Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3539 / 3986
(#) Udvari Zsombor válasza Macsek71 hozzászólására (») Nov 30, 2020 /

Létezhet, hogy a fekete bevonat ellenére átvezet a szereklési segédállványomon?
(#) Urek válasza Macsek71 hozzászólására (») Nov 30, 2020 /

Jaja, szerintem az belül a középső lábbal lesz összekötve. Lásd kép. Persze ez FET de a tokozás ugyan az.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2020
(#) Gafly válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 30, 2020 /

Ránézésre nem jól van összerakva (az elvi kapcsolás és megvalósitás nagyon eltér).
(#) Udvari Zsombor válasza Urek hozzászólására (») Nov 30, 2020 /

Akkor csak az egyik tranzisztornál fogva próbálom meg. Az áramkörnek a videóban látható váltogatásos effektust kellene produkálnia.
(#) Urek válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 30, 2020 /

Meg amúgy a szalagodon a + (anód) oldal a közös egyáltalán? Olyan mintha a fekete lenne, ami bizony arra utal hogy közös katódod van. Akkor ez így nem fog menni. Volt már persze hogy tévedtem.
(#) Udvari Zsombor válasza Urek hozzászólására (») Nov 30, 2020 /

Az hiába fekete, az a közös pozitív. A fotón fordítva jelöltem a + és - jelet.
Hiába adok rá tápfeszt, semmi se történik.
Egyből kellene indulnia az áramkörnek vagy kicsit várnom kellene? Nem szeretném kinyírni.
(#) janigel válasza Urek hozzászólására (») Nov 30, 2020 /

Idézet:
„AC fezültség 0.1mV...250V
DC fezültség 0.1mV...250V”

Ezek elég silányak.
Mi van akkor, ha a 230V-os hálózatot egyenirányítva és pufferelve kell megmérned (pl. egy kapcsolóüzemű tápban)?
És tranzisztort nem akarsz vizsgálni ?
(#) Gabó válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 30, 2020 /

Csak ugy hallkan kerdezem, megnezted a tranzisztorok adatlapjat?
Valami azt sugja, hogy nem.
(#) Udvari Zsombor válasza Gabó hozzászólására (») Nov 30, 2020 /

Eltaláltad. Nem méztem meg. Viszont itt van a D1897 tranzisztor képe és jele. Ezalapján mit módosítsak?
(#) erdgab válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 30, 2020 /

Szerintem a 3 B kötötted össze a 3 E helyett a többit nem is néztem.Szemből nézve a tranzisztort B-C-E a sorrend.
(#) Udvari Zsombor válasza erdgab hozzászólására (») Nov 30, 2020 /

Szemből nézve a tranzisztor lábai 1, 2, 3. Ezen számok alapján mit kellene felcserélnem?
A betűs jelöléseket most hagyjuk.
(#) erdgab válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 30, 2020 /

Szemből nézve 1=B,2=C,3=E,ez alapján nézd át az áramkört.
(#) Udvari Zsombor válasza erdgab hozzászólására (») Nov 30, 2020 /

Mit mivel?? Összekeveredtem a betűktől. Csak számokkal kellene jelölni.
(#) k_i_j válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 30, 2020 /

Szerintem a következő kapcsolást próbáld ki:

Bővebben: Link

A kapcsolásodat csak Multisimben próbáltam és ott se működött.
Ez viszont működött kettő és három tranzisztorral is.

A lényeges különbség, hogy a ledek itt az emitterkörben vannak.
(#) Udvari Zsombor válasza k_i_j hozzászólására (») Nov 30, 2020 /

Én nem 2 ledet akarok villogtatni hanem 3 kimenet között szeretnék a videóhoz hasonlóan "lépkedni".
Egymás mellé tettem a kapcsolást és a tranzisztor képét (melléklet). Ez alapján kellene tudni, hogy mit kötöttem félre.
(#) k_i_j válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 30, 2020 /

Azért írtam, hogy a kapcsolást bővítsed úgy, hogy 3 led és három tranzisztor legyen benne.
(#) Gabó válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 30, 2020 /

A felső amit beletettél, az alsó amit ír a kapcs rajzon.
Elemezd.
Menet közbe felmerült egy másik kérdésem is.
A rajzjelekkel tisztában van? Melyik az Emitter-Bázis-Kollektor?

zs.jpg

Kékkel rászámoztam a rajzra a videóban szereplő tranzisztor lábkiosztását, ami mellett a piros számozás az én tranzisztorom lábkiosztása.
Ezek szerint az 1-es és 2-es láb bekötését kellene felcserélnem?? Jól értelmezem??
(#) lobo67 válasza attika hozzászólására (») Nov 30, 2020 / 1

Én megpróbálnék egy egyszerű kondenzátoros-diódás feszültség duplázót. Ott a kondenzátorok értékével be lehet állítani a megfelelő feszültséget, ami jó a ventillátornak. Nem kell hozzá más, csak egy astabil multivibrátor, két megfelelő izomzatú tranzisztor, 2-3 dióda meg 2 kondenzátor. Én előbb vmlabbal, vagy más szimulátorral ipróbálnám, hogy jó lesz-e.

Fejlemény van! Világít!
Viszont mindhárom szín egyszerrel világít, csak a táp kikapcsolásakor válnak külön, mikor fogy ki a feszültség az áramkörből.
A kondenzátorok értékének a jelenlegi 220 µF-ről nagyobbra növelése segítene-e ezen?
(#) attika válasza lobo67 hozzászólására (») Nov 30, 2020 /

Szia.
Köszönöm.
Esetleg egy kapcsolási rajzot tudsz linkelni róla?
Mióta feltettem a kérdésemet azóta keresgélek a neten, de sajnos semmi használhatót nem találtam.
(#) Udvari Zsombor válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 30, 2020 /

Rápróbáltam párhuzamosan egy 1000 µF 10V kondenzátort az egyik 220 µF kondira, erre beindult az áramkör! (lásd: mellékelt gif)

Tudjátok-e, hogy miért csak akkor kezdi az effektet, ha az egyik kondenzátorra egy pillanatra ráérintek egy 1000 µF 10V kondenzátort? Addig csak világít az összes szín.
(#) Urek válasza janigel hozzászólására (») Nov 30, 2020 /

Köszönöm, ez abszolút jogos felvetés. Erre gondoltam mint B opció. Esetleg ehhez valami észrevétel?

Mitől lehet az, hogy csak akkor indul el az effekt, ha az egyik kondenzátorra párhuzamosan egy pillalatra ráérintek egy 2200 µF 16V kondenzátort??
A táp bekapcsolásakor mindhárom szín csak világít. Viszont ha egyszer elindult, akkor már stabil.
(#) Patópali válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 30, 2020 /

Mert az eredeti tranzisztor helyett power tranzisztort tettél. (mások a paraméterek).
(#) moltam válasza Bakman hozzászólására (») Nov 30, 2020 /

Ilyen diódát nem láttam még gyári alkalmazásban, de úgy tűnik hogy megkavartam magamat rendesen. Úgy látszik hogy még amit tudok azt is elfelejtem. Az áram fenntartását persze az induktivitás a saját sarkain akarja máshová ő nem lát, szóval ez az önindukciós feszültség sorba kapcsolódik a táppal, amiből pozitív csúcs lesz, ami pedig nyitja a fetet. Elvileg ezzel megtörténik a mágneses energia disszipálása, de ha még tudok tenni az ügy érdekében szívesen fogadom a tanácsokat a mosfet egészségének megőrzéséhez.
(#) Udvari Zsombor válasza Patópali hozzászólására (») Nov 30, 2020 /

Hogyan lehetne elérni, hogy az effekt magától induljon mikor ráadom a tápfeszt az áramkörre?
(#) janigel válasza Urek hozzászólására (») Dec 1, 2020 /

Ez már jó választás.
(#) Udvari Zsombor válasza Patópali hozzászólására (») Dec 1, 2020 /

Eléggé "parasztos" megoldás született, de legalább működik.
Az eredeti kapcsolásban 470 µF-ra emeltem a kondenzátorok értékét, hogy kicsit lassítsam az effektet.
A képen az "1 - rásegítés" gombbal egy pillanatra rákerül az áramkör egyik kondenzátorára párhuzamosan egy 2200 µF kondenzátor, melynek hatására az effekt elindul. A "2 - kisütés" gomb rövidre zárja a 2200 µF kondenzátort (áramkörön kívül!), hogy ne maradjon benne töltés, mert különben nem működik az indulás-rásegítés.
Lehet, hogy kissé "Mekk Elek" féle a megoldásom, de így legalább könnyen indítható az áramkör és ha egyszer elindult akkor már szépen stabilan működik.
(#) Epu2 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Dec 1, 2020 /

Túl szimmetrikus a kapcsolás. A plusz kondenzátorral aszimmetriát hoztál létre.
Következő: »»   3539 / 3986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem