Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3460 / 4002
(#) david10 válasza david10 hozzászólására (») Máj 16, 2020 /

Köszönöm szépen a segítséget.
Közbejött egy másik projekt, most az a fontos hogy azt elvégezzem, amikor ezt a projektet ismét tudom folytatni akkor még jelentkezek.
További szép napot mindenkinek.
(#) menyus válasza gyula66 hozzászólására (») Máj 16, 2020 /

Ezt az adatlapok elárulják, alldatasheet.com pl és letöltöd az eszköz datasheetjét átnézed, értelmezed. Induktív fogyasztók, főleg motorok, izzók..stb esetében kalkuláld bele hogy az indulási áram az üzemi áramnak a többszöröse is lehet, hacsak nem használsz valamiféle lágy indítási módszert! Az adatlapban az "Absolute Maximum Ratings" fejezetben / táblázatban van megadva hogy mekkora az az érték amit még az eszköz rövid ideig de elvisel számottevő károsodás nélkül. De nyilván nem kéne ennek a határait feszegetni, inkább az általános paraméterek tekintetében érdemes túlméretezni az adott tranzisztort. A "kapcsolóüzemú méretezés" esetedben mit takar? Sima kapcsolótranzisztort, avagy kapcsolóüzemú tápban használatos tranzisztort? Mert utóbbi esetben más paraméterek is fontosak nem csak a terhelhetőség, a maximális emitter - collector áram, hanem pl. üzemi frekvencia, áramerósítés..stb.
(#) menyus válasza gyula66 hozzászólására (») Máj 16, 2020 /

Ezt a "szabadonfutó dióda" kifejezést még nem hallottam ebben az egyébként általános (és mondhatni "kötelező", hacsak a tranzisztorban nincs beépített védelem) áramköri elrendezésben. Ennek a diódának a szerepe hogy a relé tekercsén fellépő (főleg kikapcsoláskor keletkező) túlfeszültséget (ami esetenként akár több száz V is lehet) "elnyelje, semlegesítse". Így megvédje a tranzisztort a meghibásodástól. Inkább párhuzamos védő diódának mondanám, mitől lenne "szabadonfutó"?
(#) pucuka válasza gyula66 hozzászólására (») Máj 16, 2020 /

Nem hiszem, hogy fogsz találni ilyen írást, mert egy egyszerűen kilogikázható dologról van szó
Ehhez ismerni kell a tranzisztor működését, és felhasználni az adatlapját.
A tranzisztor egy áramvezérelt eszköz, a bázisáram vezérli. A tranzisztor a bemenete felől a bázisa, és az emittere között egy diódának látszik, amit a vezérléséhez nyitó irányban kell előfeszíteni. Ennek a "diódának" az adatai az adatlapon találhatók, általánosságban egy 5 V záróirányú feszültséget, és egy 10 - 15 mA nyitóirányú áramot elviselő diódáról van szó.
A dióda áramát (ahogy egy LED -ét, vagy egy optocsatoló diódáját is) előtét ellenállással állítjuk be. Mivel egy nyitott dióda ellenállása kicsi, pár Ohm, ezért az áramot a soros ellenállás, jelen esetben a bázis soros ellenállása fogja beállítani. Ezt az ellenállást kell kiszámolnod a max bázisáram (katalógus adat), és a max meghajtó feszültség, (tápfeszültség) értékéből.
Mivel ezek a határértéken belül nem túl kritikus dolgok, a bázis ellenállás 1 - 2 kΩ értékűre választva, nem nagyon lősz mellé. Azt azért mindig ellenőrizd, hogy nem lépted-e túl a határértékeket. (feszültségek, áramok)
Az adatlapon az is benne van, hogy a minimális kollektor emitter feszültséghez (szaturációs feszültség) mekkora bázisáram tartozik.
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2020
(#) proli007 válasza gyula66 hozzászólására (») Máj 16, 2020 /

Hello! Van erre külön topik itt. Ebben kellene olvasgatnod. Általános kérdést pedig nem lehet feltenni, mert az meghaladná az oldal, vagy egy könyv terjedelmét.
(#) hzsiga hozzászólása Máj 16, 2020 /

Üdv Mindenkinek. Szeretnék egy kis segítséget kérni egy led lámpával kapcsolatban.
(#) gyula66 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 16, 2020 /

Köszönöm a választ. Na ez a " szaturációs feszültség" például már nem igazán érthető így első hallásra.
(#) gyula66 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 16, 2020 /

Köszönöm a topic címet. Elnézését a kezdő kérdésért. Láttam ezt a topicot csak úgy láttam régen volt hozzászólás ezért nem oda írtam. A segítség amit itt kaptam sürgős volt.
(#) gyula66 válasza menyus hozzászólására (») Máj 16, 2020 /

Köszönöm a leírást. Azt tudom miért kell a dióda a relével párhuzamosan. Autó villamossági szerelő vagyok és tapasztaltam már sajnos, hogy mekkora is lehet ez a feszültség.
(#) proli007 válasza gyula66 hozzászólására (») Máj 16, 2020 /

Nem kell elnézést kérni, de ha egy topikba nem írnak, mire lenne válasz?
A Szaturációs feszültség a kinyitott tranzisztor maradék kollektor-emitter feszültsége. Ez feszültségveszteség és hőtermelést okoz.
Ha pedig "sürgős", miért nem konkrét problémádat kérdezed meg? Vagy vigyél magaddal papírt..
(#) Bakman válasza hzsiga hozzászólására (») Máj 16, 2020 / 6

Szerintem igen de inkább egy határozott talánnal felelnék a kérdésre.
(#) neogeo2 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 16, 2020 /

(#) bitmixer válasza hzsiga hozzászólására (») Máj 16, 2020 /

És miben segíthetünk?
(#) gyula66 hozzászólása Máj 16, 2020 /

Köszöm az neked az eligazítást, meginkább köszönöm mindenkinek a kapot információkat. Hálás vagyok érte. Nekem sokat segített a munkábban. Sajnos amikor én szereztem a villamossági papiromat a 1980-as évek vége felé ez még nem volt tananyag. Mindenkinek köszönet.
(#) hzsiga válasza bitmixer hozzászólására (») Máj 17, 2020 /

Szia. A rákapcsolható feszültség érdekelne, nincs nálam csak a képeket kaptam ismerőstől. 24 volt egyenről kipróbálta, és működöt. Nézem a második képet ahol látszódik a vezeték, remélhetőleg a lámpáé, mintha valami táp kialakítás is lenne rajta. Ezek szerint 230 voltról is üzemelhető? Köszönöm a segítséget.
(#) bitmixer válasza hzsiga hozzászólására (») Máj 17, 2020 /

Egyértelműnek látszik, hogy 230 VAC-ről is működtethető. Gugli a barátod: https://www.qlight.com/en/products/?qpcateid=108&prodidx=320&am...0QPHLC
Vagy: https://www.ghv.de/files/led-industriebeleuchtung/qlight/downloads/...tt.pdf
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2020
(#) afp válasza hzsiga hozzászólására (») Máj 17, 2020 /

Szia!

Bimixer által fellelt oldalon, ha letöltöd a hozzá tartozó pdf-et (Bővebben: Link), akkor abban benne van, hogy külön van DC 24V-os, AC 110V-os és AC 220V-os.
A fehér és fekete vezetékes az DC-s, A kék és barna vezetékes az AC-s.
Egyébként a tipusa szerint (QPL500-LDB-24) ez 500 mm hosszú, 24V DC-ről működő darab.
(#) hzsiga hozzászólása Máj 17, 2020 /

Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket. További szép napot.
(#) hsepitesz hozzászólása Máj 17, 2020 /

Sziasztok!

Az alábbi gondom lenne:
Hőbiztosítékot akarok szerelni egy készülék fém lemezére, amelyet egy fűtőegység melegít.
Azonban észrevettem, hogy a hőbiztosíték külső fém háza rövidzárban van a lábaival.
Igazából saját projectjeimben sose alkalmaztam ilyen alkatrészt, de nagyon meglepett ez, mert nem látom logikusnak.
Egy fém burkolatú készülék többnyire földelt, a hőbizti pedig fémes kapcsolódással tudja legjobban a hőt átvenni.
Viszont a gondom, hogy így a fázist gyakorlatilag összekötöm a földdel...
Hogy szokták ezt (pl. vasalóban) ?
(#) reloop válasza hsepitesz hozzászólására (») Máj 17, 2020 /

Szia! A bimetál és kapcsoló között szigetelő anyag szokott lenni. Mi a típusa a hőbiztosítékodnak?
(#) hsepitesz válasza reloop hozzászólására (») Máj 17, 2020 /

Szigetelőanyag: mármint gyárilag az alkatrészen belül, vagy nekem kéne körbebugyolálni?

Ez az:
https://www.hestore.hu/prod_10023778.html
(#) Spaten válasza hsepitesz hozzászólására (») Máj 17, 2020 /

Inkább ezek közül válogass:

https://www.hestore.hu/cat_429.html
(#) nedudgi válasza hsepitesz hozzászólására (») Máj 17, 2020 /

Milyen fémből van az a lemez?
Léteznek igen jó hővezetőképességű szigetelőanyagok, szigetelve is fel lehet szerelni azt a hőbiztosítékot.
(#) reloop válasza hsepitesz hozzászólására (») Máj 17, 2020 /

Erre a biztosítékra varnish csövet szokás húzni.
Bővebben: Link
(#) hsepitesz válasza reloop hozzászólására (») Máj 17, 2020 /

Ezt ismerem, csak nem tudtam, hogy így hívják. Meg hogy erre is jó.
Köszi!
(#) hsepitesz válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 17, 2020 /

Sima vas. Egy klíma kültéri egységének az alja. Tálcafűtést csináltam rá pár éve, és a vezérlő PIC ha bedöglene, vagy beragad a relé, akkor nem szeretném, ha a végtelenségig fűtené...
(#) hsepitesz válasza Spaten hozzászólására (») Máj 17, 2020 /

A 60 fokos jónak néz ki, de vajon itt független a fém felerősítő fül a lábaktól?
(#) Spaten válasza hsepitesz hozzászólására (») Máj 17, 2020 /

Amit kinéztél, az nem visszaálló. Nézd meg a korábbi hozzászólásomat!
(#) reloop válasza hsepitesz hozzászólására (») Máj 17, 2020 / 1

A termosztátok szigetelt kivitelűek, mint arra korábban magad is utaltál, nem is lehetne másként. Létezik egyszerűbb kivitel is Bővebben: Link.
Neked viszont az kell, hogy túlmelegedés esetén szakadjon meg véglegesen az áramkör - ha jól értelek, tehát a biztosítékot tartom jó választásnak.
(#) gyula66 válasza menyus hozzászólására (») Máj 18, 2020 /

Szia. Nézem a BC557B transziztor adatlapját és 100 mA-nak látom a kollektr áramát. A relé áramfelvétele 170 mA. Jó lesz ez így, vagy én nézek el valamit?
Következő: »»   3460 / 4002
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem