos betáp 1 fázis 32A biztosítás a mérőóránál. A konyhába elektromos főzőlap (indukciós, vagy kerámia az még nincs eldöntve) és elektromos sütő van tervezve, gáztűzhely nem lesz. Számomra úgy tünik, hogy ez a betáp teljesítmény kevés lesz, még ha az egyidejűséget figyelembe veszem, akkor is. Ezek nem kis teljesítmény igényű készülékek, és a többi fogyasztónak is kellene még néhány ampert hagyni. Gondolok 1-2 számítógépre, hűtőszekrényre, világításra, légkondícionálóra, általában a megszokott fogyasztókra. Érdemes, vagy ajánlott 3 fázisú betáplálást kérni, ha igen fázisonként hány ampert? Esetleg elegendő a tervezett 1 fázist nagyobb terhelhetőségűre bővíteni? Melyik célravezetőbb, gazdaságosabb? Véleményeteket előre is köszönöm.
Villany főzőlapok 2 vagy 3 fázisról is tudnak üzemelni. Nálunk a főzőlap 2 fázis, a sütő meg a harmadik. Én 3x16 alá nem mennék, ha villantűzhely is van.
Amennyiben két külön használatú lakás akkor az egyszer 32A kevés lessz de még a 3x16A is kétséges .
Az igazi az lenne ha a két lakás külön betáppal lenne ,egészen biztos bekötik egy betáppal is nagyobb amperrel de az már más kategória . A kivitelezéshez minden féleképp kell egy regisztrált szerelő , szerintem keress egy szerelőt de csak halkan merem mondani Ne az első legyen az aki . Érdemes több szerelővel konzultálni mert sajnos nagyon nagyok az eltérések minden tekintetben , szóval érdemes szétnézni és a több ajánlatévő közt válogatni! A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2018
Szia!
Nekünk is ennyi Amperunk van. Egy fázis, 32A.Elektromos tűzhely, mosógép, szárítógép a nagyobb fogyasztók, amibe időnként beszáll az én játszóterem is(kis, nagy flex, CO hegesztő, 2kW fűtőventilátor a garázsban), de eddig nem volt gond. Kicsit gondolkodni kell, hogy ki kivel mehet egyszerre, de nem okoz sok fejtörést, vagy fennakadást.
Egy fázison csak különösen indokolt esetben (ez általában műszaki korlátot jelent) adnak 32A-nél többet.
Főzőlap(indukciós)+ sütő 27A-t írt az egyik ügyfélnél. Ha mosógép, mikró és hajszárító is megy egyszerre - kevés lesz.
A 27A abban az esetben igaz,ha minden főzőlap,és a sütő is megy egyszerre? Szerintem ez ritkán áll fenn, (Ennek ellenére szerintem is praktikusabb a 3 fázis bevezetése,ha lehetőség van rá,Mi így vettük a házat,és kb 250ezer Ft lett volna az átépítés,így maradt az eredeti felállás)
16A-16A-16A , 16A-16A-20A , 20A-20A-20A .Az első a minimum szerintem. A második lehetőséget ad arra, hogyha egyik fogyasztó nagyobb áramot igényel. A harmadig nagyobb kényelmet ad, hogy ne kelljen annyira odafigyelni, hogy mi megy egyszerre.
Az egy fázis bővítése felejtős. Idézet: „Épülő társasházi lakás” Mivel csak most készül, sokkal könnyebb módosítani, kevesebb utánajárással jár és kevesebbe is kerül, ha többet igényelsz.
A szolgáltató sem kedveli az asszimetrikus bekötést, mert az mindig kompenzációval - költséggel járhat.
Akkor marad az első és utolsó, szabad a döntés.
Nem az alapterület a lényeg, hanem hogy hányan fogják lakni, és milyen készülékeket fognak használni. Tavaly vettem egy garzont, az annál jóval kisebb, de ugyanúgy elektromos benne minden, csak a fűtésre van egy konvektor. Sima B16-os automata van, és az előző tulaj szerint sosem volt vele gond, csak arra kellett figyelni hogy ha megy a sütő akkor ne kapcsolja be mellé még a mikrót vagy a porszívót. Ez a garzon is megér egy misét, 4 éve volt teljesen felújítva, a villamos része is, de kb. lehet az egészet a nulláról kezdeni. Új a mérőóra is, ahonnan elmegy egy kék és egy fekete kábel a lakásig. Nem tudom eldönteni hogy azért kék mert nem kapott a szaki zöldsárgát a boltban, vagy azért mert nem lett volna azt honnan elhúzni, ugyanis a társasházban sehol nem látni sem földelést, sem EPH nyomait sehol.
Arra a 2x50m2-re két külön 32A-es automata bőven elég lenne, gondolom nem terveznek a lakásban hegeszteni meg hasonlókat.
Ami nekem van a garzonban abban az összes lapot egyszerre felkapcsolva is bírja a 16-os automata. Hogy a hátuljára mi van írva teljesítményfelvételnek azt nem tudom mert ahhoz ki kellene bontani és megnézni.
1 fázisnál reteszelt üzemmód is lehetséges, hogy nem megy minden egyszerre, egyébként nem bírná el. A teljes felvétel lehetséges 27 A, ami 6,2 kW.
Mindenkitől bocsánat a nem teljesen egyértelmű fogalmazásért.
Ez egy lakás, két szinten, tehát egy betáplálás. Idézet a műszaki leírásból: "1 fázisú elektromos mérőóra kerül felszerelésre, 1 db 32 A-s kismegszakítóval. E teljesítmény igény esetén birtokba vétel után, az elektromos műveknél egyénileg felbővíthető. A lakásokban riasztócsövezés és vezetékezés készül, mely a következőket tartalmazza: előcsövezés központi egységhez, kezelő egységhez, belső szirénához, a bejárati ajtónál és a földszinti nyílásoknál nyitásérzékelőhöz, minden szobában 1 db mozgásérzékelőhöz. A riasztórendszer kiépítése (vezetékezés, központi- és kezelőegység, mozgás- és nyitásérzékelők) opcionális, felár ellenében rendelhető. Elektromos főzőlapnak és sütőnek kiállás külön áramkörről. Áramköri kismegszakítók méretezett mennyiségben 10-15 db. Elektromos hálózat mérőórától a biztosító szekrényig háromfázisú bekötéssel előkészítve." Köszönöm a hozzászólásodat. |
Bejelentkezés
Hirdetés |