Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
A kerámiák 90%-ban 50V-osak, igen. Természetesen van belőlük magasabb fesz. tűrésű, így például 100V-os is.
Sziasztok, lenne egy kérdésem, mégpedig az h van egy aiwa av-d77 es erősítöm és ha be karom kapcsolni akkor csak kattan egyet mint 1 relé,akkor bekapcsol pár mp re majd kikapcsol, de van amikor csak kattan és semmi:Snemtudom mi lehet a baj..légyszi ha tudtok segitsetek!!
köszi
Ja bocs, hogy most válaszolok!
Amúgy sok sikert a beüzemeléshez! ...Ja és szivesen! ![]()
Ne haragudj, nincsen több időm segíteni!
(pedig a szándék megvan!) Viszont amit csatolok, az annak lessz fontos aki neked segít a hiba elhárításában! Komplettdoksi az aiwa -dhoz
Belenéztem és nincs semmi szag, a biztosítékok rendben vannak, csak a dc reléje kattan egyet,sztem túlfeszültséget kap,de nemtudom hogyan lehetne elháritani a problémát..Egy pár mp re bekapcsol a kijelző is halványan világit aztán megint kikapcsol..müszereim sajna nincsenek,meg nem is értek hozzá nagyon:S küldök képet
Itt a folytatás is...
meg még pár darabis jön! (türelem! ![]()
kösszi szépen elöre is
![]()
... itt a vége!
Ha letölti valaki az öszes rar -t egy mappába, és az egyes rar file -t megnyitja akkor megnyitható a 14Mb -os doksi! (Elnézést kérek a modiktól, hogy ekkora tartalommal terhelem a szervert, de ezt a gyüjtemények>doksik részbe be is lehetne rakni! Csak egy ötlet!)
Szivesen!!!
![]() Sok sikert hozzá! A tápban a nagy puffer kondikat, mindenképpen cseréld! ("kettő barna henger alakú" 400V -os)
Műszerek nélkül felejtős a dolog, mert így hiába segítünk, ahhoz hogy a hiba elháruljon, ahhoz minimum műszeres mérés szükséges!
Vidd el szerelőhőz, a doksival együtt! ("Kezdőknek", nem javasolt ilyen színtű javítás) Nagyon jó kis kütyü, kár lenne érte, de azért tényleg sok sikert hozzá!
Szerintem is az lesz elviszem szerelőhöz..remélem azért nincs olyan komoly baja h sokba legyen a javítás..azért köszi a segitséget!!
Szivesen máskor is!
(szerintem a táp körül, vagy az impedancia átkapcsoló környékén lehet a gond, a kattogást amit hallasz az egyszer a teljesítmény kapcsoló (trafónál lévő relé), a másik (kettő) meg a koppanásgátló (végfokvédelem), védelmi relé. Esetleg nem azt kapcsoltad el véletlenül? (lehet ezmiatt "szólal" meg a védelem!)
Sziasztok!
Egy pici segítséget szeretnék klrni! Egy olyan egyszerű kapcsolást keresek amivel pl egy 12V- os izzót lehetne villogtatni, csak kb 40W-ost... 555-el relléset csináltam, de elektronikus jobb lenne...5let? Üdv Devilio
Egy megfelelő tranzisztorral egésíztsd ki a kapcsolást!
A trafonál lévő relé kattog azt kiderítettem..és hogy kapcsolhattam volna le a védelmi relét?
Szia Frankye!
Sajna nem vágom ennyire ezt a kérdést, ezért keresek kész rajzot... Üdv Devilio
Szia!
Itt egy rajz a rajzon látható tranzisztort kicseréled olyan tipusra ami elbírja az izzó áramát de HŰTENED kellesz a tranzisztort! Erre majd figyelj Az izzót a rellé helyére kel kötni és akkor elhagyható a dióda... üdv!
Helló. Megépitettem ezt a feszültségkétszerezőt, és hát.....
Nekem valahogy feszültségosztónak sikerült produkálnom. De mégsem melegszik egy alkatrész sem. néha-néha sikerül összeérintenem a 2 daram 2n3055-ös kollektorát, és találtam benne egy zárlatot, de miután kijavitottam a zárlatot, azután is csak V jött ki rajta.
Hello!
Kapcsolóüzemi cuccokhoz, ajánlott egy szkóphasználata. De ha ez nincs, akkor próbáld ki, hogy a C1 és C2 kondit cseréld ki mondjuk két 220µF-os kondira. Erre a kapcsolás lelassul. Így ha a két 2N3055 kollektorára és emitterére egy-egy 6V2W-os izzót kötsz, a két izzó, felváltva villogni fog. (Teljes fény és sötét között!) Ha ez így van, akkor jó az áramköröd, és már csak a többszörözőt kell megnézni. üdv! proli007
Hello!
Hát nem tudom, Te hol kapcsolsz GND-t? - De egy NPN tranyónak (legyen az bár az opto tranyója) a kollektorát pozitívabb feszültségre kell kötni, mint az emitterét. Itt viszont a táp +5V-jára kötötted az emitterét. - Az áramkorlátozó ellenállást, nem az opto infra Led-jének gondoltam, hanem a Led-ek elé, amit a tranyó fog villogtatni. Szerintem nézz utána a dolgoknak, mert szerintem Te néhány alap dologgal nem vagy tisztába. üdv! proli007
Akkor két ellenállást pld. 4,7..8,2ohm/5..10W, plusz (ezzel párhuzamosan) egy-egy Led-et előtét ellenállással.
Köszönöm, hogy figyelmeztettél. Elnézést, elnéztem a dolgot, az opto tranzisztorát valóban fordítva kötöttem be. Az előtét ellenállásra viszont figyelmeztettem a fórumtársunk: "Az 1db led helyett persze annyit kötsz amennyit akarsz, megfelelő elrendezésben és ellenállással.".
Én kérek elnézést a segítő szándékomért. Elvben tudom amit kell, de néha hibázok. A múltkori is tisztázva lett (részemről legalábbis), bár az is csak szőrszálhasogatás volt. (mivan ha megnő a fesz, meg ilyenek...
Szia zoly15 !
Köszönöm a rajzot, összerakom... a tranyót mire cserélhetem? kb 2-3 A lehet az izzó áramfelvétele. Üdv Devilio
Köszi szépen a segítséget! Az előző kondis kérdésemben (melyik a negatív fele) is megbízhattam volna benned...
![]() ![]() Idézet: „Az előző kondis kérdésemben (melyik a negatív fele) is megbízhattam volna benned...” Szóval ezelőtt nem bíztál meg bennem? :eplus2: ![]()
A védelmet kikapcsolni nem lehet, az egy folyamatosan aktív, áramkör ami: védi a végfokot és a hangszórót a tulterheléstől, és a tranziens jelenségektől!!!
Amiről én beszéltem, az az hogy a hátulján van egy impedancia kapcsoló! 4 Ohm és 8 Ohm között lehet vele kapcsolni! Ha mondjuk 4 Ohmos a hangszóród és 8 Ohm -ra van kapcsolva, akkor ne csodálkozz hogy a "védelem megszólal"! (és uygan ez fordítva) Érted! 100Forint nem 50Forint, és ugyan ez visszafelé! A tápnál lévő relé kattan az jó! Azzal nincsen probléma! Én úgyérzem a kapcsolót elkapcsoltad, és magad szivatod, azzal hogy kikapcsol egyfolytában az erősítőd! (vagy egy másik hangszórót raktál rá, és nem lett a megfelelő értékre beállítva a kapcsoló!) Tehát ellenőrízni a hangzórón található, impendanciát (Ohm), és a kapcsoló állását, hogy az adott impedancia van e kiválasztva!!! Ha a jó érték van kiválasztva, akkor a kapcsolót, jobbra-balra kapcsolgasd, hogy felkopjon a kapcsoló tokjában lévő érintkező! (lehet csak elvan oxidálva). Ha ez nem jön be, akkor vidd szerelőhöz, mert már műszeres mérés is kell, a hiba feltárásához, neked meg az nincsen! (ja és a 600Forintos saccolós műszer erre tökéletsen alkalmatlan)
szia!
Mik az izzó(k) paraméterei? (Feszültség, Áram vagy WATTszám) üdv!
Szia zoly15 !
Köszönöm a segítséget, úgy néz ki megy a dolog... kapott egy 2n3055 ezzel müxik! Nem kicsit melegszik, pedig szép nagy bordát kapott... Üdv Devilio
szia!
Nincs mit :yes: De ha gondolod megajándékozhatsz ponttal de csak HA GONDOLOD! Ea tény hogy a 2N 3055-tud fűteni... de még hogy ![]() A tranya alatt kikented hűtőzsírral? üdv! |
Bejelentkezés
Hirdetés |