Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
A sípolás eleinte nekem szólna, hogy a macskát ideje "nevelni". Aztán (remélem gyorsan) megérti hogy a sípolást rendszerint mi követi...
![]()
És ha a mennyezetre kötnéd fel valahogy a LED-et, az érzékelőt pedig úgy állítanád a nyakörvön, hogy felfelé nézzen?
Akkor szerintem a földön sétálva is jelezne neki.
Arra gondoltam, hogy ha optikai megoldás lesz, akkor azt vízszintesen lehetne csinálni, ha felmegy az asztal magasságába, akkor jelez. De ez gond, mert egy körkörös érzékelőt a macska "tetejére" rakni elég nehéz ügy. Valami rádiófrekvenciás dologra is gondoltam, de ilyen kis távolságnál ez nem megoldható (azt hiszem). Vagy egy mágnescsík az asztal szélén körbe? De akkor egyrészt minden mágnest érzékelne, másrészt egy mágnesszalag nem elég erős ahhoz, hogy azt 10-20 cm-ről (egy macska magassága) érzékelni lehessen. Pedig olyan egyszerű dolognak tűnik...
Vagy egy vasgolyót, mondjuk csapágygolyót teszel az asztal sarkára úgy, hogy a legkisebb rezgéstől leessen a földre?
Vagy egy zsebrádióra, hogy elektronika is legyen a dologban? A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2020
Azt mondhatnám add fel. Alapból nem kellett volna engedni. Amikor látod, lespricceled. Elérhetsz annyit, ha látótávolságban vagy. nem mennek fel. De csak akkor.
Az infrás nem rossz ötlet. Több érzékelővel a vevőt és közel körkörös sugárzást az adóból. Az asztallap árnyékolása nem engedi, hogy alatta zavarjon.
Egyik előző macseknál volt hogy nekifutásból mindig felugrott a konyha asztalra. Tettünk fel tepsiben vizet, amit lentről nem látott. Utána már többször nem ugrott fel. Azt nem tudom, hogy magában miket gondolt...
![]()
Az infravörös PIR-hez hasonlóan létezik mikrohullámú mozgásérzékelő is. Azzal biztosabban lehetne detektálni. Egyik barátom szerint nagyon megbízhatóan működik egészen tág határok között. Nekem is van, de még nem tapasztaltam ki...
A macskát ki kell ...ni az udvarra. Semmi keresni valója a házba.
ár örülök a macskás ötleteknek, térjűnk vissza az elektronikus megvalósításhoz
![]() Sima mozgásérzékelő nem lenne jó, én is tevékenykedek az asztalnál. Esetleg megfordítani az optikait? A nyakörvön lenne a villogó UV led, (2 vagy 4 irányba) az asztalon meg az érzékelő? Vagy: réztekercs az asztal alá, és egy mágnest a macska nyakörvére? ![]() Vagy: Mágneseket az asztal szélén körbe és a nyakörvön lenne egy tekercs, ami érzékelné ha átmegy egy mágneses téren? Ez apró neodin mágnesekkel még működhetne is. nem? A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2020
1997-2016 Runyó
Felkapott anno a konyhaasztalra felugrásra és önkiszolgálásra. Annyi esze volt, csakis, ha nem voltunk a közelben... Fejre koppintás, fúvócsöves fenyítés távolról, a cica szüleinek hangos istenítése, semmi eredmény. Majd megoldódott a dolog! Nem hagytunk ennivalót a konyhaasztalon, ha nem voltunk ott. Elröppent ezen mód az a 19 év.
Az asztal egyik lába alá tenni valamit hogy picit billegjen. Az asztallap alá vékony huzallal egy súlyt függeszteni, úgy hogy a huzal egy gyűrűn van átvezetve. Ha a macska felugrik, az asztal billen, az "inga" megmozdul, a huzal hozzáér a gyűrűhöz, záródik az áramkör.
Én inkább arrafelé mennék el, hogy az asztali "elekronika" felismerje ha a nyakörv közeledik hozzá. PL a boltokban az a lopásgátló? Nem az nagy, amit leszedtek, hanem azok a kis apró lapocskák, amiket nem is szedtek le semmiről, de még egy doboz cigin is volt. Az hogy működött? Az is egy rezgőkör volt? Az valami tök egyszerű lehetett, mert nem szedték össze, ráadásul ha kifizetted a cigit, akkor nem jelzett be (nyilván) így valahogy az árucikkeket is meg tudta különböztetni (talán).
Nem tudja valaki az hogyan működött?
Egy oszcillátor tekercse az asztal alá, a macska nyakörvébe egy rezgőkör, ami elhangolja az oszcillátort. Az oszcillátor frekvenciaváltozását kellene érzékelni, azzal jelezni valamit.
Hasonló elven, mint a teremin, csak ezt nem egy ember, hanem a macskára rakott rezgőkör hangolná el. A tereminhez két oszcillátor kell, és a frekvencia elhangolása folyamatosan változó hangot ad (ez a teremin hangja). Itt erre nem lenne szükség, elég lenne csak egy frekvenciaeltérésnél nagyobbat érzékelni, a jelzéshez az is elég lenne.
Kezdem kicsit nem érteni. Azzal kezdted, hogy valami sípoljon a macska nyakörvén. Nem tudom, hogy tovább akkor mi történne? A mozgásérzékelő meg azért nem jó, mert te is az asztalnál vagy. De ha éppen ott vagy, nem tudod menten lepofozni, amikor felmászik? Akkor is csak sípoljon???
![]()
Ez érdekes. Köszi.
botmixer: Az asztalt én is használom. Mozgásérzékelő akkor is jelezne mikor ÉN használom, és az én mozgásomat érzékelné. ![]()
Nem kell nyakörv, legközelebb chip-et a lapockájába, amikor dokihoz mentek vele...
Nem olyan nehéz kivitelezni, de egy heti kitartást kíván. Nem kell ütni az állatot, csak kiabálj rá amikor felmegy, de minden egyes alkalommal. Nem hülye a macska, jól tudja, hogy mikor nem örülsz a tevékenységének és képes tanulni, de nem olyan mint a kutya, hogy issza szavaidat hanem azt kell elérni, hogy a macska ne akarjon felmenni az asztalra, mert az diszkomfort érzéssel párosul számára.
Egyszerű, az LDR t (vagy az egyéb fény érzékelőt) egy rövid csőben helyezed el. Így "csőlátása" lesz a mennyezet felé, azaz keskeny szögben érzékel csak felfelé, oldal irányban érzéketlen. Igy koncentráltabban jelez csak akkor ha az asztalon van a macsek.
![]()
Annyira nem lehet agysebészet egy "RFID" detektort szülni, mert nem megszámlálni és azonositani kell, hanem csak detektálni (van macska/nincs macska).
![]() Szasza mestertől kaptam pár RFID olvasót ajándékba, de még nem jutottam odáig, hogy érdemben felélesszem. Meghát abból is van egy rakás szabvány, valamint hülyén néz ki egy házimacsek a fenekén belépőkártyával... ![]()
Üdvek! Nemcsak kezdő vagyok, de mindig elaludtam fizikaórán, úgyhogy kb. ennyi az elektronikai tudásom
![]() Nyelvekkel viszont profin dolgozom, és most egy háztartási berendezések javításával foglalkozó cikket fordítok. Ehhez vagytok Ti nagy reményeim. Kérdésem: Melyik kifejezés helyes: A) "rosszul csatlakoznak a feszültség stabilizátor szűrői" - tehát van ez a feszültség stabilizátor akármicsoda, annak vannak szűrői, és nem mindegy, hogy azok hogyan kapcsolódnak, Vagy pedig B) "rosszul csatlakoznak a feszültség stabilizáló szűrők" - tehát egy gépben (pl. villanytűzhely) több mint egy ilyen bigyó van, és egy-egy ilyen egységet hívnak úgy, hogy feszültség stabilizáló szűrő? Holtomig hálával köszönöm, ha tudtok nekem ebben segíteni! ![]()
Vagy... Asztal szélére(be, alá..stb) induktív hurok, modulálni x KHz en és meghajtani egy audio végfokkal. Asztallap alját mágnesesen árnyékolni (fémlemez) hogy az asztal alatt ne jelezzen csak az asztallap felett. Macska nyakörvében PLL es (LM567 pl) hurokérzékelő ami a hurkon kívül nem jelez megfelelő beállítással, csak a hurkon belül mivel a hurok belsejében jóval nagyobb a modulált mágneses tér mint kívül.
Hamarabb szabadulunk, ha az eredeti szöveget írod ide. De ne ebbe a topikba, hanem az [OFF]... címűbe.
Jobban járunk, ha felteszed az eredetit (legalább az a kis részét/részeit), mert a szövegkörnyezet fontos...
Igérem hogy nem kérek pénzt és copyright sem izgat. A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2020
Húha, köszi... az eredeti szöveg orosz... és ez a két lehetséges fordítása van.
Azt hittem, ez egyszerű kérdés lesz.
Húúú nagy a baj úgy érzem. Szerintem ne erőltesd ezt a műszaki fordítást, inkább írj valami krimit vagy egy újabb Harry Potter regényt. Ha az alapokkal nem vagy tisztában mi micsoda, akkor hogyan akarod elmagyarázni valaminek a működését? Vékony jég ez, kb. így születnek a borzalmasan félrefordított műszaki fordítások.
A borzalmasan félrefordított műszaki szövegeket nem lektorálják.
Oroszban nem vagyok jó.
De ne becsüld le a fórum erejét (bár néha nem látszik, de van itten sok okos/értelmes ember is).
Köszi!
![]() A szövegkörnyezet: arról van szó, hogy milyen okai lehetnek a villanysütő meghibásodásának. Felsorolnak párat, és ez az egyik. "неправильное подключение стабилизирующих фильтров напряжения;" = vagy "rosszul csatlakoznak a feszültség stabilizátor szűrői", vagy "rosszul csatlakoznak a feszültség stabilizátor szűrők" - (bocs, ezt elírtam az előbb) Tehát ez a feszültség stabilizátor cucc, ez valami olyasmi, amihez több szűrő tartozik, vagy pedig az egészet hívják úgy, hogy feszültség stabilizátor szűrő? A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2020
|
Bejelentkezés
Hirdetés |