Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vitatkozzunk! / Beszéljük meg!
Moderátorok által fokozottan megfigyelt, és moderált topik! Kulturáltan, egymást észérvekkel meggyőzni vágyók témája!
Lapozás: OK   98 / 113
(#) lazsi válasza Bakman hozzászólására (») Jan 26, 2021 /
 
Ennél szerintem kicsit árnyaltabb a helyzet... Van egy weboldal, amit hobbiból fejlesztgetek. Ott én is megkaptam, hogy nem mobilbarát, nosza, azzá teszem!
Első gond, hogy valamikor régen tök egyszerű volt eldönteni, hogy mobilról, vagy asztali gépről böngészik-e az illető. Ma már nem annyira...
Régen egyértelmű volt, hogy ha 1024 vagy nagyobb a felbontás, akkor asztali, ha kisebb, akkor mobil. Egy (Full)HD felbontású mobil esetén mi legyen?

Elvileg van ugye a szabványos html nyelv... Meg vannak a különböző böngészők, amik nem annyira szabványkövetők... Ha maradok a szabványon belül, akkor bizonyos dolgokról le kell mondanom és az sem biztos, hogy mindegyik böngésző betartja a szabványt. Ha csak azon belül mozgok, amiket minden böngésző jól kezel, akkor még több mindenről le kell mondanom. Ha alkalmazok valamit, ami az egyik böngészőn tök jól néz ki, egy másikon, vagy ugyanannak a következő verzióján már lehet, hogy rossz lesz.
Tehát fejlesztek valamit, mielőtt kész lenne, letesztelem az összes akkor elérhető böngészővel, kijavítom azokat a dolgokat, amik egyik vagy másik böngészőnek nem tetszik, újra tesztelem a közben kijött újabb verziókkal együtt. Ha végre kész vagyok, akkor hamarosan ismét bele kell nyúlnom, mert valamelyik böngészőt "fejlesztették".
És ha nem színes-szagos, a legújabb baromságot is felmutató a weboldal, akkor maradi vagyok.
Igen, ha valami működik, abba inkább ne nyúljunk bele! Lehet, hogy egy kis dolgot az egyik helyen ki tudok javítani, cserébe egy másik helyen nagyobb hibát okoz az a változtatás. Én az említett oldalon inkább azt választom, hogy az alapokról újra megcsinálom az egészet, mert az kisebb munka, mint egy meglévő, évek óta fejlesztgetett dologba belepiszkálni...

És nekem még szerencsém is van, mert hobbiból fejlesztem azt az oldalt. Tehát simán mondhatom, hogy "Bocsi, ez nem fér bele az időmbe". És nem attól függ a fizetésem/állásom, hogy kihozom-e az előírt időpontra a következő verziót.
(#) Bakman válasza lazsi hozzászólására (») Jan 26, 2021 /
 
Félreérted, messze nem erről van szó. Képzeld el a hobbielektronika főoldalt mobilon. Fentről lefelé, egy oszlopban, egymás alatt minden. természetesen akkora betűkkel, hogy egy oldalra csak öt - hat sornyi szöveg fér el. Ilyen és ehhez hasonlók...
(#) nedudgi hozzászólása Jan 26, 2021 / 1
 
Elrettentő példának tudom felhozni a Microchip MPLab szoftverét.
Sok-sok évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy elavult, kreáltak egyet új alapokon. 4-5 év próbálkozás után feladtam, már csak a régit használom, ami nem naprakész (szerencsére csak hobbiból fejlesztgetek, így nincs megkötve a kezem), a legújabb kontrollereket nem támogatja, viszont kiismerhetők a hibái, fogyatékosságai. Legfeljebb lemondok az újabb, esetleg olcsóbb, többet tudó típusokról.
(#) sonajkniz válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 26, 2021 /
 
Én az MPLAB X IDE-t használom.
Ugyanígy jártam. Az utolsó használható kiadás a v3.65.
(#) Pethical válasza Bakman hozzászólására (») Jan 26, 2021 / 1
 
Igen, ehhez úgy kell kialakítani az oldalt. Nem véletlen Mobile First keretrendszerek vannak már, mert alapból asztali gépre készített oldal átalakítása mobilra szívás, viszont fordítva könnyebb. Attól nekem is minden bajom van, amikor van egy külön, mobilra csinált verzió ami teljesen le van butítva, de oly módon, hogy pont az alapvető funkciók nem használhatók, a lényeg meg nem látszik. Az nem megoldás. Ez az oldal még táblázatokat használ az elrendezéshez, ami azt jelenti, hogy csak teljes átalakítással lehet belőle mobilbarát oldalt csinalni és az iszonyat meló. Természetesen azért van ennek egy másik oldala is, az akadálymentesség. Ha egy oldal modernebb módon van felépítve pl. nem táblázatokat használ, nem aprók a linkek, növelhető és nem pixelben van megadva mindenhol a betűméret, stb., akkor a fogyatékkal élők által használt segédeszközök is jobban kezelik és számukra is sokkal könnyebb lesz a kezelése, de ez már a másik véglet, főleg, mert ők ritkán tévednek ilyen témájú oldalakra.

Lazsi igen, ez ezzel jár. Amíg magadnak csinálod addig megteheted, ha már megbízásból, vagy ebből élsz, ettől függ a bevételek, akkor ezt folyamatosan végig kell csinálni, nincs mese. Több böngésző, asztal, mobil, tablet és minden legyen jó. De aki ebből él, az már megszokta és csuklóból megoldja (jó esetben). Volt már, hogy azért nem rendeltem egy, webáruházból, hanem kerestem másikat, mert nem lehetett rendesen kezelni mobilon. Ott már kézzel fogható és számszerűsíthető, hogy mit ér, ha mindenen jó. Itt persze nem ilyen fontos, csak kényelmi kérdés és ez az oldal nem egy profitorientált dolog, így javaslataink lehetnek, elvárásaink nem igazán, de, ha nem mondjuk ki őket, akkor a néma gyermeknek az anyja sem érti a szavát helyzet áll fenn, ha kimondjuk, akkor meg legfeljebb kiderül, hogy nem fér bele és nem történt semmi baj.
(#) lazsi válasza Bakman hozzászólására (») Jan 26, 2021 /
 
Nem értelek... Nálam minden pont úgy néz ki, mint a 24-es monitoromon...
Most direkt megnyitottam mobilról is. Most az egyszer...
(#) Bakman válasza lazsi hozzászólására (») Jan 26, 2021 /
 
Nem erről az oldalról van szó, hanem sok olyanról, amilyenről Pethical írt: "külön, mobilra csinált verzió ami teljesen le van butítva, de oly módon, hogy pont az alapvető funkciók nem használhatók, a lényeg meg nem látszik"
(#) lazsi válasza Bakman hozzászólására (») Jan 26, 2021 /
 
(Én a te hozzászólásodra reagáltam. Ha rámész a (>>) jelre, akkor megmutatja...)
(#) Gafly válasza Pethical hozzászólására (») Jan 26, 2021 /
 
Ebben szerintem valamilyen szinten igazad van.
Volt olyan nálunk is, ahol azzal kezdődött kód, hogy próbálta kideriteni, hogy milyen böngésző, milyen platformról nézi. És akkor innen jön a rettenet, amikor próbálja az imformatikus kolléga kijavitani az olyan hibát a kódban, hogy "Citrix-ben megnyitva, jobbra felfelé kimászik az oldal".
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2021
(#) Bakman válasza lazsi hozzászólására (») Jan 26, 2021 /
 
Tudom, azért válaszoltam. Nem azt írtam hogy ilyen a HE oldala mobilon hanem azt, hogy képzeld el az egészet egy oszlopba rendezve, bazi nagy betűkkel, hogyan is néznek ki egyes, ostoba módon megszerkesztett mobilos változatok. Ilyesmit írt le Pethical is, ami idéztem.
(#) Alkotó hozzászólása Jan 27, 2021 / 1
 
Előre is elnézést a butának tűnő kérdésért, de ellentmondásokba futottam.
A "darab" az mértékegység?
Prefixumokat nem tudok hozzátenni. A mértékegységeket tárgyaló oldalakon nem szerepel. De van neki mérőszáma, naponta használjuk, és nem tudom kiváltani/átváltani.
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 27, 2021 / 1
 
Nem mértékegység hanem mennyiségi egység, mint pl. a raklap, flakon, bliszter stb. Ugyanakkor van olyan mennyiségi egység, ami egyben mértékegység is, lásd: méter, liter...
(#) Alkotó válasza Bakman hozzászólására (») Jan 27, 2021 /
 
Szerintem ezek a példák nem jók, mert mikor "8 raklapot" mondok, akkor az "8 db raklap", tehát ez db-ot jelent, csak meg is nevezem miből 8 db.
Én még mindig úgy érzem, ez a "db" valamiért kilóg sorból.
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Jan 27, 2021 /
 
Vagy a "kör".
(#) gg630504 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 27, 2021 /
 
Logikusan a darab mértékegysége az 1 ( egy ).
A számolómnál kellett kezelnem.

Emlékeztető: a számok (

erősítés ( A ),
jósági tényező ( Q ),
menetszám ( N ),
relatív permeabilitás ( μr ),
relatív permittivitás ( εr ),
rövidítési tényező ( k ),
rövidülési tényező ( k ),
szög,
teljesítménytényező ( cos φ ),
törésmutató ( n ),
veszteségi tényező ( D ),

) mértékegysége 1 ( egy ).
Például 1963 == 1,963 k1; 0,504 == 504 m1.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2021
(#) patexati válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 27, 2021 /
 
Miért a szelet,szál,pohár,stb nem lóg ki a sorból?Szerintem ezeket a szavakat természetesen használjuk a nyelvben..
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 27, 2021 /
 
Ha valamilyen terméknél az az infó szerepel, hogy az eladási egység 1 raklap, akkor abból tudható, hogy mennyi a minimális mennyiség és a többszörös, a raklappal/raklapokkal egyetemben (általában azt is felszámolják).

A nyolc darab raklap azt jelenti, hogy te konkrétan csak a raklapra (pl. EUR, egy utas, speciális méretű stb.) gondolsz.

Számlálószó, Wikipédia. Minden nap van valami új.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2021
(#) gg630504 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 27, 2021 /
 
A darab a NAV-nál "PIECE".
1963 darab 1,963 kPIECE.
(#) Alkotó válasza Bakman hozzászólására (») Jan 27, 2021 /
 
Ez a "számlálószó" már akár célba is vihet, mert akkor ugye nem mértékegység (csak ez volt a kérdés).
Mert ha nem mértékegység, akkor kell e szünet a mérőszám és a db közé?
(#) Alkotó válasza gg630504 hozzászólására (») Jan 27, 2021 /
 
Ha nem mértékegység (most ez tűnik reálisnak), akkor nem lehet elé prefixumot tenni.
(#) gg630504 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 27, 2021 /
 
Persze, persze, SI prefixumot csak SI elé szabályos. Tudtam.
---
105. Az alanyos, a minőségjelzős és a mennyiségjelzős szókapcsolatok tagjait általában különírjuk egymástól, például: ... ezer esztendő, öt ujj, sok munka, száz forint, több energia, huszonegy köbméter, két négyzetméter, negyvenöt perc. [Vö. 117.]

Ha azonban a tagok együttes jelentése más, mint az előtag és az utótag jelentésének együttese, akkor egybeírjuk őket, például: ... ezermester (= sok mindenhez értő ember), hatökör (= buta), öttusa (sportág), tizenkétszög (mértani idom). [Vö. 111.]
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2021
(#) Gafly válasza gg630504 hozzászólására (») Jan 27, 2021 /
 
Idézet:
„öt ujj”

Öt új menet kell vágni ebbe az öntvénybe.
(#) lazsi válasza Gafly hozzászólására (») Jan 27, 2021 / 2
 
Idézet:
„Öt új menet kell vágni ebbe az öntvénybe.”

Mi az a "men", amiből ötöt kell vágni?
(#) nedudgi válasza lazsi hozzászólására (») Jan 27, 2021 /
 
Kihagyott a billentyűzete, kimaradt: , ennyit
(#) Gafly válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 27, 2021 / 1
 
Vagy ha kérdezik, akkor nem mennyit, hanem hányat.
Pincér, sört kérünk!
Hányat?
Akkor nem kérünk.
(#) Ódenka hozzászólása Jan 27, 2021 /
 
Azért létezik a számok osztályozásához egy viszonylag egyszerű, egzakt módszer.
Állítólag alkalmas idegen civilizációkkal való kommunikációra is!
Eddig csak 999999-ig tekintettem át az utóbbi 6 évben, többit majd később.
Az egyszerűsített alak a példából származtatható, próbáljátok ki:
1963 = páratlan négyjegyű szám...
A szemfüles elemző észreveheti, hogy nem a digitális 0, 1-es a felvehető érték, hanem az 1-es és a 2-es.
Ha nem akarja az UFO jellegű vendég érteni ezt a magasabb szintű matematikát - benne a húrelmélet is, vegyük észre! - morogjunk rá hangosan és kapjunk a szeme felé.
Én utóbbit ajánlom a biztonság kedvéért...
(#) sargarigo válasza Ódenka hozzászólására (») Jan 27, 2021 / 1
 
Hűha, ez nekem már magas szintű volt! Mégis mit szívsz? Jut nekem is?
Tessék megmutatni a hivatkozásokat, hogy ellenőrízni tudjuk!
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2021
(#) Ódenka válasza sargarigo hozzászólására (») Jan 27, 2021 /
 
Majd megbánod, hogy nem fektetsz ebbe a tudományba, amikor odalép hozzád egy szürkés-barna nagy szemű és azt mondja: Haver, van egy cigid...?
(#) Ódenka válasza sargarigo hozzászólására (») Jan 27, 2021 /
 
Idézet:
„Tessék megmutatni a hivatkozásokat, hogy ellenőrízni tudjuk!”

Mindenki matematikája - ha csak félre nem ugrik...
(Adok én nektek legfölsőbb matematikát, fizikát.)
Nem szokásom túlságosan elmélyülni az elméleti fizikában, magasabb szintű matematikában, de az utóbbi 6 évben szórványosan érintettem a húrelméletet, benne a két és fél perdületű kvarkok szimbiózisát a -32. dimenzióval. Nem szeretem a slendriánságot, pontatlanságot! Számításaim szerint némelyiknek van pofája 2-őt, illetve 3-at perdülni! Volt amelyik meg simán elgurult és nem is került elő! Napokig sírva aludtam el miatta! A megfigyeléseim feljegyzéseim egy része az univerzum áldozatává vált, véletlenül a kockás füzetemet beleejtettem egy fekete lyukba, nem is lett meg. A térgörbítési kísérleteim a fentebb ismertetett számításaimmal támogatva, új dimenziókat nyitott fel a részecskefizikában is. Ezek annyira előre mutatóak, hogy a pórnép általi megértését a távoli jövőbe kellett helyeznem. A kisebb településeken felállított néhány lovasszobrom felállításáig, érdemeim elismeréséig kis türelmet kérek...A lélegzet visszafojtása addig is nem elvárás, de ahogy tetszik...
(Mindenképp köszönet a türelmetekért... )

Derűs éjszakát.
(#) lazsi válasza Ódenka hozzászólására (») Jan 27, 2021 /
 
Idézet:
„Ezek annyira előre mutatóak, hogy a pórnép általi megértését a távoli jövőbe kellett helyeznem.”

Bocsi, de most jöttem vissza onnan az időgépemmel, és meg kell mondjam, nem találkoztam a számításaiddal a pórnép között...
Következő: »»   98 / 113
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem