Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   220 / 4003
(#) Norberto válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 13, 2008 /

A kerámiák 90%-ban 50V-osak, igen. Természetesen van belőlük magasabb fesz. tűrésű, így például 100V-os is.
(#) kiraly0110 hozzászólása Máj 13, 2008 /

Sziasztok, lenne egy kérdésem, mégpedig az h van egy aiwa av-d77 es erősítöm és ha be karom kapcsolni akkor csak kattan egyet mint 1 relé,akkor bekapcsol pár mp re majd kikapcsol, de van amikor csak kattan és semmi:Snemtudom mi lehet a baj..légyszi ha tudtok segitsetek!!
köszi
(#) _ampervadasz_ válasza maTaKee hozzászólására (») Máj 13, 2008 /

Ja bocs, hogy most válaszolok!
Amúgy sok sikert a beüzemeléshez!
...Ja és szivesen!
(#) _ampervadasz_ válasza kiraly0110 hozzászólására (») Máj 13, 2008 /

Ne haragudj, nincsen több időm segíteni!
(pedig a szándék megvan!)
Viszont amit csatolok, az annak lessz fontos aki neked segít a hiba elhárításában!
Komplettdoksi az aiwa -dhoz
(#) kiraly0110 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 13, 2008 /

Belenéztem és nincs semmi szag, a biztosítékok rendben vannak, csak a dc reléje kattan egyet,sztem túlfeszültséget kap,de nemtudom hogyan lehetne elháritani a problémát..Egy pár mp re bekapcsol a kijelző is halványan világit aztán megint kikapcsol..müszereim sajna nincsenek,meg nem is értek hozzá nagyon:S küldök képet

Itt a folytatás is...
meg még pár darabis jön! (türelem! )
(#) kiraly0110 válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Máj 13, 2008 /

kösszi szépen elöre is

... itt a vége!
Ha letölti valaki az öszes rar -t egy mappába, és az egyes rar file -t megnyitja akkor megnyitható a 14Mb -os doksi! (Elnézést kérek a modiktól, hogy ekkora tartalommal terhelem a szervert, de ezt a gyüjtemények>doksik részbe be is lehetne rakni! Csak egy ötlet!)

Szivesen!!!
Sok sikert hozzá!
A tápban a nagy puffer kondikat, mindenképpen cseréld! ("kettő barna henger alakú" 400V -os)

Műszerek nélkül felejtős a dolog, mert így hiába segítünk, ahhoz hogy a hiba elháruljon, ahhoz minimum műszeres mérés szükséges!
Vidd el szerelőhőz, a doksival együtt!
("Kezdőknek", nem javasolt ilyen színtű javítás)
Nagyon jó kis kütyü, kár lenne érte, de azért tényleg sok sikert hozzá!

Szerintem is az lesz elviszem szerelőhöz..remélem azért nincs olyan komoly baja h sokba legyen a javítás..azért köszi a segitséget!!

Szivesen máskor is!
(szerintem a táp körül, vagy az impedancia átkapcsoló környékén lehet a gond, a kattogást amit hallasz az egyszer a teljesítmény kapcsoló (trafónál lévő relé), a másik (kettő) meg a koppanásgátló (végfokvédelem), védelmi relé.
Esetleg nem azt kapcsoltad el véletlenül? (lehet ezmiatt "szólal" meg a védelem!)
(#) devilio hozzászólása Máj 13, 2008 /

Sziasztok!

Egy pici segítséget szeretnék klrni!
Egy olyan egyszerű kapcsolást keresek amivel pl egy 12V- os izzót lehetne villogtatni, csak kb 40W-ost... 555-el
relléset csináltam, de elektronikus jobb lenne...5let?

Üdv
Devilio
(#) Frankye válasza devilio hozzászólására (») Máj 13, 2008 /

Egy megfelelő tranzisztorral egésíztsd ki a kapcsolást!

A trafonál lévő relé kattog azt kiderítettem..és hogy kapcsolhattam volna le a védelmi relét?
(#) devilio válasza Frankye hozzászólására (») Máj 13, 2008 /

Szia Frankye!

Sajna nem vágom ennyire ezt a kérdést, ezért keresek kész rajzot...

Üdv
Devilio
(#) zoly15 válasza devilio hozzászólására (») Máj 13, 2008 /

Szia!
Itt egy rajz a rajzon látható tranzisztort kicseréled olyan tipusra ami elbírja az izzó áramát de HŰTENED kellesz a tranzisztort!
Erre majd figyelj
Az izzót a rellé helyére kel kötni és akkor elhagyható a dióda...

üdv!
(#) jdani hozzászólása Máj 13, 2008 /

Helló. Megépitettem ezt a feszültségkétszerezőt, és hát.....
Nekem valahogy feszültségosztónak sikerült produkálnom. De mégsem melegszik egy alkatrész sem.
néha-néha sikerül összeérintenem a 2 daram 2n3055-ös kollektorát, és találtam benne egy zárlatot, de miután kijavitottam a zárlatot, azután is csak V jött ki rajta.
(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Máj 13, 2008 /

Hello!

Kapcsolóüzemi cuccokhoz, ajánlott egy szkóphasználata.

De ha ez nincs, akkor próbáld ki, hogy a C1 és C2 kondit cseréld ki mondjuk két 220µF-os kondira. Erre a kapcsolás lelassul. Így ha a két 2N3055 kollektorára és emitterére egy-egy 6V2W-os izzót kötsz, a két izzó, felváltva villogni fog. (Teljes fény és sötét között!)
Ha ez így van, akkor jó az áramköröd, és már csak a többszörözőt kell megnézni.

üdv! proli007
(#) jdani válasza proli007 hozzászólására (») Máj 13, 2008 /

És ha nincs kéznél 6V-os izzó?
(#) proli007 válasza fureszk hozzászólására (») Máj 13, 2008 /

Hello!

Hát nem tudom, Te hol kapcsolsz GND-t?
- De egy NPN tranyónak (legyen az bár az opto tranyója) a kollektorát pozitívabb feszültségre kell kötni, mint az emitterét. Itt viszont a táp +5V-jára kötötted az emitterét.
- Az áramkorlátozó ellenállást, nem az opto infra Led-jének gondoltam, hanem a Led-ek elé, amit a tranyó fog villogtatni.

Szerintem nézz utána a dolgoknak, mert szerintem Te néhány alap dologgal nem vagy tisztába.

üdv! proli007
(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Máj 13, 2008 /

Akkor két ellenállást pld. 4,7..8,2ohm/5..10W, plusz (ezzel párhuzamosan) egy-egy Led-et előtét ellenállással.
(#) fureszk válasza proli007 hozzászólására (») Máj 13, 2008 /

Köszönöm, hogy figyelmeztettél. Elnézést, elnéztem a dolgot, az opto tranzisztorát valóban fordítva kötöttem be. Az előtét ellenállásra viszont figyelmeztettem a fórumtársunk: "Az 1db led helyett persze annyit kötsz amennyit akarsz, megfelelő elrendezésben és ellenállással.".
Én kérek elnézést a segítő szándékomért. Elvben tudom amit kell, de néha hibázok. A múltkori is tisztázva lett (részemről legalábbis), bár az is csak szőrszálhasogatás volt. (mivan ha megnő a fesz, meg ilyenek...
(#) devilio válasza zoly15 hozzászólására (») Máj 13, 2008 /

Szia zoly15 !

Köszönöm a rajzot, összerakom... a tranyót mire cserélhetem? kb 2-3 A lehet az izzó áramfelvétele.

Üdv
Devilio
(#) Kovidivi válasza Norberto hozzászólására (») Máj 13, 2008 /

Köszi szépen a segítséget! Az előző kondis kérdésemben (melyik a negatív fele) is megbízhattam volna benned...
(#) Norberto válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 13, 2008 /

Idézet:
„Az előző kondis kérdésemben (melyik a negatív fele) is megbízhattam volna benned...”

Szóval ezelőtt nem bíztál meg bennem? :eplus2:

(#) _ampervadasz_ válasza kiraly0110 hozzászólására (») Máj 14, 2008 /

A védelmet kikapcsolni nem lehet, az egy folyamatosan aktív, áramkör ami: védi a végfokot és a hangszórót a tulterheléstől, és a tranziens jelenségektől!!!
Amiről én beszéltem, az az hogy a hátulján van egy impedancia kapcsoló!
4 Ohm és 8 Ohm között lehet vele kapcsolni!
Ha mondjuk 4 Ohmos a hangszóród és 8 Ohm -ra van kapcsolva, akkor ne csodálkozz hogy a "védelem megszólal"! (és uygan ez fordítva)
Érted! 100Forint nem 50Forint, és ugyan ez visszafelé!
A tápnál lévő relé kattan az jó! Azzal nincsen probléma!
Én úgyérzem a kapcsolót elkapcsoltad, és magad szivatod, azzal hogy kikapcsol egyfolytában az erősítőd! (vagy egy másik hangszórót raktál rá, és nem lett a megfelelő értékre beállítva a kapcsoló!)
Tehát ellenőrízni a hangzórón található, impendanciát (Ohm), és a kapcsoló állását, hogy az adott impedancia van e kiválasztva!!!
Ha a jó érték van kiválasztva, akkor a kapcsolót, jobbra-balra kapcsolgasd, hogy felkopjon a kapcsoló tokjában lévő érintkező! (lehet csak elvan oxidálva).
Ha ez nem jön be, akkor vidd szerelőhöz, mert már műszeres mérés is kell, a hiba feltárásához, neked meg az nincsen! (ja és a 600Forintos saccolós műszer erre tökéletsen alkalmatlan)
(#) zoly15 válasza devilio hozzászólására (») Máj 14, 2008 /

szia!
Mik az izzó(k) paraméterei? (Feszültség, Áram vagy WATTszám)

üdv!
(#) devilio válasza zoly15 hozzászólására (») Máj 14, 2008 /

Szia zoly15 !

Köszönöm a segítséget, úgy néz ki megy a dolog... kapott egy 2n3055 ezzel müxik!
Nem kicsit melegszik, pedig szép nagy bordát kapott...

Üdv
Devilio
(#) zoly15 válasza devilio hozzászólására (») Máj 14, 2008 /

szia!
Nincs mit :yes: De ha gondolod megajándékozhatsz ponttal de csak HA GONDOLOD!

Ea tény hogy a 2N 3055-tud fűteni... de még hogy
A tranya alatt kikented hűtőzsírral?

üdv!
Következő: »»   220 / 4003
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem