Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm, át fogom tanulmányozni, hasznos anyagnak tűnik!
A feladat:
Jelet adni a a hegesztőpajzsnak, hogy sötétedjen el Fényre nagyon lassú. Távolság max 10 méter Extra gondolat mivel 2 hegesztőm van, 2 adó 1 vevő..
A megoldás:
Játékvezérlő két távirányítóval. A távirányító adóiban levő enkódert ugyanakkora órajelre, és a címeket is egyezőre kell állítani. Ezután csak arra kell vigyázni, hogy egyszerre csak egy adó menjen. (nem gondolom, hogy egyszerre hegesztenél minkét kezeddel)
Körömnyi vevő kellene.
RC cumók nem oly kicsik,ha meg mégis akkor már drágák, ill teljesen felesleges lenne egy több "csatornás" vevő.
Hogy hány csatornás, tökmindegy, készen van. Lehet más megoldás is, csak akkor neked kell ezeket a funkciókat megvalósítanod, pl. egy kisméretű PIC -el. (ha a programozás jobban megy)
A vevő eléggé el nem ítélhető módon viszonylag nagyobb terjedelmű, mert amíg az adó csak egy vezérelt ki-, be kapcsolt oszcillátor, (egy rezonáns, és egy aktív elem) a vevőnek szeletívnek is kell lennie. Tehát jóval több alkatrésznek kell lennie. Ez már kizárja a körömnyi létet. A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2019
A rádiózás alapjaival tisztába vagyok (AM, FM, analóg tv, CB)
De most ránéztem ezekre a modulokra, mint borjú az új kapura..annyi féle moduláció, aminek még az elvét sem tudom... Egyszerű programozás nem áll távol tőlem, igaz mostanság plc-ket szoktam csak.
Az egyszerűbbek egyfajta AM -et használnak (OOK, vagy ASK), ahol a vivőt ki- be kapcsolgatják. nem túl zavarvédett, de rém egyszerű.
A másik fajta az FM féle, pontosabban FSK, a vivő fázisát "ugráltatják", jobb zavarvédettség, nagyobb távolságokra alkalmasabb, érzékenyebb vevő, cserébe bonyolultabb. A még bonyolultabb modulok mikrovezérlőt tartalmaznak, ahol a modulok paramétereit lehet állítgatni, a legkedvezőbb adatátvitelhez, esetleg elvégzik a vonali kódolást is. Számodra megfelelőnek látszik a legegyszerűbb is, csak a rádiós átvitel sajátosságai (rádiós kapcsolat csak jelváltozásokat tud átvinni,statikus jeleket, egyenszintet nem) miatt szükség van enkóder, dekóder használatára. Ez utóbbit lehetne kiváltani egyszerűbb mikrovezérlővel. A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2019
Nézegetem ezeket a modulokat... kimenetnek mindenképp GPIO kell.
Ha el kell kezdeni forrasztani, nyákot gyártani, akkor hiába olcsóbb egy egyszerű modul, időben bőven rá fog menni az árkülönbözet!
Nem hiszem, hogy egy 433 MHz -es modul, Meg egy pl. HT12 modul összeépítése túl bonyolult lenne.
Ami felmerült bennem, az RFM sorozat tényleg körömnyi, de még egy másik panel kell hozzá. Azt viszont nem tudom, a nálánál alig nagyobb ESP8266 a maga wifi kapcsolatával mennyire lassú a feladathoz.- illetve pont pont között működik-e - Ennél minden megvan két gombhoz, és két kimenethez, csak táp kell neki. ( igaz lehet több mint az RFM-nek )
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2019
Nem tűnik, bonyinak, de hogy is működik ez a HT jószág? Bevettem 2 pohár altatót dzsintonik személyében és már leállt az agyam..
Szedd elő az adatlapját, azon minden rajta van. A kapcsolás is.
A WiFi -s megoldás is jó lehet, de az sookal többet tud, mint amire szükséged van, de ha megéri, miért ne. A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2019
Szerinted nem néztem meg az adatlapját?
Annyi jött át, hogy vár egy digitális jelfolyamot a rádiótól, meg egy 5%os ellenállást az oszci rész.. és itt kettéfejeltem az asztal. Most megyek aludni. Mindenkinek jóéjt!
jó éjt, a többit legközelebb.
Tiszta fejjel arra jutottam, hogy ha a sugárzott adatfolyamban az ic-nek megadott cím van, akkor elkezdi venni az adatot. Ha 3 sikeres vétel megvolt, akkor felhúzza a VT lábat, és fogadott adatot kiadja a data kimenetekre.
Igen, valami ilyesmi. Ha enkóder/dekóder párost mikrovezérlővel szeretnéd helyettesíteni, ezeket a funkciókat neked kell programmozni.
Ha megnézed az RX 2B, és TX 2B adatlapját is, azon szemléletesebben láthatod a folyamatot.
Sziasztok!
Szerelt már be valaki Elmes RP501 S típusú rádiós átjelzőt? http://www.riasztobolt.hu/pictures/down/hu_tmanual_rp501.pdf Alap állapotban fix 12V kell neki és az átjelzéshez csatornánként egy COM ot kell megszakítani. Azt szeretném megtudni, hogy ha az ADÓ tápfeszét elveszem, akkor nem nyivákol a vevő oldal hogy nincs az adó oldalon tápfesz? Köszönöm!
Szia.
De "nyivákol". Az általad linkelt dokumentum első oldalán éppen ott is vannak a lehetőségek. A megfelelő üzemmódban az adó ciklikusan küldi a jelt (amíg a bemenete nyitott) és ez reseteli a vevő kimenetének időzítőjét. Meg a Rádiókapcsolati Teszt Üzemmód aktiválásával figyelheted még a kapcsolat működőképességét.
Szia JohnyCorp!
Szóval az "Olvassa el figyelmesen"-ből a figyelmesen hiányzott... Köszi. |
Bejelentkezés
Hirdetés |