Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, hátha akad valakinek elfekvőben Videoton RA6363S rádiós erősítő potmétergomb kettő darab, vagy akár csak a rá való alumínium kupak és hajlandó megválni tőle. Már csak ez az esztétikai hiba gyötri szegényt. Szó szerint a szemétből mentettem meg, javítottam, rendbe tettem és most szeretném egy retro HiFi állványba tenni (méltó helyére) Ha esetleg nem jó helyen tettem volna fel a kérdések, kérlek igazítsatok útba. Előre is köszönöm a segítséget! A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2020
Az EMV az 1960-as években gyártott vezeték nélküli személyhívót és tervezett tolmácsgépet is. Az egyik 1961-es Rádiótechnikában van róla rövid leírás. Ha valaki ezen kívül tud valamit erről a készülékről, esetleg van a birtokában valamilyen alkatrésze (jellegzetes a piros-fehér burkolatú mobiltelefon méretű hordozható egység) kérem jelezze nekem. A minap sikerült egy üres dobozt kapnom itt valakitől, hátha más is tud valamit. Köszönöm!
Szerintem van itt a fórumon pár ember, aki ki tudja neked esztergálni a gombot aluból. Esetleg nagyon hasonló gombokat aliexpress és társai is árulnak, érdemes lehet ott körülnézned.
Sziasztok!
Orion 331- hez szeretnék skálaüveget. Ha esetleg tudtok valakit (elérhetőséget), aki szita eljárással gyárt, nagyon megköszönném. Korábban 5-10 éve valaki már gyártott nekem. Őt nem találom. Köszönöm Szépen! Üdv.:Feri61
Szia!
Igazad van, akár esztergáltatni is lehetne ilyet, annál is inkább, mert nehéz találni ilyen gombot, ami ráadásul 4mm-es tengelyre jó lenne. Van is az ismerősi körömben esztergályos. De azért még feladok az apróba egy "Potmétergombot keresek" hirdetést, hátha nem kell vesződnöm vele. A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2020
Sziasztok!
Érdeklődöm, hogy tudtok-e olyan emberről, aki szívesen vállal oktatást régi rádiók szerelésében Székesfehérvár - Budapest környékén, esetleg van-e olyan ismerősötök, aki ilyen emberhez elvezethet, vagy tudtok-e olyan oldalakat, helyeket, ahol lehet találni ilyen illetőt? Egy Orion 933-as rádiót szeretnék elkezdeni felújítani, de kezdőként nem tudom hogy kell. Előre is köszönöm! Üdv.: Solymossi L.
Ajánlom aNosztalgia Rádió Egyesület-et. Mindenféle elektroncsöves és tranzisztoros készüléknek akad itt gyűjtője.
Biztosan találsz "nagy öreget" aki szívesen átadja a tudását. Az egyesület szervezi a nosztalgia börzéket, ahol mindenféle alkatrészt és készüléket lehet csereberélni, vásárolni. A tagok megkapják az újságot melyben érdekes cikkek olvashatóak a régi rádiókról és egyéb készülékekről. Mostanában voltak cikkek kezdő gyűjtőnek felújítóknak. A tagok levelezőlistáján gyorsan lehet segítséget kapni, egy készüléket általában órák alatt azonosítanak, ha valakinek alkatrész kell, az is hamar meg szokott oldódni. Az Egysület nonprofit, az éves tagdíj 5000Ft. A vezetőség szeretne fiatalítani, megújítani az egyesületet. A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2020
Az Orion 933 elektronikája szerencsére nem nagyon bonyolult, a mechanika viszont inkább. Ha az elvi alapokkal eléggé tisztában vagy, akkor jöhet a többi, amit jórészt pont e topicban megtalálsz, csak javasolom, hogy türelmesen olvasd végig - hidd el, megéri. Ezzel a témával a Rádiótechnika Évkönyvek is hosszú sorozatban foglalkoznak 1999. - től 2011. - ig. Jó ötlet "em" - é is.
Köszönöm szépen a választ, 19 évesen jó hír hogy fiatalabbakat is szívesen fogadnak! Üdv!
Köszönöm szépen, igen, elég hasznos dolgok vannak itt!
Üdv,
járt nálam egy RFT Oberon rádió, felújításon. Nagy baja nem volt, kapott szervizt (kenés görgőknél, tengelyeknél, stb) tisztítást, leszakadt a tápvezetéke a főkapcsolóról, apróságok voltak még, de alapvetően rendben van a készülék. ( 2 db EL84 végfok, stereo erősítője van.) Ritka szép példány volt, irigyeltem is a gazdáját ... A másik szerzemény, immáron saját, egy Videoton Badacsony RO3321 órás rádió. Ennek az órája meg volt halva. A halál oka: tengely megszorult. Az óraművet működtető szinkronmotor elég meleg volt, innen jött a gyanú, hogy az lehet a bűnös. A tengelyek speciális ellátást kaptak, és az óramű elindult. Harmadik tétel, egy eredetileg donornak vásárolt BRG Calypso M8, ebben ékszíj nincs, és itt is nagy gondot okozott a kenés hiánya. Capstan tengely be volt állva, és az előre orsózó tengelyen forgó húzó-orsómenesztőnél is a tengelybe bele volt okonyodva az a ronda barnás zsír, ami megszáradva meggyantásodva megakadályozta a szerkezet forgását. Kapott szén-tetraklorid zsíroldót, majd vékony olajjal kenést. Az akadálymentes forgás letesztelése után a visszafelé orsózás-tekercselés szépen működik, és ha lesz ékszíj, akkor talán működni fog, más nagy komolyabb baja nem látszik. Az EM80 is kiválóan, szép fénnyel működik. A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2020
Ha rádiót szeretnél felújítani, ne mindjárt Pacsirtával vagy Beethovennel kezdd! Első lépésként sikeresebb és tanulságosabb lehet egy Néprádió. Ha a csöveken múlik a dolog, teljes csőkészletet hirdetek Néprádióhoz, kipróbált csövekkel. Lásd az apróhirdetések között!
Kislányom a konyhában téblábolva ráesett a szétbontott rádióra és eltört a ferritantenna tartó szerkezetnek a tengelyén forgó része. Ezt a pechet.... egy golyóscsapággyal és egy kis műanyaglappal javítottam. (A golyóscsapágy egy bontott VHS videomagnó fej tengely szerkezetéből származik.)
Kedves Barátom! az M8-hoz valósziÍnüŰleg kaphatsz még szijÍJat a XIV. Thököly uÚt (azt hiszem) 130. szám alatt. Vvan ott egy amatöŐr_bolt, azt hiszem,_csak kedden és csütörtökön van nyitva,. Eegy idősebb uÚr a tulajdonos, azért is niNcsen minden nap nyitva, sok jó dolga van, de hogy nagyon olcsó, azt nem álliÍtom.
hiHÍvd fel telefonon, mindent megtalálsz róla a neten. oOtt vettem egy gr szijÍJat kb. 3 hete. Üdvözöl : Dorner László A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2021
Moderátor által szerkesztve
Sziasztok!
RA3101 hullámsáv váltó gombai elég vacakok: bizonytalanul, maradnak bent, vagy a leghosszabb ( 2x6 érintkezős) meg bent sem akad, az egyik meg előre kicsúszik..... Jól látom, hogy van egy bütyök a nyomó rúdján, és abba akad bele a felülről ráfeszülő "reteszelő" lemez? Gondolom ez a bütyök elkopott... Mit lehet vele kezdeni? Valahol lehet venni kompletten, vagy abból elég kiszedni a nyomórudat, vagy az egészet cserélni kellene ?( bár a ráforrasztott alkatrészek elég macerásak...) A fényes gombot az elejéről hogyan tudom leszedni a nyomórúdról. Félek ha nagyon erőltetem. és nem ez a módszer- akkor kitépem a kapcsoló belsejét... A tanácsokat köszi előre is. ja és BUÉK! A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2020
Végül is rendeltem egy kész AM transmittert: https://www.ebay.com/itm/Micro-Power-Medium-Wave-Transmitter-Board-....l2649
de annyi felharmónikus van rajta, hogy a bárhova is tekerem a középhullámon, vagy pláne a röviden, millió helyen vehető. meg a végfoka ( minek egy tarnsmitterben...) A osztályú és melegszik mint a csuda. Szóval neki kell látni egy kicsit variálni vele.... Azóta meg kitaláltam, hogy gyerekkorom otthoni rádióit összegyűjtöm. Egy VT 545 már korábbról megvan, egy Orbitát most vettem a napokban, egy RA3101 meg most jött meg, de azt fel kell éleszteni. A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2020
Egész jól néz ki ez a transmitter, lehet hogy majd én is megpróbálkozom vele.
A rádióhoz egy kis segítség, a képeken kiszedett állapotban látod a kapcsolókat. Ha jól emlékszem a csúszkát kiszedni a kis U alakú (törékeny) műanyag (esetleg fém) alkatrész leszedése, kihúzása után tudod. A képen pirossal karikázott kis "bütyök" akasztja meg, ha ez elkopott akkor szokott kiugrani, esetleg túl nagy a holtjátéka a hosszúkás lemeznek (lötyög), vagy a rugó ami a lemezt lefelé húzza megnyúlhatott, vagy hiányzik. Ha óvatosan kihúzod a kapcsolót vigyázz mert apró rugók kényszerítik a peremhez az érintkezőket, ezek szeretnek kipattanni, érintkező sem mindenhol van, ha kiugranak a helyükről lehet keresgélni hogy hol voltak. Ha jól emlékszem a hosszú két darabból van összerakva, és elég csak az elejét cserélni, azért is van a csúszkák végén a négyzet alakú lyuk, ott kapcsolódnak. BUÉK! A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2020
...Szükségmegoldás lehet még bár nem az igazi ha a hibás gombokat egy ritkán vagy egyáltalán nem használttal, mondjuk a lemezjátszó kapcsolójával cseréled természetesen az érintkezők megfelelő helyre rakásával. Ha tudsz pontos méreteket adni és egyeznek az enyémekkel akkor ezekkel ki tudlak segíteni. A kép csalóka lehet de látszólag az enyémeknek rövidebbek.
Wow, ilyen Orbitám nekem is volt, picit még is dobbant a szívem!
B.Ú.É.K
A kihúzható ( más gombot benyomva rakétaként kirepülő) gomb problémáját felfedeztem: hiányzik a rögzítő fémlemez.
Próbaképpen megnéztem, hogy ez áthelyezhető-e egy másik gombtól. Azt gondoltam, hogy ez olyan, mint egy sima zeger gyűrű: kihúzom és kész. Hát sajnos nem: a lemez fölötti fehér műanyagból a rögzító fémlemez oldalsó vájataiba felülről belemegy két kis műanyag csapocska, így rögzíti a lemezt, hogy ne csússzon ki alulra. A lemez kihúzásakor mint egy giotin "lefejeztem" ezeket Gondolom a helyes metódus a rugó felhúzása - akkor a fehér műanyag keret nem feszül a lemezhet- aztán a keretet egy kicsit megemeljük és a lemez kihúzható lesz.... A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2021
A hullámsáv váltó reteszelő lemez elég stabilnak tűnik, mindkét végén ott a rugó, és nem tűnik olyan lazának...Jelenleg egy gomb marad bent stabilan, a többinél ha felülről rányomok, és óvatosan elengedem, akkor ottmarad. Mielőtt esetleg élnék a felajánlott gombokkal egy nagyobbnak tűnő problémára akadtam: nem forog a forgókondi Skálahúr rendben,a műanyag tárcsa teker szépen simán, viszont a forgókondin belül a tengelyre tett kicsi fogaskerék le van csúszva és az nem viszi át ahajtást a forgókondi nagy fogaskerekére.
A kérdésem: vissza lehet varázsolni a kis fogaskereket a tengelyre úgy, hogy használható legyen? Vagy a forgókondi cserés?
Lehet, hogy ez forrasztva volt? Hiányzik egy fog, vagy ez valamiért így volt kitalálva? Menthető - tartósan- , vagy kondicsere?
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2021
A fotón úgy látszik, mintha a kis fogaskerékből hiányozna egy darab. Vagy csak optikai csalódás?
Szerintem gondos tisztítás után epoxival vissza lehet ragasztani. A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2021
de, nekem is úgy tűnik, hogy hiányzik a fog. De hátha van tudományos oka, azért kérdeztem meg....
Pl ilyen ragasztóval: https://www.obi.hu/ragasztok/pattex-ragaszto-repair-universal-epoxy...779130 ?
Szerintem jó hozzá. Ami nagyon fontos az a tökéletes zsírtalanítás. Lehet, hogy a hiányzó fog nem fog problémát okozni.
Az a forrasztás biztosan nem eredeti, már egyszer leesett, és akkor próbálták javítani. De a tengely acél, ahhoz nehéz a lágyforrasztás, és élben nem sokat ér. Az is lehet, hogy a fogaskerék ketté van törve.
Nekem úgy tűnik, nem hiányzik fog, hanem ott szétnyílt a fogaskerék - valószínűleg a tengely ricnie okozta feszítéstől, ezután próbálhatták odaforrasztani. Ennek a kis fogaskeréknek teljesen körbe kell forognia, tehát a fogak távolságának egyenletesnek kell lennie, hogy a nagy fogaskereket normálisan tudja hajtani.
Hmmm úgy néz ki, hogy a forrasztás jól megfolyik, jól fog és könnyen újra lehet csinálni, ellenben a hiányzó fog amikor találkozik a nagy fogaskerékkel, akkor szorul. Kis játékkal csökkenthető a szorulás, de nem igazán megnyugtató. Ez cserés lesz....
Egyébként egykoron egy ilyen rádióba építettem µA758 -as IC-vel sztereo dekódert. Erre vezethető vissza, hogy most rámjött egy ugyanilyen típusú rádió felélesztésének ötlete...... |
Bejelentkezés
Hirdetés |