Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LPT hőmérő átültetése COM portra
Lapozás: OK   2 / 3
(#) sirály12 válasza dobpista2 hozzászólására (») Jún 8, 2008 /

Ezt nem értem, Ezt a pc soros portjába kell dugnod.
Amiket eddig linkeltem, ahhoz mindhez kell pc.
(#) dobpista2 válasza sirály12 hozzászólására (») Jún 8, 2008 /

Igen oda kell dugnom ,de az ilesztést nem értem.
De mindegy.

Egyébként többen irtátok, hogy nincsen kedvem olvasni.
Ez nem igaz,csak mind a 9000 millió oldalt nincs időm elolvasni ami
pc-s hőmérővel foglalkozik.
De amit elküldtetek ,azt mindet elovastam,de szerintem ezek alapján nincs megoldás.
De nem számít.

Akkor onnan indulnék ki,(de már ezt is többször leírtam),hogy
com portból lpt-re átalakítóval meg lehetne e oldani.?
mert ebben nem vagyok biztos ,és azért kérdezem.

és már nagyon szeretném odaadni a pontot valakinek,úgyhogy várom a válaszotokat.

(#) sirály12 válasza dobpista2 hozzászólására (») Jún 8, 2008 /

Hát megmondom őszintén nem toom mit akarsz, mert amit belinkeltem képet, az pont arra való, amit mondasz, de ha nem jó, akkor nem értelek.

A rajz ami az első hozzászólásban lévő állományban volt, az egy sima lpt<-->i2c konverter és is linkeltem egy com<-->i2c konvertert. A progit meg úgyis neked kell megírnode, mert megírni senki sem fogja helyetted.
Na mindegy, én megpróbáltam segíteni. :yes:
(#) dobpista2 válasza sirály12 hozzászólására (») Jún 8, 2008 /

A képeset nem értem ,de at szeretném már huszadszor kb megkérdezni tőled ,hogy a com prtból ha lpt-re alakítom
az átalakítóval (nekem még nincs olyan )akkor ugy jó lesz-e?
tudsz e nekem erre válaszolni.
(#) Last_Scout válasza dobpista2 hozzászólására (») Jún 8, 2008 /

muszály neked i2c-s hőmérő ic-vel csinálni?
küldtek neked egy serial to 1 wire driver ic-t , van 1 wire hőmérő ic is... azt lehet illeszteni hozzá, meg ha tényleg működik az átalakító ic, akkor a soros portra is max232 channel driverrel. De azt ne keérdezd, hogy utána pc-n mit kell programozni.....
(#) dobpista2 válasza Last_Scout hozzászólására (») Jún 8, 2008 /

Jó ,akkor nem i2c vel oldom meg ,hanem 1wire-el.
ott milyen akadályaim lehetnek szerinted a programozáson kívül?
(#) kobold válasza dobpista2 hozzászólására (») Jún 8, 2008 /

Két buktató szokott lenni úgy általában, ha PC-ről valami nem ahhoz tervezett eszközt akar az ember működtetni: a táp, illetve az időzítések.
1-Wire kommunikációhoz ha nem muszáj, ne használj parazita tápot (a táp "+" és az adatvonal közös), legyen külön vezeték a tápnak. A kommunikáció időzítései jóval nehezebbek PC-ről, mert az oprendszer nem nagyon támogat pl. egy 60 us-os késleltetést. Ennek áthidalásához vagy lenyúl az ember a hardverig, és kernel-módban futó programmal csinálja meg a kiléptetést / beolvasást, vagy pedig a belső teljesítményfigyelő számlálói alapján, indirekt módon, pollingozva.
Nem emlékszem már, hol, de valamelyik egy-vezetékes témában volt egy link egy PC-s progihoz, hőszenzorok lekérdezésére, esetleg keress utána.
(#) dobpista2 válasza kobold hozzászólására (») Jún 8, 2008 /

Köszönöm kobold!
Akkor szerinted ez a megoldás nem lehetséges hogy rs232+i wire?

hát áramkört kell építeni hozzá...
De az az igazság, hogy baromi sok lehetőség van...
Lehet úgy is csinálni hogy ellássa magát táppal, de az nem működik, ha nem +-12V-os a soros portod a gépen, már pedig ugy tudom van olyan ami nem annyi...
Lehet anélkül is, de akkor kell hozzá egy adapter...
Lehet valahogy tranzisztorokkal, meg nemtommikkel, meg lehet max232-vel.
http://www.circellar.com/fi2003/abstracts/F2033abstract.pdf
van itt egy kapcslási rajz a 3. oldal alján, ami egrészt elég okádék minőségű, másrészt le tudod lesni róla, hogy hogy kell a max232-t meg a ds2480-at összekapcsolni.
Neked valószínűleg annyi marad belőle, mint a csatolt képen látható...
De azért ezt valaki más is megnézhatné...
És ehhez kell illeszteni a hőmérőt a buszra...

1w-rs232.PNG

(#) dobpista2 válasza Last_Scout hozzászólására (») Jún 8, 2008 /

Hát ezzel tényleg nem jutunk előrébb.
Ez a megoldási variáció nem jön be akkor.

akkor sem i2c sem 1wire.

valami más ötleted volna?(alapból más 5let)?

Biztosan össze lehetne hozni, csak szerintem nem éri meg annyit vacakolni vele. Inkább rá a soros portra egy kontrollert, az sokkal inkább alkalmas az 1-Wire kezelésére, PC-ről normál soros módon parancsot adni neki egy lekérdezésre, majd ugyanígy fogadni az eredményt. Üzembiztosabb, rugalmasabb megoldás lenne, és nem fog függeni az oprendszer hülyeségeitől, a port képességeitől stb.

Kobold !
akkor te a pic-re gondolsz?

Programable
Interrupted
Controller

??

Hát nézd soros portra dugható hőmérőről nem tudok, bár valaki már biztos ezt is megcsinálta, de most nem fogom keresgetni...
A megoldások ha tényleg nem akarsz, vagy nem tudsz alacsony szinten port lábakat basztatni, akkor ott kezdődnek, hogy "Fogj egy mikrovezérlőt" Amiben mivel hardveresen le van kezelve benne mindkét kommunikácó nagyon szépen meg lehetne írni az átalakítót...

Egyébként sem "Interrupted", hanem "Interrupt", de nem, nem arra gondolok.
PIC, mint mikrovezérlő a Microchip cég kínálatában.
Közben ezt az oldalt találtam, az alján van soros-I2C átalakító, kérdés továbbra is, hogy van-e értelme vesződni vele (portról táplált, JDM-ekkel egyenértékű megbízhatatlanság, illetve az időzítés gondja továbbra is probléma).

Nyeponyemajesz
(aszem annyit tesz ó istenem)(oroszul)
ugyanis nem tudok oroszul

Mi lenne ha angol vagy német vagy magyar weboldal címét küldenéd?
Uugyanis "csak " ezeket a világnyelveket ismerem
(#) dpeti válasza dobpista2 hozzászólására (») Jún 8, 2008 /

na akkor pár kérdés, ami talán közelebb viszi a segíteni próbálókat a témához:

milyen portok vannak az adott PC-n, miért ragaszkodsz a annyira soros porthoz?
milyen programozási tapasztalataid vannak? (architektúrák és nyelvek tekintetében)
mihez kell ennyire "olcsón" PC-s hőmérő?

talán ha ismernénk a körülményeket, akkor értelmesebb megoldást tudnánk adni.
(#) gyengus válasza dobpista2 hozzászólására (») Jún 8, 2008 /

Ha nem muszály i2c-s, akkor itt egy kész project:
1-wire + ds1820 com porton Bővebben: Link
Én már használtam/használom a digitemp nevű progival.
(#) dobpista2 válasza gyengus hozzászólására (») Jún 8, 2008 /

xp alatt ezt hogy használom?:

(#) dpeti válasza dobpista2 hozzászólására (») Jún 8, 2008 /

ott van hozzá a forráskód...
(#) gyengus válasza dobpista2 hozzászólására (») Jún 9, 2008 /

leszeded a wines változatot
van ott link wines progira is
(#) dobpista2 válasza dpeti hozzászólására (») Jún 11, 2008 /

lényegében azt szeretném hogy csinálok egy hardwaret

elektronika:
--------------

tervezni nem tudok
javitani nem tudok
építeni tudok.
(azért mondtam hogy alapszintem tudom az elektronikát csak)

és ahhoz irot egy szoftvert (programot)
pl akár i2c-t vagy 1wiret ,ha le tudom vezetni bit szintű impulzusokra (vagy byte szintű kommunikációra(byte alapu impulzus sorozatra))
ha xp-s és delphis 7.0 a megoldás akkor jó.(akkor le tudom programozni egyedül)
de egy hardver kapcsolási rajzra feltétlenül szükségem van.

----------------------------------------------------
---------------------------------------------------
ezt tudom,szoftveresen:
-------------------

xp,delphi 7.0.
-com port adás vétel byte alapon
-com port (alacsony szint bit (tűk))

-lpt magas szint (byte)
-lpt alacsony szint (bit tűk)(378,379,37a ,478...stb)

és akkor meg lehetne e oldani com port alatt.??

Az lpt -n még további cuccok lesznek ezért muszály átteni com portra ezt az egészet
és addig nem csinálhatom meg az lpt-s cuccokat(a többi részét) amíg a hőmérő nincs kész.

és fontos lenne hogy több hőmérő is menjen egy portról

mondjuk van itt egy olyan hogy

http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/egycsipes_termosztat_oldal3.html

de ez csak egy hőmérő egy porton.

szeretném ha most mindeen kérdésemre válaszolni tudnátok
köszönöm előre is

szerinted dpeti most ezeket jól gondolom,illetve a kérdéseimhez a mostaniakhoz te mit szólsz?
(#) kobold válasza dobpista2 hozzászólására (») Jún 11, 2008 /

A soros port bitszinten, vagy - némileg helyesebben - pár vonal állítgatásával elérhető ugyan, nekem az szokott a gondom lenni ezzel, hogy ha pl. adok egy parancsot az oprendszernek, teszem azt a SetCommBreak funkció hívásával, a Break majd egyszer a kívánt állapotba kerül. Amikor az oprendszer is úgy akarja...
Azon gondolkodom, hogy ha "csak" ennyi a baj, miszerint újabb periféria foglalná az LPT-t, nem volna-e egyszerűbb buszjelleggel felfűzni ezeket, a soros portra való kötögetés helyett. Olyasmire gondolok, mint a Profibus: minden perifériának van egy címe, na meg a PC-nek is (itt Master-ként funkcionálna). LPT-n kimegy a parancs és az adat, ha kell (1. eszköztől hőfok lekérdezése, 2. eszköz relé be, stb.), az eszközök elé kell egy dekóder, így csak az válaszol (vagy csinál valamit), aminek a címe egyezik a fogadott címmel.
Nem tudom, milyen bonyolultságú a rendszered, de ha a jövőben még tovább akarsz bővíteni, port híján nagy gondban leszel. A fenti módszer hardveresen kicsit macerásabb, viszont a PC programja jóval egyszerűbb lehetne, és protokolltól függően (amit te találhatsz ki) elég rugalmasan, gyorsan bővíthető.
(#) szilva válasza dobpista2 hozzászólására (») Jún 11, 2008 /

Szia!

Erről hasonló véleményem van, mint koboldnak. Az i2c-nél viszonylag pontos időzítésekkel kellene dolgozni, ráadásul elég kis bitidőkkel. Ezt szoftverből nem sok esélyed van helyesen megvalósítani. Ráadásul ott a jelszintekkel is lesz gond, kicsit igazgatni kellene a feszültségszinteket.

A legjobb mégis az lenne, hogy valami intelligens lekérdező kütyüt összeütni, amivel a soros vonalon, szabványos kommunikációval lehetne beszélgetni. Persze ez nem egy egy délutános dolog, pár napot biztos rá kell szánni.
(#) dobpista2 válasza kobold hozzászólására (») Jún 11, 2008 /

Fenti módszer ?
Amit én írtam legutóbb?
vagy amit te irtál legutóbb a legfölső soraidban?

Ha elolvasod, amit írtam, megtalálod a soros port ilyen alkalmazásával kapcsolatos aggályaimat is. Egyszerűen nem erre találták ki. Köss rá egy soros perifériával is rendelkező, I2C vagy 1-Wire kommunikációra is alkalmas eszközt, és minden király lesz, nagyjából az elejétől fogva, kevés dolgot lehet elrontani. Vagy próbáld elmagyarázni a valósidejűtől fényévekre lévő XP-nek, hogy azért kell 480, de legfeljebb 600 us ideig lent tartania a port egy vonalát, mert azt szereti a hőszenzor... Van rá esély, hogy sikerül, de nem keveset fogsz szívni odáig, a Delphi nem biztos, hogy elég lesz erre, és lehet, hogy csak az első alaplap-cseréig fog működni.
Vagy, buszrendszer egy portról.
Azt azért jelezném, bár nem akarok okoskodni, hogy ha nem tudsz tervezni, és nem tudsz javítani, akkor marha nehéz dolgod lesz; ez nem az a kategória, amit csak úgy lerajzol itt valaki.

például com portos buszrendszer jó?

Soros portra úgy szoktak buszt szervezni, hogy pl. RS232-RS485 átalakítót használnak, eszközönként pedig visszaalakítanak 232-re. Így fel lehet fűzni több résztvevőt is, mert a 485 ezt támogatja, míg a hagyományos RS232 nem.

De én csak rs232 -t tudok progizni. Az nem baj?
Rs485 -öt nem tudok progizni.

last scout a 3. oldalunkon ezt küldte

http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/4b/4b9c8b9ab96582f0a8983...d5.png
Erről mi a véleményed?

közbe meghallgatnám még előző kérdésemre a választ is

Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem