Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?

Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   963 / 1172
(#) Patópali válasza kadarist hozzászólására (») Máj 27, 2020 /

A fenti kiinduló kérdés alapján csak általában.
(#) menyus válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 27, 2020 /

Ez teljesen igaz, de a kérdés első fele az volt hogy ez milyen alkatrész? Én erre hegyeztem ki a választ. A második kérdés hogy működik e, persze az sem utolsó szempont. sőőőőt... A harmadik kérdésre a válasz, igen, simán tönkremehet egy quartz ha már behorpadt a teteje. De ezt lechekkolni valóban csak működő oszcillátornál lehet, lehetőleg nagy impedanciás mérőfejjel hogy ne csapjuk be magunkat.
(#) kaqkk válasza Patópali hozzászólására (») Máj 27, 2020 /

Idézet:
„de akkor a huzal átkötéseket kézzel forrasztják a panelokba sorozat gyártásnál?”
Igen ! Régebben sok termék készült kézi beültetéssel , sőt kézi forrasztással .
(#) Patópali válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 27, 2020 /

Köszi!
(#) Rosszmáj hozzászólása Máj 27, 2020 /

Múltkor megbontottam egy Unimetert, alapműszer hibával. Gyönyörű kézi munka. 1,25 és 2 mm-es sárgaréz vezetékek, szükséges helyeken szigetelő csőbe húzva ... semmi csavaros kontakt, mindenütt forrasztás, akkor még az öröklétnek építettek.
Az lengőtekercs egyik kivezetése a forrasztásnál szakadt volt. Vért izzadva megforrasztottam, de még mindig van valahol egy szakadás.
(#) proli007 válasza Patópali hozzászólására (») Máj 27, 2020 /

Egyébiránt néhol biztosíték szerepe is van. Sőt láttam kettőt párhuzamosan is kötve. Mert 2*0=0+0
(#) Patópali válasza proli007 hozzászólására (») Máj 27, 2020 /

Ez a lehetőség sem kizárt.
(#) Pixi válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 27, 2020 /

Sajna több rétegű a lap, így ez szinte lehetetlen. Volt rajt egy nand-flash, az elrepedt szintén az ütéstől, de újra cseréltem, sikerült is feltölteni bele a tartalmat, de továbbra sem múlt el a hiba. Ha az oszcillátor csere sem oldja meg, akkor tuti belső réteg is megrepedt. A nand helyét átnéztem levétel után mikroszkóppal, de nem láttam semmit.
(#) martin66789 válasza Patópali hozzászólására (») Máj 27, 2020 /

A + és - tápcsati nem zárlatos, 77,5 Ohmot mérek a + és a - között. A tápegysége fázishelyes, stabil 20,2V-ot mérek rajta terheletlenül.

Az akkumulátor csatlakozóin mértem a feszültségeket, 2 kivezetésen mértem 3,6 V-ot a többin semmit.
(#) kadarist válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 28, 2020 /

Persze ha beültető furatszereltnél nem tudja megfogni és lapig letenni a drótot, akkor ott is a nulla ohmos ellenállás a megoldás.
(#) pisti89 válasza Pixi hozzászólására (») Máj 28, 2020 /

Ez egy ...CXO
Hőkompenzált, feszültségvezérelt kristály (alacsony jitterrel)
Szerintem VCTCXO
VC-feszültségvezérelt
TC-hőkompenzált
XO-gyakorlatilag kristály (kristály osszcillátor)
...CXO- ... kompenzált kristály osszcillátor
Ha van egy jó szkópod, a kimenetén sima szinuszt kell mérj

Elvileg 24MHz-es ha jól emlékszem
XCO ismertető anyag
(#) pisti89 válasza martin66789 hozzászólására (») Máj 28, 2020 /

3 dolog szokott lenni
-fordított polarítás védő dióda, de szerintem itt nem lenne szerepe
-túlfesz levezető
Ha jobban megnézzük, a csatlakozó 2 kivezetése közt van.
Ha egy töltő elszáll, és túlfesz jutna a készülékbe, akkor rövidzárba megy át, leterheli a tápot, ami elvileg leáll a zárlattól, de vannak amit tönkre is mennek.
Alaplap túléli, a töltőt meg könnyű cserélni
Elég ha csak leveszed a hibás alkatrészt és mennie kell
-Szoktak még tantál kondit is tenni a bemenetre, ami sajnos szintén nem bírja a feltüntetettnél nagyobb üzemi feszt és az is zárlatba megy át, ez esetben is elég eltávolítani.

Annó nem egy PC Procit, RAM-ot és HDD-t mentettem meg így.
Tervezett halála volt ezeknek, na meg védelemnek is jók voltak, ha tudta az ember, hol keresse a hibát.

Szóval vedd le nyugodtam azt a kormos alkatrészt és mennie kell
Persze csak szakszerűen, rövidzárra rámérni, ha van, akkor más hiba is van még.
Labortápról megtáplálni áramkorláttal, vagy sorbakötött izzóval, attól függ mi van otthon.
Nem kizárt, hogy a töltő is hibás, így én azt tesztelném első körben.
Ha ezt a védelmet nem pótolod az alaplapon, legközelebb komolyabb baja is lehet a gépnek, de egy jól működő töltő nem fog benne gondot okozni.

"lelkes amatőr" kolléga, a felette levő alkatrész egy szimpla induktivitás
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2020
(#) attti hozzászólása Máj 28, 2020 /

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni hogy ennek a csatlakozónak mi a neve? Mivel a TME-s katalógusban nem kaptam hasonlót.

Üdv,
Attila
(#) menyus válasza attti hozzászólására (») Máj 28, 2020 /

Ez valami spéci ipari csatlakozó, kéne tudni ki gyárja és annak a gyártónak a katalógusában rákeresni. Talán az Amphenol nál meg lehetne nézni, de konkrét tipus nélkül nehézkes lesz...
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2020
(#) Hp41C válasza attti hozzászólására (») Máj 28, 2020 /

Így keresve próbáld meg azonosítani: "12 pin round connector"
(#) pisti89 válasza attti hozzászólására (») Máj 28, 2020 /

Az Amphenol gyárt ilyeneket.
Ez szinte majdnem ugyanaz, csak itt az egyik sorban mintha nagyobb lenne 2 pin közötti távolság

Ez egy régi kivitel, nem hiszem, hogy még kapható, ilyenkor keresni szoktam egy újabb verziot és párban kicserélem
(#) martin66789 válasza pisti89 hozzászólására (») Máj 28, 2020 /

Hibás égett alkatrészt kiforrasztottam nyákot megtakarítottam, tápcsatlakozó + és - között nincs zárlat, 77 KOhm-ot mérek a tápcsati + és - között. A tápegységét szétszedtem hibás alkatrész nem látszik, nincs púpos kondenzátor sem, 20,3V-ot mérek a tápegység kimenetén terheletlenül. A tápegység halkan zizegő pattogó hangot ad ki.
A laptop 33,8,mA vesz fel tápegység rákötésekor, akkumulátor nélkül. Bekapcsoló gombot nyomogatva az érték nem változik, akkumulátort behelyezve sem változik az áramfelvétel.
(#) pisti89 válasza martin66789 hozzászólására (») Máj 28, 2020 /

Az alaplap táp köre álltalában pár db FET-el indul, azokat érdemes lenne még megnézni
(#) Sebi válasza martin66789 hozzászólására (») Máj 29, 2020 /

Ha tápból bármilyen hangot hallasz, az rossz jel...
Akkuról elindul a gép? Mert ha nem, akkor több hiba is van.
(#) martin66789 válasza Sebi hozzászólására (») Máj 29, 2020 /

Akkuról nem indul az is lehet hogy teljesen le van merülve, az akkunak 9 érintkezője van, hol mérjek rajta feszültséget?

A bekapcsoló gomb egyik oldalán 3,2V feszültség ott volt.

pisti89:
Feteket nem mértem a táp bemenet után van mindjárt kettő, meg egy az akku csatija mellett.
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2020
(#) martin66789 válasza martin66789 hozzászólására (») Máj 30, 2020 /

TPC8107 mosfet van a táp után ezeket hogyan tudom kimérni. Az akkumulátor kivezetéséhez talán nem jut feszültség ha jó helyen mértem.
(#) Patópali válasza martin66789 hozzászólására (») Máj 30, 2020 /

Adatlap:
https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/94809/TOSHIBA/TPC8107.html

Feszültség mentes állapotban Ohm mérővel hasonlítsd össze a feteket, hogy van -e eltérés.
Zárlat vagy szakadás van -e valamelyiken a többihez képest.
A környező ellenállásokat is ellenőrizni kéne. Lehet, hogy a töltő -vezérlő IC is halott lehet.
Meg még sok egyéb.
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2020
(#) martin66789 válasza Patópali hozzászólására (») Máj 30, 2020 /

2 IC semmi ellenállás semmi szakadást nem mértem, de a 3 ic 130 KOhm körül mérek A Drain a Source és A Gate között a Drainon volt a fix mérőpálca.

Ha digitális műszerrel mérted akár jók is lehetnek a fetek. Próbáltam segíteni de, látatlanban csak ennyi volt. Remélem lesz sokkal gyakorlottabb kolléga aki tovább tud vezetni a hiba orvoslásában.

Digitálissal mértem.

TPC8107 IC mérése 3db-ot találtam a 3. az akkumulátor csatlakozó előtt van. A mérést test testen mértem. Mértem feszültségeket is de a 3. nem nagyon tetszik, a 4 lábon szerintem sok a feszültség és az 5-6-7-8 lábakon meg nincsen feszültség.

1 IC:
1-2-3 láb: 22,4 V
4 láb: 10,4V
5-6-7-8 láb: 22,4V

2 IC:
1-2-3 láb: 22,4V
4 láb: 9,9V
5-6-7-8 láb: 22,4V

3 IC:
1-2-3 láb: 22,4V
4 láb: 22,1V
5-6-7-8 láb: 0V
(#) pisti89 válasza martin66789 hozzászólására (») Máj 30, 2020 /

Ismerni kellene a kapcsolást, így sajnos mi is találgatunk.
A 3. FET adatai nekem se tetszenek, de már a vezérlést (G) is sokallom.

Talán ez segít.....
1-3 S
5-8 G
4 D
A 3- as nál le van zárva a fet -szerintem.
De tényleg csak tapogatózás.

P fet.JPG

(#) Patópali válasza pisti89 hozzászólására (») Máj 30, 2020 /

Sajnos ez így igaz!
De szerintem akku pakk nélkül is mennie kéne a készüléknek. Vagy rosszul gondolom?

Teszek fel képet a FET-ekről az alaplapon és beszámoztam a mért ic-ket.

1.jpg

2.jpg

Következő: »»   963 / 1172
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem