Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   727 / 783
(#) kitartás válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 27, 2019 /

Megy a teszt üzem. Igaz csak 180 ohmot találtam.
(#) Auf válasza mraulajos hozzászólására (») Jan 27, 2019 /

Szia!

U3 - nem véletlenül egy TL431?
Ott lehet probléma, illetve a környékén lévő kimeneti feszültséget beállító ellenállásokkal. R6,R8,R9 Ha jól látom.
Primer oldalon a D5, D6 jó?
A primer oldalon a trafó nem szakadt? Ahol a 300 V-ot bejelölted, az alsó széléhez közelebbi két tekercskivezetés között. (A képen az alsó kettő láb, bal oldalt.)
Illetve nézd meg, hogy a szekunder oldali kivezetések nem szakadtak e.
(#) ferci válasza mraulajos hozzászólására (») Jan 27, 2019 /

A szekunder oldalt nagyjából derítsd fel, hányféle feszültség lehet működés közben és mindegyiket külön-külön tápláld meg 5-6 volt dc-ről, kb. 100 mA áramkorláttal. Hozzáférsz a gnd-nél és az elkókra menő diódákon. Kiderül, van-e zárlat, de ha ügyes vagy, a visszaszabályzást is le tudnád félig ellenőrizni. Valószínűleg az egyiken ott van egy TL431 és az optó mellette, persze itt már a beadott feszültség nem mindegy és gondolkoznod kell.
A hangfrekis ic-t is leellenőrzheted esetleg, ha odaér a 16. lábra a tápfesz ( TEA2025B, adatlap...).
Utána jönne a primer kör..
( közben írtam én is.. .)
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2019
(#) mraulajos válasza Auf hozzászólására (») Jan 27, 2019 /

Hali!
A tekercs kivezetések párosítása nem igazán tiszta számomra. A diódákat ki forrastottam, mérés alapján jónak tűnnek. Köszönöm mind kettőtöknek a tatácsokat/javaslatokat. Holnap tudom folytatni a méregetéseket.
(#) TAttila77 válasza mraulajos hozzászólására (») Jan 27, 2019 /

Szia. Vagy két éve valami hasonló németből lomizott vackot hoztak hozzám is javítani. A tápja ugyan ez volt, de a panel más formályú volt tán. Én a táp ic-t újat rendeltem és az összes elkót cseréltem, optót is és a tl431-et. Nekem feltámadt. Szerintem ne agyalj sokat ezen, mert nem ér annyit. A primer puffer elkót is lökd ki, mert a kis táp IC elég melegen jár (MC kezdetű tán, de te biztosan le tudod olvasni.) és melegíti a nagy elkót. Szinte biztos hogy az is kiszáradt, mint a sivatag. Üdv.
(#) kitartás válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 27, 2019 /

Meg volt a próba. Majdnem 24 V ra (23.7) beállt ezt tartotta üresen, terhelve. Viszont amikor kicseréltem az R19 1.87 K ra újra elkezdett csökkenni a kimenet.27.8 ról. igaz csak 26.6 ig ment le, de ez még sajna kevés. Mit kéne még mókolni rajta?
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2019
(#) mraulajos válasza TAttila77 hozzászólására (») Jan 27, 2019 /

Köszönöm! Próbálkozom.
(#) gulyi88 válasza kitartás hozzászólására (») Jan 27, 2019 /

Azt az optocsatolót cseréld le valami kommerszebb darabra PC817, 4N25, 4N35 vagy amit találsz (PC tápból bontasz stb..). Amellett hogy túlontúl nagy az átviteli tényezője, még nagyon lassú is ez ez opto, ami nincs jó hatással a szabályzókörre. Szkóppal érdemes lenne megnézni, hogy milyen a kimeneti fesz. Ha ettől sem lesz olyan amit akasz, akkor muszáj lesz benne méregetni.
(#) mraulajos válasza TAttila77 hozzászólására (») Jan 28, 2019 /

Hali!
Kiforrasztottam a kis trafót. Ellenállás mérő 1 ohm os értékre állítva, szekunder oldalon, minden kivezetésről, minden kivezetésre, oda/vissza nullát mérek. Nagyon úgy tűnik, hogy ez kuka.?
(#) kadarist válasza mraulajos hozzászólására (») Jan 28, 2019 /

Szia!
Ha a szekunder tekercsek extrém kis ellenállásúak, akkor azok még nem biztos, hogy rosszak. A kis PWM kontroller körüli ellenállások is jók? Az indító ellenállása nem szakadt?
(#) ferci válasza mraulajos hozzászólására (») Jan 28, 2019 /

0 ohmot vagy szakadást? Nem mindegy!
A szekunderek biztosan jók.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2019
(#) mraulajos válasza ferci hozzászólására (») Jan 28, 2019 /

Idézet:
„Ellenállás mérő 1 ohm os értékre állítva”

0 ohm ot.
(#) mraulajos válasza kadarist hozzászólására (») Jan 28, 2019 /

Hali!
Légyszíves az említett ellenállás pozíció számát.
Próbálkozok tovább.
(#) ferci válasza mraulajos hozzászólására (») Jan 28, 2019 /

Ezek szerint minden tekercsrészed jó. A 0 ohm jelen esetben a pár menetes részek pár század ohm nagyságrendű ellenállását jelenti.
Több megcsapolás van, a diódák többféle feszültséget állítanak elő.
Tegnap már írtam arról, kis munkával hogyan tudnád megállapítani, van-e zárlat vagy nincs a szekunderben.
Ha a közöshöz képest ( valószínűleg a gnd ) az elkók polaritásának megfelelően ( a diódákra csatlakozó elkókon ) visszafelé megtáplálsz minden kört dc fesszel...
Annyit már megállapíthatsz, hogy ott mi van - de mégegyszer nem írom le..
A start ellenállás az IC Vcc lábára megy ( adatlap ) a 320 voltról, meg tudod keresni, párszáz kohm kb.
Moderátor által szerkesztve

Ha van rajzod, akkor megmutatom.

Ezek nem rajzok. A 8 lábú IC-nek mi a típusa?

SM8002C

Ez a kettő. De a többit is ellenőrizd, na meg a diódákat se hagy ki.

SM8002C.jpg

(#) TAttila77 válasza mraulajos hozzászólására (») Jan 28, 2019 /

Helló. még most vettem csak észre hogy írtál. Ha a műszereddel valóban ilyet mértél akkor igen, de ritka eset. Életemben tán egyszer jártam így, hogy kapcs. üzemű táptrafó zárlatos lett. Azthiszem egy nagyobb inverteres hegesztőben. nem tudom honnan tudnál ilyet keríteni bele, mert nem hiszem, hogy rendelhetsz bárhonnan. ezek egyedi darabok. Biztos, hogy zárlatosak egymáshoz? Úgy is mérted?
(#) ferci válasza mraulajos hozzászólására (») Jan 28, 2019 / 1

Itt van egyféle alkalmazás.. - különös tekintettel a szekunder oldalra is.
(#) TAttila77 válasza mraulajos hozzászólására (») Jan 28, 2019 /

Eszembe jutott még valami! Az IC végénél a C10 illetve a D5 melletti C1 mindkettő kis tárcsakondi. ezeket lökd már ki, mert én már jártam többször így készülékeknél, hogy ezek szivattak meg. Szoktak ezek is átütni, zárlatosak lenni. Ezeket lested már??
(#) ferci hozzászólása Jan 28, 2019 /

... vagy a DZ1, ami a tápját fogja.
(#) mraulajos válasza ferci hozzászólására (») Jan 29, 2019 /

Köszönöm mindenkinek a tanácsot/segítséget!
Próbálkozom!
(#) mlaci989 hozzászólása Jan 29, 2019 /

Sziasztok!
A régebbi PC tápok mekkora frekin járnak? Olyan gondom van,hogy megépítettem a tápot Bővebben: Link ami működik is csak melegszik a vas. PC trafó magra tekertem. Terheletlenül is 50-60 fokos meg érdekes,hogy az egyik oldala jobban meleg mint a másik. 30 menet primert számoltam. Jelenleg 50kHz-en üzemel. Ha föltekerem 70kHz-re akkor picit csökken a hőfok talán 4-5 fokot. Több primer menet kellene.?
(#) latyakosa válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 29, 2019 /

Ott inkább a gerjesztés okozhat melegedést, kis légrést tettél bele ? Esetleg több menet primer.
(#) mlaci989 válasza latyakosa hozzászólására (») Jan 29, 2019 /

Egészen össze van szorítva a mag. Nem próbáltam légréssel.
(#) latyakosa válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 29, 2019 /

Ha akad hely a csévetesten, tekerj még hozzá 5 menetet elsőre a primerre.
(#) mlaci989 válasza latyakosa hozzászólására (») Jan 29, 2019 /

Hogyne akadna. Van hely bőven!
(#) mlaci989 válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 29, 2019 /

Rátekertem 5menetet meg 1-et ráadásnak. Lecsökkent 43-4 fokra az üresjárati hőmérséklet.
Következő: »»   727 / 783
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem