Fórum témák
» Több friss téma |
Wifinél még egy termosztát sem tartja jobban a meleget okostelefonnal.
![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2020
Hello! Neked elsőként a hidraulikus rendszert kell feltérképezni, amiből talán megtudható, hogyan mit érdemes szabályozni. Utána kell az eszközt meg/kiválasztani. Mert ez jelenleg a "gombhoz kabátot" projekt egyenlőre. Mert én ha jól látom ez egy 30kW-os régi öntvény kazán. Így az egész rendszer sem lesz túl bonyolult..
Talán mert nem szeretném szétverni az egész házat........
Szokott ebből sértődés lenni, de szerintem (most is Proli007 mesternek van igaza (ritkán szokott másként lenni, mellesleg)
![]() Idézet: „Neked elsőként a hidraulikus rendszert kell feltérképezni Mert én ha jól látom ez egy 30kW-os régi öntvény kazán.” Ami feltéve, de meg nem engedve, valami olyasmit akar jelenteni, hogy (és/vagy): - Kéményes (ez már önmagában szivás, ámbár ha nem a házban van, akkor nem annyira, csak másképpen); - Gravitációs (vastag cső, keringető szivattyú nélkül); - Ahogyan tervezve lett: Kazán termosztát, ami állandó hőfokot tart a kazánban, és keringető szivattyú(k) szobatermosztát(okk/t)al ami abban a helyiségben. Röviden: - Senki nem mondta, hogy verd szét a házat, meg jelen helyzetben örülünk hogy egyáltalán tudtál venni. Sok örömed legyen benne. ![]() - Én csak annyit kérek, hogy gondolkozzál mielőtt nekilátsz bárminek is (amire mellesleg jó gondolat a fórumon kérdezés). - Okostermosztáttól számottevően nem fog kevesebb gázt zabálni a rendszered (hiába mondja ezt a reklám), mert attól még például a kéményen "huss", kirepül a meleg. Meg hiába programozol be rettenetesen szofisztikált hőprofilt (ekkor kelek, ekkor fürdök, ekkor alszok, stb.), egy gravitációs fűtés mire leköveti, addigra másnap már fel is keltél. ![]() De nem értek hozzá. ![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2020
Sziasztok!
Képen szereplő termosztát magyar kezelési útmutatóját keresném, egyszer már régebben megtaláltam, de most nem lelem. Köszönöm előre is
Hello!
Nem igazán értem, miért kell kitalálni egy kép alapján, hogy Neked milyen termosztátod van.. ![]() De feltételezhetően erről van szó.
Köszi de nem erről van szó nem wifis.
Lehet nem ez a tipus de ez volt lefórdítva magyarra. A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2020
Köszönöm a választ. Ha a termoszátot feltekerem 15 fokig, akkor kattan 1et, világít. De nem 15 fok van a lakásban. Ha meg letekerem teljesen, akkor is meleg van ugyan úgy. Ez mitől lehet?
A termosztátnak bekötetlenül is kell kapcsolnia. A hiszterézis (ki-be kapcsolás különbsége) ilyenkor sokkal nagyobb. Meg kell nézni, hogy kikapcsolt állapotban működik-e a kazán. Nem ismerem az előzményeket és a beépítést. De nincs-e a kazánnál rövidre zárva a termosztát helye.
Sziasztok . Fég gázkazánál szeretnénk a termosztátott kicserélni, Q7 wifis termosztátra. Q7 kimenetét hova kössem a kazánban. Jelenlegi termosztát 3 vezetékes. Köszönöm
A kazán 3-4 pontjára.
Köszönöm .1,2 gondolom kell 3,4 re kötni. 5 üresen marad? Azon ott fázis van. Reteszelő hidalva van jelenleg marahat igy?
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2020
Szia. Nem egyértelmű még nekem. Gondolom a termosztátott a kazánról kell táplálni ebben az esetben fázis azonosan.
Termosztáton az 1 re hidalni kell a fázist. Bekötés Kazán - termosztát 5 - ? Ide N kellene a termosztát 3 pontja Nc kimenet? 4- 1 fázis átkötéssel 3 - 2 com A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2020
Hello! Pedig elég egyértelmű ez..
- A termosztát működéséhez hálózati feszültségre van szüksége. - A Q7-RF nél ez "N" (nulla) és "L" (fázis) jelöléssel van. - A kazánnál ugyan ez "N" és "R" jelöléssel van. (Mert anno "R-S-T" volt a három fázis jelölése.) - Csak a kazán a fázist nem közvetlen adja ki a termosztátnak, hanem a belső hővédelmein keresztül a 4-es pontra. A nullát viszont láthatóan közvetlenül az 5-ös ponton . - Ezeket a pontokat kell összekötni és bekapcsolt kazán ellátja táppal a Q7-RF-et. - Marad a kazán vezérlésére a maradék egy szál. Ha arra fázist adunk, megy a kazán. Ez a kazán 3-as pontja ami láthatóan a szivattyúra megy. - Mivel csak három vezeték van, a Q7-nél átkötjük a bejövő L fázist az 1-es pontra. A 2-essel meg vezéreljük a kazán 3-as pontját. Így mikor a termosztát bekapcsol, az L fázist adja vissza a kazán szivattyújának. - A Q7-nél az 1-2-3 egy mindentől független vált váltó (Morse) érintkezőt takar. Ott a záróérintkező (NO) az 1-2. A bontó (NC) a 2-3. Látható, hogy a közös pont a 2-es (Common). Logikusan a fázist a 2-őre kellene kötni, de mivel az NC kontaktust nem használjuk, így tök mindegy hogyan kötjük be az 1-2 pontot. Ha ezek után sem érted, ![]()
Sziasztok.
Van egy Junkers ZWSE24 kazánom eddig vezetékes termosztát volt hozzá, most vettem hozzá egy Computherm Q7RF rádiós termosztátot. Be tudom ezt úgy kötni, hogy az vevő egység a kazántól kapja az áramot ne kelljen külön áramot csinálni neki??? Köszönöm.
Azzal a két vezetékkel nem.
De kis szerecsével befér oda még egy szál is. Illetve miért oda akarod tenni a vevő egységet ahol a régi volt? Mert a termosztát érzékelés miatt kell ott lenni, ahol jó neki, a vevőnek pedig ott, ahol jó neki...
A kazán is megkapja a 230V-ot. Onnan leágaztatod a vevőhöz, és kész is.
3 szállal be lehet kötni a kazánhoz (zöld csati Ns, Ls, Lr).
Sziasztok!
Kis segitsegre lenne szuksegem , egy regi siemens rde 10.1 termosztatot szeretnek lecserélni egy ujjab wifi-s bht-002 -es termosztatra . A regibe ket vezetek van bekotve q11 es q12 -es pontokon amiben aram van a fazis ceruza szerint . Ez a termosztat semmi mast nem vegez csak kapcsolja padlofutest amit ha jol hallom egy szivattyu elinditasval kezdi keringetni a melegvizet .Bocs a nem tul professzionalis leirasert en laikus vagyok ezen a teren . Az uj termosztaton viszont tobb opcio van bekotes szempotjabol és nem vagyok benne biztos hogy mennyire megoldhato az ott levo ket vezettekkel. Elore is koszonom az esetleges megoldasokat .
Hello! A régi termosztátban elem volt (ha nem mechanikus volt a termosztát), az újhoz viszont szükség van hálózati feszültségre a 3-4, L és N pontokra. A régi két vezérlő vezetékét kötheted az új 1-2 pontjára. Az hogy világít a fázisceruza csak azt jelenti,hogy a két vezeték hálózati feszültséget kapcsolgat a kazánban (vagy a szivattyút kapcsolgatja).
Szia !
Sajnos a két vezeték kevés. Ennek a készüléknek még 230V~ feszültség is kell a 3-as...4-es bekötési pontra. Az 1-es...2-es bekötési pontra kell a mostani fekete és kék vezetéket kötni. Legegyszerűbb, ha lehetséges egy konnektorból-ból adsz 230V~ feszültséget a termosztátnak. A másik megoldás, hogy be kell fűzni még egy szálat a fekete -kék mellé és rákötöd a Nulla vezetékre a kazánnál. Meggyőződsz arról, hogy melyik a direkt fázis a régi termosztátnál mondjuk a (fekete) akkor bekötöd az új termosztát 4-es pontjára. A 4-es és a 2-es pontot át kell hidalni. Az új vezetéket bekötöd a 3-as ba (Nulla). A régi (kék) vezetéket az 1-es-be. Minden beavatkozás előtt áramtalanítani !
Béláim az Úrban!
Az nem a harmadik vezeték? ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |