Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Kerestem egy régi könyvem, abban volt táblázat, igaz még T12-es csőre, de kb. T8-ra is igaz. Nem találom, de a wikin találtam egy táblázatot. Csatoltam. Kb jó lehet a táblázatban lévő érték, mert úgy rémlett régről, hogy a cső (T12, T8) égési feszültsége (V) nagyon durván a cső hossza centiméterben. U.i.: ezek az értékek hagyományos fojtótekercses (50Hz)működés esetén érvényesek. A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2020
Köszönöm szépen. Akkor ez igaz a T8 40, 36, 32 Wattos fénycsövekre. A 32 Wattos fénycsö csereszabatos.
Sziasztok!
Bocs hogy nem nézelődtem az előző hozzászólások között (lehet hogy találtam volna választ), de most nincs időm. Az előbb az "aprót" néztem és valaki 33W-os fénycsövet árul. Nekem is van pár db, de előtétem csak 20W-os és 40W-os van. Gondolom a 20-ast túlterhelné, de a 40-essel működtethető-e a 33-as cső? Előre is kösz a választ!
A 4-13 W közöttiek T5-ös csövek, de amúgy jó a táblázat. A T8-asok feszültsége kb. 10 %-kal alatta lesz.
A 40 W-os T8 és a 32 W-os nem szabványos, nem csereszabatos.
Az is valami nem szabványos lesz. Felejtsük el a teljesítményt fénycsöveknél, az üzemi áramerősségük a legfontosabb adatuk. Az, hogy egy nem szabványos, ismeretlen áramerősségű 33 W-os csővel a 20 vagy a 40 W-os előtét megfelelő párosítást fog adni, így nem eldönthető, csak méréssel.
Ha azt "nézted", hogy F15W/33...akkor az nem annyi!
Sziasztok!
Mindkettőtöknek kösz a választ! Philips csövekről van szó. 33W-osak és hosszméretben a 20 és a40W-os közt van saccra 90cm-es lehet. Az öregem tévedésből vette, azt hitte jó a 40-es helyett, és még kevesebbet is fogyaszt, na meg akciós volt.... Aztán meg volt sértődve mert nem váltották vissza neki. Ha már megvan, jó lenne felhasználni őket.
Közben lementem a pincébe és megkerestem a csöveket. 90 cm-esek.
Philips master TL-D 30W/827 a tipusuk.
Gugliztam egy kicsit és kiderült hogy a fénycső áramfelvétele 0,36A.
Még egy kör a pincében és az is kiderült hogy a 40W-os előtét 0,62A-es, a 20W-os 0,37A-es. Tehát elvileg a 20W-os előtéttel működnie illene.
Szia! A 40W-os előtét nem lehet 0,62A(legalábbis ha hagyományos előtétről van szó). 0,43A van ráírva általában. Én lehet inkább a 40(36)W-osat tenném mellé, mint a 20W-ost. Bár az kicsit túlhajtja, a 20W-ossal meg nehezebben gyújt, de ki kell próbálni. Egyébként kapható direkt 30W-os előtét hagyományosban is: 30W-os
Meg elektronikus is van.
Az izzóegyenérték nem igazán frankó. kb 0,6-0,7 -es szorzóval esetleg.
Szia!
Így van, kicsit nagyok a megadott wattszámok. A 18W-os T8-as cső kb 75W-os izzónak fele meg. Itt 90W-ot ír???!!
A táblázat halofoszfátos csövekhez volt adott. Azóta három sávos fényporok vannak, kb. 30 %-kal több fényerőt tudnak. Illetve tudtak, mert ami szemetet manapság kapni lehet, azok megint nem tudnak ennyit.
A fényerő egy dolog, a megvilágítás minősége, színösszetétele meg egy másik. Lehet, hogy a táblázat ezt is figyelembe vette. Vagy az akkori, összehasonlítás alapjául szolgáló izzók még nem duplaspirálosok voltak.
Az előtét nem tökéletes áramgenerátor. Csak azzal az adott csővel tudja azt az áramerősséget relatív pontosan produkálni. A 30-as cső pont az a kellemetlen rés a 20 és 40 W között, amit egyikkel sem tudsz jól betömni, ha az élettartam szempont.
A T8 32 Wattos fénycső csereszabatos. Méretben ugyan olyan mint a T8 36 Wattos fénycső. Itt a paraméterei.
Bocsánat, igazad lesz, félreértettem-nekem a 32 W-os cső alapértelmezés szerint a középső méretű körfénycső. A wattmiser viszont sajnos nem olyan energiatakarékos, mint hirdették. 89 lm/W a hatásfoka. A standard T8 93 lm/W-os értékéhez képest ez visszalépés. Ahol fényáramra tervezünk világítást és nem csak a wattokat nézzük, ott ez a cső nem csak fogyasztást takarít meg, hanem fényerősséget is. Rosszabb hatásfokot hirdetünk fogyasztáscsökkenéssel? Ennyi erővel ki is tekerhetünk egy 36-os csövet a tízből és máris ugyanott vagyunk fogyasztásban, fényáramban pedig még mindig többet kapunk. A másik gond ezekkel, hogy a már eleve eléggé kisarkított hagyományos előtétek előszeretettel mennek tönkre ezekkel. Ez sajnos régi gond velük-igaz, korszerű helyen ezeket a csöveket már nem etetik hagyományos ballaszttal. Az elektronikus előtéteknél nem nagyon van gond ezek miatt.
Sziasztok!
Van egy lámpánk amiben ilyen neoncső való. Cseréltem a gyújtót is benne. Meg is vettem ezt a csövet, viszont azt tapasztaltam hogy eléggé vibrál. Mint a régi képcsöves televíziók. Ez mi miatt lehet ? Vettem egy másik csövet is, csak az 4000k. Viszont ugyan ez a teljesítményű, és az nem vibrál. Nem tudok rájönni mi lehet a probléma. Amúgy azért vettem bele új csövet mert a régi tönkre ment. Begyújtott, majd pár másodperc elteltével kialudt. Aztán ismét be és így tovább. A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2020
Ha vársz pár percet, akkor is? Ezeknek kicsit be kell melegedni, akkor érik el a teljes fényerőt. Addig vibrálhat, főleg a cső közepén.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |