Fórum témák
» Több friss téma |
Érdekes hogy még írja a tábláján hogy melyik fordulaton mennyi ideig tud menni mert túlhevül.. Az az 50uf kondi meg nagyon erős ennek a kis motornak.
Sziastok!
Segítségre lenne szükségem. Van egy motorom,de nem tudom hogy kell bekötni,légyszi segítsetek. Pl azt sem tudom mi az a két piros vezeték,mi a funkciójuk. Előre is köszönöm.
Hello! A piros vezetékek a tachogenerátor kivezetései. A hozzávaló vezérlő abból veszi az információt, hogy a mennyi a motor fordulatszáma...amely könnyen 10000 f/perc-nél is több lehet.
Köszönöm! Akkor azt nem kell bekötnöm, úgy érzem Esetleg a többi?
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2019
Moderátor által szerkesztve
Veszélyes direktbe rákötni ezt a motort a 230V-ra...ha nincs korlát, akkor "szétpöröghet": Bővebben: Link
A tiéd max. 9600-al foroghat... (de az állapota nem túl bizalomgerjesztő). A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2019
Egyet értek uniman-al. Meg mit kezdenél vele direkt 220 ról akkora fordulattal??
Egyszerű triakos fordulatszámszabályozón keresztül bekötheted, de csakis a próba kedvéért. De leszabályozva meg nagyon lecsökken az "ereje"...
akkor mit kezdjek vele? kuka? fordulatszám szabályzót hova kössek? Csak mert egy kisebb késélezőt akarok csinálni belőle.
Hajtsd meg akkutöltőről! Késélezőhöz úgyis lassú fordulatszám kell.
ehhez a fajtához nem,kell azért fordulat.
Nem ok nélkül használnak az igazi késélezők lassú fordulatú vizes köveket.
De ez a motor nem erre való. Legfeljebb áttétellel tudnád hasznosítani csökkentett feszültségről.
230v fordulatszám szabályzással nem lehet megoldani?
Sziasztok! Van egy EUDORA 455 S tipusú mosó/szárító gépem. Régi darab. Semmi digitális cucc, csak mikrokapcsolók és aszinkron motor, két fordulatszámú a mosás/szárítás 670 fordulat/perc a centri 2800 fordulat/perc. A kondik kimérve, jók, programkapcsoló jó, a motort újra tekercselték, mert az előző tulajnál bedöglött a forgásirány-váltó mikrokapcsoló (egy common csati és a kettő saru ahová ide,oda átkapcsol) szóval a 670 fordulat/perc része leégett, újratekercseltettem, motor a próbán jó, jobbra, balra forog, a 2800 fordulat/perc (centri) is rendben. A lényeg. A motor a gépben 670 fordulaton CSAK egy irányba hajlandó forogni, amúgy minden rendben, szivattyúzik, melegít, mágnesszelepek jók, vízszintmérő jó, a program lefut, centrizik, stb. csak egy irányban forog állandóan a motor, AMIKOR a mikrokapcsolót a tengelyen lévő bütyök benyomja, tehát irányt váltana a motor azonnal leáll, a mikrokapcsoló felengedésekor azonnal indul, persze a forgásirány ugyanaz marad. Nem tudom, zárlatos zavarszűrő kondi miatt lehet ez a dolog, mert ilyenről is hallottam már. Az a bajom hogy ehhez az Eudorához (EU 455 S) nem tudok sehol kapcs.rajzot szerezni, a netet is széttúrtam már de semmi, csak EU 456/457 tipushoz van rajz de az nem ilyen(( Itt is néztem pár fórumot, írtam, stb. de sehol semmi. Kérem aki tud, segítsen. Üdvözlettel: Gergő
Szia.
Én úgy keresném ki a hibás kontaktot,mert valahol nem kapja meg a motor ami kell neki,hogy beindítod a gépet. Mondjuk mosás. Ilyenkor ugye beszedi vizet,forgat jobbra-balra. Amikor átkapcsol hogy kellene forogjon a másik irányba amerre nem megy,akkor rögtön kihúzod a kábelt a falból! Semmit nem bántasz a programkapcsolón semmit nem tekersz el. Lehúzod a motorról a csatlakozót-kat és megméred hogy meg-e kapja a hálózati kábelről a fázist,nullát meg a kondit. Tehát egyik mérőcsúcs a villára a másik a motorhoz vezető kábelokra. Így kiszúrhatod mi hiányzik neki és kikeresed hol veszik el meg mi. Mérni kell.
Szia!Talán a program kapcsoló lett hibás mert az a retesz kapcsoló a forgásirány váltáskor bont, hogy a program kapcsoló fordítani tudjon a forgásirányon a program szerint. Bővebben: Link
Köszönöm, megnéztem. Az én videóm Én készítettem a videót, én vagy G. Gergő néven a youtube-on.
Jövő héten jön egy gyári állapotú EUDORA motor, ami jó, nem volt áttekercselve. Berakom azt, mert szerintem a motor kivezetéseivel nincs rendben valami. Rajz arról van, hogy hová, melyik a saru/vezeték megy, hogy van a motor helyesen bekötve gyárilag. Mondta a szaki aki tekercselte a motort, hogy valami probléma volt a tekeréssel és lehet, hogy valamit nem jól csináltak. Kipróbálom egy eredeti-bontott de üzemképes motorral és ha akkor sem működik a forgásirány váltás, na akkor jön az agyalás, mérés, stb. Nagy nehezen sikerült másik, jó motort szereznem. Mindenkinek köszönöm a válaszokat. Meg fogom írni, mi lett a dologból, lehet hogy le is videózom. Üdvözlettel: Gergő
Hát ez profi! Nem gondoltam volna de nem is néztem a nevet ... Az nem lehetséges, hogy a motor lassú fordulatú kivezetései nem jól lettek csatlakoztatva a forgásirány váltáshoz?
Idézet: Külön van a két sebességnek a tekercselése kialakítva. Vagy ennek a régebbi típusnak nem hat kivezetése van? „motor a próbán jó, jobbra, balra forog”
Ha felcserélem a sarukat, akkor visszafelé forog, de ugyanúgy nem vált irányt magától. Holnap beteszem a másik motort ami gyári tekercselésű és jó. Aztán kiderül minden.
Sziasztok, a motor tekercselését rontották el a műhelyben 22.000 Ft-om bánta, persze papírt nem adtak róla... Beépítettem a bontott, de jó motort, érdekes módon egyből tökéletesen működik a forgásirány váltás és így a mosógép is.
Meg is nézhetitek videóm róla: https://www.youtube.com/watch?v=P2cpIM-CX80 Üdvözlettel: Gergő
Kedves Fórumtársak!
Szükségem lenne segítségre, a fent említett motor bekötésénél. Egy régi Fagor Fe-418 mosógépből és egy újabb Bosch WAA2016KBY/05 mosógépből kénytelen voltam építeni, egyet. Eddig minden "simán" ment csak a motor bekötésnél akadtam el. A régebbi motor ib-mei 2/12-158/fa55 szénkefe nélküli öt vezetékes, az újabb 1ba6738; 9000 316043 szénkefés, 6 vezetékes. A régebbi kondiját átteszem a motorral együtt, csak a bekötésnél kellene kapcsolási rajz, vagy leírás, esetleg más segítség. köszönöm előre is!
Szénkefe nélküli helyére szénkeféset csak a teljes vezérlés kicserélésével tudsz átszerelni. Vagyis azt is át kell raknod a motorral együtt.
Urak. Valaki tudna segíteni ennek a bekötésében? Minden félét talaltam, de ilyet nem.. Egy Aeg gép motorja.
Szia! Ha nem kell a fordulat érzékelés a tengely végéről akkor próbáld meg úgy bekötni (összekötni a kivezetéseket), mint egy univerzális motornál. A forgórész szénkeféit és a két állórész tekercseit kösd sorba egymással a szokásos módon. A lényeg, hogy az állórész tekercseinek kezdő és végző szálai is sorba legyenek kötve, mármint a kezdet egy véggel kerüljön összekötve.
Sziasztok. Zajossá vált a képen latható Electrolux mosogép motorja. Csapágyakat kell cserelnem. A motort szegecsek tartják össze, majd lefúrom őket. Ami gondot okoz: az ékszíj tárcsa nem jön le, csapágylehúzó nem mozdítja. Megfogom próbálni hőlégfúvóval megmelegíteni. A tengely hátsó végén valami szenzor van? Válaszokat előre is köszönöm.
Sziasztok!
Van egy jó öreg whirlpool AWG 327-es gépem, szépen forgat jobbra balra, mos, program végig megy, el is kezdi a centrifugázást (gyorsabb forgatás), program kapcsoló kattan, de nem pörög fel 800-as fordulatra! Ebben már van vezérló elektronika (TDA1085C motorvezérlő IC, BT138 triac) gondolom ezek szabályozzák a fordulatszámot. Próbáltam a motort kimérni, triacot cseréltem (sejtettem, hogy feleslegesen) mi lehet a baj? Tacho generátor is beleszólhat? Hogy lehet ellenőrizni, hogy az jó-e? 28 ohmot mértem rajta. Hogy lehetne kimérni a motort, vezérlést, hogy mivel lehet a baj? Előre is köszönöm a tippeket
Szia!
A tacho-n mosó üzemben is tudsz mérni, érzékelni feszültséget, de ezt nem ismerem, egyen vagy váltót ad-e le. Ha nem lesz rajz az elektronikáról, a TDA adatlapját nézd meg, van mintakapcsolás, ami útbaigazítana kissé. A motorbekötést pedig próbáld megkeresni a neten, hogy milyen rendszerben megy: külön tekercs gyorsban vagy nem. Itt van kapcsrajz pl.: user manual A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2019
Próbáltam már rákeresni a motorbekötésre, eddig sikertelenül, csak sejtem, hogy ez egy tekercses lehet, mert mosás, jobbra, balra forgatás, centrifuga 500f/perc-800f/perc, sejtésem szerint ez igazán egy motorvezérlő ic könnyedén megoldja.
Ezt a rajzot már nézegettem én is, eddig csak a kapcsolók miatt, de most megkeresem rajta a főmotort.
A mosógép motor két tekercseléssel készült, van egy 2 pólusú és egy 16 pólusú tekercselése! A 2 pólusú a gyors fordulatú centrifugához, a 16 pólusú a mosáshoz tartozik.
AWG327 szerviz leírás
Próbáltam kimérni a motor tekercseit tegnap és valóban két tekercset találtam, egy három pólusút és egy két pólusút. A két pólusú lehet a centri? Ehhez nem csatlakozik indító kondi?
Valamit nagyon rosszul csináltál mert mindkét motornak 3 kivezetése van kihozva.
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2019
|
Bejelentkezés
Hirdetés |