Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Miért szerelnék le? Legfeljebb ha kéred. Az külön rendszer.
Üdv!
Már valaki kérdezte egyszer, nálam nem szerelték le 2013-ban. Az EON-nál vagyok.
Köszönöm mindkettőtöknek a választ! Valahol olvastam erről, talán itt tették fel a kérdést. És talán olyat is olvastam, hogy a H tarifa mérő felszerelésekor, leszerelték a vezérelt mérőt.
Ja ez így igaz. Elműs embertől kérdeztem, ha H vagy G tarifát szeretnék, akkor a vezéreltet leszerelik (H, G, vezérelt közül csak egy lehet egyszerre).
De az advesz mérő az a normál mérő helyett kerül feleszerelésre.
Ha még aktuális:video
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2019
Leborulok a nagyságod előtt!
A mai napon megcsináltam a 18 panel egyetlen stringgé alakítását. Kikapcsolás előtt 09.35 -kor 262/265 Voltok mellett 2700 Wattot termelt. Visszakapcsoláskor 09.55 -kor egy stringen 623 Voltos induló (terheletlen) feszültség volt. Ez néhány perc alatt beállt 506 Volt/3600 Watt-ra. 10.40 -kor jött a csoda 4460 Watt, amit eddigi élete során soha nem tudott. Sajnos elég sok a felhő, amikor takarja a napot akkor leesik 3000 Watt körülire, ha közvetlenül kapja a megvilágítást, azonnal felugrik a termelés 4000 fölé. (10.45 => 3080W, 10.55 =>4348W) Bővebben néhány nap próbaüzem után tudok nyilatkozni, de a kezdet nagyon ígéretes.
A helyzet fokozódik!
11.25 -kor 4705 Wattos csúcs volt, ami több mint 93 %. Azt mondanám, hogy az alacsony dőlésszög nem is olyan fontos. Sokkal többet számít a munkapont.
A sajátom már elkerülte az 5 évet. Ezen kívül még négyet telepítettem.
![]()
Erről beszéltünk - látod? Ha illeszted a sztringeket az inverterhez - optimális munkaponton tud dolgozni a rendszered.
Sziasztok!
Idén ismét aktuálissá vált a szigetszerű rendszer kihelyezése. A rendszer ugyan úgy 15W fogyaszt csúcsterhelésen. De az általatok javasolt módosítások alapján már most máshogy tervezem kihelyezni a rendszert. Mint ahogy greenpower is javasolta minimum 50W (70 Wattosat szeretnék beletenni a rendszerbe)feletti cellát tervezek a rendszerbe. Illetve 2 db 110Ah (vagy ez a fajta kapacitás se elég tartaléknak) munka aksit terveztem most be. Illetve 12v -> 5v 5A körüli step-down konvertert. De még gondolom kell napelem vezérlő áramkör is, abból mennyi és milyen kell? Illetve mire kell még ügyelnem a rendszer tervezésénél. körülbelül 2-3 nap tartalékot szeretnék képezni aksikapacitásból. Nem tudom elég e ez amit beterveztem. Ezenkívül mire kellene még ügyelnem a rendszer beszerzésénél. Segítségeteket előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2019
Szia
A napelem milyen feszültségű? Ha 18V-os akkor elég egy sima 10A-os PWM töltésvezérlő, a drágább MPPT-t csak 20-24V felett érdemes. A napi fogyasztásod kb. 360Wh. Ha jól számolom az aksi kapacitásod 2600Wh körül van, amiből ólom munkaaksinál 1300Wh-t ajánlott kivenni, ez simán elég 3-4 napra. Nem tudom mennyi a költségvetésed, nálam a LiFePO4 aksik a nyerők kültéri hosszútávú munkaaksinak, de ez már az én mániám ![]()
A kisebb feszültségű napelemeknél miért nem szükséges MPPT-t használni? Hiszen a napelem az napelem, a kicsinek is egy pontban a legjobb a hatásfoka, úgy, mint a nagyoknál. Vagy valami más oka van?
Először és hálásan köszönöm újfent a segítségedet.
![]() Egy 70Wattos 12Voltos elemet választottam. MWG 70W-12V napelem modul Az aksinak pedig 2 db 110Ah munkakasit : TAB Motion Pasted C20/140 C5/110 Ah 2-3 évre tervezzük kitenni nyári szezonra. Tudsz általad konkrétan favorizált munka aksit ajánlani? Tápegységnek ezt néztem ki: DC – DC lefelé állítható feszültség stabilizátor 10A Illetve az általad javasolt Alis cucc bőven jó lesz. Körülbelül így képzeltem el a főegységek összetételét. Esetlegesen szükséges valamilyen speciális kábel még amire nem gondoltam.
Szerintem MPPT-s konverter kell neked. Ha a napelem nem a munkapontjában van terhelve (ami ezzel a DC-DC konverterrel szinte biztos), akkor nem fogod tudni a maximális 70W-ot kivenni. Pont mostanában írta Udvari Zsombor az egyik topicban, hogy az akksiba folyó áram hirtelen lecsökken, ha feljebb tekeri az áromkorlátot (a napelem elhagyta a munkapontját...).
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2019
Szia
18V max. munkapont és a 12-14V aksi feszültség között elég kicsi a különbség, borús időben pedig még kisebb. Személy szerint nekem 10-20% több energiáért nem érné meg az árkülönbséget. Lehetne rajta vitatkozni, ebben a formában szerintem határeset, teljesen más lenne a szitu ha 10-15V lenne a különbség.
Szia
Annak a DC-DC konverternek elég izmos az ára. Én ilyet használok, igaz nincs rajta voltmeter de az is csak 1-2 euros kütyü. A napelem ára is nagyon durva, manapság 35-40k Ft-ért vannak a 280W-os 36V-os panelek. A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2019
Ha tényleg csak 10-15%-ról lenne szó, az annyira nem gond. De mivel nem tudom megmérni, ezért nem tudok hozzászólni. Logikusan átgondolva 14-16V-nál alacsonyabb feszültségnél nem fogja jobban leterhelni a step down konverter a napelemet, mert neki is kell kb. 2V plusz feszültség. Viszont ha "step-up/down" vagyis "sepic" konvertert használunk, máris előjönnek a problémák, a napelem feszültsége a munkaponttól messzire eltávolodik, a kivehető teljesítmény csökken.
Pontosan ahogy mondod, Step-Up konverter kicsit más tészta. Reggelente nálam sokszor el sem kezd boostolni mert a napelem gyenge árama nem bírja túltolni a fogyasztó feszültségén a munkapontot.
Sziasztok!
Van egy kinai pwm 30A toltesvezerlom. 24V 60W napelem van rakotve es 2db sorbakotott 12v/60Ah akksit tolt. Az a kerdesem, hogy mitortenik akkor ha az akkukat megterhelem 1kW al? Nem megy tonkre a napelem vezerlo? Vagy csak annyi tortenik, hogy a napelem aramerossegevel beszall a munkaba?
Szia
Ha 30A-t tud akkor a fölött lekapcsol, úgy veszi mintha rövidzár lenne. A 10A és a 20A-s PWM vezérlőim is ezt csinálják. De ha kikerülöd és egyenesen az akkuk saruira kötöd a terhelést akkor beszáll a napelem termelésével, viszont ilyenkor nem működik a rövidzárlat és a mély-kisülés elleni védelem.
Az fogyaszto kimenetet nem hasznalom. Arrol csak egy rele tekercse van meghajtva ami az akkura kapcsolja a fogyasztot kozvetlenul. Igy legalabb megmarad a melykisules elleni vedelem.
Hali!
Ez kb 40A, huzamosan nem hiszem hogy díjazza a 60Ah akksi ezt a terhelést, de impulzusuzemben bírhatja mint az autóban indítózáskor, persze a relének is bírnia kell.
Az atlag kb 200-300W teljesitmeny. De csucs teljesitmenyre szamolok.
Az szerintem jó, szegény napelem nem tudja/neki tökmindegy hogy a megtermelt áram az akkuba megy, vagy a terhelésbe ill. eloszlik valamilyen szinten
![]()
Szerintem a reléd le fog tiltani,mert be fog esni az akku kapocsfeszültsége mélykisülési szint alá. 1000W az nagyon nagy terhelés!
Sziasztok! Érdeklődnék, hogy mennyit érhet egy ilyen bontott nagyteljesítményű inverter? Csatolom az adatlapot: link Illetve hogy milyen papírok kellenek a hálózatra csatlakoztatáshoz?
Szia!
Ott van az új ára, a nettót oszd el legalább 3-al. Már ha működőképes.
Üdv! Tisztelt fórumozók!
Nos a kérdésem amit önök felé fel szeretnék tenni, hogy az általánosan a sziget ü. napelemes rendszerekben használt " töltésvezérlők " legyen az kínai,ilyen-olyan PWM, MPPT, stb -stb mi a feladatuk? Csak a beállított feszültségértéknél az akkumulátor-ok lekapcsolása a napelemekről avagy a lejövő napelemek áramát is valamilyen szinten átalakitgatja bibrálja babrálja? (Mert ugye ha csak az a feladat, hogy az amár feltöltödött akkukat lekapcsolja a napelemekről az jóval olcsóbb eszközökkel is megvalósítható) Köszönöm!
A napelem nem szolgáltat stabil és folyamatos feszültséget/áramot, a töltőáramot illik bizonyos tartományokon belül tartani.
Adott egy régi 12V-os abszorpciós hűtőgép ( fűtőpatronos, 60W), direktbe ráköthetek egy 12V-os 70W-os napelemet?
Illetve egy 45Ah-ás már döglődő autóakksival akarok éjjeli világítást egy olcsó kínai töltésvezérlővel. 15W-os lenne fogyasztás, működhet hosszútávon? Megéri használt, valahonnan selejtezett napelemeket vásárolni: https://img.jofogas.hu/hdimages/Napelem_polymer_kristalyos_130W_410...87.jpg A fenti jólehet pl 12V-os rendszerbe? |
Bejelentkezés
Hirdetés |