Fórum témák
» Több friss téma |
Bocs az előbb elírtam...
Idézet: „9150x10=91500 Rádió 1 Listen Live - 95.0 MHz FM, Debrecen” sort inkább erre cserélném: 9510x10=95100 Rádió 1 95.0 MHz FM, Debrecen A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2019
A hiba nem az ön készülékében van. Nálam a Sanyo 8G-831 gyártmányú gyári készülék fogja az URH FM adókat elég torzan a rövidhullámú sáv 12 és 22 MHz közötti részén, gondolom, amióta minden nagyobb városban vannak FM átjátszóadók, azok közelsége miatt keresztmoduláció, vagy valami ilyesmi jelenség előfordul.
Nem kizárt, elég nagy a térerő
![]() kb 1km- re van. Milyen lehet mellette lakni, az már nem térerő, hanem erőtér !
Tegyük tisztába.
Keresztmoduláció: ugyanannak jelnek, és harmonikusainak fázisban eltolt összetevőinek kölcsönös modulációja. Intermoduláció: két különböző jelnek egymással történő modulációja. Közeltér: az antennát (sugárzót) közvetlen körülvevő tér, általában az antenna 5 - 10 hullámhossznyi távolsága. Ha egy vevőnek nincs kellő nagyságú bemeneti szelektivitása, elegendően nagy sávonkívüli jelek esetén a bemeneti fokozatban vevőoldali intermoduláció keletkezik, ami általában ötödrendű termékekig tud zavaró (hallható) hatással rendelkezni. Tipikusan a szélessávú erősítőknél jellemző.Nagyon nagy bármilyen frekvenciájú jel a bemeneten képes "blokkolni" a vevőt, teljesen érzéketlenné válik. Ilyen jelenség lép fel az adó, vagy zavarforrás közvetlen közelében.
Köszönöm. Ez idáig úgysem volt egészen tiszta, bár a szakmával az utóbbi időben már hobbi szinten is alig-alig foglalkozom. Remélem a rádióm képe nem számít nagyon OFF-nak (Bár csak beírtam a számát, és a Google talált róla rádiómúzeumos képet). Csak bekapcsoltam, mit lehet manapság rövidhullámon hallani (Nem valami sokat ifjúkori emlékeimhez képest).
Idézet: „az már nem térerő, hanem erőtér !” Ezt én csak viccnek szántam! ![]()
A Kínai magyar nyelvű adást, halottam néhány hónapja, lehet még megvan.
Igen néha sikerül befogni bár egy ideje nem halgattam. Ezzel. Szelektivitas RH majdnem nulla. Bejön törökország, a Kínai adó ami albániában van meg néha más.
Egyenesvevővel rövidhullámon a szelektivitás nekem se volt,
de a kínai RH adó az Albániában van? A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2019
Kép a tekercsemről, amivel az oszcillátorom 15 MHz-ig rezeg.
Mérete alapján kiszámolhatnám a pontos induktivitását, azt tudom, kevesebb mint 4.7 uH .
Szóval nem csak nekem vannak drótkupac projektjaim.
Egy elméeleti dolog. Van kettő rajz, az első a hagyományos visszacsatolt, a masik az nekem visszacsatoltnak tűnik,nem találok nagyon hasonlót egy helyen azt írta Hartley oszcilator. Na most a második az egyszerű visszacsatolmásként vagy téyleg hartley kapcsolás? Blintre összedobtam és mondjuk méteres bot anetnnával szólt pest rajta,igaz én kicsitmásként ragtam össze,de hasonló alapon.
A visszacsatolás mágnes térrel történik, míg a Hartley működik ha
a két tekercs között nincs mágneses kapcsolat akkor is.
Ez az. En is ezen filozofálok. Lapozd 55-től a 71 -ig Bővebben: Link érdekes nem? ÉS nem úgy fütyül mint a hagyományos visszacsatolt. Pedig nekem tök az.
Idézet: „Blintre összedobtam” Mi az a Blint ?
Blind=vak: német(angol is) nyelvből, kiejtés szerint. Magyarban "honosodott", mint a subler, pajszer, dorni, stb. Tehát vaktában összeszerelte/rakta.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2019
Vaktában összeraktam, semmi pontos érték, számítás.
Ha most pofátlan lennék, megkérdezném mi a subler,
a google elsőre valami videószerkesztőt dobott ki, de aztán megtaláltam hogy tolómérő! ![]()
Üdv mindenkinek!
Egy sztereó FM rádiót szeretnék építeni, de még nem találtam megfelelő kapcsolási rajzot hozzá. ![]() Elég amatőr vagyok, ezért segítséget szeretnék kérni ez ügyben. A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2019
Üdv mindenkinek!
Egy sztereó FM rádiót szeretnék építeni, de még nem találtam megfelelő kapcsolási rajzot hozzá. ![]() Elég amatőr vagyok, ezért segítséget szeretnék kérni ez ügyben.
Szia!
Mennyire vagy gyakorlott elektronikus, építettél már valamilyen rádiófrekvenciás áramkört?
Szia!
Ez a téma nekem még új ![]()
Akkor ne rádióval kezdd a témát, hanem például LED-es villogóval. Sokkalt több sikerélményed lesz, ha a fokozatosság elvét követed.
Egy eléggé kezdőnek nem egy sztereo FM rádió építésével kellene kezdenie, a sikertelen kezdet biztosított.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |