Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Az, hogy nagyjából egyben van. Az az összegképző egy nyamvadt 741, és kész. Váltó esetén olyan nagyon kiegyenlíteni sem kell, az offset se számít sokat. Hangfrekvenciás sávban elég pontos lesz.
De mint írtam, írtad, az egyszerű feszültségmérés (VU méter) is tökéletesen megfelel.
Köszönöm a válaszokat. Nem néztem meg az adatlapokat most, csak amikor hozzám kerültek, de az régen volt. Megnézem, hogy lehet-e használni (ha már van ). Anno nem mélyedtem el az IC-k lelkivilágában, most lehet, hogy bepótolom.
Szerintem eléggé elkanyarodtatok Csupasz kolléga kérdésétől.
Szerintem neki csak egy olyan "cucc" kellene, ami Watt-ban van skálázva, és nem gondolnám hogy igazi effektív értéket akar mérni (mert miért is tenné egy erősítőnél?). Tehát én 4 és 8 Ohm, 0...100 W. Egyszerű feszültségmérés, két skála...
P=(U^2)/R
Nem egyenesen arányos a teljesítmény a feszültséggel, ez itt a gond.
Sziasztok!
Tranzisztorral megoldható az, hogy ha 220-240V - ot kap, akkor zárja össze a kollektor-emitter lábat? Ha igen, melyikkel? Köszi A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2019
Bármelyik kisfeszültségű tranzisztor kollektorára emitterére rákötöd a 220 V -ot, úgy összezárja a lábat, mint a huzat. Örökre.
De gondolom nem így értetted. hanem kapcsolóként, ahhoz pedig nagyfeszültségű tranzisztorok kellenek. BU(X) sorozatból nézegess, de ezek csak egyenfeszültséget kapcsolnak. Fontos, hogy a terhelésnek megfelelő áramot is elbírják.
Ha bázis (vezérlő) feszültségre gondoltál, akkor nem fog összejönni.
Hali!
Mire szeretnéd használni? Használj inkább optocsatolót, az a galvanikus leválasztást is megoldja... pl Bővebben: Link
220V - ot kapcsolok egy kapcsolón keresztül. Ebből a 220V - ból kellene valahogy előállítanom egy 5V - os vezérlő jelet egy PIC mikrovezérlő számára.
Ez azért kell, hogy feltudjam dolgozni a kapcsoló állapotát. Relék nem játszanak mert 1 modul már van, ami 220ból csinál 5v-ot , de ez hajtja a mikrovezérlőmet. Tehát ezt nem tudom már felhasználni. A hely meg szűkös. 2 már nyomorogna a panelen. A kapcsolónak mindenképp 220V-ot kell kapcsolnia. Innen kellene levennem valamivel hogy épp van e rajta fesz vagy sem. A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2019
Szia!
Relé miért nem játszik? Azt írod, hogy van már egy AC/DC modulod és egy másik nem férne be. De nem férne be egy relé sem már? Mondjuk egy 3x3 cm-es sem? Valójában mekkora helyed van pontosan, ahová be kell férjen a megoldás?
Sziasztok!
Én is kérdeznék egyet. USB-s Qi2 gyorstöltő csatlakozó aljzatát szeretném kivezetni kb. 60 cm hosszú kábelen keresztül. Milyen átmérőjű vezetékeket/kábelt használjak, hogy stabilan, megbízhatóan működjön a töltés? 4 x 0,34mm² elég lehet? Elvileg az pont a 3A-es limit körül van, ami csúcsban átmehetne. Viszont a következő lépés meg ugye 4 x 0,5mm², az már nagyon vastag, a gyári Qi2 töltőkhöz adott USB kábelek sehol nincsenek ilyen vastagok.
Egy lehetséges megoldás: 230 V detect.
Szia!
Mellékeltem egy képet. Az egyik nagyobb kockát ( 2x3,4 cm ) ki akarom szedni , mert kell a hely. Az a nagyobb kocka csinál a 220 ból 5 v -ot. Ezzel hajtom a mikrovezérlőt. A kör a határ. A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2019
Be lehet szerezni ezt itthon? Mármint az ISP814 -et. Mert ránéztem 2 oldalra egyiken sincs .
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2019
PC814, LTV814 jó helyette. Ez egy váltóbemenetű optocsatoló.
Ha nem lehet vastagabb a vezeték, akkor nincs mit tenni, legfeljebb langyosodik a vezeték. Akkora áram úgyis csak lemerült akkunál valószínűsíthető.
A 230V már nem játék, a szigetelésre figyelj nagyon.
Más neveken is szerepel, a lényegen nem változtat: LTV814, K814, PC814.
Sziasztok,
Mire való az indító kondenzátor a motoroknál, ill segédfázis kondenzátor? Köszönöm!
Egy fázis esetén arra, hogy el tudjon indulni a motor.
Kondenzátor nélkül is működik, miután berántottad. Szakszerűbben: Forgó mágneses tér csak fáziskülönbség esetén van... Nélküle csak "búgás" van, forgás nem nagyon...
Macerás lenne vastagabbat tenni.
Csak érdekes felvetés, hogy gyakorlatilag akkor a gyári USB kábelek mind alul vannak méretezve a 3A-es gyorstöltési csúcsáramhoz? Mert ha a nagy gyártók megtehetik, hogy alulméreteznek, nekem se fog fájni miatta a fejem.
A vezeték terhelhetőségéről szóló ökölszabály nem egy-két arasznyi hosszúságra vonatkozó érték, hanem egy tanács. Olyasmi, mint a KRESz, amit egy ügyes jogász többféleképpen is tud értelmezni. Gumiszabály, ami egy ilyen hosszúságnál nyújtható egy darabig. Senkit és semmit nem zavar, hogy 2, vagy 20 mV esik egy ideig azon a kábelen.
Kérdés: miért kellene az adat vezetékeknek 0.5mm2-nek lennie? Elég csak a tápot vastag vezetékkel ellátni, az adat mehet akár hajszál vékonyon is!
Teljesen igazad van, beköthetném két különböző kábellel is, de valahogy praktikussabbnak érzem egy kábellel megoldani. Ezért tettem fel a kérdést.
Értelek és teljesen igazad van. Akkor a 0,34mm²-es lesz a nyerő.
Valószínűleg nagy munka lenne, de biztosra veszem, hogy lehet találni/kapni olyan kábelt, amiben különböző vastagságú erek vannak. Legfeljebb kilométeres tételt kell venni hozzá. Ráadásul elég olcsó, ha Kínából veszed, amit még ki is hoz a postás, és levágod róla a felesleges csatlakozót. Persze, sokat kell rá várni.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2019
|
Bejelentkezés
Hirdetés |