Fórum témák
» Több friss téma |
Bocs az előbb elírtam...
Idézet: „9150x10=91500 Rádió 1 Listen Live - 95.0 MHz FM, Debrecen” sort inkább erre cserélném: 9510x10=95100 Rádió 1 95.0 MHz FM, Debrecen A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2019
A hiba nem az ön készülékében van. Nálam a Sanyo 8G-831 gyártmányú gyári készülék fogja az URH FM adókat elég torzan a rövidhullámú sáv 12 és 22 MHz közötti részén, gondolom, amióta minden nagyobb városban vannak FM átjátszóadók, azok közelsége miatt keresztmoduláció, vagy valami ilyesmi jelenség előfordul.
Nem kizárt, elég nagy a térerő
kb 1km- re van. Milyen lehet mellette lakni, az már nem térerő, hanem erőtér !
Tegyük tisztába.
Keresztmoduláció: ugyanannak jelnek, és harmonikusainak fázisban eltolt összetevőinek kölcsönös modulációja. Intermoduláció: két különböző jelnek egymással történő modulációja. Közeltér: az antennát (sugárzót) közvetlen körülvevő tér, általában az antenna 5 - 10 hullámhossznyi távolsága. Ha egy vevőnek nincs kellő nagyságú bemeneti szelektivitása, elegendően nagy sávonkívüli jelek esetén a bemeneti fokozatban vevőoldali intermoduláció keletkezik, ami általában ötödrendű termékekig tud zavaró (hallható) hatással rendelkezni. Tipikusan a szélessávú erősítőknél jellemző.Nagyon nagy bármilyen frekvenciájú jel a bemeneten képes "blokkolni" a vevőt, teljesen érzéketlenné válik. Ilyen jelenség lép fel az adó, vagy zavarforrás közvetlen közelében.
Köszönöm. Ez idáig úgysem volt egészen tiszta, bár a szakmával az utóbbi időben már hobbi szinten is alig-alig foglalkozom. Remélem a rádióm képe nem számít nagyon OFF-nak (Bár csak beírtam a számát, és a Google talált róla rádiómúzeumos képet). Csak bekapcsoltam, mit lehet manapság rövidhullámon hallani (Nem valami sokat ifjúkori emlékeimhez képest).
Idézet: „az már nem térerő, hanem erőtér !” Ezt én csak viccnek szántam!
A Kínai magyar nyelvű adást, halottam néhány hónapja, lehet még megvan.
Igen néha sikerül befogni bár egy ideje nem halgattam. Ezzel. Szelektivitas RH majdnem nulla. Bejön törökország, a Kínai adó ami albániában van meg néha más.
Egyenesvevővel rövidhullámon a szelektivitás nekem se volt,
de a kínai RH adó az Albániában van? A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2019
Kép a tekercsemről, amivel az oszcillátorom 15 MHz-ig rezeg.
Mérete alapján kiszámolhatnám a pontos induktivitását, azt tudom, kevesebb mint 4.7 uH .
Szóval nem csak nekem vannak drótkupac projektjaim.
Egy elméeleti dolog. Van kettő rajz, az első a hagyományos visszacsatolt, a masik az nekem visszacsatoltnak tűnik,nem találok nagyon hasonlót egy helyen azt írta Hartley oszcilator. Na most a második az egyszerű visszacsatolmásként vagy téyleg hartley kapcsolás? Blintre összedobtam és mondjuk méteres bot anetnnával szólt pest rajta,igaz én kicsitmásként ragtam össze,de hasonló alapon.
A visszacsatolás mágnes térrel történik, míg a Hartley működik ha
a két tekercs között nincs mágneses kapcsolat akkor is.
Ez az. En is ezen filozofálok. Lapozd 55-től a 71 -ig Bővebben: Link érdekes nem? ÉS nem úgy fütyül mint a hagyományos visszacsatolt. Pedig nekem tök az.
Idézet: „Blintre összedobtam” Mi az a Blint ?
Blind=vak: német(angol is) nyelvből, kiejtés szerint. Magyarban "honosodott", mint a subler, pajszer, dorni, stb. Tehát vaktában összeszerelte/rakta.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2019
Vaktában összeraktam, semmi pontos érték, számítás.
Ha most pofátlan lennék, megkérdezném mi a subler,
a google elsőre valami videószerkesztőt dobott ki, de aztán megtaláltam hogy tolómérő!
Üdv mindenkinek!
Egy sztereó FM rádiót szeretnék építeni, de még nem találtam megfelelő kapcsolási rajzot hozzá. Elég amatőr vagyok, ezért segítséget szeretnék kérni ez ügyben. A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2019
Üdv mindenkinek!
Egy sztereó FM rádiót szeretnék építeni, de még nem találtam megfelelő kapcsolási rajzot hozzá. Elég amatőr vagyok, ezért segítséget szeretnék kérni ez ügyben.
Szia!
Mennyire vagy gyakorlott elektronikus, építettél már valamilyen rádiófrekvenciás áramkört?
Szia!
Ez a téma nekem még új
Akkor ne rádióval kezdd a témát, hanem például LED-es villogóval. Sokkalt több sikerélményed lesz, ha a fokozatosság elvét követed.
Egy eléggé kezdőnek nem egy sztereo FM rádió építésével kellene kezdenie, a sikertelen kezdet biztosított.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |