Fórum témák
» Több friss téma |
A védőföldelés a Te és embertársaid életét védi! Gondold meg mit teszel!
Igen, aztán rájöttem, hogy a címben benne van.
Senki sem fogja azt mondani, hogy nem életveszélyes, mert felelőtlenség lenne, hiszen nem látjuk, nem ismerjük a körülményeket. Valahonnan magasabb potenciálra kerülnek ezek, az, hogy esetleg most csak csipked, holnap meg ottmarad valaki, kiszamithatatlan amíg nem tudni, hogy mi okozza a potenciálkülönbséget. A leírásod alapján az óra előtt, a házon kívül van valami bibi. Így talán az áramszolgáltatónak is szólhatsz, mert az az ő területe. A másik lehetőség, hogy van egy ingyen konnektorod amibe valahogyan a szomszédtól, órát megkerülve, vagy ki tudja honnan kerül áram és azzal van bibi. Az a biztos, ha hívsz egy szakembert, jobb megelőzni a bajt. A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2021
Gondolom nem akar villanyszerelőt hivni, mert ugye ezért regisztrált be, hátha megússza a költséget...
De elférne meglévő topic-okban is... Jó régi. A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2021
Látta villanyszerelő és nem tudja mi lehet. Azért írtam ide.
Nyáron volt a hálózat bővítve 16 Amperről 32 Amperre. Gondolom ott észrevettek volna valami turpisságot a szerelők, mert cserélni kellett az oszlopról bejövő vezetéket is.
Akkor tárjuk szét a kezünket.
Igen, igazad van, valóban elférne máshol. Azért válaszoltam neki, mert bár gondolom, hogy valami olyan választ szeretett volna, hogy ne aggódjon, nem veszélyes, de, ha el akarja hárítani, akkor cserélje ki a nappaliban lévő TV tápkábelét és semmiképp sem kell szakember, de úgy éreztem, hogy ez mégiscsak egy veszélyes dolog is lehet.
Hívj másik villanyszerelőt, ha az első nem tudja mi lehet.
Ha bővítés volt, földelőszondát tettek le rendeset? A gázcső (ha van) vízcső, fűtéscső legalább az óránál le van földelve? Lehet ezeket megcsináltatod, a fürdőszobát nem kell szétverni. Amúgy sem gondolnám, hogy az a megoldás. Ha körbe le van földelve minden egy ponthoz, az meg a földhöz, akkor nem kellene ráznia. Ami még eszembe jutott, villanybojler van? Ha van azt is lekapcsoltad? Abban is szeret elrepedni a fűtőszál.
Hajtogatjátok az EPH-t, földelést, stb. A földben futó gáz- és vízvezeték már régóta mind műanyag a legtöbb helyen. A víz általában még lakáson belül is. A mosdó porcelán, a kád üvegszálas poliészter... (lehet). Már láttam krómozott műanyag csapot is. Nem lehet minden független fém részecskéhez EPH-t húzni. A bojlernél vagy gázkazánnál természetes.
Közben a kedves kérdező minden kismegszakítót lekapcsolt, mégis csipked. Azaz első feladat odarángatni a bővítést végző szerelőt vagy céget. Döntse el ő(k), mi lehet az oka. Attól még lehet, hogy a szolgáltató lesz a ludas. Hogy a szennyvízcsőben lerakódott szennyeződés rázna, az meg nagyon káros városi legenda, hiszen akármilyen fémekkel találkozna, nehezen érhetné el az 1 V-ot. Csak elvonja a figyelmet a valós problémáról.
Ott a pont. Ha nincs EPH, akkor a forróvíztároló elrepedt fűtőbetétje ilyen hibát tud generálni. Ezt egy villanyszerelő egyszerű lakatfogós áramméréssel meg tudja találni. A forróvíztárolót ideiglenesen egy dugvillával ellátott kábellal kell bekötni, és mérni az egyik pólus áramát. Majd a dugvillát fordítva bedugni, és ha az áramfelvétel más lett (több-kevesebb)mint az első esetben, akkor repedt a fűtőszál. A lényeg,hogy a lakatfogó ugyanazon a póluson maradjon a második mérésnél is, mint az elsőnél. Ez a módszer csak akkor nem működik, ha a fűtőszál pont a középen van megrepedve, erre pedig nem sok az esély.
Béla, családi házról van szó, feltehetőleg nem új ha eredetileg kisebb kismegszakító volt, amit 32A-ra cseréltek. valószínűleg a vízvezeték is fém, meg talán a forróvíztároló is. Ha a vízvezetéket hajdanán kellő alapossággal szigetelték filccel(ahogy kellett a páralecsapódás miatt)akkor előfordulhat akár 40-60V potenciálkülönbség is a fürdőszoba padozata és a fém vízvezeték csövek közt. Na pont emiatt kell az EPH és a megfelelő potenciálrögzítés az elosztónál. Aztán még az is felvetődik ,hogy az áramvédő kapcsolót műszeres ellenőrzéssel vizsgálták-e? Ugyanis egy hibásan bekötött ÁVK a próbagombbal működik, de funkcionálisan nem mindig.
8 hónappal beköltözés utánt írt csupán, hogy új vagy régi házba, azt nem. 32 A-re új házban is előfordulhat bővítés.
Néhány éve szerelgettem felújított családi házban, ahol az említett esetek nagy része fennáll (műanyag kád, zuhanyozótálca, csak kombi gázkazánnal ). A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2021
Idézet: „Ha nincs EPH, akkor a forróvíztároló elrepedt fűtőbetétje ilyen hibát tud generálni.” Idézet: „Sőt, lekapcsoltam a villanyóra szekrényben is a (nem tudom mi a neve) "fő" kismegszakítót, akkor is rázott a csap, tusoló.”
Ráadásul ha ugyan nincs EPH, de a bojlernek tisztességes hibátlan védővezetéke van, akkor bár jelenhet meg rajta feszültség, de akkor sem 40-60 V. De még ÉV relé is van a bojler előtt, ami nem old le.
Tanácsolnám a villanyszerelőnek, hogy adja vissza a szakmáját, vagy képezze magát kicsit, ugyan ki más tudná megoldani?
Nálam pl. az volt, hogy nem volt helyi földelés kialakítva, bejött a nulla, össze volt kötve a földelésekkel az óránál, és ment mindenfelé. Így a nullvezető a valódi földhöz képest pár voltnyi feszültségen volt, pont elég volt ahhoz, hogy rázzon. Megcsináltam rendesen a földelőszondát, az óránál ki lett alakítva a PEN sín, FI relé, aztán külön a föld, nulla, és megszűnt a probléma. A nagyon okos helyi villanyszerelő meg okoskodott, hogy minek a földelés, az oszlopnál le van földelve, meg minek a FI relé, állandóan csak lecsapkodja. Nos igen, ha olyan kókány módon dolgozik az ember, ahogy ő, akkor igen. Ha sehol nincs összekőtve az FI után a nulla meg a föld, akkor nem fogja lecsapni, csak valós hibaáramnál.
Ez a szonda lehet a hiba forrása?
Az a söprűnyél a gázcsőtől tartja el. Ez a szigeteletlen szál meg lényegében hozzáér a ház falához.
Tovább menve, ha már bővítés, a villanyszerelő azzal a lendülettel a gázcsövet miért nem kötötte össze az óra alatti EPH-val? Ennél közelebb/jobb helyen nem lehet a belépési ponthoz. Az hogy a ház falához hozzáér ne zavarjon, tőle fél méterrel a vizes földben úgyis találkoznak. Ha rendesen van megcsinálva a fürdőszoba, ott a padlóban lévő betonvas is direkt rá van kötve.
A szonda újnak tűnik, bár a föld alatt ki tudja mi van. A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2021
A forróviztároló jellemzően független, éjszakai tarifás áramról működik, és ezt az áramkört a 32A-es kismegszakító nem szakítja meg. Az éjszakai tarifás bojler áramkörnek külön kismegszakítója van, minden esetben. Nem gondolom hogy a delikvens nappali tarifáról csinálná a melegvizet, kétszer drágábban.
Ez egy régi vályog ház, aminek a konyha, előszoba, fürdőszoba része tavaly lett lebetonozva. Nem vasbeton. Bocs ha hülyeséget írok, én nem értek hozzá. Szóval vasbetonhálót kellett volna lerakni?
Ez a "szonda" nem a hiba forrása kellene hogy legyen, hanem ennek a "szondának"kellene gondoskodni arról, hogy az általad említett hiba ne tudjon bekövetkezni.
Nem lényeges, ki is töröltem... (volna)
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2021
Ha a villanybojler földjét továbbviszem egy-egy szállal a bojlerbe jövő és elmenő vízvezetékekre, azzal lényegében földelem a vízvezetéket, nem?
Csak mert így is ugyanúgy ráz az ami eddig is rázott. Akkor valószínűleg a földelés lehet rossz. De hogy hol és miért... Addig hívok villanyszerelőket ameddig az egyik majd megoldja. Olyan nincs hogy ne legyen meg a hiba forrása. A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2021
Ezt nem neked kell elvégezni, hanem annak a szerelőnek akivel a lakásod villamosságát felújíttattad. Neki tudni kellett volna hogy egy lakás felújításnál nem csak a földelő összekötő doboz megléte, meg az ÁVK a fontos,hanem minden, amit a ezzel kapcsolatosan az MSZ HD 60364-4-41:2018 előír. Ha akkor ő vette volna a fáradságot hogy tájékozódjon az érvényes előírásokról, mont nem szembesülnél ilyen problémával. Tehát te magad semmiképp ne akard megoldani, mert -mint írtad- nem értesz hozzá. Egy szakavatott villanyszerelőnek ez nem okozhat problémát, persze ha a szerszámkészlete laposvágó, kalapács, meg egy kombináltfogó, izzós próbalámpa készletből áll,akkor ne engedd be a lakásodba,vmert a hibát nem fogja megoldani, de neked sokba kerülhet.
"De még ÉV relé is van a bojler előtt, ami nem old le." Rejtett nullázásnál nem is fog leoldani.
Még egy ötlet: mértem már ~60V-ot koax harisnyája, és a rendes föld között
Szia! Annyit Te is megtehetsz a vizsgálódás érdekében, hogy rálámpázol a konektorokra, abban is a nulla és föld közé kell érinteni a próbalámpát. Ha nem old le az FI relé akkor az nem jól van bekötve. A villanybojlernél is meg kellene ezt nézni. A képen látható földelés az óraszekrényben össze van közösítve a bejövő PEN (a szolgáltatótól kapott Nulla) vezetékkel? Az óraszekrényedről is mutathatnál képet, talán már ott is látszik a hiba ha ott van az elkötés.
A legjobb amit tehetsz a saját érdekedben, vegyél még egy 2 m-es földelőt és azt is üsd le mellé. A kettőt össze is kötheted. Az eredmény biztos jobb lesz.
Szerintem ami látszik, az csak jónak tűnik, nem úgy néz ki, mintha mostanában, a bővítésnél ütötték volna le. Van egy durva módszer, (de laikusnak nem ajánlom ) tegyél a mérőhelynél a fázisra egy 25 A-es kismegszakítót és érintsed a védőföldeléshez. A kismegszakítónak le kell oldania azonnal. Ha nem, akkor nagy a baj a meglévő földeléssel. A jelenlegi olyannak tűnik, hogy a járda ( beton ) környékén mintha toldva lenne. A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2021
Nekem rögtön az jutott eszembe, valahogy úgy kéne leigázni az ismeretlen erőforrást, hogy befogni fűtésre, vagy kicsatolni villanypásztori célra és jószágot nevelni a kertben.
No, komolyan: Amikor a jelenlegi házunkban a villanyszerelő szondát rakott le, ahhoz 6m-es vascső, egy fél vödör víz kellett és egy nyúlfekvésnyi mélyedést csinált. Aztán ütlegelés nélkül - érdekes lett volna pedig - leszuszakolta a csövet rendesen...
A fő kismegszakító előtt írta, hogy minden másikat is lenyomott. Mi van, ha nem is a szekrény bekötése után csinál szivárgót? Valamilyen más, idegen forrásból is összeszedheti. Persze a földelés akkor is gáz.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2021
|
Bejelentkezés
Hirdetés |