Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   1209 / 1275
(#) FAZ1 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 1, 2019 /

Bocsánat, ha másfelé ment.
(#) lelkes amatőr válasza xule hozzászólására (») Jan 1, 2019 /

Most, hogy mondod, tényleg 1936 a vizszintes méret. Eddig fel se tünt, csak a függőleges értéket figyeltem.
(#) mlaci989 válasza eyess hozzászólására (») Jan 1, 2019 /

Üdvözletem! Buék!
Eligazítást kérnék. A Philips tv-vel kapcsolatban Bővebben: Link. Méregettem a szekunder oldalon vannak feszültségek ez jó. Sajnos nincs meg a +5 Volt készenléti tápfesz ami táplálná a procit. 7561 számú BD135 tranyóból jönne le ,de nem jön semmi. Magyarázzátok el honnan kéne oda kerüljön az az 5 volt,mert nem értem. 6545 diódáról lejön 28 volt a bejelölt 12,3 volt helyett. Miért lehet több mint kéne?
Köszönöm előre is.
(#) kadarist válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 1, 2019 /

Szia!
Az 5V a 8V-ból lesz, ami az 5560 tekercsen keresztül megy a BD kollektorára. A zárójeles feszültségértékek a készenléti (standby) üzemállapothoz tartoznak.
(#) mlaci989 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 1, 2019 /

Értem. A zárójeles értékekre rájöttem. A 8Volt pedig a sorkimenő tekercséről jönne le ha jól nézem.?

Ha jár a sorvégfok, akkor onnan, ha nem, akkor a tirisztorról.

Készenlétben a tirisztor katódján P5 mérési ponton meg kellene legyen a 8 Volt?

Nem ártana, hogy meg legyen, mert a kontrollernek valahonnan kapnia kell 5V-ot készenlétben is.

Olyan a helyzet,hogy P5 ponton nem mérhető feszültség. Tirisztor jó,le van tesztelve. 7571-es tranzisztor bázisán ott van a 0,7 volt,kollektorán meg 0v. Nem értem hol van a kellő 8volt. Tirisztoron jönne le és töltené 2560-as 1000uf kondit,de nincs semmi.

Kicsit lemaradtam a dolgokról, tehát a tápegység valamelyik kimenetén van feszültség? Ha va, akkor a tirisztor anódján is lennie kell lüktető feszültségnek. Ahhoz, hogy a katódján legyen valami, ki kell nyitni a tirisztort a gate-jén keresztül. A 7571-es tranzisztoron van valamilyen feszültség? A sorvégfok egyébként jó, kap feszültséget a táptól?

6545 dióda katódján van 28-9 voltos feszültség. A tirisztor anódján látok valami tüskét,nagyon vékony tüskék gondolom ez volna a trafó frekije. 7571-es tranzisztor kollektorán 0V,bázisán 0,7volt van jelen. Sorvégfok a sorvég tranyó ki lett cserélve meg sistereg a trafó nagy frekin gondolom jó.
Meg 6530 diódánál 3 voltos feszültség mérhető.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2019

Ha van szkópod, akkor nézd meg, hogy a sortranzisztor bázisán van-e sormeghajtó jel. Füllel nehéz megállapítani a hangok forrását. A tápban a biztosítékok jók? A többi tápkimenet feszültségei milyenek? Egy kis segítség a lengyelektől: Bővebben: Link.

Sormeghajtó tranzisztor (7125) bázisán van jel. Nem tudom milyen kell hogy legyen, ez lüktető pozitív szinuszokat kap szépen egyformán. Biztosítékokat megnéztem azok jók.
6540-legfölső diódán nem mérhető feszültség meg az anódon mintha lefelé jönnének a tüskék.
6530 diódán másképp néznek ki a tüskék. Kicsit fölugrik az alapvonal,meg le-föl szaggatva van. Itt olyan 3 volt mérhető a katód felől.
6554 ugyanolyanok a tüskék mint az előzőnél,itt 28 volt mérhető.
6545 itt csak fölfele vannak tüskék,28 volt a katódon mérhető feszültség. Nem tudom eldönteni honnan jön a 28 volt 6554 vagy 6545 diódáról.

Az a sormeghajtó jel nem stimmel. A mérővezetéked teste a táptrafó szekunderének testén kell lennie, praktikusan a tuner (antennabemenet) fémházán. Egyébként mindegyik dióda utáni pufferkondenzátoron mérned kellene valamilyen egyenfeszültséget, hiszen közös vasmagon vannak a tekercsek.
Még több okosság itt. Az egyszerű keresés mezőbe írd be, hogy aa5.

Ráraktam a tuner fémházra a testet. Kicsit szabálytalan fűrészfog jel van a sormeghajtó bázisán. Milyen kellene hogy legyen?

Az oszcillogramok benne vannak a pdf-ben, nézd meg őket. A táp pufferein hogy alakulnak a feszültségek?

Fú ez a jelalak nem klappol meg nálam sokkal kisebb frekin szaggat. 7552 tranyó bázis meg emitter lábain ott ül a 28volt. 12,3 helyett. 6530 diódáról meg mindössze 3volt dc jön le.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2019
(#) mlaci989 válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 1, 2019 /

A primer oldalon gondolom állandóan kell hogy menjen a sorvég csak valami csökkentett módban (készenlét) vagy hogy működik ez?

A sorvégfok meg a tápegység két külön dolog. A sorvégfok (képcső nagyfeszültség) akkor működik, ha üzemi állapotban van a tévé, a tápegység pedig akkor is, ha készenlétben van, csak kisebb kimeneti feszültségekkel. Jobban jársz, ha kicseréled a tápegység körüli összes elektrolitkondenzátort a tápegység hálózati (primer) és a kimeneti (szekunder) oldalán is. A két oldal között a hálózati trafó van.
(#) mlaci989 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 2, 2019 /

Megfogadom a tanácsod. Megrendelem a kondikat. Még annyit kérdeznék,hogy ez kihatással lehet a nem megfelelő meghajtó jelre? Meg mi állítja elő ezt a jelet? Ez valami önrezgő oszcillátor vagy mi? Érdekel a dolog.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2019
(#) kadarist válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 2, 2019 /

Van egy speckó IC, abból jön a sorvezérlő jel a sortranzisztor bázisára. De ha van rajzod, akkor abból kilesheted a konkrét megoldást.

A táp részre gondoltam a 7525 ös BUT11AF tranyó meghajtására. Látom körülötte van pár alkatrész meg az opto csatolón kaphassa a start jelet.?

No, akkor ezek szerint szkóppal nem is a sorjelet nézted, hanem a táp-kapcsolótranzisztort nézegetted. Azt inkább ne szkópozd, mert a hálózati oldalon nem érdemes tapicskolni, ráadásul csak akkor kapsz értelmes jelalkot, ha a mérővezeték teste is a hálózati testen van, az úgy meg lutri.
Egyébként ez egy visszacsatolt multivibrátor, ahol a négyszögjel kitöltési tényezője változik az optocsatoló tranzisztorának vezetési állapotától függően. A kimeneti feszültség változása határozza meg a ennek a tranzisztornak a vezetését, így stabilizál a kapcsolás. A készenléti feszültségcsökkenés is itt van megoldva.

Ahogy mondod. A tv-t leválasztottam a hálózatról leválasztó trafóval meg a szkóp földelése ki van kötve. Sorjel (most már tudjuk mi-micsoda) meg nincs mert még tápfesz sem nagyon jön le a táp trafóról.

Ha a 2530-as elkón nem mérsz feszültséget, akkor ott lesz valami gond, például annak a kapacitásvesztése. Ugye ez a feszültség sorvégfok tápfeszültsége...

Azon az elkón 3volt körüli a feszültség a 15-20 volt készenléti helyett. Az a 47uf-os elkó hibás volt,még a nyáron mikor próbáltam javítani a tv-t kicseréltem egy 100uf-os ra mert az volt itthon. De kap egy újat apró tétel és meglássuk hogyan tovább.

Vigyázz, könnyű fordítva beépíteni.

Ok. Köszönöm a türelmedet meg a sok segítséget!
(#) Apacs65 hozzászólása Jan 3, 2019 /

Buék mindenkinek.
Lenne egy brávia 42" lcdm.Hibával kapcsolatos kérdésem lenne.2 villanás a készenlétinél mintha indulna átvált zöldre utánna vissza készenlétire és kezdi a 2 villanás elöröl. Köszönöm a válaszokat.
(#) kadarist válasza Apacs65 hozzászólására (») Jan 3, 2019 /

Szia!
Típusát írd le.
Következő: »»   1209 / 1275
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem