Fórum témák
» Több friss téma |
Egy "okos" otthonban, minden okos eszköz elfér.
Szia!
Meg leginkább az oktondi felhasználók? Kenyérpiritóba , villával nyúlkálni-igazgatni a kenyeret ? Majdnem olyan jó , mint az óvödás gyerek szöggel, csavarral........
Szia!
Ezt a" fémházas elektronikát" akkor célszerű lenne a védővezetöhöz kötni. Hálózati kábel csere?
Valószínű nem veszélyes, de te látod hogyan van szigetelve. Gyári cucc vagy valaki úgy készítette? A régi keverőtárcsás mosógép és a centrifuga házán is jelzett sokszor a fázisceruza, pedig mindkettő kettős szigetelt, gyárilag kéteres vezetékkel van szerelve. A fázisceruza átverő lehet ilyen esetben!
A villanyászoknak több lenne a haszna. Minél többet szerelni.
A felhasználó csak a távirányítót nyomkodja , nem is érdekli az elosztó belseje. De a kenyérpirító belseje sem. A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2019
Mármint akkor, ha nem kettős szigetelésű, egyébként tilos.
Sziasztok!
A következőt szeretném megoldani: Kertkapu vezérlőjének második rádiócsatornája által vezérelt, feszültségmentes, max 30V, 500mA terhelhetőségű relékimenetével és egy megfelelő kézikapcsolóval kapcsolni a nyelestelek bejárójának és a kocsibeállónak világítását. A vezérlő (Beninca Heady) kb 25-30m-re van a kocsibeállótól. Kb. 5 méterenként telpítenék egy-egy hajólámpát a (betonpaneles) kerítésre, 8-10W-os, E27-es LED körtével. A kocsibeálóban 3 darab 10W-os LED fénycső adja a világítást. A cél az lenne, hogy a kertkapu távirányítójával ill. a kocsibeállónál lévő kézi kapcsolóval (mely még nincs kialakítva) tudjam kapcsolni a világítást. Így első körben impulzus relét gondoltam kötni a kapuvezérlő relé kimenetére illetve nyomógombot tenni a kocsibeállóhoz. DE sajnos nem vagyok otthon az impulzusrelék piacán így az igényeimnek megfelelő termék vagy termékkör javaslatát kérném szépen.
Szia!
Az impulzus relék ilyenek, nem csak a FINDER ! A kapu vezérlő reléje vajon független ? elbirja a 230V-t? Ha nem kell közé még egy "elválasztó relé" is A többi kb jó--bár az 5m távolság sok.--de ki kellpróbálni. A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2019
"feszültségmentes, max 30V, 500mA terhelhetőségű"
Tehát a relé független, de 230at nem bír el. Az elválasztó relét hogyan kell bekötni? Kellene hozzá segédtáp? A vezérlő paneljén van segédtáp, mert pl erről megy az infrakapu is. De csupán 200mA körült terhelhető 24Vac-n. Ennyi elég lehet elválasztó reléhez? Idézet: „A cél az lenne, hogy a kertkapu távirányítójával ill. a kocsibeállónál lévő kézi kapcsolóval (mely még nincs kialakítva) tudjam kapcsolni a világítást.” Ha pedig szétcsúsznak szinkronban, akkor akkor világít amikor nem kell, és akkor nem amikor kell.
Lásd Atis57 által becsatolt második ábrát.
Csak van ott valahol segédfeszültség valahol (pl. fotocella).
Igen, van segédfeszültség, mint írtam.
Böngészve az impulzusrelék adatlapjait sokszor eléggé el van dugva vagy nem is szerepel a tekercsáram. Pedig fontos lenne, hogy nehogy túlterheljem a vezérlő segédtápját. Illetve nem tudom, hogy létezik-e olyan impulzusrelé, aminek a vezérlése feszültségmentes, tehát pl elég neki egy NO nyomógomb.
Szia!
Persze ,hogy nem adják meg , mert ilyet úgysem akar senki csinálni! Esetleg hivjon egy szakit. Ez azért úgy fog működni; 2gomb elsőre felkapcsol--másodikra le . Hacsak nem tudsz másféle lehetőséget beállitani a kapuvezérlőn ? pl X perc múlva magától lekapcsol? A 24V kimenet elbir egy jelfogot/relét de ne az autós 70 Ohm ban gondolkodj! hanem a 470 Ohm tól felfelé .A rajz igy kissé bonyolódik. kb ilyenre A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2019
"ilyet úgysem akar senki csinálni"
Nem hinném, hogy pionír lennék, de hízelgő. A vezérlő relé kimenete szintén impulzus üzemű, ha jól emlékszem az adatlapjára, egy másodpercre húz meg. Így nem aggódom "szétcsúszott szinkron" és egyéb nem definiált állapot miatt. Köszönöm a gyakorlati tanácsokat.
Sziasztok!
Igaz hogy a jelenlegi szabvány szerint az áramszolgáltató +10%-ot és -15%-ot enged meg (195,5V - 253V) feszültségingadozást a hálózaton?
Szia!
Nem egészen;a felső 253 V igen de az alsó azért 207--205 V .
Szia,saját készítésű.Kényelmi és praktikus okból került bele a porszívó kábel és felcsévélője.
Azért egy védőföldet megérdemelt volna. De különben super!
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2019
Pontosítsunk. A jelenleg érvényes szabvány mást enged meg, mint a szolgáltatók üzletszabályzata. Az üzletszabályzat a szigorúbb:
1. bármely egy hetes mérésnél a 10 percre átlagolt értékek 95 %-ának benne kell lennie a +-7,5 % sávban. 2. bármely egy hetes mérésnél az összes 10 perces átlagértéknek benne kell lennie a +-10 %-os sávban 3. 1 perces átlagokat tekintve emelkedés nem haladhatja meg a 115 %-ot, csökkenés meg a 80 %-ot (utóbbi nyilván lefelé) A jelenleg érvényes szabvány az 1. pont szerinti esetben engedne meg +-10 %-ot, és a 2. pontban meg +10 -15 %-ot. De mondjuk ez nemcsak a jelenleg érvényes szabványnál van/volt így, az 1. pontra vonatkozó érték már 1995 óta ilyen.
A 60 as évekig a Nullában volt a kapcsoló helye
Ez sosem volt szabályos.
De a beszélgetés általános folyásával ellentétben a védővezetőt tilos forrasztással kötni egy ideje.
Ge Lee-nek, aki igényelte a pontos referenciát, MSZ HD 60364-5-54:2012 543.3.1. pont harmadik bekezdés.
szigetelőszalag. Szigetelésre használni tilos.
Miért is? Szabvány van rá, a gyártók megfelelési nyilatkozattal rendelkeznek, 40 kV/mm körüli átütési szilárdsággal rendelkeznek - ha arányos lenne, ami nem feltétlenül biztos, akkor az egy réteg 4 kV körüli értéket bírna ki. A kérdés csupán csak az, hogy hány rétegtől lesz elfogadott a szakmában. A régi Hámori-féle Villanyszerelés 2 réteget írt. Újabbat csak a feszültség alatti munkavégzés előírásaiban találok, az hat réteg.
Szia!
Lehet -de nem egyszer láttam --de még a fogyasztásmérő is a Nullában volt. Mint ahogy 2db olvadószál volt alatta . Akkori kollégáim röbbször felhivták a figyelmemet erre ,azután megjegyeztem (némi rossz élmény árán ) Remélem ma már ezen házak kikoptak (felújitás miatt ) De tavaly még Szerencsen egy régi parasztházban láttam ! Fogymérő -kismegszakitó a Nullát kapcsolta ! Milyen érdekes --a háziak is tudták !, s jól van az úgy -al helyben hagyták.!
Pedig a szolgáltatónak érdeke lenne ezt ellenőrizni.
Kismegszakító lekapcsolva, egy jó védőföld és nem teker az óra. Lehet ezért hagyták. Idézet: „s jól van az úgy” A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2019
Üdv! Ezt ki tudnád nekem fejteni részletesebben, abban az időben milyen érintésvédelmi módszereket alkalmaztak? Nekem a 60-as évek már a régmúlt, csak a történelem könyvekből ismerem. Esetleg található valahol ebből az időből való szakirodalom vagy szabvány?
Létezik impulzusrelé 24V-os vezérléssel is, nem csak 230V-ossal, aminek a kapcsolt érintkezője ugyanúgy 230V/16A kapcsolására alkalmas. A kérdés az, hogy mennyi a működtetéshez szükséges áram a 24V-ról, hogy ezt elbírja-e a rendelkezésre álló segédtáp. Ha ezek a dolgok passzolnak, akkor csak annyi lesz a változás, hogy a kézi nyomógombot is ezen a 24V-os körön kell kialakítani, ahol a távvezérlő relékimenete is van, nem pedig a 230V-os oldalon.
Én épp most alakítottam ki a házunkban a folyosóvilágítás illetve a kinti világítás alternatív kapcsolós áramkörei helyett impulzusrelés-nyomógombos megoldásokat, kiválóan működnek.
Lenne egy kérdésem:
Házon belül a lakáselosztóból induló, 2.5-es vezetékekkel fali csőben vezetett, fali dugaljakat ellátó áramkörről a kötődobozban elágaztathatok-e 1.5-ös vezetékekkel egy mennyezetvilágítási részt, vagy ha az áramkör többi része 2.5-össel van felépítve, akkor itt is olyat kell használnom? Az áramkörön 16A-es kismegszakító lenne a lakáselosztóban. |
Bejelentkezés
Hirdetés |