Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   230 / 3960
(#) csikosgabi hozzászólása Máj 26, 2008 /
 
Sziasztok.A kérdésem az lenne hogy ha OBI-s kertilámpák napelemét használom áramforrásként akkor arra simán rá tehetek IC-s fesz.szabályzót??

köszi
(#) Soulskater hozzászólása Máj 26, 2008 /
 
Sziasztok!

lenne pár kezdő kérdésem,mert én programozok, és sajna az elektronikával igazából csak most ismerkedem!:$
Elkezdtem építeni egy nevezzük darunak dolgot, tehát egy kar ami xy tengelyen tud mozogni + a két ágú markolórésze és mikrokapcsolókkal tudnám vezérelni a kart(2- max 3 elektromotor segítségével).A kivitelezés megy a programot megírom picre, node a nyák!Nem tudom mit és hogyan kéne összeállítanom a nyákon!Táp földelés,kb 3 mikrokapcsoló a pic lábaihoz, azt sem tudom a kondi ellenállás kell-e vagy hova kell.Szóval ha segítenétek megtervezni akkor azt nagyon megköszönném!!
(#) Iron Man válasza wg_kezdo hozzászólására (») Máj 26, 2008 /
 
Hat en nem tudom hogy mit mondjak arra,hogy a digitalis konnyeb,mert en szerintem az nehezebb mint az analog,de mindegy,ja kulonben a digitalis elektrotehnikabol is van jo nehany konyvem,minden fele.Ha akarsz adok egy parat,vagy nem kell?Mert szivesen segitek,en sem vagyok profi,de azert nem mondom,most mar tudom hogy mi micsoda es kb hogy mit szabad es hogyan csinalni az alkatreszekkel.En a legelejen azt se tudtam mi micsoda,de aztan lassacskan beletanulgattam,de meg sok van elottem
(#) wg_kezdo válasza Iron Man hozzászólására (») Máj 26, 2008 /
 
Igen így vagyok most én is, keresem, hogy mi micsoda.

Könyvem most van ha végzek újra könyvtár hátha van még.

A digitális azért tetszik jobban, mert ott könnyebb összerakni amit akarok, nem kell ellenállásokkal meg hasonlókkal annyit szenvedni. A végén meg kijön egy jelem amit fel tudok valamire használni. Persze a bonyolultabb dolgok lehet, hogy nehezebbek, de programozó fejjel könnyebb logikai kapcsolatokat összerakni és mondjuk csak a végén felerősíteni a kapott jelet.
(#) proli007 válasza Soulskater hozzászólására (») Máj 26, 2008 /
 
Hello!

Elég összetett a kérdés.
- Ha xy és markoló van, akkor az mindenképpen 3 motor.
- Gondolom nem a mikrokapcsolókkal akarod "vezérelni", mert azok inkább a karok véghelyzetének érzékelésére kellenének. Az viszont 6db.
- Kérdés, az is, hogy a motorok sebességét, változtatni akrod-e? (nyilván a forgásirányát igen)
- Mekkora a motorok teljesítménye, áramfelvétele, feszültségneme? (Mert ez mind nagyban befolyásolhatja befolyásolják, a műszaki megoldást)
- A kapcsolók beillesztése a PIC-re a legegyszerűbb feladat. Egy felhúzó ellenálláson keresztül a PIC bemenetet a tápra húzod, és a kapcsolóval, a bemenetet a GND-re zárod. (A kapcsolók prellegését, szoftverből megoldod, esetleg a kapcsolóra teszel egy kondit zavarszűrésnek, v. mindkettőt. De igazából felhúzó sem szükséges, mert van felhúzó áramgenerátor, csak be kell kapcsolni)
- De ha ez nem egy játék, akkor viszont illik a be és kimeneteket optocsatolón keresztül leválasztani a "teljesítmény elektronikától".

üdv! proli007
(#) proli007 válasza wg_kezdo hozzászólására (») Máj 26, 2008 /
 
Hello!

Hát itt egy kis ellentmondás van.
- Ha programból akarod csinálni a logikai feladatokat, akkor mi a bánatnak a digitális áramkör. (Ezek, csak akkor szükségesek, ha a feladat meghaladja a proci tudását, legfőképpen időben)
- Minden digitális (proci) kimenetén analóg elektronikai cuccok vannak, lévén, hogy az élet maga is analóg. Ha be-vagy ki akarod a digi jelet csatolni a valós világhoz, akkor ott "analóg elektronikák" fognak csücsükélni. Jelenleg is az a bánatod, hogy a különféle infókat hogyan csatoljad a procira.

Te is azt írod: "
Idézet:
„csak a végén felerősíteni a kapott jelet.”
"

Úgy hogy nincs menekvés!

üdv! proli007
(#) Iron Man válasza proli007 hozzászólására (») Máj 26, 2008 /
 
Úgy hogy nincs menekvés! na ez jo volt ,de igaz hogy nincs menekves,bele kell torodni,meg nem kell feladni a dolgot
(#) norby1 válasza wg_kezdo hozzászólására (») Máj 26, 2008 /
 
wq_kezdo:
Ha meguntad a könyvtárba szaladgálás, ajánlom figyelmedbe ezt az oldalt:
http://*************************.htm
Innen tudsz letölteni elektro-s könyveket djvu formátunkban...

Ezen belül a háromkötetes, "az elektronika alapjai 1./2./3." című kötetekbe érdemes belenézni, nekem ezek nagyon sokat segítettek!
(azt hiszem a 3. a digitális elektronika)

Moderálva! A HE fórum nem támogatja az illegális tartalom-megosztást!
(#) Soulskater válasza proli007 hozzászólására (») Máj 26, 2008 /
 
Nagyon köszönöm a segítséget!Rátapintottál a lényegre, ilyenre gondoltam.Konkrétan mit jelent az optocsatoló?Ja és sajna nem találtam olyan boltot ahol nagyobbacska választék lenne elektromotorokból, ezért is nem tudok még pontos értékeket megadni.Esetleg nem tudsz vmi boltot ahol árulnak ilyeneket?A vezérlés amolyan "joystick" dolog lenne régebben már próbálkoztam vele, több kevesebb sikerrel.De szívesen veszem ha van valamilyen ötleted ha ez nem lenne jó!

köszönöm
(#) wg_kezdo válasza proli007 hozzászólására (») Máj 26, 2008 /
 
Nem menekülni akarok most szeretném megépíteni ezeket az "apró" áramköröket, perifériákat.
Pl. egy szervó motor vezérlését amit rá tudok kötni pl az AVR-re.
De ezt csak egyszer akarom végigszenvedni utána nem akarok vele foglalkozni.
Kb mint mikor egy függvényt írok. Amikor írom akkor érdekel a téma, de utána csak használni akarom.

Ha két szervót akarok rákötni akkor csinálok még egyet, de nem kezdenék el gondolkodni, hogy hogy is csináltam? Csak lemásolom.

Tudom, hogy bonyolult vagyok, de hát ez van
(#) wg_kezdo válasza norby1 hozzászólására (») Máj 26, 2008 /
 
pont azt olvastam.
Csak esténként van rá időm így könyv formájában jobban a fejembe tudom verni. Így pedig a könyvtár a legolcsóbb megoldás mivel amúgy is járok.
Dea zért köszi a tippet
(#) proli007 válasza Soulskater hozzászólására (») Máj 26, 2008 /
 
Szia!

Hát a vidéki élet szépségeit már ecseteltük itt a fórumon. (Ezért vagyok néha csak elméleti kertész)

Itt aHQvideo-nál van sokféle motor, persze ezek valaminek a tartozékai. De kiszórt kacatokból is tudsz nyerni ileneket, csak "kukázni" kell. Elektromos játékok, kisgépek (csavarhúzó ha erősebb kell) és a bánat tudja miben van még motor. (daráló-borotva...) Kisfeszültségűek-230-asok...
De itt a háló, azon kell keresni. Google-Vatera-Teszvesz...

Az optocsatoló, nem egy nagy kaland, egy infra led-ből és egy fototranzisztorból áll, és általában egy hatlábú IC tokban van benne. Ha a Led "világít" azt a fototranyó látja, és kollektor emittere között áram fog folyni. A vicc az benne, hogy a két oldal között galvanikus kapcsolat nincs, tehát nem folyhat áram a teljesítmény oldal felöl a kisjelű (processzor) felé, bármi is történik. Nézd meg pld. a népszerű 4N25 adatlapját. De itt a HEstore-ban is kapható. (Optoelktronikai eszközök közt.
Persze gyorsan kapcsolni, csak egy bizonyos sebességgel lehet vele, de vannak gyors típusok is. HPCPL2631 és társai (SOS elektronic)
Aztán van ahol egy tokban 4db van. ( LTV846)
Szóval ez olyan mint egy sima tranyó, csak nem a bázisán keresztül vezéreljük, hanem fény által.

Vannk sima tranyó kimenetűek, de logikai kimenetűek, sőt triac kimenetűek is. Szélsőséges esetben pedig ott van a kész szilárdtest relék (SSR), nullpont kapcsolóval egybeépítve. Azzal akár egy fűtőtestet is bekapcsolhatsz egyszerűen.

A "Joystick" lehet jó is, komoly gépeket is vezetnek ezzel (persze nem a játékkal)

üdv! proli007
(#) (Felhasználó 16772) hozzászólása Máj 26, 2008 /
 
Sziasztok!

A kocsi újabban csinál olyat, hogy ha nem használjuk pár napig, akkor az akksi lemerül, nem tudja megforgatni, az önindítót. Pedig az akksi új, most vettük március végén. Raktam én a kocsiba egy feszültségőrt(csatoltam). Pár ellenállás, meg tranzisztor, egy-két zénerrel, meg egy 2 színű leddel. Az ellenállások, viszont 2W-osak. Tudom, sok, de csak ilyet tudtak akkor éppen adni. Ez miatt merül le, vagy gyári hibás az akksi???

Köszi.
Üdv.

ui.: van még egy 12Ledes fordulatszámmérő is ami plussz.

akku.JPG
    
(#) Kovidivi válasza (Felhasználó 16772) hozzászólására (») Máj 26, 2008 /
 
Az ellenállások ugye nem forróak?
Ettől függetlenül nem befolyásolja az áramkörnek a szükséges áram mennyiségét, hogy az ellenállások 2W-osak! Valahol máshol keresd a hibát ( zárlat, esetleg valami fogyasztó, amiről nem is tudsz (pl. eldugott izzó (bár ezt nehéz nem észrevenni)), vagy a rádió/ erősítő nagy nyugalmi árama, amit akkor is kap, mikor nincs gyújtás (esetleg egy A oszályú erősítő a kocsiban??? )
(#) proli007 válasza (Felhasználó 16772) hozzászólására (») Máj 26, 2008 /
 
Hello!

Oké, de ezeket a vacakokat, a gyújtáskapcsoló áramkör utá kell betenni, akkor nincs probléma, mert akkor működnek, ha jár a motor.

Egy árammérő beiktatásával, meg kell nézni, mi fogyaszt a kocsiban. (világítás, riasztó, központizár, rádió, navigációs eszközök...)

A műszert a test és a negatív saru közé célszerű kapcsolni.

üdv! proli007
(#) joci89 hozzászólása Máj 26, 2008 /
 
Senki többet a stroboszkópról??
Hogy kellene megcsinálnom?
Mi kell hozzá?részletesen ha lehet mert én egy kicsit vagyok hozzá de érdekel
Kösz...
(#) _JANI_ válasza joci89 hozzászólására (») Máj 26, 2008 /
 
Szia!

Kereső 1. (Témacimekben): '' troboszkóp ''

Kereső 2. (Hozzászólásokban): '' troboszkóp ''

Kereső 3. (Fájlmellékletben): '' troboszkóp ''

Kereső 4. (Fájlmelléklet (Képek)): '' troboszkóp ''

Remélem kezdetnek elég lesz!?
(#) joci89 hozzászólása Máj 26, 2008 /
 
Köszönöm de már találtam viszonylag olcsón egyszerű..stb
de azért köszönöm Link

Link javítva!
(#) wg_kezdo hozzászólása Máj 26, 2008 /
 
Találtam egy alkatrészt egy alkatrészt és azt szeretném megkérdezni, hogy mire tudom használni.
BA 6220 DC motor meghajtó.
Megnéztem az adatlapját, de nekem ez még túl új és nem teljesen értem mire is való.
Első ránézésre azt mondanám, hogy DC motor meghajtó, na de mit tud?
Rá tudok pl kötni egy 7V-os sima motort?
Vagy pl egy digitális IC-vel vezérelni?
(#) wg_kezdo hozzászólása Máj 26, 2008 /
 
Találtam egy LED-et amit világításra szeretnék használni:
Bővebben: Link

Egy ilyen LED be tud világítani egy helységet? Vagy hány darab kéne mondjuk egy 3x4m-es helységhez, hogy ki tudjam váltani a jelenlegi 60W-os izzót?
Illetve olyan helységekbe szeretném használni ahol nincs áram csak elemről vagy akksikról tudnám használni, nem tudom mennyit fogyaszt, de úgy hallottam, hogy nem túl sokat.
(#) bbalazs_ válasza wg_kezdo hozzászólására (») Máj 27, 2008 /
 
En csinaltam otthonra ledes vilagitast a nagyszobaba, csikszeruen, a hosszabb oldal ala, ledek lefele neznek. Feher, 25Cd-s ledek is vannak benne, meg piros-zold-kek szinuek is, feherbol van a legtobb, mindegyiket lehet ki-be kapcsolni kulon-kulon. A szinesek is nagy fenyerejuek. Nagyjabol 500db-ot tettem fel, mindegyik elotetellenallassal hajtva 20mA-el, ami az eloiras.

NEM ALLITOM, hogy mindegyiket bekapcsolva rendesen bevilagitana egy 4x5-os szobat!
Valamit lehet persze latni (ejszaka 1db led is szep, derengo fenyt ad), viszont kivilagitasnak semmikeppen sem mondanam, inkabb hangulatlampa vagy olvasashoz spotlampa.

Szerintem a Cree nagyaramu ledjeinel nezz korbe, azok TALAN alternativat jelenthetnek.
(#) zsoltee0001 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 27, 2008 /
 
Hali
engem is érdekel ez a dolog, nálam a fürdőszobába van ilyen ledes világítás, először párhuzamosan kötöttem a laedeket, mindegyikhez előtétellenállást, aztán átalakítottam sorosra és jobb lett a fénye + jóval kisebb a fogyasztása is az egésznek. mivel ilyenkor nem az ellenálláson veszik el a teljesítmény nagy része.
először 20mA eseket raktam be, utánna vettem még 8 db 100mA est (8db sorba megy a 24V ra), én már csak ilyen ledeket vennék, amúgy 200ft volt darabja.
így mostmár elé jó vakító fénye van, viszont kell még LED mert nem szórja kellőképp a fényt
csinálnál pár képet a világításodról? köszi
üdv
(#) norby1 hozzászólása Máj 27, 2008 /
 
Sziasztok!
videokártya passzív hűtésére szeretnék egy hőszenzort tenni,majd az értéket kiíratni....
(nagyon melegszik,de a gépen nem lehet lekérdezni)
a ds1820-as szenzor drágának tűnt, olcsóbbat, de mégis jót tudtok ajánlani?
köszönöm
(#) bbalazs_ válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 27, 2008 /
 
Nalam ketto van sorosan, elottuk az ellenallas.
Fokent azert, hogy igy kulon-kulon lehet oket vezerelni.
Ket kep, az elso teljes megvilagitas, a masodik a szineket mutatja be. Modulokat epitettem, mindegyikben van 2piros,2zold,2kek,10feher.
Ha jol emlexem, 36 modult kotottem sorba.
Ezek egy nagy, feher kabelcsatornaba kerultek beepitesre, a ledek feje kilog, a tobbi rejtve marad.

(#) vicsys válasza norby1 hozzászólására (») Máj 27, 2008 /
 
Bővebben: Link
Bővebben: Link_2
Ezek nem lennének jók? A szenzort (illetve az egész kapcsolást) fel tudod később használni...
(#) wg_kezdo válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 27, 2008 /
 
500 db az nem kevés pénz .
Ezek milyen árban voltak? Illetve ha van ilyen adatod mennyit fogyasztanak?
(#) wg_kezdo válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 27, 2008 /
 
a 120mA az nem valami sok, ha jól számolom akkor 1,2W-os motorok ezek?

Amúgy egy motornál hogyan tudom megállapítani, hogy mekkora lehet a max áramfelvétele? Van pár amiről semmi adatom nincs.
(#) bbalazs_ válasza wg_kezdo hozzászólására (») Máj 27, 2008 /
 
Meg kb ket eve vettem oket, akkor 25Ft/db volt (kez alatt, havertol).

A fogyasztast mar leirtam, be kell szorozni.
Attol fugg, hogy hany eg beloluk.
Maximum eseten olyan 30W korul lehet.
(#) Kovidivi válasza wg_kezdo hozzászólására (») Máj 27, 2008 /
 
Szia!
Vegyél CREE LED-et! 1wattos fehér led kb. 200-300Ft, a Chipcad.hu-n! ezek 120fokban sugároznak, és eszméletlen nagy fényük van!
(#) Soulskater hozzászólása Máj 27, 2008 /
 
Sziasztok!

Szerintetek hogyan álljak neki a pic programozásnak?Hol kezdjem?Amíg nem veszek picet és pár alap cuccot hozzá addig ne is álljak neki?Csináltam ezt azt mplabbal, de sajnos nem jöttem rá hogy lehet-e valahogy pic nélkül valamennyire is animálni a program futását?!pickit2 mennibe kerül,mit tartalmaz,és laptoppal működik??

Kicsit sok lett a kérdés,de a válaszokat nagyon köszönöm!
Következő: »»   230 / 3960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem