Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása

Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   154 / 184
(#) CHZ válasza tepege hozzászólására (») Nov 8, 2020 /

Kiszereled a jobboldali orsózót, szétszedve a megkeményedett filc felületét finoman felcsizolod, bolyhosítod, rugó nyomását ne változtasd!
(#) tepege válasza CHZ hozzászólására (») Nov 8, 2020 /

Kösz így csinálom.
(#) CHZ válasza tepege hozzászólására (») Nov 8, 2020 /

Rugóerő csökkentése csak tüneti megoldás lenne, az nem változott az évek során.
Hiba okát kell elhárítani, ami a filc öregedése, kopása okozott.
(#) pucuka válasza CHZ hozzászólására (») Nov 8, 2020 /

Természetesen a kuplung filc felületét rendbe kell hozni. Ha az kifényesedik, lekopik, a szalaghúzó erő csökkenni szokott. Ezt lehet tüneti kezeléssel a szorító rugóerejének növelésével korrigálni némileg.
Ha jól értettem, ezesetben túl erős a kuplung, ami azt jelenti, hogyha egyébként a filc gyűrű jó állapotú, hogy nagy a rugóerő.
(#) Tomi94 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 8, 2020 /

Ez így hangzik elsőre logikusnak, de fordítva van, mert a lelapult bolyhok miatt megnő a súrlódó felület, és nagyobb lesz a húzóerő. Legalábbis inkább az szokott segíteni, ha kicsit megkapargatjuk szikével a filc felületét, amitől újra felbolyhosodik, és csökken a nyomaték.

Amit sose tudtam, hogy gyárilag ezeket kenték-e valamivel? Mert fehér porszerű lerakódást lehet találni néha kuplungok belsejében, de hogy az a szőrökről hullik le, vagy valami kenőanyag maradványa lenne...

Egyébként szerintem a rugóból fél-egy menet lecsípése sem ördögtől való megoldás. Én régebben használtam ezt a megoldást, van deckem, ami így 8 éve kifogástalanul működik..
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2020
(#) pucuka válasza Tomi94 hozzászólására (») Nov 8, 2020 /

Biztos nem kenőanyag, akkor csúszna. Arra gondolok, hogy a filccel szembeni műanyag felületről dörgölte le a filc.
(takarítás, bolyhosítás, beállítás)
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2020
(#) CHZ válasza pucuka hozzászólására (») Nov 9, 2020 /

Rugóerő évek során mitől növekedne? Csökkenhet, de nem lesz nagyobb nyomóereje!
Filc felületének kopása okoz nagyobb tapadást, ez nem elmélet, gyakorlati tapasztalat.l
(#) CHZ válasza Tomi94 hozzászólására (») Nov 9, 2020 /

Idézet:
„Egyébként szerintem a rugóból fél-egy menet lecsípése sem ördögtől való megoldás.”

Rugó két végének első menete szorosan egymásmellé van tekerve, ha levágod már nem tud teljes felületen felfeküdni, kopást is okozhat. Ezért sem tartom szerencsésnek darabolását, működni fog, de még a mechanika "zaját" is növelheti. Barkács megoldás. Ha már feltétlenül csökkenteni kell a nyomóerejét, jobb megoldás, fogóval összenyomva csökkenthető picit a rugó hossza.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2020

wx.jpg

(#) Tomi94 válasza CHZ hozzászólására (») Nov 9, 2020 /

Kell mögé rakni egy vékony műanyag alátétet, koptatás megoldva.

Nem mondom, tényleg a gyári állapot a legjobb, de még mindig inkább a rugót rövidítse valaki, mint olyat csináljon, amit szintén láttam már: barkács célú filcből valami alkalmatlan, életlen ollóval cakkosra vágott, az eredeti filchez nem is hasonlító valamit belerakni egy ilyen alkatrészbe. Van egy deckem, ami évek óta áll emiatt, piaci értéke amúgy sem lenne sok, így meg leginkább 0, de inkább várok egy donorra, mert amúgy szép állapotú, nem dobnám ki..
(#) CHZ válasza Tomi94 hozzászólására (») Nov 9, 2020 /

Mint említettem, vágásnál van jobb megoldás, jól használható, működik!
(#) pucuka válasza CHZ hozzászólására (») Nov 9, 2020 /

Ilyet sohasem állítottam. A rugóerő akkor tud növekedni, ha valaki elállította.
A szalagfeszítő erő általában normális esetben csak csökkenni szokott az évek során. Ez sem elmélet, tapasztalat.
De ezesetben arról van szó, hogy egy bizonyos kazettát az egyik magnó kisodorja, a másik nem. Azt is írtam, hogy szerintem inkább szalagvezetési probléma, Te írtad, hogy a jobboldali orsó túl erős. Erre írtam, hogy mit kell tenni a jobboldali orsóval, ha (valóban) túl erős. Akkor . . . ?
(#) CHZ válasza pucuka hozzászólására (») Nov 9, 2020 /

Idézet:
„A rugóerő akkor tud növekedni, ha valaki elállította.”

Sima nyomórugó, ereje nem állítható!
(#) pucuka válasza CHZ hozzászólására (») Nov 9, 2020 /

Dehogynem. Kicsit széthúzod, és máris nagyobb lesz a nyomóereje. Próbáld ki, egy golyóstoll rugóján.
(#) nagym6 hozzászólása Nov 9, 2020 /

Találkoztam több típussal is, ahol ez a rugóerő állítható, nem mindig fix.
(#) CHZ válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 9, 2020 /

Van olyan is, az általában laprugó és lépcsőzetesen lehet állítani. Most nem ilyen megoldású kuplungról van szó.
(#) PeachMan hozzászólása Nov 9, 2020 /

Sziasztok.

Először is hadd jegyezzem meg, nagyön örülök annak, hogy létezik még aktív, működő fórum kazettás magnókkal kapcsolatban.

Van 3db kazettás magnóm. Pioneer ct-506, technics rs-bx501 és technics rs-bx707. tudom, hogy nem képviselnek sem magas minőséget, sem nagy értéket, de ennyi maradt a régi korokból és ezeket szeretném működőképes állapotban megtartani.

Jó ideje kerülgetem csak őket, de ma pakolás közben a már használt kazettáim mellett megtaláltam néhány (29db pontosan) bontatlan kazettát is. Főként normál tdk, de szerencsére van közte pár krómdioxid td és memorex is. Arra gondoltam, hogy beüzemelném valamelyik technics-et és munka közben arról hallgatnék zenét. Egyrészt nem annyira unalmas, mint minden nap mp3-at hallgatni, másrészt a kazetta fordítás akár jelzés is lehet, hogy időnként felkeljek a számítógép elöl
Szeretnék új felvételeket készíteni és ezeket hallgatnám.

Jó ideje üzemen kívül vannak, azt szeretném megtudni tőletek, hogy milyen karbantartással lenne érdemes kezdeni az újra beüzemelést?
Gondolom érdemes lehet a szalagpályán az alkatrészeket alkohollal áttisztítani, igaz?
Milyen egyéb dolgom lehet még?
(#) nagym6 válasza PeachMan hozzászólására (») Nov 9, 2020 /

Gumiszíjakat nézted? Esetleg már ellágyultak, elfolytak, így szokott lenni. Ha jók, ezek, és ezekkel érintkező felületek szíjtárcsák tisztítása, és mint írtad tisztítások az összes mechanikai elemeknél. Izopropil alkohol nem árt semminek.
(#) PeachMan válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 9, 2020 /

Egyelőre nem néztem semmit csak áramot kapott és ajtót nyitottam/csuktam vele. Kazetta még nem volt bennük.
Csak izopropil alkohol megfelelő? Van valami másik alkoholom (gyógyszertári 70%-os), az nem jó?
Izopropilt hol tudnék venni?

Más:
Közben eszembe jutott, hogy egy régi videomagnóm beüzemelésénél jól jött volna az a fehér "kence", ami a mechanikai alkatrészeken szokott lenni. Valami szintetikus zsír-szerű dolog. Az mi lehet és hol lehet kapni? Jól jöhet talán magnó mechanikánál is.

Izopropil alkoholt elektronikai -mikroelektronikai- boltokban lehet venni. A 70%-os nem tudom jó-e. A "fehér kence"-t nem tudom mi helyettesítheti, itt kollégák talán tudják. A "vazelin"-t is szokták finommechanikai kenésre, de inkább várjunk más tanácsra. Vazelin gyógyszertári anyag.

Köszönöm.

Közben kipróbáltam, a bx501 úgy tűnik rendben van, de sajnos a bx707 problémás.
A gombokra rosszul reagál. Van hogy tekerem, de a stop nem állítja le csak amígy nyomom. Van, hogy lejátszás helyett felvételre kapcsol és törli a felvételt. És egyéb össze-visszaságok.
Szóval valami logikai gond van vele.
Ez mitől lehet? Javítható vajon? (jó lenne, mert anno teszett a manuális kalibráció benne)

Nem ismerem a típust, mechanikát átnézném. Végálláskapcsolók, opto helyzetérzékelők tisztítása ha vannak ilyenek. Kábel csatlakozások megmozgatása ki-visszadugással. Ha állásában romlott el, akkor ilyesmi hiba valószínű.
ui.
A mechanikát kezelő gombsor panel és kábele átnézhető, sőt az egész gép is.

Átnézem, köszi a tippeket.
A mechanikai végálláskapcsolók oxidációja valószínűsíthető, mert a sok ide-oda kapcsolgatás közben, mintha ritkulnának a félreváltások.
Picit félek a mechanikához hozzányulni, a többivel viszont nem lesz gond.
Van kontakt spray itthon, ahol lehet fültisztító pálcára fújva áttörlök érintkezéseket, ahol nehezebb hozzáférnem ott lehet finoman megfújom majd.

Az viszont meglepett, hogy egyik technics magnó sem nyávogott az 1kHz sipjel kazettámmal.
(Régen készítettem egy Pioneer 900s magnóval, ami azóta nincs már meg)

Tán még szorulhat valami mechanikai elem.
(#) tepege hozzászólása Nov 10, 2020 /

Üdv ha ez így el van repedve akkor kuka? Illetve irány a Sárközihez másikat gyártatni-egy CT 506-ban van a kuplung tengelyen, ráragasztani mégsem illene...
(#) Tomi94 válasza PeachMan hozzászólására (») Nov 10, 2020 /

Az előlapi mikrokapcsolókat óvatosan meg kell kínálni Kontakt 60 spray-vel (nem WD40!!!), majd alaposan megnyomkodni, mert megnőtt az átmeneti ellenállásuk, és az ellenállás-mátrix bekötés miatt ez pont a tapasztalt félrekapcsolgatáshoz fog vezetni. Ha nem segít, cserélhető is, aprópénz darabja, csak oda kell figyelni a magasság pontos betartására, különben befeszülnek az előlapi gombok.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2020
(#) PeachMan válasza Tomi94 hozzászólására (») Nov 10, 2020 /

Köszönöm a tippet. Pont kontakt 60 van nekem is itthon.
(#) Saikyn hozzászólása Nov 16, 2020 /

Sziasztok!
sony tc-w170-hez szeretném megtudni a szíjak méreteit, tud valaki ebben segíteni?
(#) peti765 válasza tepege hozzászólására (») Nov 19, 2020 /

Nem,mindben így néz ki ennyi idősen.
Ráragasztást semmiféleképpen nem ajánlom,mert többet az életben nem szeded szét,a külső felén egy közvetítő görgő fut lejátszáskor.Szét biztosan nem tud esni mert a mechanika összetartja.Akkor is ráérsz vele foglalkozni ha eltörik,de ez gyanítom több éve ilyen lehet.
Van valami gond vele vagy csak esztétikailag zavar?
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2020
(#) tepege válasza peti765 hozzászólására (») Nov 19, 2020 /

Üdv-elforgott a tengelyen de Sárközy maistro kb13perc alatt készített újat.
(#) tamáspapa válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Dec 4, 2020 /

Ha ő az Aiwák itteni tudora, akor őt keresem. Aiwa AD R460 általános karbantartás, szíjak cseréje, kapcsolók takarítása, meg ami ilyenkor lenni szokott.
Következő: »»   154 / 184
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem