Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   2163 / 2208
(#) bta válasza 6C4C hozzászólására (») Jan 1, 2020
Idézet:
„Mi lehet a titok nyitja”

0.2W/1kHz-en kell mérni BÚÉK!
(#) Ge Lee válasza bta hozzászólására (») Jan 1, 2020
Szerintem a 3 dolgot egyszerre (EL84SE - 1%THD - 4W) nem értette. Én sem értettem, de nekem már emelkedettebb az ingerküszöböm...
Persze lehet hogy úgy mérték mint az egyszeri ember, 8Vpp-t látott a szkópon, amiből kilogikázta hogy a 8V 8 ohmon 8W.
(#) bta válasza Dolphin hozzászólására (») Jan 1, 2020
Idézet:
„"feszültség csökkentésre"”

A viszonylag nagy belső ellenállású fojtó inkább rontani, mint javítani szokott a hangzáson. TAttila77 által említett (kevésbé divatos) szétválasztott tápszűrés valószínűleg egyértelműbb előrelépést hozna. Szigorúan stabilizátor nélkül, mezei CRC.
(#) bta válasza WaRL0 hozzászólására (») Jan 1, 2020
Ha lesz időd próbálgatni, előbb-utóbb rá fogsz ébredni, hogy nem csak képzelted, és nem csak a térhatás változik.
(#) TAttila77 válasza bta hozzászólására (») Jan 1, 2020
Igen. Gondolnám én. DE! Éppen a mostani az ideális alkalom nekem hogy az asztali modellel kipróbáljam, hogy az említett különválasztott szűrt esetleg még stabilizált tápok csövenként mivel jobbak. És gyorsan válaszolok is a DE -re, semmivel se jobb, legslábbis annyira pici a különbség hogy alig eezlelhető. Ha jól van megcsinálva az áramkör és jó a kapcsolás, akkor szinte semmi különbséget már nem okoz. Ezt ma és tegnap előtt próbáltam ki, mert épp a táppal szöszmötölök. Azt is kipróbáltam hogy ha nem teszek elkót a tápba hanem olajpapír és blokk hiper szuper 40u-s kondit, akkor jobb e. Ez utóbbit még tesztelhetjük kell mert így frissében még nem tudom az eredményt. Azt már hallom hogy kell a fojtó utáni elkó(k) mert így oda a fele dinamika. Majd 1000u-elkóval az anódtápban iszonyatosan tuti jó. Bár meg kell oldani a lágy indítást kulonben az egyencsövem elszáll mint a győzelmi zászló.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2020
(#) Ge Lee válasza bta hozzászólására (») Jan 1, 2020
Azért azt had kérdezzem meg, hogy a stabilizátorral mi a baj? Csak mert az enyém arról megy, és előtte fojtóval egyáltalán nem volt jobb. Sőt, az enyémben van kondi előtte is meg utána is bőven, így tulajdonképpen a klippelés előtti pontig hajtva sem venni észre rajta semmit a lendületes ütemes zenéken sem, azaz meg sem érzi a táp, mérve se meg fülre se.
(#) Dolphin válasza TAttila77 hozzászólására (») Jan 1, 2020
És diódás egyenirányítást használva. elkó-fojtó-elkó-R-elkó...?
(#) TAttila77 válasza Dolphin hozzászólására (») Jan 1, 2020
Egyenlőre még piszmogok az 5C3Sz-el. Diódást még nem volt humorom összedobni, mert nagyon megnő a táp ésegyenlőre csak 900 ohm a katódellenállás. A nagyobb tápfesz. végett növelni kéne aa katódellenállást, hogy a mostani 70mA körűl maradjak. Jelenleg 380V marad 140mA-al a 400V DC-ből. Fojtó előtt 4u-nyi olajpapír kondik, 5H fojtó, majd 3x40u/1100V MKP, 6k ohm és végűl még 40u/1100v MKPaz elejének (330V a kaszkódnak) Jelen esetben nagyobb fojtó kéne, ez után kutakodok, legalábbis fojtónak való után kutatok.
(#) madzagos válasza TAttila77 hozzászólására (») Jan 1, 2020
Hehe drótmalac! BUÉK!
(#) csa7684 válasza TAttila77 hozzászólására (») Jan 2, 2020
Hangzást valóban nem fog befolyásolni a kétcsatornás táp. Viszont jobban elkülönül a két végfokozat, ennek hatására a sztereó hangzás javulhat talán.
(#) TAttila77 válasza csa7684 hozzászólására (») Jan 2, 2020
Vagy talán nem. Ezt is elvégeztem ezen. Semmivel nem jobb sőt ha nagyon figyeltem a zenehallgatózáskor volt egy két szám ahol pont még rontott ahelyett, hogy javított volna. Viszont annyi féle vélekedést lehet ezekről olvasni külföldi epitős oldalakon is. Amit csak lehet egy ilyen áramkörrel így elkövetni kapcsolás ügyileg, alkatrész cserebere terén én amit lehetett mindent kipróbálok ( kipróbáltam) úgy a Tápon mint a rém egyszerű kapcsolásokban. Több féle dolgot elkövettem, kapcsolásokat is kipróbálok. Egyes alkatrészek tulajdonságáról, viselkedéséről meg az derűlt ki, hogy a legendák amik azt körbelengik mint misztikum, szemen szedett marhaságok. Olyan oka veszett sületlenségek, hogy az már elképesztő. Eddigi több féle kapcsolásban is a 300b SE gubanchalmazom nagyon szép karakteresen szólt, egyedül a kaszkód meghajtásban kellett alakítani hogy jó legyen, mert rettenetesen túl vezérelte a végét. Mostmár jó. Egyenlőre így hajtom kaszkóddal és egy közös táppal leostva. Most tekerek épp egy fojtót a meghajtó elé, de nem hiszem, hogy a plusz súly többleten kívűl bármit is változtatna az amúgy is sima tápfeszultségen. A hangban meg biztos, hogy meg nem fog hallani, mert nem ettől szól jól, hanem teljesen mástól, ha jó az egész áramkör. Na megyek is fojtót tekerni míg van ingerenciám rá, meg időm.
(#) Ge Lee válasza TAttila77 hozzászólására (») Jan 2, 2020
Idézet:
„Egyes alkatrészek tulajdonságáról, viselkedéséről meg az derűlt ki, hogy a legendák amik azt körbelengik mint misztikum, szemen szedett marhaságok”
Osztom. Nálam ugyanez van, a sok szentírásként elkönyvelt tanról rendre bebizonyosodott hogy nem igaz, már csak a kimenő van egyedül vissza, aztán arról is lehull a lepel... Az orosz olajpapírról néhányan ódákat zengenek, az enyémben még a sárga ero is szebben muzsikált.
Illetve, valóban az lehet amiről már írtam is, egyetlen csodaalkatrész sem létezik, mert amíg az egyik jól teljesít valahol egy adott kapcsolásban addig lehet hogy máshol egy másikban meg rosszul fog, és fordítva.
(#) tunerman válasza csa7684 hozzászólására (») Jan 2, 2020
Idézet:
„Hangzást valóban nem fog befolyásolni a kétcsatornás táp.”


- A két monoblokk kivitelű csöves erősítők akkor mehetnek a kukába.
- A sztereó kivitelben, egybeépített erősítők dual mono kivitele értelmetlene vált.
- A bal/jobb csatorna földelési vezetékezésének különvezetése is anyagpazarlás.
Szerintem meg ezen a topikon vannak orbitális sületlenségek még mindig...
TJ.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2020
(#) granpa válasza tunerman hozzászólására (») Jan 2, 2020
Kedves olvasóink, a sikeres félreértelmezést, félremagyarázást olvashatták.
Ki beszélt itt arról, amit összehordott 3 pontban? Az utolsó sor pedig a hozzáállását minősíti.
(#) Ge Lee válasza granpa hozzászólására (») Jan 2, 2020
Pedig szerintem a vége pont betalált. Hálózati trafó kimenőnek, az SE eleve nem lehet jó mert aszimmetrikus, és hasonló dolgok a többi sületlenség között... Így kerek ez a topik.
Én most tekerek magamnak egy kimenőt, utána már csak azért fogok ide járni mint előtte. Röhögni.
(#) tunerman válasza granpa hozzászólására (») Jan 2, 2020
Idézet:
„Kedves olvasóink, a sikeres félreértelmezést, félremagyarázást olvashatták.”

Azért fel lehetne fedezni a közös táp és a különválasztot tápra/kivitelre felhozott példák előnyeit.
Nemcsak a sztereó építésnél vannak minden esetben a szeparációnak előnyei, hanem egy erősítő belsejében is!
Tehát egyértelműen magasabb szintet jelent a hangzásban a csatornák különválasztasa...a példák felsorolásánál ez volt a vezérlő elv.
TJ.
(#) TAttila77 válasza tunerman hozzászólására (») Jan 2, 2020
Miért is? Légy oly szives magyarázd el már nekünk? Én ezt kipróbáltam és mint írottam volt már sokminden más kapcsolástevchnikát is a leendő 300b-semen. (lásd feljebb a kép) Nálam itt az asztalomon az ég egy adott világon semmivel se lett jobb, se rosszabb. Sajnálom, hogy én ezt ez előnyt valahogy nem vélem felfedezni.
(#) Ge Lee válasza TAttila77 hozzászólására (») Jan 2, 2020
Rossz a fülünk, na. A tiéd is és az enyém is, erre már rég rájöttem. Bár nekem van orvosi papírom az ellenkezőjéről, de hát az csak egy papír... Nálam ippek ugyanúgy szólt minden egy tápról is meg akkor is ha teljesen elszeparáltam a két oldalt, szóval az égvilágon semmi különbséget nem hallottam. De ennek okát már leírtam az első mondatban...
(#) tunerman válasza TAttila77 hozzászólására (») Jan 2, 2020
Idézet:
„Nálam itt az asztalomon az ég egy adott világon semmivel se lett jobb, se rosszabb. Sajnálom, hogy én ezt ez előnyt valahogy nem vélem felfedezni”

Azért azon ebédlő asztalon kiteritett valamivel fizikai és elektrotechnikai elveket minősíteni, szabályokat és következtetéseket levonni nem kicsi bátorság
Mindenesetre én annyit ki merek jelenteni, hogy egy sztereó rendszernek lehetőleg minél kevesebb közös egysége, alkatrésze legyen. A szeparáció úgy a fizikai különépítésben , vagy ha ez nem megvalósítható, akkor a dobozon belülí dual monó kialakitásban valósuljon meg.
Ez minden eddigi méréstechnikában létező vizsgálatnál előnyt fog jelenteni.
TJ.
(#) Cinema válasza csa7684 hozzászólására (») Jan 2, 2020
Nincs akkora pozitívuma, mint amennyivel drágább, pláne a különálló monoblokkos felépítés.
A fojtótekercs előnye, hogy nem csak a méretezett frekvencián hatásos, hanem az induktív ellenállás-növekedése jól szűri a nagyfrekvenciás jeleket is, pláne, ha nem kötnek rá párhuzamos kapacitást.
Fojtótekercs helyett viszont jobb lehet egy tranzisztoros-áteresztő, mint kapacitás-sokszorozó, pláne ha a kapcsolás brumm-érzékeny, vagy nincs semmilyen árnyékolás beépítve.
Én a két diódás elválasztást alkalmazom a két végfok között, utánuk egy-egy 60µF-os MKP kondenzátoros plusz szűréssel, tökéletes.

BUÉK!
(#) TAttila77 válasza tunerman hozzászólására (») Jan 2, 2020
Neked valami, akkor legyen az. Majd az ötlet megalkotja a dobozát is előbb utóbb. Ha neked ez ebédlőasztal akkor Lelked rajta. A te végfokod se sokkalta jobban kinéző valami. Én legalább normális kimenőt csináltam hozzá.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2020
(#) tunerman válasza Cinema hozzászólására (») Jan 2, 2020
Idézet:
„Nincs akkora pozitívuma, mint amennyivel drágább, pláne a különálló monoblokkos felépítés.”

Természetesen ennek a csatorna szétválasztási és szeparációs elvnek a mérése objektív előny - a valóságban pedig az egymástól 3 méterre lévő két monoblokk között nem fog senki áthallást kifogásolni
Olcsó, kommersz egybeépített erősítőknél minek foglalkozzunk a csatornák egymásra hatásaival - ott sokminden már végzetesen el van szabva...
TJ.
(#) Ge Lee válasza tunerman hozzászólására (») Jan 2, 2020
Úgy ahogy írod. Kíváncsi lennék, milyen forrásról hallgatsz zenét. Na nem az a része érdekel hogy éppen melyik Kínában gyártott IC dolgozik benne, inkább az, hogy szerinted abban milyen mértékben van elszeparálódva a két csatorna. Mert vannak akik esküsznek az ezeréves analóg technikára is, amelyekben vagy 2 nagyságrenddel nagyobb áthallás van, mint egy ilyen erősítőben, és az nekik a tuti (annál már a dual mono is veszett fejsze nyele). Úgyhogy nem nagyon értem akkor végül is miről beszélünk...
A jelföld ugye eleve közös, bármilyen forrásról legyen is szó, bár lehet hogy van dual mono CD játszó, bár nekem olyanom még nem volt.
(#) tunerman válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 2, 2020
Most éppen egy modifikált Philips CD100 trial run model-en hallgatom a zenét:
https://audiodiyers.hu/viewtopic.php?f=48&t=3892&start=150
(#) csa7684 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 2, 2020
(#) granpa válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 2, 2020
Off: Hát nem talált bele, mivel nem csupa "magasan képzett, hozzáértő, gyakorlott" építő jár ide. Ez nem egy "zárt osztály", hogy csak mániákusok tartózkodhatnak a kerítés mögött.
Azért vannak a hibák, hogy elkerüljük őket. A jó tanácsok, hogy megfogadjuk. A legtöbbször figyelmen kívül hagyott dolog, a kezdő (és nem hozzáértő) építő! Ő építsen abból, amihez hozzájut (persze a hasznos tanácsokat betartva a gyakorlottabb hozzáértőktől). Aztán, ha már szól, működik, még tán ki is ismerte, képezte magát, lehet javítani, ha van még kedve, ideje, pénze, igénye hozzá. Nem kéne mindjárt horribilis költségekbe kényszeríteni; mert az ócska, amiből épít. Tegye fel a kezét, aki 100000-es csövekkel, trafókkal, kondikkal, hangszórókkal kezdte az amatőr építést! Az egy dolog, hogy igyekezni kell jobb anyaggal kezdeni (biztosabb a sikerélmény), -ha lehet-, de csak bizonyos határokig. Off.
(#) TAttila77 válasza granpa hozzászólására (») Jan 2, 2020
Én sem a legdrágább cuccokból építek, pláne ha olyan dolog mint a mostani amit addig még nem is láttam- hallottam. De le kell írjam, hogy az olcsó csövekkel is elég jót alkottam. Mostmár csak a dobozán agyalok, mert kicsi szépet szeretnék készíteni hozzá.
(#) pucuka válasza TAttila77 hozzászólására (») Jan 2, 2020
Én kb. nyolc éves koromban kaptam édesapámtól 2 db RV12P2000 -es csövet, gondolom ez volt a háború után a lepotyogott repülőkből. Ezeken gyakoroltam sok éven át. Egyébként volt otthon minden, mert édesapám rádiókat javított, varázsolt újjá a sok roncsból.
(#) 6C4C válasza granpa hozzászólására (») Jan 2, 2020
Azért semmiképpen sem szabad negligálni egy olyan komoly szaktekintély véleményét mint tunerman.
Tegye már fel a kezét (legalább virtuálisan) aki itt Nála több audioberendezést javított, átalakított vagy újként kifejlesztett. "Legalább" olyan eredményeket elért mint Ő... Utána folytathatjuk...
(#) CIROKL válasza 6C4C hozzászólására (») Jan 2, 2020
Sok olyan van ebben a kis.országban elhiheted ,csak.azok némán kusba vannak, nem mindeki kiváncsi a.nagy nyilvánossagra!
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2020
Következő: »»   2163 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem