Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Makett váltóáramú motor készítése házilag
Témaindító: Einstein, idő: Máj 15, 2008
Témakörök:
Helló mindenkinek!
Építettem már egyenáramú motort csak a látvány miatt és működik is. Az lenne a kérdésem, hogy váltóáramú motort házilag lehet-e építeni makettnek? Köszönöm előre is a válaszokat!
Gyakorlatilag az egyenáramúmotor csem egyen áramú!
Ha a forgórészre tervezed a tekercset, akkor egy sima csúszógyűrű segítségével táplád, és az állórészen legyen a mágnes! Ha az állórészre tevezed, akkor két féltekercs legyen, és a forgórész meg állandó mágnes!
Köszönöm a választ!
De amit írtál az egyenáramú motor, mert nekem is van egy állandó mágnes és egy forgó tekercsem a kostrukcióban. De nekem váltóáramra kénne.
Igen az teljesen világos, hogy egyenáramú elvben, de gyakorlaban a másneses tér mozgó kölcsönhatása addja a nyomatékot!
Ha a tekercs direktben, kapná az egyenáramot, akkor megmoccanna, és a forgórész Északi tekecse, az állórész Déli pólusához beálna, és ott tartaná magát! A kommutátor, azt teszi lehetővé, hogy a tekercsebn fentartsa az állandó áramirányváltozást, így a motor, morog, és nem egyhelyben forog tovább! Amikor az egyenáram a kefékhez ér, addig még egyen áram, viszont a komutátor oldja meg hogy a polaritás megváltozzon annak érdekében hogy a motor forgórésze "mozgásba jöjjön"! A képen láthatod, hogy a váltakozó áramú motort, hogyan lehetne ezt elkészíteni!
Ezt jó megasztmondtam!
forog helyett "morog"! Ez jó! (Ne haragudj, rossz passzban vagyok, és fáradt! Majd holnap válaszolok érthetőbben, de még ezzel az ocska billentyűzettel, is erőlködni kell! )
Köszönöm, már értem!
Szívesen, jó motorépítést!
Ma ! Átmentem a vizsgán (legalább is, a roszabbik részén)!
Gratula!
Milyen vizsgán?
Villanyszerkesztő vizsga, de az elektroguberátor szakma jobban érdekel!
Helló Mindenkinek!
:kalap: :kalap: Érdekelne, hogy egy kapcsolós kicsi properrelt hajtó motort meglehet-e javítani? Ez egy kicsi léghajó :, amin egy régi hatású repülő lebeg, és ennek a properreljét hajtotta ez a motorka.
hát mi a baja? valszleg a tekercselés szakadt meg ujra tekercselni meg nemkönnyű főleg ha pici én cserélném a helyedben
|
Bejelentkezés
Hirdetés |