Fórum témák
» Több friss téma |
A kitartás meghozza a gyümölcsét.
Azonban, ha jelútban vannak a wimák, azoknak egy hét legalább kell, mire megjönnek a mélyei, és a magasak kiegyenlítődnek ettől. Az idó a kondiknak dolgozik. Hát uzsgyi zenét hallgatni. Gratulálok a sikeredhez!
Gratulálok! Élvezd amíg szól. Ilyenkor szokott jönni a túl szakértése a nem létező hibáknak
Üdv! Valaki tudna segíteni tekercs menetszámban? Ugyanis módosítottam az előző urban féle változatot és nem szeretném ujra azokat a nagy 17~20mm átmérőjű tekercseket alkalmazni. Egy kisebbre gondoltam mondjuk ilyenekre.És kb 10~12mm lenne. Mind a 3-mat állítva
A mellékelt kapcsolású Quad-405 50 Voltos tápfesznél 8 Ohmos terhelésnél mekkora bemenő fesznél adja ki a 100 Wattot? Szóval arra vagyok kíváncsi milyen érzékeny a bemenete? Kapcsoláson R10 átkötés.
Az átkötés közömbös az érzékenységre, ami 1,65 V.
A 359. oldaltól olvastam a topic-ot, de nem találtam konkrét választ a gondolataimra. Megoldható lenne-e, hogy átméretezd a megfelelő alkatrészeket úgy ,hogy a kapcsolás bemenete 1 Voltos érzékenységű legyen? Nem szeretnék előerősítőt építeni, csak egy 22K-s poti lenne a hangerőnek.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2019
Mellékletben megtalálod a tekercsek méretét. (Bal felső sarok.)
Sziasztok!
Elő fordult már valakivel? Az hogy bekapcsolom a Qvadot, elkezdem nyomi a zenét és valahogy tunyán szól! Eltünt a mély tartomány! Úgy szól mintha valamelyik hangfal polaritása fordítva lenne bekötve. De ezt 2 szer is ellenőrizve rendbe volt. Direkt kiprobáltam azt is hogy, szándékosan cseréltem meg az egyik hangfalon a polaritást, és evel se változot semmi! Ugyan ojan szarú szólt.
Ennek több oka lehet.
Elsődlegesen a műsorforrás vacak, vagy a zenéje vacak. Összekötő vezeték hibája, érintkezési hiba a csatlakozóknál, főleg a hidegpont szakadása okoz hasonlót. Az erősítőn belül, tápegység hiba, kevés, vagy hiányzik valamelyik tápág. Múló hülyeség, vagyis megfoghatatlan eredetű hiba, ami megszűnik, hacsak nem a hangsugárzókban van hiba. Üdv!
Oké!
Ez is valami. Legaláb van ki induló pontom hol keresek híbát?! Mert én már rosszabra gondoltam. Pld ellenálás, vagy tranzisztór, vagy más panelba lévő valamelyik alkatrész hibája. Köszöntem a segítsget
Mitől lehet ,hogy a QUAD 405-nél a negatív tápfesz kint van a kimeneten.
Talán valamelyik végtranzisztor és környéke megadta magát. Érdemes megmérni, ha a tápfeszek megvannak.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2019
Ennyi infó tudatában azért mert nem vitted el szerelőhöz... Esetleg ha vennéd az energiát, és leírnád az előzményeket, érdemileg is hozzá lehetne szólni.
Üdv! Végezz méréseket és behatároljuk a hibát.
Sziasztok.
Volt egy pár régi quad panelem, abbol építettem egy havernek egy erősítőt. Most cseréltem benne a végfokokat (2n3442) mert leégette valahogy. A kérdésem az hogy ez a két ellenállas (560 ohm) ennyire kell melegedjen (eléggé süt) ?
Sziasztok! Van egy régóta aggasztó problémám Qvad 405 erősítőben.
A bemeneti jel érzékenységét szeretném módosítani, hogy legalább a számítógéprőr, vagy leptopról kilehessen nórmálisan vezérelni. Erre született már egy nórmális, működőképes mególdás?
Tegyél bele 5W-os ellenállásokat, hosszútávon megéri, kicsit kiemelve hüvelytoldattal a paneltól elfér és az a hüvely is tartja. A rajz alapján egyébként lekövethető, hogy a fél-tápfeszültség esik a két sorosan kapcsolt 560Ohm-os ellenálláson, vagyis kb. 50V-jut a két ellenállásra. Az eldissziplált teljesítmény pedig, kb. 3W-nyi, ami jelentős melegedést okoz.
Üdv!
Eredeti állapotában a QUAD végfok, kb. 500-600mV-os jellel teljesen kivezérelhető, ezt pedig egy LAPTOP, vagy a PC hangkimenete simán, lazán meg tudja hajtani.
Ha valamiért nem elég a hangerő, annak más oka lehet, azt meg kell keresni. Üdv!
Itt egy hangerőszabályzóval kiegészített változatot találsz.
Ilyen az enyém. A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2019
A rajzon nem az eredeti, hanem a B-Ludwigos módosítás van, aminek kb. 2 V a bemeneti érzékenysége.
Ezt már ép írni akartam! De megelőztél köszönöm.
Én ezt a módosítást már korábban megépítettem, egy kicsit más értékekkel.
De viszont eléggé rontott a hangképben. A kivezérlése viszont hibátlan volt! Addig ezt észre se vettem, míg az egyik panelt próbaképen vissza nem álítottam az eredetire.
Még ezt a 2V-ot is ki kell, hogy adja a PC-hangkártyája, vagy a LAPTOP fejhallgató kimenete.
Egyébként minden módosításnak vannak hátrányai, ez a Ludwig-féle nem a legjobb, bár sokan megépítették. Én, ha QUAD-ot építenék, maradok az eredetinél, azaz, ami 1976-78-ban látott napvilágot, nálunk az 1981-es RT-Évkönyvben jelent meg. Nyilván kiegészítve az IC táp megfelelő hidegítésével és a panelekre alulról forrasztott 100V-os ELKO, valamint 5W-os 560Ohm-ok. Ezen kiegészítésekkel megbízhatóan üzemelnek, más alakítás nem szükséges. Üdv!
Ezek így erősen saját véleményes megállapítások egy csokorba szedve.
Csak nagyon röviden, és szintén saját véleményem alapján gondolat. 1. A PC hangkártyákból többféle van. Az alaplapiak, és az átlagos -normál- hangkártyák kimenete nem ad le 2000 mV-ot. Én néha mérek ezekkel a kártyákkal, ezért a sajátomat megmértem, aminek kb. 1050 mV a maximális kimeneti feszültsége, e fölött már csonkol. Ezért igyekszem a mérési körülményeket úgy beállítani, hogy a vonali ki-be menetek maximálisan 1000 mV-ot lássanak. 2. A fejhallgató kimenetek egyszer sem biztos, hogy nagyobb feszültséget adnak. Ezek sokszor azonosak a vonali kimenettel -ami egyébként is viszonylag jól terhelhető-. Fejhallgató többfajta van, jellemzően ezek 30-60 R nagyságrendben mozognak. Ha külön erősítője is van a fejhallgató kimenetnek, akkor annak minősége befolyásolja az eredményt. Pl. a telefonok és MP3 lejátszók kimeneti feszültsége tapasztalatom szerint 300-500 mV nagyságrendű, ami önmagában a legtöbb végfokozatot nem tudja kivezérelni. 3. A B.Ludwig nevéhez fűződő módosítás minősítésére még nem hallottam negatív kritikát. Itt konkrét célokat akart elérni a módosító, amit szerintem sikeresen meg is valósított. Nekem van saját példányom is, és nem érzem melléfogásnak. Az eredeti kapcsolásnak ettől még nem kell eltűnnie, de az eredetiség önmagában még egyáltalán nem jelent előnyt. Jellemzően az eredeti áramkör valamilyen anomáliája indítja el a módosítási gondolatot. Szerintem a konkrét esetben a fő cél a hangszóró impedancia csökkentése volt.
Így stabilabb a Zener árama, kisebb a feszültségingadozás az IC nagyobb kivezérlése során.
Érdekes szösszenet. ZY zénert használok, megfelelő előtéttel, stabil. Még PA végfokokban se láttam hasonló bonyolítást.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |