Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv mindenkinek ! Nem teljesen mosogatógép, ezért bocsánat. Kollégák megkértek segítsek alkatrészben... A képen keretezve látható alkatrészek elfröccsentek... Egy kölcsön (mosó-?-)gépről készültek a fotók. Tudna valaki segíteni ? Köszönöm szépen !
Üdvözöllek !
A TO223-as ST gyártmány Z9M alatta Y228 felirat látható. Én 1A 600V-os triakra _tippelnék_ . Fölötte a kis tranyó a fogósabb => nem találtam róla semmit. p23 felirata, de a 3-as mintha egy csöppet nagyobb lenne , és ez mögött merőlegesen 25 . Gőzöm sincs mi lehet ! A triak helyett a BT148W-600-ra gondoltam mint helyettesítőt, de ez a p2 ???? Mi lehet helyette ?
Szia!
A p32 az valószínűleg PDTC143 tranzisztor lehet. A triak az Z0109.
Tiszteletem!
Alábbi kérdéssel fordulok a szakértőkhöz: Van egy zanussi ZDS105S mosogatógépünk. Ahogy néztem indukciós szivattyúmotor van benne (ami a mosogatás közben a vizet forgatja). Az a probléma vele, hogy ez a motor néha nem indul el elsőre, aztán másodikra sem.... Aztán szétszedtem, eléggé szorult. Ahogy megmozdítottam a tengelyét könnyen forgott utána. Összeraktam. Most megint megy. Ha egy/két napon belül használva van, simán elindul, ha 4-5 napig áll már necces. Nem csöpög belőle semmi alul, a szimmeringje nem ereszt, belül (a víz oldalon) minden szűrő tiszta. Ha már elindul, utána végigcsinálja szépen az egész programot. Mi tud abban a szivattyúházban leragadni (idővel)? Köszönettel: Jenő
Köszönöm a szakszerű megnevezést! Kenhető ez pl. szilikonzsírral kívülről, vagy szét kell szedni, és újra cserélni? Nem egyszerű oda még benézni sem, nemhogy ott javítgatni...
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2020
Szia! vegyél üvegszálas tisztító tollat(fiberpen) ezzel óvatosan tisztítsad meg az elszenesedett, megégett részeket. lehet , hogy a szelepeket vezérlő triac is meghalt azokat meg lehet cserélni. Ha más megoldás nincs akkor rá kell forrasztani a vezetékeket a nyákra a csatlakozót ki iktatva.
Kenésre ne használj szilikon zsírt. Nem igazán alkalmas rá. Az inkább formaleválasztó, hővezető, ápoló szer.
Szia Dino71! Kösz a segítséget. Alább egy kimúlt triac képe. Nem szelepvezérlő. Ez is halott volt. Ma cseréltem 220 Ft/db. volt Most már legalább hibajelzést ad. 3 villogás a program vége lednél. Ez elárasztás védelem jelzés. (Aquastop). Holnap (vagy holnapután ismét továbbképzés) mert nem vágom, hogy ennél a típusnál (15 éves) merre is találok valami hasonlót. Meg lesz, teszek fel fényképet.
Amint látom feljebb pont érdeklődtek az alkatrész után. A Triac ACS108 5S típus. Mintha nem gyártanák már. Amit beletettem ACS108 6S. Aki tud valamit erről az elárasztásvédelemről erről a típusnál szívesen olvasom. Köszönöm.
Elvileg az aljában szokott lenni egy tálca egy vízérzékelővel. Hogy úszós vagy vezetőképességet mér azt nem tudom, de valószínű ott van víz és azt érzékeli.
Én is kérnék egy kis segítséget Egy Bosch mosagató gépemnél is valószínű, hogy a víz érzékelővel lehet probléma. Szívja a vizet majd pumpálja, majd ismét szívja és pumpálja. Ez ismétlődik folyamatosan.
Hogyan tudnám én megjavítani, vagy vigyem szervizbe? Nem szívesen költenék a szállításra ha megoldható a javítása házilag. Előre is köszönöm a segítséget.
Ha a típust nem is, de legalább kb. évjáratot írhattál volna. Így általánosságban tudok csak hozzászólni, mint egy igen nagy számban gyártott készülék hibájáról. Ennél az szokott előfordulni, hogy a készülék bal oldalában lévő vízszint ellenőrző mikrokapcsoló és a mellette lévő túltöltést érzékelő mikrokapcsoló alól, a vizet elvezető gégecső belső fala elszennyeződik, leszűkül a keresztmetszete és már nem tud annyi víz átfolyni rajta, mint amennyi ráfolyik a szintellenőrző egységre. A hiba elhárítása ennek a csőnek a tisztítása. Ezt a csövet elölről lehet könnyedén, mozgatással, enyhe csavarással eltávolítani.
(A jelenség attól van, hogy ha nem tud elegendő víz eltávozni a szintellenőrző kamrából, akkor bekapcsol a túltöltést jelző mikrokapcsoló, amitől elkezd üríteni a készülék.)
Ha van egy kis türelmed, kb. 1 hónap, akkor addigra talán befejezem az univerzális mosogatógép vezérlő elektronikámat. Pont az ilyen drágán pótolható elektronika meghibásodások miatt kezdtem el fejleszteni.
Köszönöm segítő szándékod, tanácsod. A készüléket 2009-ben vásároltuk. Azóta hibátlanul működött. Első körben akkor a vizet elvezető csőnek a tisztítása a feladatom. Reménykedem, hogy a mikrokapcsolók nem hibásak. Azokat hogy lehet ellenőrizni? Gondolom nem egyszerű hozzájuk férni. Sajnos ha nem boldogulok a problémával akkor biztosan vennünk kell egy újat. Hosszú ideig a feleségem biztos nem fog várni.
Az egyik mikrokapcsolót egy membrán nyomja meg, ha az kapcsol, akkor áll le a vízvétel. A másik pedig egy kis piros úszó felett van, mellette egy kis rudazat, ami egy hungarocell úszóhoz megy. Az a kis piros úszó emelkedik meg az előbb leírt esetben. De a legjobb az lenne, ha levennéd a bal oldalát és felraknál egy fényképet róla.
A vizet elvezető gégecsövet megtisztitottam, de szennyeződést különösebben nem tapasztaltam. Bekapcsolva a mosogatógép a fent leirt hibát produkálta. Kérnék tanácsot a további tennivalókról.
Ebben a típusban áramlásérzékelő van, tehát amit korábban írtam, az erre a típusra nem érvényes. A képen látható alkatrész bal szélső csövére csatlakozik az áramlásérzékelő. Például akkor tud ilyen jelenséget produkálni, ha az érzékelőben kezd elgyengülni a mágnes és kihagy impulzusokat. Holnap tudom megnézni a típus alapján, hogy a biztonsági vízszint érzékelője hol van, de úgy emlékszem, ami csak egy tipp, hogy a gép közepén belül van egy kis "harang" és az alatt van egy mikrokapcsoló.
Azt még megkérdezném, hogy kb. mennyi ideig veszi a vizet, miután elkezd üríteni? És azt kéne még megnézni, hogy az ürítés kezdetén mennyi víz van benne.
Az ürités után kb.6-7 mp-ig veszi a vizet. Hol nézzem meg a víz mennyiséget az ürités kezdetén?
Bocs a buta kérdésért.
Ahogy elkezdi az ürítést, kinyitod az ajtaját és megnézed. A vízszint nem érheti el a mosókar alját, alatta kell lennie.
Megoldódott a probléma. Mielőtt nekiálltam volna az elárasztás érzékelőt keresni, még egyszer rámértem a mágnesszelep vezetékére. Most 121 V. volt mérhető (először 86 V.). Persze erre sem húzott még be a szelep de a változás miatt valami kontakthibát is gyanítottam. Gépet ki a hálózatból és behunyt szemmel a gép aljában tapogatva átmozgattam minden elérhető csúszósarut. Mégis csak 13 éve senki nem piszkálta. Aztán konnektor és egy 30 perces programot indítottam. Lássunk csodát azóta a 3. program ment rajta végig gond nélkül. Az elárasztás védelmet konkrétan nem láttam, de nagy valószínűséggel a csatlakozója volt kontakt hibás. (legalábbis így gondolom).
Mindenkinek köszönöm a tanácsokat.
Megnéztem, az üritéskor a víz a mosókarig ér. Várom a tanácsodat.
Akkor valószínűleg túltölt. Lehet hogy rossz az áramlás érzékelő, például gyengül a mágnes benne és kevesebb impulzust ad, mint amennyit kéne. Ezt az alkatrész cseréjével lehet a legegyszerűbben ellenőrizni. De van egy másik lehetőség is, ha szeretsz barkácsolni. Egy enkóder egyik csatornáját bekötöd az áramlás érzékelő helyére és amikor elkezdni venni a vizet, akkor elkezded tekergetni. DE!, azt tudnod kell, hogy nincs galvanikus elválasztás a hálózattól, így a szigetelésre különösen nagy hangsúlyt kell fektetni. Egy impulzus számlálóval meg is tudod számolni, hogy hány impulzusnál állt le a vízvétel, majd megnézed, hogy az eredeti jeladó lead-e annyi impulzust.
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni. Van egy nagyon régi Bosch sms4532/03, kb 30 éves. Elkezdi a mosogatást, de az öblítési folyamat felénél megáll és nem megy tovább. Elképzelhető hogy mindez azért van, mert nem fűt a fűtőszál? Mikor kinyitom az ajtót, hideg a víz. Ha tovább tekerem a kapcsolót, akkor végigmegy a program. Kapható még ehhez a géphez fűtőszál? Köszönöm!
Mosásnál még fűt?
Ha igen program hiba. Gondolom még nem elektronikus.
Egyáltalán nem fűt. Ebben semmilyen elektronika nincs, mechanika+bimetál az egész
Szerk.: az öblítési folyamatot úgy értem, hogy még mielőtt kinyílna a kapszula doboz A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2020
Legelőszőr a fűtőbetétet ellenőrizd. Elvben amikor fűt, mérj rajra feszültséget. Ha van, akkor a betét halt meg. Ha nincs a fűtés kapcsolója és ha mind két üzemmódnál azonos a bimetallos hőkapcsoló.
Furcsa, hogy csak öblítésnél nem fút, ugyanis ilyet nem igazán tud csinálni. Ez a gép még elektromechanikus programkapcsolóval van szerelve. A leggyakoribb hibájuk, hogy elszakad az ajtóvezeték. Leveszed az első palástot (a visszarakást meg tudod könnyíteni, ha kiveszed előtte a prk. gombját) és az alsó műanyag blendét, majd a hátára fekteted és ott már látszik az ajtóvezeték. Van keresztben egy merevítő, ha azt is leveszed, akkor a lapos kábelkorbács hozzáférhető. A szakadt szálat, szálakat külön vezetékekkel lehet javítani. Remélem, sikerrel jársz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |