Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Témaindító: electorkalandor, idő: Feb 19, 2009
Témakörök:
Megnéztem a vezetéket, az jo.
Ami fura, hogy a dugvillába a kék vezeték az l1 fázis helyére van kötve, a fázis meg a nulláéra. Ez okozhatja? Ha megcserélem nem tehetek tönkre valamit?
Akkor az nekem nem jó? 2db tirisztor, 2db dióda! Óriásiak. Hegesztőben volt.
Feketét az L3-ba kell kötni Kék marad a helyén.
Igy nem mehetett tönkre valami a hegesztöben, hogy az egyik fázis helyére nulla van kötve?
Köszönöm szépen a segitséget!
Helyére tettem a segitséged alapján a 3-ik fázist és jo lett, szépen hegeszt!
Szerintem nem akarsz még a tirisztotok gyújtásával szenvedni.
Megoldható, hogy folyamatos gyújtójelet kapjanak és akkor diódaként működnek. De amúgy meg a tirisztor vesztesége nagyobb, mint a diódáé, így semmi értelme folyamatosan gyújtva diódát csinálni belőle. Gyújtásszög vezérlést meg erre a gépre megint semmi értele nem lenne tenni.
A probléma hogy már megvettem. Símán egy kis diódával nem lehetne meghajtani? Ezek elég nagyok. Kb 15mm vastag réz jön ki belőle
Szóval elég nagyok. 200Ampert tuti tudnak szerintem. Vagy folyamatosan gyújtva csökkenti a trafó erejét?
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2019
Úgylátom egy gyengébb képességű villanyszerelő kötötte be, érvéghüvelyt tegyél minden vezeték végére.
Ó kenyér...Na mindegy, szerintem nem érdemes még babrálni vele, amíg az ki nem derül, hogy a hegesztő hegeszt-e. Azt kipróbálni meg elég egy 50Amperes gréc is 500pénzé.
Ha majd kiderül, hogy végülis működik, akkor ráérünk bajlódni a tirisztorok diódává butításával.
Bocsi....kicsit elkapkodtam. 50A graetz van itthon ,ma tálán meg lessz a fojtó, aztán hétvégén talán tudok próbálkozni. 5k volt egyépkent az egész!
Ez a trafó nem érősebb mint ami benne van?
1.5mm primer 3mm secunder A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2019
Nagyobb teljesítményűnek tűnik így fejjel lefelé is. A feszültsége 12-24-42V.Nem biztos,hogy ez pont megfelelő,lehet,hogy kellene elé egy szabályzó.Ezzel megint bonyolódik a helyzet.Ha a nagytrafót,a vett ruszki alkatrészeket,meg a hegesztőt eladod,kicsit megpótolod(gyakorlatilag a saját munkád árát hozzáteszed),abból már vehetsz egy használt gépet.
Én is vettem egy TIP márkájú 150A-s CO-t,itt is megfordultam vele,ment a tervezgetés,kondik,másik tolószabályzó...,aztán eladtam,és vettem egy invertereset. Ezzel nem lebeszélni akarlak,csak a saját verziómat írtam le.
Át kell méretezni hegesztőnek és aszerint kell újratekerni. Egy biztonsági trafóban elég sok helyet foglal a primer-szekunder szigetelése, a tekercseket meg névleges terhelésen minimális veszteségre méretezik. Ennek a trafónak 95 % körül van a hatásfoka. 40 A folyamatos árammal is lehet hegeszteni, de minek? Viszont áttekerve akár 100 A-t is kihúzhatsz belőle 15 Bi-vel. Persze a vasmagja biztos nem az a minőség, mint a gyári képen látható trafóé.
Jogos amit írsz, ezt a leválasztót kidobva találtam, sajnos most hogy nézegettem le van égve a primer oldala. Ha már ez itt van megpróbálóm azért ,már a móka kedvéért is... Aztán ha nem jó a te verziód lessz... Így viszont hogy ez kaka szerinted meg tudom belőle csinálni a folytót? Ha igen milyen eljárással? Leszedem a 3mm réz huzal, duplán vissza tekerem az ebből kivágott I magra vagy egy mikró trafóra (ezt majd te megmondod) vagy látsz jobb verziót?
Ui; A képek nem tudom miért fordultak meg, de bocsi A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2019
Az utosó hozzá szólás mindenkinek szólt!
Kár egy ilyen komoly magot fojtónak elpocsékolni.
Ha van kisebb mikrotrafód (esetleg leégett), akkor levágod róla az I részt és a nyitott E középső szárára tekered a fojtót. Kicsit közelebb lennél, adnák fél mázsa fojtónak való I magot. De ahogy Phile80 is írta, már én is láttam olyan gépet, hogy tömör rúdra tekerték a fojtót. Ilyen kicsi hegesztőhöz 15 cm hosszú 35-40 mm átmérőjű tömör vasdarab is megteszi. 3-as réz huzalt 4 szálat is összefoghatsz a fojtóra.
Ohh hogy ebből ilyen kicsi kell? Akkor van itthon magom. Bár ezt sem sajnálom mert sosem használom fel többet. Na meg a méhben itt annyi mint a szemét..volt ma is kint 160A hetra csak valaki baltával megcsépelte...mikro trafó meg mint a szemét...
...és még el is lehet hozni? Mert itt már nagyon régóta minden MÉH telep egyutas.
Egyébként döglött HGL fojtó is megfelel. 250-es egy db, 125-ösből 2 db E egymás mellett.
De arra is új huzalt kell tekernem igaz? olyat is lattam kínt. Igen el lehet. De ha csak 15x40x40 es mag kell azt simán megoldom akkor. Remélem a másik trafón elég 3 as huzal van.
Ez a képmegfordulás valami új defekt.
Ha csak rákattintok, akkor megfordulva jön elő, ha új ablakba nyitom meg, akkor meg normális irányban van. Ez a trafóvas láthatólag jóval nagyobb teljesímtény átvitelére képes, mitn a hegesztőd. De mivel egészen más célra készüt, ezért maradéktalanul nem lenne használható. Egyrészt nincsenek primer megcsapolások a fokozatokhoz (ennek hiányát még szekunder oldali tirisztoros híd vagy féligvezérelt híd egyeniránítással meg lehet oldani, lásd lejjebb sector99 gondolatait). Másrészt a szekunderen egy csomó réz foglalja a helyet, amit nem lehet felhasznállni (illetve ha annak a helyén is hasznos réz lenne akkor erősebb hegesztő lehetne). Írtad hogy a primer leégett, így már e-hulladék, azt csinálsz vele amit akarsz (használod a rezet, a vasat). De vasat inkább ne próbáld meg szétszedni, mert nagyon macera összerakni, és ócskább lesz, mint a gyárilag összerakott állapotban (egy része a lemezeknek vissza sem fér, mert nem tudod olyan szorosan visszapakolni, légrésecskék kerülnek a vasba, sérülnek a lemezek szigetelőbevonatai is (nagyobb mágnesezőárama lesz, és nagyobb vesztesége)). Ha fojtó lesz és szeretnél sz.pni vele, akkor szétszedheted. BarnaPilivel egyet kell értsek 50ezerért már adnak kínai multi (minden eljárást is tudó) inverteres hegesztőt. Csak nem lehet az olyan szar, a márkás is kínában készül, ha még a pofatúra is azonos, akkor egyazon gyártósorról is jöhetnek. Meg hát a funkciót tekintve nincs is szükség NASA technológiára az inverterben. És azt kell mondjam tapasztalatból, ha kasztnit akarsz buherálni, akkor a hátad közepére nem hinyzik egy szutyok hegesztő.
150*40*40. Próbára elég ~30 menet. Ha csupasz többeres réz kábeled lenne (20-25 mm2), elég pl. bélésselyem szalaggal betekerni (jó a mechanikai és hőállósága). 40*40-es magnál az átlagos menethossz legfeljebb 20 cm, 30 menettel 6 m. Egykor ennél sokkal többet újítottunk fel "anyaghiány" okán.
3 szál 3-as vezeték 21 mm2, 4 szál 28 mm2. Megteheted, hogy eleve 10 m-t készítesz elő. Egy réteg után készítesz egy megcsapolást, majd rátekered a maradékot. ~45-50 menetre jön ki a végén. Jó alaposan le kell lakkozni.
Az inverteres hegesztőm (Maci) fojtótekercse Trabant önindító állórészének a vezetékéből van. 5x2-es fazonhuzal. Teflonnal tekertem be.Nekem duplán van,szerintem erősen túl lett méretezve.
A teflonnak nem túl jó a mechanikai szilárdsága. Merev fazonhuzal feltekeréskor az élével simán elnyírhatja. Nagy szerencséd van, hogy jó lett. Inverterben láttam már több fojtót, ami önhordó légmagos, vagy rádió ferritantenna (annak látszó) rúd van benne és csupasz, élére tekert fazonhuzalból készült. Na meg a menetek közé tekerték be a nagyfrekis gyújtás becsatoló meneteit.
Visszaolvastam az írásom.Kimaradt belőle,hogy a teflonozás után kapott egy réteg bandázsszalagot is,majd lakkot.
Köszönöm mindenkinek a sok segítséget!!! meglátjuk mi lessz belőle, a fojtó magja megvan , 150x55x28 mm
|
Bejelentkezés
Hirdetés |