Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Ja, értem. Szóval már egész 17 napja 2019 van (ennyi idő alatt valszeg nem készültek a 2018-as évre teljes kimutatások), szóval akkor felejtsük el 2017-et, és inkább higyjük azt, hogy az egész a feje tetejére állt a te elképzelésednek megfelelően...
Ne haragudj, de én barchobázni se szeretnék.
És különösebben társalogni se veled. Lehet a közvetítő közeg miatt, de nem érted amit írok, amit pedig írsz annak szerintem nincs a világon semmi értelme. Annak pedig sok értelme nincs, hogy te azt hajtogatod, hogy piros, én meg azt, hogy öt.
Azért egy év alatt elég sok megújuló energia termelőt lehet telepíteni. És emiatt már elavult a 2017 adat. Lehet mint bázist venni hogy előtte mennyi termelő volt és mennyi lett a tényleges, de semmi másra nem jó. Nem kell elhinni semmit. 2005 évben pl még csak 9% volt a megújulás energia. Forrás
2014 évben 28% Forrás 2016 ban meg 33% állt a mutató Ha saccolnom kellene kb 38% áll már a mutató. Remélem azért több lesz. Azért mégiscsak megélnek valahogy éjszaka és ha szélcsend is van. ![]()
Éjjel alszanak, és nem vitorláztak.
![]()
Igy van.
![]() ![]()
A 444 2016-os cikke azt írja, hogy tavaly volt 33%, azaz 15-ben volt annyi, nem 16-ban. És az általam linkelt Fraunhofer doksiban 17-re 38.4%-ot adott ki, ha összadom a víz, biomassza, szél, nap értékeket.
Márpedig általában így számolják, amivel nekem csak annyi a problémám, hogy én a biomasszát nem tekintem megújulónak. Addig még OK, amíg csak mg. hulladékot égetünk el, de az már nagyon nincs rendben, amikor kifejezetten "energianövényt" termesztünk csak azért, hogy utána elégessük. Az ipari mezőgazdaság ugyanis hatalmas mennyiségű energiát fogyaszt (gépek, műtrágyák, permetszer, stb.), és maga az égetés is kb. ugyanaz a folyamat, mintha szenet vagy olajat égetnénk, a CO-mérleget leszámítva. Márpedig a biomassza teszi ki a német áramtermelés 8,7%-át, ezt nem számolva "csak" 29,7% náluk a megújuló aránya. És persze hogy megélnek az éjszakai szélcsendben, bőszen égetik olyankor a barnaszenet. A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2019
Amellett hogy én sem fogok már ebben az életben napelemet venni, ha a száraz számokat nézzük akkor nem lehet azt mondani, hogy az adott egyénnek ne érné meg. Számolgattam, bekerülési költség, éves termelés, kb. az jön ki, hogy 8 év alatt leszel vele nullán, onnantól termel.
Ha mondjuk 15 évig nincs vele semmi gond, akkor 7 évig termelt neked. Legyen 2kW a rendszer, termeljen évi 1000kWh-t, az legyen mondjuk 45000Ft évente, ez a 7 év alatt 315000Ft. Csak saccoltam a számokkal, de arányaiban ennyi. Ha azt nézzük, hogy volt mondjuk 800000Ft a bekerülési költség, akkor ez az első 8 év alatt ugye megtérült, és a következő 7 év alatt kamatozott neked 315000Ft-ot. Itt ugye az a nem mindegy, hogy azzal az összeggel mit tudsz kezdeni ezen idő alatt. Ha a bankban tartod, és kapsz rá évi akár 1% kamatot (nem kapsz ennyit) akkor az a 15 év alatt még a fele sem lesz ennek a 315000-nek, tehát akkor annál a napelem is jobban megérte. Viszont, ha abból a 800000-ből egyéb más módon ennél jóval nagyobb növekményt tudsz csinálni, na akkor már nem éri meg. Csak úgy mondom, hogy a felső, ha nem is a 10 hanem a 100ezer ha most az egyéb svindliktől meg lopásoktól eltekintünk, akkor a pénzből csinálnak pénzt, mert azt csak úgy lehet, vagy a nyomdában, a pénzverdében. A sok pénzből meg azért lesz még több, mert nem mindegy hogy egy olyan üzletbe, ami hoz neki mondjuk 10% hozamot, 1M Ft van befektetve, vagy 100M Ft, netán még több. Náluk csak azok jártak jobban akik annak idején néhány ezresért felvásárolták a kárpótlási jegyeket, aztán most olyan földjük van azon az áron ami hektáronként másfél milliót ér. Csupán több százszoros lett a haszon. ![]()
Még vegyük hozzá az életkort a megtérülési időhöz, inkább másra költöm, mint a pokolban a kondérban nyugodjak meg, hogy most már megtérült.
Én nem vitatom, hogy megérheti napelemet telepíteni befektetésként, főleg ha az állam ezt szabályozással támogatja. Bár a számaid nekem sehogy se jönnek ki, nem látom hogy évi 45k-ból hogy térülne meg 8 év alatt 800k.
Az áram amúgy lakosságiként nem 45 Ft/kWh, inkább csak 35 Ft körül van, és ennek is kb. a fele a szállítás. Tehát egy "normális" rendszerben a kistermelőtől az elektromos szolgáltató megveszi mondjuk 20 Ft/kWh áron az áramot amikor az termel, így az évi 1 MWh termelésért fizet 20e Ft-ot. És természetesen a kistermelő "normális" áron veszi tőle azt az áramot, amit az elektromos hálózatból fogyasztas, a szállítás költségével együtt. Így nézne ki "normálisan", ha az állam nem támogatná a dolgot...
Azért nem jött ki mert elszámoltam, az 1k-sból lesz évi 45 nem a 2k-sból, a lényeg a 8 év körüli időszak. És az igaz, hogy azt viszont nem számoltam bele, hogy a visszatermeltet nem annyiért veszik meg mint amennyiért adják a normált, szóval ennyivel még csúnyább lesz a dolog. Nem vagyok matematikus na.
![]() És ahogy nagym6 is utalt rá, az időn is van hangsúly. Egy 20 évesnek megérné, mert bőven megtérülne neki, csak neki akkor még nem telik rá, mert ezer más dologra kell a pénz. Az 50 éves meg azt sem tudja él-e még 8 év múlva, szóval ő inkább másra költ. Ezért mondom, számolni kell. Nem olyan világot élünk már mint a 80-as években, hogy 20 évre előre lehetett tervezni. Ma már ott tartunk, hogy 2-3 évre sem lehet előre tervezni, mert senki nem tudja hogy milyen változások lesznek ennyi idő alatt a világban. Éppen ezért elég bátor dolog 25, de akár csak 15 vagy 8 évre is előre tervezni.
A magyar állam továbbra is nagyon minimálisan támogatja a napelemet, tudtommal jelenleg az egyetlen konstrukció a kamatmentes hitel, amit napelemre lehet felvenni, és havi szinten az áramszámládnak megfelelő összeget fizetsz érte, amíg le nem jár, de ezt sem reklámozzák sehol.
A szolgáltatóval pedig energia alapon számolsz el éves szinten, így ha nem termelsz túl, hanem kijössz nullára, vagy minimális többletfogyasztásod van, akkor nem kell eladnod az áramod a szolgáltatónak. Ha mégis túltermelsz, akkor a fogyasztói ár 75%-ért veszi át, ami valószínűleg magasabb mint amennyiért a tőzsdén hozzájutna, de nincs is vele semmi költsége, mert a közvetlen 1-2 szomszéd elfogyasztja, így még a település elején elhelyezett transzformátort, és az odáig vezető hálózatot is tehermentesíti valamilyen szinten. Ezek mellett ugyan úgy beszedik a hálózat karbantartására, fejlesztésére beszedett díjakat, szóval a szolgáltató ne pattogjon, hogy neki mennyire káros a lakóház tetején a naperőmű. Tekintve, hogy a dolog financiális részét nézitek elsősorban, számoljátok bele az ingatlan értéknövekedését is, ahogy már sokszor írtam. Telepítesz 800K-ért egy 2 KW-os rendszert, az növeli az ingatlanod reálértékét, legalább 5-600K-val. Elég nagy ferdítést ezt a paramétert kihagyni a számításokból.
Nem egészen, mert csak részben igaz. Egy belvárosi ház értékét valóban növeli, de nézz meg egy falusi házat, amik manapság kb. az eladhatatlan kategória. Arra tehetsz te aranyozott szegélyű napelemet is, semmivel nem tudod többért eladni. Mennyi egy belvárosi 3 szobás akármi mondjuk egy átlag kisvárosban? 15-20 maki?
A szembe szomszédét itt falun pár éve adták el, 3,5-ről indult. Eltelt vagy 4-5 év, a kutyának sem kellett, aztán jött valaki és azt mondta, adok érte 1,6-ot. Na így cserélt gazdát. Pedig ugye, a napelemre inkább itt lenne szükség, nem a belvárosi lakásban, ahol a mosógép meg a mikró a legnagyobb fogyasztók, a fűtése meg lehet hogy a vicc kategóriába tartozik, mert társasház, a többi lakó teljesen körbefűti. Oda nem kell napelem, minek... Meg ha összességében nézem, a legnagyobb költség a fűtés. Annak a költségét meg nem napelemmel kell levinni a felére, harmadára, hanem szigeteléssel. Megint csak nem kell a napelem.
Fűtésre meg nem napelem kell, hanem naplollektor...
Jó a napelem fűtésre, csak ahhoz meglévő vízteres központi fűtés kell. Mert azt már rá lehet kötni egy villanykazánnal -és ha más nem, legalább éjjszakánként kellemes melegen tartja a házat, lakást.
Igen, de nekem pl kell a 3x32 A . Na az nem férne el a házon. Igaz kb a gép főkapcsoló elfordításakor kell+asszony konyhájának de erre szükség van. Az nem 800k.... Én az ügynököt elzavartam. Após fontolgatta, de győzött anyósom.
Nem tudom hogy jön most ide a 3x32 amper, attól hogy napelemet telepítesz a házad tetejére, még nem vágod le magad a villamos hálózatról.
Ge Lee: Valóban, érdekes jelenségek zajlanak az ingatlanpiacon, de a reális piaci körülményekről volt szó, nem a jelenlegi piaci anomáliákról. Röviden továbbgondolva a történeted, ha lenne egymás mellett két eladó ház, ami minden paraméterben megegyezik, mindössze annyi a különbség, hogy az egyiken van egy 3 KW-os rendszer, amit 5-8 éve telepítettek ~1.2 millióért (nem tudom most hirtelen mennyi, csak a hasamra csaptam) és 500.000-el drágábban adnák te melyiket vennéd meg? Adnál + fél milliót, hogy nagyságrendileg évi 10.000 forint legyen az áramszámlád? De ha még nem is, abban biztos segít, hogy nem árulod 4-5 évig, mert versenyképesebb mint a többi ház a faluban. Esetleg ha úgy érzed, hogy nem fizetik meg, akkor meg leszeded és továbbviszed oda, ahová költözöl.
Hello.
Képzeljétek, majdnem leégett a szárítógépünk. Párom berakott néhány kabátot, 5 perc után éreztünk egy kis égett szagot a fürdőszoba környékén. Kerestük, mi lehet az. Kiderült, hogy megszorult a szárítógép dobja... A kabátnak van madzagja, a végén pedig egy kis golyó (kapucnihoz pl.,). Na ez a golyó szorult a dob és az állórész közé. Fél óra pihentetés után működik a gép, de a motor tekercse lehet, hogy megégett. ![]() Ennyi erővel egy pólón levő patent, gomb, zipzár, bármi beakadhat. A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2019
Teljesen igazad van.
Hiába növeli elméletileg a ház értékét. Ki a fene akarja eladni a házat? Energetikusként eléggé körüljártam a témát. A napelem akkor éri meg, ha tanyán laksz és nincs odavezetve a villany. Ha a telepítés költsége meghaladja a napelemrendszer telepítésének költségét. Egyébként csak úri huncútság. Kolléganőm meséli, felújítják a 4 emeletes panelházukat. A tetőre minden lakásnak tesznek egy napkollektor. Egyenként lecsövezik a lakásokba. Anno mindenki levált a központi fűtésről. Nem olcsón. Abból a pénzből szigetelhették volna az egész házat és felújíthatták volna a központi fűtést. Akkor esetleg lenne értelme a sok sok napkollektornak. Pár éve volt nálam egy fundamenta ügynök. 4 órán keresztül puhított, hogy vegyek napelem rendszert hitelből. Nem sikerült neki. Kár erre több szót vesztegetni. Valakiknek barom nagy üzlet. De nem annak aki kifizeti. A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2019
Hol tudok rákérdezni a rádio frekvenciát illetően? Nemrég sikerült befogni a "radio timisora"-t és a régi rádión elvesztettem a sávot hogy melyiken fogjam. Egész értelmes zenék mentek rajta.
Idézet: Végre egy egyértelmű kijelentés. „Energetikusként eléggé körüljártam a témát. A napelem akkor éri meg, ha tanyán laksz és nincs odavezetve a villany.”
Több frekvencián is sugározzák: Bővebben: Link
Szerencsére bár 25 giga adatkeretből nem tudom mennyit fogyaszthat óránként.
Idézet: „a reális piaci körülményekről volt szó, nem a jelenlegi piaci anomáliákról” Az nem anomália, hanem "reális piaci körülmény", hogy nem tudod eladni amit árulsz, ha nincs rá kereslet. Márpedig az ország tele van olyan településekkel, ahova - változatos okokból - kb. senki se akar költözni, szóval az ingatlanpiaci kereslet gyakorlatilag 0.
" a doziméter az aktuális sugárzást korrektül mutatja, csak a halmozódást nem."
Ekkora butaságot rég hallottam. A személyi doziméterek pont fordítva működnek, aktuálist nem mutat, de az időszakos kiolvasáskor a halmozódást igen. És minden sugárveszélyes anyaggal vagy helyen dolgozó ilyet visel. Minden kiolvasást regisztrálnak, ha túlléped az értéket, nem dolgozhatsz. Egyébként igen, veszélyesebb mint egy normál állampolgárnak. Idézet: „ha lenne egymás mellett két eladó ház, ami minden paraméterben megegyezik, mindössze annyi a különbség, hogy az egyiken van egy 3 KW-os rendszer, amit 5-8 éve telepítettek ~1.2 millióért (nem tudom most hirtelen mennyi, csak a hasamra csaptam) és 500.000-el drágábban adnák te melyiket vennéd meg? Adnál + fél milliót, hogy nagyságrendileg évi 10.000 forint legyen az áramszámlád?” Eddig arról szólt a nóta, hogy a napelemmel felszerelt házat úgy lehet eladni, hogy a napelemen egy forint bukás sincs. Most mégis kibukik: bizony van, -mint minden máson, ami (tartós)műszaki cucc: több mint 50% 5-8 év alatt... A család aki telepíttette a napelemeket, 700000 ft-ot bukott az 5-8 év alatt, ha én csak 500000 ft pluszt adok érte a ház értékén felül. Én azt az 500000 ft-ot fogom bukni további 5 év alatt, mert már cserélendővé vál valószínűleg (hiszen valószínűleg nem véletlen volt a 700000 ft-nyi áresés sem eddig). A család, aki 700000 ft-ot "bukott" a napelemen, az nem évi 10000 ft villanyszámlát, hanem (ha 8 évet veszünk) 700000/8=évi 87500 ft-ot költött villanyra eddig azon a fogyasztáson kívül, amikor a napelem nem segít. És én az eladónak nem hiszem el, hogy évi tízezerből kijön a maradék villanyszámla. Én fizetem itthon a villanyszámlát, én tudom, mikor van a fogyasztás. Évi 10000 azaz napi 28 ft-ból nem jön ki az, hogy most sötét van, tehát világítunk, nejem tv-t néz, én írok itt, tehát megy a számítógép -miközben nem süt a nap... A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2019
Hát sajnálattal olvasom hogy szinte mindegyik ellenző csak a pénz pénz pénzt hozza fel. Meg hogy lehetetteken megcsinálni stb. Tényleg így az embernek NINCS joga az élethez. Mert megöljük a földet. Mert a problémát legyőzni kell. Nem feladni. Igen az atom jelenleg könnyebb alternatíva. És igen itt volt a sugárzás is az elejétől fogva. De NEM akkora mennyiségben volt koncentrálva mint egy atomtemetőben megtalálható.
De most vegyük a két híres atomreaktort. Fukusima és Csernobil. Vagy a két leghírhedtebb atom fegyvert amit ledobtak. Milyen szép járulékos pusztítást végeztek? Vagy vegyük az olajkitermelő kutakat. Azt jól ismerem. Mióta elszaporodtak a környékünkön a víz ihatatlan. Olyan mintha olaj lenne benne. Arról nem beszélve hogy hónapokon át tolják a levegőbe a gázt olajat amit elégetnek. De visszatérve a napelemre. Az hogy egy napelem 20 éves elveszít a hatékonyságból 30% attól még nem rossz. Cserélendő. Majd ha már csak 20-30% termel na akkor kell cserélni. És azt mikor éri el? kb 50-60 év alatt. És hogy utána marad hulladék? Újrahasznosítható. 99% Az 1% az sajnos nem. (atomnál mennyi ez a százalék? 99.8% NEM újrahasznosítható. Legalábbis azonnal.) És hogy idős vagy és neked nem térül meg. Aztán mi van? Van vagy lesz gyereked? Unokád? Gondolj rájuk. Ha csak világszerte az energiának az 50% megujulóval oldanánk meg mennyi felesleges méreganyag nem kerülne a levegőbe? Mennyivel egészségesebben lehetne élni. És igen sajnos részben fel kell áldozni a kényelmet. Benzin és dízel üzem helyett elektromos autók vonatok. Jelenleg csak az fogja megmenteni az emberiséget hogy mennyire lesz újra zöld. 28 éve még egész télen volt hó. Nem csak hófoltok hanem sokszor 1 méter magas is. Most meg? 1 méter hosszú ha van már sok. Tehát a baj már megvan csak tenni kell ellene. Ha mi kicsik nem teszünk a nagyok magasból tesznek a holnapra
A jégkorszak óta a föld felmelegedik, ez természetes. Nem kell parázni.
A hit nem győz le mindent.
Az embernek mindenképp joga van az élethez, -és az emberi élethez. Valahogy egy ragadozónak sem mondjuk meg, ne ragadozzék, mert kipusztul a préda faja. Azt viszont ultra európai és amerikai állatvédők ki merik jelenteni, hogy az afrikai földműves ne merje üldözni a terményeit kitaposó és dézsmáló elefántot, elégedjen meg a tőlük kapott segéllyel. Néhány tehetős ember megengedheti magának a napelemet, az nem jelenti azt, hogy másoknak követnie kell az ő kedvtelését. Nekem, aki megtanultam számolni, legalább annyi jogom van az élethez, mint aki vakító álmokat, és fizikailag csak feltételesen és akkor is csak ideiglenesen igazolható dolgokat terjeszt. A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2019
|
Bejelentkezés
Hirdetés |