Fórum témák
» Több friss téma |
Na igen ezaz amit jó lenne tudni hogy mitől van ez hogy mindhárom satu.
Itt szerintem van valami más is amit nem látunk. De az biztos hogy 1 tápot kap mindhárom relé. Mert azt én sem akarom elhinni hogy mindhárom megdöglött. esélytelen, de nem lehetetlen ![]() Azt el nem hiszem hogy nem találjuk meg a hibát. Mellékeltem egy képet hátha észre vesztek valamit, bár kétlem :\
A jelölt területről is tudnál egy ilyen szép képet készíteni? Hátha elsül az a bizonyos kapanyél...
Mindhármat leválasztottad?
Arra vigyázz, hogy ne törd le a lábukat, ha a gyanta le van szedve róluk, akkor könnyen kiforraszthatónak kell lenniük, kicsi a hőkapacitásuk. Próbáld nem elfolyatni a relék műanyag házát, de a nitrohigító lassan meglágyítja a legtöbb oldhatatlan gyantát is, próbáld meg a nyák hátán egy üres helyen. Bakmannak valószínűleg igaza van,( hacsak nem NPN tranyóval hajtják, de a FET a valószínűbb) és pontosan ezt nem értem én sem. Ha mindhárom kis feketét leválasztottad, és a zárlat megmaradt, akkor a 3 diódával érdemes folytatni. De hogy 3 dióda mitől halna meg... Lehet mára érdemes lenne elrakni a problémát, amíg megnézed, mi oldja a gyantát, mielőtt további hibákat sikerül okozni a gyanta kaparása közben. A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2021
Túloldal
![]() 3ból 1-et nem sikerült a legutolsót leszedni, nincs az az isten amit be tudok a lába alá tenni hogy felpiszkáljam, annyira pici hogy mikroszkóppal se igen látni. A Gyantát reggel óta csesztetem a létező összes higítóval, de tényleg semmi se viszi, még csak meg se kezdi.
Ez a kőkemény féle morzsolódós gyanta, vagy a rugalmas, de kemény? Elég szenvedés mindkettővel a munka. Ha lenne hot air pákád, akkor 210 fokon melegítve vékony pengével gyönyörűen le lehetne szedni. Ha esetleg jan 16 után jársz Budán, szívesen segítek eszközzel és amennyi van, tudással is hibakeresésben.
A harmadiknál, ha akarod, elvághatod a vezetősávot a dióda és a külön láb között, azt utána a dióda és a 3. láb között egy darab alkatrészlábbal könnyen visszat tudod rakni. Frissen tört sniccer penge kell hozzá. A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2021
Lehet, hogy a 12 V-os próbálgatásokkal vittél zárlatba két diódát a meglévő mellé. Műszerel az alkatrész oldal felöl ellenőrizd a diódákat. Amelyiknél 0 Ω-ot mutat a műszer, azt valahogy forraszd le a panelről, azután mehet a relék tesztelése műszerrel.
Ha a diódák leforrasztása után nincs zárlat akkor örülés van de ne kapcsold be a gépet, a diódákat pótólni kell. 1N4148-as kaliberű diódák lehetnek, nem bírnak sokat. Ha nyitóirányban kapcsoltál rájuk 12 V-ot áramkorlát nélkül, lehet ilyen követezménye a dolognak. A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2021
Nem kifejezés, mint a beton, úgy kell levésni, sajnos nemnagyon járok arra, Mosonmagyaróvári vagyok. Köszönöm az eddigi segítséget is sokat haladtunk, és persze Bakmannak is
![]() Amondó vagyok, elég közel járunk a dologhoz. Bakman én azt nem értem hogy a másik két relét még ha most is hajtgatom bírja, van áramkorlát, csak mA megy rá, a többi hogyhogy bírta/ja. A Gond egyébként csak az hogy kb 0.5tized mm helyem van bármit is csinálni, mert nagyon közel van egymáshoz minden, főleg a relék zavarnak nagyon, alig férni oda a dologhoz. De szerintem jó nyomon járunk!
Jogos a felvetés, nem tudjuk, mivel próbáltad. A diódák jól bírják a hőt, nyomsz rájuk egy óngolyót, és úgy egy mozdulattal könnyen le tudod forrasztani.
Viszont az az opció is él, hogy mindhárom diódát te nyírtad ki, és ezek levételével nem oldódik meg a hiba. Szóval akkor kapd le a diódákat, és meglátjuk, mi lesz ![]() A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2021
Srácok ha ezt a legutolsó didit, amire tűvel mutatok rá ha kiforrasztom, akkor elvileg a legutolsó relének működnie kell igaz?
Mérj a relén ellenállást a kiforrasztás előtt és után. Hagyd azt a 12 V-os valamit. Ha nagy változás következik be, akkor a dióda zárlatos.
Amire tűvel mutattam, az mellett lévőt egyel balra kiszedtem, és láss csodát, az utolsó Relé működik. Csak azt nem értem hogy hogyan
![]() ![]()
Mérd meg mindhárom relét, de ne használj tápot a diódák nélkül, a nagyfesz induktív tüskék ellen véd az, annak a hiányában kinyírhatod a 3 lábú alkatrészeket, ha nincsenek kiforrasztva.
Csak az utolsó mutat 268k-t, meg az első kettő.
De még mindig nem értem hogyan... rafivel világítom át a nyákot és látom, hogy az utolsó előttire megy ez a didi. Most akkor gondolom azt is forrasszam ki ami mellette van.
Nem kötelező a védődiódának a saját reléje mellett lennie, még ha célszerű is. Nem látjuk a NYÁK tervet, lehet, hogy így volt célszerűbb.
Hagy azt a 12 V-os tápegységet, csak nagyobb kárt csinálsz vele.
Egyébként a táp az egy általam épített 100-1V között állítható táp, erősség szintén állítható
![]() Mindjárt teszek bele új diódákat, aztán ha még bírjátok, haladunk tovább ![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2021
Nem rossz. Forraszd ki a 3 diódát és válaszd le a 3 3 lábó cucc külön lábát, ezután mindhárom korábbi hibás relét tesztelheted 12V-ról, és működniük kell. Ha nincs rajtuk a vezérlés, akkor a dióda hiánya nem akkora probléma, labortáp bírja.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2021
Igen azt tudom, erről a tápról már targi akkut is töltöttem úgyhogy, ez biztos hogy bírja
![]() Na a relék most működnek. Hurráá!!!!!!!!! ![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2021
Amúgy mi alapján zenerezed végig?
Nem hinném, hogy zenerről van szó, sima 1n4148-at rakj bele, akár lábas kivitelben is, próbára biztos elég, csak az iránya stimmeljen, de 1n4007 vagy hasonlói is jó. A 3 kiforrasztott 3 lábú kiforrasztott lábát mérd meg a földhöz képest ellenállás módban, hogy nem zárlatosak-e.
Hát nem is tudom most hogy minek hívjam. Nem szeretném végig azt írni hogy 1n4148.
![]() Mindjárt mellékelek képet hogy mim van itthon, mert ezt így most megkülönböztetni elég nehéz. Egyébként pc tápból szedem ki, van itthon egy raklapnyi biztos.
Ő megfelelő lenne cserének?
A felső biztos, ha multiméterrel dióda módban hasonló értéket mérsz rajta, akkor jó lesz.
Hát a 260-70 helyett 600 körül. Az még elmegy?
![]()
270 elég alacsonynak tűnik a másikhoz, 500-at vártam, de végülis mindkettő diódaként működik, úgyhogy jónak kell lennie. Ha esetleg látsz még 4148 feliratút, akkor biztosra mehetsz. Újabb vezetékes telefonokban szokott lenni belőle pár, illetve deckekben is.
De a relék akkor jók, a vezérlést kéne megnézni, az jó-e. Először a külön lábat test fele zárlatra, aztán azt is meg kell nézni, a fet működik-e, de azt majd holnap.
Azokat végig lestem, működnek
![]()
Hát nem tudom, a relék vezérlése nélkül szerintem ki fog állni hibára, a 3. láb mérése nélkül meg nem kötném vissza, mivel nehéz lesz kiforrasztani újra, ha nem jó.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2021
Visszaforrasztottam mindent, összeraktam tesztüzemre a gépet.
Most is melegszik de szerintem most normális. Viszont hallom hogy a trafó zenél. Mikor magasabb mikor alacsonyabb búgó hangot ad ki. (Bár csak úgy lehet hallani ha a fülem közvetlen közel teszem.) Én megrizikóznám a trafócserét is. És szerintem ezzel meg is volnánk ![]() A kérdés a következő. Ilyen trafót honnan szerezzek, mert kerestem már mindenhol de még hasonlót se találtam ,ebben esetleg tudsz még segíteni? ![]()
Sima nyáktarfó, nem nagy szám pótolni, de üzemszerűen 50 fok is teljesen reális, amíg nem kapcsol le, addig jó. De érzésre azt mondanám, hogy nem a trafó kapcsolt le, hanem valami más, ezekben kiolvadós hőbizti szokott lenni.
Ha most már nem áll le, nem cserélnék trafót, de ha kiforrasztod és ac árammérő állásban méred sorosan a szekunder áramot, az elárulja, ha túl van terhelve. A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2021
Most az történt hogy amiket diódákat cseréltünk, ott azok a relék jók, elindítottam a gépet, ment egy kört, majd a mellette lévő diódát csapta ki. (Az első 2 reléből az egyiket ami jó volt legelőször)
Most azt is kicseréltem, megint elindítom most nemsokára, és ha most a mellette lévő utolsó dióda megy ki, akkor keresni kell tovább...
Na ez aztán érdekes... Lehet, hogy valami szoftveresen pergeti a relét, vagy valami más elég nagy induktív tüskét ad... Esetleg ha a relékre a névlegesnél nagyobb feszültség kerül, az növelheti az induktív tüskét, de most hirtelen nincs ötletem... érdemes lenen a szekunderen direktben lévő egyenirányító diódák egyik lábát kiforrasztva egyesével mindet megmérni dióda módban...
Szerintem pöcköld le mind az 5 diódát a fenébe, és forrassz direktben a relék lábaira 1-1 1N400* diódát, többet bír, és olcsó (a polaritásra nagyon figyelve, csipogóval ki tudod mérni, ha nem látod át, nem biztos, hogy mindegyik relén azonos irányba kell legyenek fizikailag.) Esetleg ha van bolt a közeledben, M5 vagy bármi hasonló smd is megteszi. A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2021
|
Bejelentkezés
Hirdetés |