Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hello! Itt megtalálod a rajzot.
A magnócsatlakozó 2-es a GND, 1-es L-ki, 4-es R-ki, 3-as L-be, 5-ös R-be..
A hibát hogy érted? a gyári megoldásra, vagy az én megoldásomra?
A gyári picit magasabb, a nyomógombbal jobban be tudja nyomni, amit betettem alacsonyabb, jobban be kell nyomni ahhoz, hogy kapcsoljon, ergo nem tud akkora kárt okozni. Majd elválik, az is lehet, hogy jobban fogja bírni, mint a gyári. Még nem jöttek vissza a munkáim, de ha probléma lesz átalakítom.
Mindkettőre értettem. Ott, ahol olyanok is kezel(het)ik az ilyen eszközöket akik nem tudnak/akarnak finoman bánni a rendszerrel, masszív megoldások kellenek.
Ember, ne már. No offense, de én ezt a dolgot - igaz nem jack, hanem RCA csatival - tizenévesen megoldottam a 90-es években kérdezés nélkül, pedig akkor még net se volt
Sziasztok,
LM393-al hogyan lehet azt megoldani, hogy ha 0.1 ohmos söntön több mint 200mA folyik át, akkor világítson egy LED? A választ előre is köszönöm.
Hello!
A sönt feszültségét a - bemenetre kell kötni, a + bemenetre pedig 20mV referenciát leosztani. A kimenete és a táp közé a Led-et soros ellenállással.
Köszönöm a válaszodat, idáig sikerült megtervezzem.
A 20mV-os referenciát azt hogyan tudom előállítani? Ellenállás osztóval?
Szia! Olvasd el figyelmesebben a kapott tanácsot! A LED-et is rosszul kötötted be.
Ez igy nem lesz jo. Neked egyebkent szerintem egy hiszterezis komparator kene hogy a billenesi kuszob kozeleben ne jatsszon oszcillatort a kimenet. Kulonben ki be fog kapcsolgatni a led ahogy valtozik az atfolyo aram ( es ezzel egyben az ellenallason eso feszultseg amit a komparatorra vezetsz... ) az ellenallason.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2020
proli007 irasabol kiemelnem a lenyeget... : "A sönt feszültségét a - bemenetre kell kötni, a + bemenetre pedig 20mV referenciát leosztani. A kimenete és a táp közé a Led-et soros ellenállással."
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2020
Csak arra tudtam válaszolni amit kérdeztél..
- Mert nem tudható mekkora tápfeszültséged van. - Nem tudható, a sönt hova is van kapcsolva és milyen viszonyban áll az LM tápjával. - Egy feszültség összehasonlításhoz valamilyen referencia kell. De ha nem tudom hogy a kapcsolás hogyan van összeállítva, vagy mi a szándékod/lehetőséged, akkor nem tudok válaszolni sem. - Ha a sönt egyik pontját (Pld, a +) figyeljük, akkor a másik pontja (nyilván a -) a vonatkoztatási szint. (Van másik lehetőség is, de akkor is a sönt egyik pontja kell hogy a vonatkoztatási pont legyen.) - Tehát a referencia feszültséget is valamelyik vonatkoztatási szinthez képest kell előállítani. Mert válaszolni csak konkrét dolgokra lehet. Ha ez nincs, akkor csak általánosságban lehet választ adni.
Köszönöm a válaszokat.
Így már jobb? A 20mV előállítását nem biztos hogy jól kötöttem be.
Biztos, hogy nem jól. A feszültségosztót a tápfesz és a föld közé kösd, a kiszámolása pedig triviális, az 5V pont 250-szer annyi, mint a 20 mV, szóval 1:249 osztót kell összehoznod. Én úgy csinálnám, hogy egy tápfesz - 220k-s ellenállás - 10k-s trimmert - GND, és a trimmer középső lábát tenném a komparátor bemenetére, így precízen be tudod állítani. Bár én trimmerből csak 3296-ost használok, sok fordulatút. Mondjuk hiszterézised így sem lesz...
Elhiszem.Én is rákerestem a kiosztásra csak a net feldobált nekem x lehetőséget.Itt is már a második fajta választ kapom a lábkiosztásra.És igen nem tudom eldönteni melyik a helyes, de még jobban belevájom magam a dologba, de azért köszi.
Azt sem írtad meg, hogy ki vagy bemenetként használnád a bekötést. Nem a Net-nek kell hinni, hanem a kapcsolási rajznak. Belinkeltem, megnézheted?
Lerajzoltam a beállítható referenciafeszültséget. Erre a például a 0,1 Ω pontossága miatt is szükséged lehet.
Elnézést kérek amiért nem írtam még lesz a részleteket, ezek lennének azok:
7-12V-ról lesz betáplálva maga a berendezés (ha gond ez a feszültségingadozás, akkor csak 12V-ról fogom használni), egy DC motor lesz a fogyasztó. A 200mA-t hozzavetőlegesen írtam, normál esetben ha nincs a motron terhelés akkor 50mA-t fogyaszt, ha teljesen lefogom, akkor 350mA a terhelés. A lényeg, hogy a LED felgyúljon 200mA felett, ha 200mA körül ingadozik a fogyasztás (ami szerintem nem fog előfordulni) és villog a led, akkor az se gond. Ez egyébként egy autó ablakemelő model lesz, lesz egy másik sönt is, amivel a fogyasztást mérem egy uC-vel, ha kb. 200mA fellett lesz a fogyasztás és az ablakot felszeretném húzni, de még nem érte el a betanított impulzusoknak a számát, akkor az ablakot visszafogja húzni. A led azért is kell, hogy ezzel tudjam demonstrálni a PWM-es lágy indítás és a tápfeszültség egyből rákapcsolása közötti különbséget. Jól sejtem, hogy egy TL431-re is szükség lesz az 5V-os referencia feszültséget előállítani? Pont 3296-os pótméterjeim vannak ![]() A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2020
- A referenciát mindig célszerű stabilizált feszültségből előállítani.
- Két sönt felesleges. Csak akkor célszerű ha nagyon eltérő áramértékeket is fel szeretnénk dolgozni. De ekkor általában a nagyobb ellenállásút diódával szokás párhuzamosan kötni, hogy a nagy áramnál ne legyen nagy a feszültség veszteség. - Ha PWM jelet mérsz, akkor a söntről lejövő jelet integrálni kell (pld. egy RC taggal, melynek időállandója legalább 10-szer legyen nagyobb mint a PWM freki. ) Mert az áram átlagértékét szeretnéd komparálni, nem a csúcsértékét. (Különben látványra a Led "fényereje" fog változni a kitöltéssel, nem az áram értékét szintet fogja mutatni.) Ha kicsi az időállandó, hullámos lesz a figyelt áramjel, ha túl nagy, a jelzés késlekedni fog, vagy nem látod a túllendülését. A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2020
Ahogy látom nem szükséges az 5V semmihez. A komparátornak nem kell ennyi fesz, a TL431 (vagy tetszőleges referencia) számára pedig a katódáram a fontos, a LED-nek meg az áramát kell belőni, akár egy tranyós áramgenerátorral. De egy 7805-öt, vagy ilyen kis fogyasztást nézve 78L05-tel is csinálhatsz 5 Voltot az egésznek, ahogy látom a feladatot azért nem egy patikamérlegről beszélünk, ez a 200 mA is leginkább egy közelítő érték, nincs abból tragédia ha 190 vagy épp 205 mA-nél jelez az áramkör.
Sziasztok!
Volna egy olyan problémám, hogy rendszeresen kábel véget kell keresnem általában földben kb 1 méter mélyen. Előfordulhat, hogy csatorna, víz esetleg egyéb közmű van a közelben vagy akár aszfalt burkolat alatt is előfordult már. Szeretnék készíteni egy elemes kis szerkentyűt ami ha bent marad a talajban, nem probléma mert könnyen pótolható, azonban nagyban meg könnyítené a kábelvég keresését. Nem lenne baj ha esetleg a vevő oldal is valami egyszerű szerkezet lenne a vevő része. A kábelt nem minden esetben tudom elvágni vagy olykor feszültség alatt kell dolgozni vele. Ezért az elemes megoldás jöhet szóba. Ultrahangos esetleg? Valakinek van valami ötlete erre? Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2020
Milyen célra kellene ez a készülék? Nekem nem derült ki az írásodból, hogy mire szeretnéd használni.
Közvill kábel véget kell keresnem. Ne kelljen több nm területet megbontani hanem aránylag pontosan meg tudjam állapítani, merre van a kábel vég.
Sziasztok! Kellene nekem egy kis segítség alapkérdésben. Van egy eszközöm aminek open collectoros kimenete van. 2 mA-es terhélésnél naggyobb árammanál már esik a kimeneti feszültség. Egy 150 mA áram felvételű 12 voltos relét kellene vele vezérelnem negatív oldalról. Tudna valaki segíteni a tranzisztor típusában és az ellenállások értékében? Előre is köszönöm a válaszokat.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2020
Kérdés hogy P vagy N átmenetes az open collectoros kimeneted. Ennek függvényében kell a fogyasztó nem kapcsolt lábát a GND re vagy a tápra kötni fixen. N tipus esetében a tápra, P tipus esetében a GND re. Ha ilyen kis terhelhetőségű a kimenet (amit nem hinnék.., vagy rosszul kötöd be vagy hibás a belső tranzisztor) Szóba jöhet egy nagyobb teljesítményű tranzisztor vagy akár egy mosfet meghajtása erről a kimenetről, amivel már nagyobb áramokat is tudsz kapcsolni.
Multiméterrel mérve a pozítivhoz képest ad ki 12 voltot. Ez egy tachográf jel kimenet ami álló járművön testet ad, amit haládás közben elvesz. A leírás csak anyit mond, hogy open collektoros kimenet. Ezek alapján amit írtál N típusú. Csak egy " mezei reléet" szeretnék vele működtetni, ákár inverz módban is.
Open collectror tehát ezt a kimenetet le kell zárni terheléssel ahhoz hogy működjön. Valós terhelés nélkül a multiméter lehet nem elég fogyasztónak. Tegyél be egy 4,7KOhmot a kimenet és a pozitív ág közé. Ha közvetlenül a kimeneten kapcsolt állapotban negatívat mérsz, akkor N csatornás a belső tranzisztor, azaz a GND t kapcsolja, P csatornásnál pont fordítva. Az eszköz leírásában nincs bekötési rajz?
Akkor ez lehet csak egy jelkimenet és nem is alkalmas nagyobb áramok kapcsolására. Meg kell fejelni egy külső tranzisztorral, mosfet el amit az OC kimenet vezérel.
Azt mondták, hogy ez a kimenet el bír egy relét, de sajonos ha a relét bekötöm akkor a pozítívhoz képest csak 2,9 volt körül mérek. A relé áram felvétele 170 mA. A próbalámpával terhelve ( 70 mA) 4,9 voltot mérek. Tettem rá egy ellenállás dekádot terhelésnek olyan 7 kohm-ig ne esett a feszültség 12 volt alá (mA).
|
Bejelentkezés
Hirdetés |