Fórum témák
» Több friss téma |
Hogy ki tudd próbálni, ahhoz szükséged lenne egy tracking oszcillátorra is, de legalább egy szélessávú zajgenerátorra. Az USB oszcilloszkóp spektrum analizátor funkciója nem elég érzékeny ahhoz, hogy a környezeti zajokat tudd használni generátorként.
Az RTL SDR a szkópos spektrumanalizátornál sokkal érzékenyebb, ezért működik a módszer. Persze ettől még ki lehet próbálni, csak ne lepődj meg, ha nem működik.
Kipróbáltam, de nem volt látványos, de ahogy hangoltam (szaladgált a rezonancia
frekvencia), De nem volt szép, folyamatos hegy, volt ahol nagyon szakadozott volt. Az érzékenység se volt jó, és lehet a zaj se volt elég homogén.
Részben itt off ... RF műszerek mérésekben folytathatnánk
![]() Ha csak a kulso alapzajt nézted akkor kevés volt. De ha egy jó kis záróirányú félvezető alapú zajgenerátort veszel elő akkor ott jelentősebb amplitudot kapsz a méréshez. ![]() Vannak kifejezetten erre tenyésztett eszközök zajdiódák amik több GHzig képesek nagy amplitudójú közel állandó szintű jeleket generálni. A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2019
Sziasztok. Hallgatózáshoz a Baofeng UV-5R típusú kézi rádiója jó választás lehet vajon?
Most találtam , viszonylag olcsón programozó kábellel együtt.
Olvasd el mit írt róla HA5JA! Bővebben: Link
Teljesen jó, használható. Nekem ilyen volt az első URH rádióm, egy komolyabb antennával elég nagy távolságra is el lehet vele kiabálni.
Hallgatózni szerintem a rövidhullám érdekesebb (SWL).
Igaz URH-ban nem vagyok otthon sajnos.
![]() Olvastam róla pár jót, de gondolom adni (nekem) ezzel is tilos, adó engedélyhez kötött kütyü. Többnyire ezért is kérdeztem hallgatózás céljával. ![]() Van hordozható rövidhullámú készülék esetleg ami hasonló paraméterekkel bír? ![]()
Hallgatózásra való rádiókkal kapcsolatban Gyantáscin fórumtárs valószínűleg többet tud segíteni. Olyat érdemes nézegetni, ami az amatőr sávokon működik és SSB vételre is alkalmas.
Jó megoldás lehet egy USB-s SDR vevő is.
A hordozhatóság is szempont lenne, ezért is néztem kézit.
![]()
Ha már emlegettetek
![]() Érzékenysége kitűnő, külső antenna csatlakoztatható hozzá, tenyérbemászó, kézben tartva 1 ujjal valamennyi funkciója elérhető. Én az Aliexpress-nél vettem, ilyenformán garancia nemigen van rá, de nekem még egyik alis cuccommal sem volt probléma.
Újra aktív az ISS SSTV.
"Ismét nézz az ISS és az ég felé! ![]() A közelmúltban elhunyt Alekszej Leonov emlékére SSTV adásokat terveznek az ISS-ről. A várható átvonulások időpontjai Budapestre vetítve és helyi idő szerint: XII. 28. (11.57-12.04) 29. 3.04-3.14, 4.40-4.51, 6.17-6.28, 7.54-8.05, 9.31-9.42, 11.08-11.17 30. 2.16-2.26, 3.51-4.03, 5.28-5.40, 7.05-7.17, 8.42-8.54, 10.19-10.29 31. 1.29-1.37, 3.03--3.14, 4.40-4.51, 6.17-6.28, 7.54-8.05, 9.31-9.41, (11.10-11.13) I. 1. (0.42-0.47, 2.15-2.26, 3.51-4.02, 5.28-5.39, 7.05-7.17, 8.42-8.53, (10.20-10.27). Arról sajnos még nincs info, hogy mennyire lesznek-lehetnek folyamatosak az adások. A frekvencia, no meg persze az üzemmód a már jól bevált 145,800 MHz és a PD 120. Ha vettél képet és elküldöd, örömmel nyugtázzuk! Jó vételt! 73! a HA5KDR csapata" A reggeli kóma miatt egy képet sikerült véglegesen törölnöm. ![]()
Köszönet a jelzésért!
Megvan az első kép: Bal kézben: BAOFENG UV5R saját gumiantennájával, vele akusztikai csatolásban jobb kézben: SAMSUNG Galaxy J5 (2016) Robot 36 alkalmazás.
Sziasztok! Iden elerheto a mikulas hivojele? Hallotta esetleg valaki? 73 Ha1dlx
Ezek az átvonulási időpontok mennyire biztosak?
2 órája töltöttem le a legújabb TLE-t a Celestrak oldalról és nekem más időpontokat listáz ki az Orbitron.
Pontosak. Legalábbis a mai 05:28-05:40-es biztosan.
ISS Tracking
Heavens-above.com oldalon is osszevetheted az ISS palyaadatait a tieddel
![]()
Sőt a ma reggeli7:05 - 7:17 is stimmel
Igen, ez az átvonulás az én listámban is benne van.
Bakker most nézem, hogy elnéztem a dátumot. ![]() Látszik, hogy nagyon este volt már. A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2019
Egy rövid morze üzenet dekódolásához tudna nekem valaki segíteni? Próbáltam megfejteni de nem áll rá a fülem.
![]() A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2019
Nekem ez van PC-re
Köszönöm. Megnézem.
Jó reggelt!
nem vagyok benne a hívójelkönyvben.Mi lehet az oka,?? A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2019
Örülj neki
![]() Avagy lehet volt egy nyilatkozatod ahol erről lemondtál . Mai világ GDPR lehetőségeivel éltél. A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2019
- Nincs érvényes rádióengedélyed.
- Sosem volt. - Volt, de lejárt. - Van, de másik állam listájában keresed. - Van, de olyan listában keresed, ami olyan időpontbeli állapotot tükröz, amikor nem volt/lesz érvényes rádióengedélyed. - Van, de még nem lett a listába beírva, onnan az internetre kitéve a lista. - Van, de a listába hibásan került be ( pl HG helyett HA vagy HAA ). - Van, a megnézett listában is szerepel a rádióengedélyed, de zavar van a keresésedben. - CB-zel.
kb. 25 éve van rádió engedélyem, májusban lett megújítva , MRASZ listájában keresem, sosem CB-ztem , a zavart a keresésben nem értem, a vételben és az erőben már annál inkább
Neked lehet igazad , talán nyilatkoztam erről, de miért örüljek ennek? Nem jó benne lenni a hívójelkönyvben?
A MRASZ oldalán az NMHH forrású hívójelkönyv a megjegyzés szerint a tegnap este 9-kor lett frissítve. Hiba biztosan van benne, mert egy pár hónapja elhunyt amatőr is szerepel benne, de az valószínűleg a hivatal listájában is benne van még.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |