Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ATX-táp problémák, meghibásodás
Üdv.
Két éve vettem egy Corsair RM650x tápot, használtan papírok nélkül - így sajnos jótállás nincs rá. Egy ideje nem lakom otthon, ezért mindössze heti 3-4 alkalommal volt pár órát használva a gép. Egy lekapcsolható hosszabbítóról mindig áramtalanítva volt a szoba ezen része, ha semmi fogyasztó nem volt itt használatban. Néha megesett, hogy mobiltöltés vagy egyéb dolog végett is fel volt kattintva ez a hosszabbító (a számítógép ilyenkor nem lett bekapcsolva, csak áram alá helyezve). A héten amikor felkapcsoltam ezt a hosszabbítót apró durranásokat és mintha szikrákat is (sötét volt a szobában) adott ki a tápegység. Minden ilyen durranásnál egy rövid időre felvillantak a számítógép fényei (egér, USB, stb.). Aztán semmi. Én ebből arra következtetek, hogy ez a folyamatos áramtalanítás, majd újbóli áram alá helyezés nyírhatott ki valamit a tápegységben. Mindenesetre számomra ez egészen meglepő, hogy ez a magas minőségű, csúcs tápegység, nem volt felkészítve erre. Eredetileg 7 vagy 10 év jótállás van rá. Csatolok egy képet amin talán egy kiégett varisztor szerepel. Van valakinek valami ötlete mi lehet a baja? Könnyen javítható? A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2019
Hello!
Hát ezen a képen aztán tényleg nem sok mindent lehet kivenni... - próbáld újra! A varisztorok kék, vagy sárga színű kis tárcsák, egyik felük mindig a földre, vagy inkább a védőföldre van kötve. Ha valamelyik tönkremegy (általában szét is szokott nyílni), minden további nélkül cserélhető. A kapcsolásról - ha az a kapcsoló lassú (gyenge minőségű a rugója), vagy túl nagy a szikraköz ezáltal kapcsolásnál ívet húz, könnyen okozhat olyan impulzust ami kinyírja az ilyen alkatrészeket, ez nem a gyártó hibája természetesen. Ha ilyenkor először a tápegységen lévő kapcsolóval áramtalanítod a tápot, majd utána kapcsolod le a hosszabbítót, nem fog többet előfordulni. Bekapcsolásnál pedig fordított a sorrend - először a hosszabbító, majd a tápegység. A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2019
Szia!
A tápodban a termisztor pusztult el. Ennek cseréje orvosolhatja a problémát. Viszont elképzelhető, hogy a 400V-os primer oldali pufferkondi is hibás lehet, és emiatt ment tönkre az a zöld színű termisztor. Javítható, de ha nem vagy járatos a témában, akkor keress egy szakit, aki meg rendesen megcsinálja és le is próbálja neked! Idézet: „A varisztorok kék, vagy sárga színű kis tárcsák, egyik felük mindig a földre, vagy inkább a védőföldre van kötve.” Általában nem. A fázis és nulla közé kötik. Ronda dolog lenne, ha a védőföldre rátenné a túlfeszültséget, miközben sok helyen a számítógépet nem földelt dugaljba dugják. Idézet: „...A fázis és nulla közé kötik. Ronda dolog lenne, ha a védőföldre rátenné a túlfeszültséget” Kétféle dologról beszélünk. Az X2 kondenzátort valóban oda teszik ahová mondod, ez van a tápegység hálózati bemenetén, általában a csatlakozó belső oldalára forrasztva (néha egy nagyértékű ellenállást is kötnek vele párhuzamosan, hogy üzemen kívül kisüsse). Ez a fajta kondenzátor nem tud átütni, úgy csinálják. A varisztoroknak pedig pont az a szerepük, hogy a tápegységekben minden szűrés ellenére fellépő zajt (nagyfrekvenciás impulzuscsúcsok) rövidre zárják a föld felé. Ha túláramot kap, rögtön szétnyílik és megszakad. Majd keresek róla fényképet. Elvi vita, mert a kolléga tápjában nem ez ment tönkre, hanem a bemeneti NTC. Hogy ezt termisztornak is nevezik, azt nem tudtam, azt hittem a termisztor más...
Hello! Termisztor..
Valóban ez volt a hibás, kicseréltem és azóta tökéletesen működik.
Elnézést a rossz minőségű képért, nem akartam szétszedni, mert ezzel megsértettem volna a garancia biztonsági matricát így minden reményt vesztve a garanciális javításra. Végül rászántam magam erre és örömmel konstatáltam, hogy mindössze ez az alkatrész volt hibás.
Sziasztok!
Van egy Corsair TX650W tápegységem ami a jobbik fajtájú Seasonic belsővel rendelkezik. Egy ideje ciripel, és kinyomoztam, hogy a PFC tekercs az ami hangot kelti. A képen a baloldalon jelöltem. Már kiforrasztottam és a táp elindul ciripelés nélkül. Mit tudok tenni? Kicserélném a tekercset de fogalmam sincs az értékéről. A méretét és a menetszámát nagyjából meg tudom tippelni. Tud adni valaki egy tippet, hogy merre induljak?
Vegyél Eporapid (kétkomponensű) műgyantát, és impregnáld vele. Nálam ez már igen sok esetben bevált - nem tud tőle a tekercs rezonálni.
(ez a tekercs általában nem tud megszakadni, vagy leégni - tehát a gyantázás után nyugodtan visszateheted)
Sziasztok!
Szabad egy PC-t 2db tápegységről üzemeltetni? Van két gyengébb tápom és egy nagyobb teljesítményű videokártyám, egy Asus RX570-es. Arra gondoltam, hogy a 8pin-es csatlakozójára ráadom a másik tápból a 12V-ot. Csak ugye az alaplapról is kap feszültséget. Nem fognak összeveszni? Mert vannak 12V, 2 ágas tápok is. Ott is külön vannak.
Az hogy szabad e az egy dolog , de hogy a két táp zárlatba lesz az biztos .
A kártya árának töredékéért kapsz megfelelő tápot, ami biztonságosan ellátja a kártyádat és a gépet is.
Közben sikerült két tápot szereznem. Egy FSP 400 GLN(80)-ast. Őt úgy vettem, hogy jó.
De terhelés nélkül ciripel. Ha valamivel egy kicsit is beterhelem elhallgat. Mi lehet ez, a PFC tekercs? Tehet ez kárt a gépemben? Illetve a ventilátora egy picit hangos. Ez a típus szabályozza hőfok szerint, vagy full-ban megy folyamatosan? Illetve a második táp egy FSP HEXA+ 400-as. Őt hibásként vettem. Első indításkor egy picit moccan a ventilátor, következő indításra, már ennyi sincs. Púpos kondi nincs benne. Nem volt túlzottan poros. Nem egy széthajtott darab. Viszont lehet, hogy valami folyadék került bele, vagy páralecsapódás. Mindenesetre megtisztogattam a nyák alját. A lila vezetéken ott van az 5V. A piroson 0.04V, narancson 0.68V, a sárgán teljesen nulla. Valami ötlet van esetleg, hogy mi történhetett vele? Merre tovább?
400GLN: fogod azt a tápot terheletlenül használni? Nem. Akkor miért is foglalkoztat, hogy terhelés nélkül (ami nem annyira normális üzemi állapot neki) zenél (ami teljesen normális jelenség)?
Szabályozza a hűtést. Amit hallottál, az a leghalkabb állapota volt. Hexa: ha ezeket a kérdéseket teszed fel, óvva intelek attól, hogy bármelyikbe belenyúlj. Megelőzve a kérdésedet, attól is, hogy a ventilátort tuningold a GLN-ben. A Hexa talán szekunder körben zárlatos, de lehet pár más baja is hasonló tünettel. Írta már más is, hogy miért nem veszel egy új és remek tápegységet bohóckodás helyett?
Miért lenne zárlatba? Hülyeséggel azért ne indokoljuk az ellenvetésünket. Ha csak a GND találkozik össze, semmilyen hatásuk nem lesz egymásra, pont olyan, mintha bármi más rá lenne kötve, aminek tápja van, pl. USB porton, külső tápos külső lemez. Ha párhuzamosan lennének kötve a 12 V-os ágak is, akkor sem lesz zárlat, hiszen a jellemzően egyutas egyenirányítás miatt csak kifelé tud belőle jönni áram, befelé folyni nem tud (az előterhelést leszámítva). A szabályzásnak okozhat gondot ez az üzemállapot, amiből aztán érdekes jelenségek tudnak kialakulni erre nem felkészített tápoknál. Az előbbi elgondolásra az FSP-nek van/volt is megoldása, 5,25-ös helyre rakható tápegység formájában, de két, normál ATX táppal ilyet nem művelünk, mert az egyik keresztterhelése nem biztosított ilyen formában és a GND-n kívül más lábak összekötése a közös indításhoz azért igényelhet hozzáértést.
A terheletlenült úgy értettem, hogy a számítógép üresjáratban. Amint a processzornak feladatot adok, elhallgat a ciripelés. De mostanra már beleraktam a videokártyát is. Így már nem, vagy nagyon minimálisan hallani. Viszont akkor a ventilátort cserélni kell.
Szerintem ez két normális, márkás táp. Nem őket akartam együtt használni. Ez már bőven elég, 250W-on elketyeg a gépem. A hexa szinte zsír új, sajnáltam otthagyni. Valamelyik kettős diódára gyanakszom a szekunder körben. De mérés előtt gondoltam megkérdezem. Háta valaki ismeri ezt a típust és a tipikus hibáit. Ez valódi kétágas táp? Egyenlőre csak kitakarítottam őket. A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2020
Simán használható két tápról a gép, csak egy 24 pines y kábelt kell csinálnod, hogy a másodikat is indítsa a gép. Szokás is így használni, illetve vannak tápok, amiknek 2 12V-os kimenete is van pont a videokártya miatt.
De hulladék tápokat a helyedben nem használnék, mert ha megfut a 12V, az alaplapod és a videokártyád és az összes HDD-d fogja bánni, ha a FET-eket is átüti, opcionálisan a procid és a RAM-jaid is dobhatod ki. Hardveraprón 12-ért már nagyon szuper tápot tudsz venni amúgy, ami lazán elviszi a géped, de 3-4-ért még egy működő Chieftec PFC-s táppal is jobban jársz, mintha a tiédet próbálnád javítgatni. Amúgy meg megnézed, a zöld kábel melyik ichez megy, annak letöltöd az adatlapját, és az alapján méregetsz, de leválasztótrafó és ismeretek nélkül nem ajánlott.
Simán nem használható nagyon sok, korszerű táppal.
Már nem akarok két tápot használni! De utánajártam. A két ágas tápoknál, a processzor külön kapja a sárga-fekete csíkos vezetékeken a 12V-ot. Az összes többi meg külön, a PCIe portot is beleértve.
Az FSP 400 GLN(80)-t úgy vettem, hogy hibátlan, működő táp. Tegnap ki is próbáltam beterheltem a procit és videokártyát is. Tartja magát szépen stabilan. Kicsit hangos a ventilátora, olyan érzésem van, mintha nem szabályozná és max-on menne. A másik egy teljesen újszerű HEXA, sajnáltam volna otthagyni. Ha sikerül megjavítani, akkor az egyik táp a tesómé lesz. Neki is egy régi, gagyi van most.
Közben méregettem az FPS HEXA+ 400-as tápomat. Úgy tűnik, hogy a kettős diódák jók. A 3,3V és az 5V-os egyik irányba látszik, hogy lassan töltődik a kondi és megy a végtelen felé az ellenállás. Másik irányban 144Ohm-ot mutat mind kettő. A két 12V-osnál ugyanez, csak 202Ohm-sak. Zárlatot nem találtam.
A hibajelenség ugyanaz. SB5V az megvan. Beindításkor moccan egy picit a ventilátor és leáll. Utána nem is lehet indítani többet. Egy 350-es APN-nek a rajzát találtam csak. Tudna esetleg valaki rajzot, a HEXA 400-ashoz? Ahogy ennek az APN-nek a rajzát nézegettem a 3,3V-ot kicsit körülményesen állítja elő. Talán az szállhatott el? Viszont kikapcsolt állapotban ott van rajta a 0,68V. Gondolom, hogy valamelyik fesz nincs meg, ezért old le rögtön. Merre érdemes tovább kutakodni?
Közben olvasgattam a fórumot, hátha találok hasonló problémát. Csináltam pár mérést.
Az SB 5V-ot beterheltem egy kisebb izzóval, stabil. Csináltam három indítást és három mérést 3.3V, 5V, és 12V-on. Épülnének fel a feszültségek. A multiméteren úgy a feszültségek 50% villan fel. De az egész csak fél másodperc. Ha jól látom egy PS229-es IC van benne. Régen úgy javítottuk mindenféle berendezés tápegységét, hogy sorba kötöttük egy 40W-os izzóval. Ez volt az áramkorlát és néztük, hogy merrefelé mi van. De itt rögtön letilt az elektronika. Fél másodperc alatt semmit nem lehet mérni. Van valakinek ötlete? Nézzek szét a primer oldalon? A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2020
Most is javíthatsz ugyan úgy.Csak kevés neki az a 40w os izzó.Egy 200-300 w os halogén izzó közbe iktatásával már fogsz tudni méregetni.
Hát jó, csak ez nem gagyi táp. Az összes feszültség figyelve van. Az elektronika, meg rögtön tilt.
Már arra is gondoltam, hogy primer oldalról nincs jó meghajtás, azért tilt le.
Nem az a lényeg , hogy gagyi vagy nem gagyi.A mindenkori +5v stb nek jelen kell lenni , ha nincs indítva a táp szekunder oldalról .A stb +5v akkor is meg kell legyen. De mint írtam nagyobb teljesítményű dolgot izzót kell a primer körbe beiktatni , akkor fogsz tudni méregetni.
Primer oldali hibák 90%-ban félvezető halállal járnak, biztosító is olvad. Nálad elindul, megjelennek a feszültségek és letilt. Valamelyik hiányozhat és a figyelés tiltja utána.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2020
Ha a primer oldali hiba lenne , és pláne félvezető , akkor az előtétként tett izzó világítana ezerrel.Azért nem tud méregetni , mert , ha van benne PFC , akkor azt tiltja le.
Tiltsd le a PS229 FPO kimenetét (3-as láb). Nyugodtan kösd le GND-re, nyitott kollektoros kimenet. Ez letiltja a PS229 működését. Ha így stabilan indul és tűrésen belül vannak a feszültségek, akkor vagy terhelés hiányzik a tápnak (300 ms idő van arra, hogy a kimenetek stabilan beálljanak), vagy a PS229 döglött.
Sziasztok!
Hozzám került egy komolyabb ATX -es tápegység ami nem működik. A készenléti 5V megvan és a táp indítható. Minden feszültség rendben van. Viszont terhelés hatására elkezd "zörögni" és a primer oldali hűtőbordán lévő alkatrészek azonnal felforrósodnak. A vezérlést egy CM6800 végzi. Nem vagyok nagy szakértője a kapcsoló üzemű tápoknak, így kérdezném, hogy merre kellene elindulni?Mit vagy miket kellene méricskélni? |
Bejelentkezés
Hirdetés |