Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
A saját hang nem elkerülhető BandPass mélynyomóknál? Nem tervezek DSP-t, mezei HiFi erősítőről szeretném meghajtani sztereóban, a legjobb lenne "mechanikai" hangváltó, azaz a mélyeket a doboz szűrése választja el a szélessávútól (zárt vagy Br megoldás). A szélessávú hangszóró típusa még nincs kiválasztva, de ahogy írod valószínűleg kezelni kell a frekvencia válaszát, így lehet lesz előtte LR tag. És hogy fázisban legyen a mélynyomók elé is megy tekercs ez esetben. Bár mint írtam jobb lett volna ha egyáltalán nincs LRC tag a hangfalban.
A magas hangszóró még kérdéses, a régebbi AlNiCo-s vagy nagy felelületű szélessávúak igényelhetik, de pl. a Dayton PS sorozatához szerintem nem kell. Most még tervezgetem a dobozt és keresem a helyet ahol rétegelt lemezt szabnak és az nem hullámos. (BauHaus-ban mind hullámos íves) 18mm-t választanék 16mm helyett. Gondolom ez nem probléma.
Ha nem szűröd a BP ládát, valamennyire szólni fog belőle a középtartomány és borzalmas hangja lesz.
Ha a méret csökkentés a lényeg, akkor valóban jó megoldás. Ha pedig a hangnyomás, akkor pedig a térfogat. Nekem is volt itthon semmire való hangszóróból pár darab, és sem reflex, sem zárt dobozban nem érezte jól magát. Negyed rendű ládában lehetett csak használni, de egy 17 centis hangszórónak luxus lenne a bruttó 50 liter, ráadásul két darab került volna bele, és az már 100 liter. Jött az izobárikus elrendezés 25 literrel. Ez már befért a TV polc alá.
Persze lehet kapni olyan hangszórót ami eleve kis dobozban is mélyre megy, de ha már kéznél volt, akkor miért ne. Idézet: „Ha nem szűröd a BP ládát, valamennyire szólni fog belőle a középtartomány és borzalmas hangja lesz.” Ez mondjuk szerintem pontosan igy van. Ámbár, ha bekapcsolja az ember a felsőbbeket, akkor jól elnyomja... A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2021
Mezei HiFi erősítőhöz nem lesz jó a BandPass mélysugárzó. A passzív váltó már csak az impedanciamenet kiegyenlítése végett sem nélkülözhető. 100 Hz-en viszont észszerűtlenül nagy tekercsre lenne szükség.
A BandPass hangsugárzóra a két csatorna egyesített jelét kötöm, 20 Hz alatt és 100 Hz felett meredeken vágva, külön erősítőn keresztül. Ez utóbbi teljesítményét a szatellit csatornák négyszeresére szoktam méretezni. A rendszernek ez az eleme nem is szól igazán, inkább csak vibrál tőle a levegő.
Sajnos nem megy mechanikusan. De ahogy olvasom, te a hifidről szeretnéd direktben hajtani? Akkor nem csak a passzív váltóval lesz gond, hanem az érzékenységgel is. Tisztán passzív megoldás esetén az érzéketlen szubot úgy lehet meghajtani, hogy a két csatornás egymáshoz képest ellenfázisban megy, és a mélyláda hídban van köztük. Természetesen a fázist fordító csatorna hangsugárzója fordított polaritással van bekötve. Ez viszont csak olyan erősítővel lehetséges, ami nem esik hasra az alacsony terhelő impedanciától. Egy átlagos hifi erre nem igazán képes. Vélhetően külön végfok kell a szubnak, és ha nem akarsz DSP-t, elektronikusan kell megoldani a szűrést. De ha már úgy is fixen telepített rendszerről van szó, meg lehet oldani nem hangolhatóra is, csak sokat kell babrálni vele.
100 Hz körüli passzív váltásnál még egy probléma lép fel. A soros induktivitás elég nagy reaktanciát képvisel a hasznos sávban, ezért nagyon lerontja a membrán csillapítását, elkenve a hangot. A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2021
El kell most szomorítsalak egy kissé. Mély vágó szűrő, vagy nevezzük váltónak és aktív, vagy passzív, mindenképpen kelleni fog. (Legalábbis az én kifinomúlt hallásomnak tutira kellene.) Még nem láttam soha, de nem is hallottam váltó-szűrő nélkűli normális jobb, minőségi BandPass ládákról. Ha úgy szeretnéd elképzelni a produktumot, ahogy most fentebb nekem megírtad, akkor "hamvába hótt" ötletnek is rosz példaként emlegetném esetedet. Igen hosszasan írtam, igaz Bélának, de neked is szólt főleg, hogy mi van akkor amikor nem használnál vágást ill. hangváltót, esettleg a jelútban még EQ-t vagy ami újabban elterjedőben van, jel, rendszerprocesszort. Hidd el nekem, hogy ezek mind, vagy legalább a passzív váltó azért kell, hogy a hitvány BandPass hangot fűlbaráttá varázsoljad. Nefeledd, hogyezek a kis kompaktként elterjedt ládák főkénta kis kompakt méreteik végett a PA hangrendszereknél volt jelentős úgy régen, mint jelenidőkben. Nem azért találták ki ezeket, mert húúúú de szép lágyan szólnak és földet rengetnek, hanem pont az ellenkezője miatt. Kicsik, aprók sokuk, egy kis felső mély sávra dolgoznak és brutális hangerővel. főleg egy koncerten tizen-huszon darab magukkal. Főleg line array vonalban elhelyezve, vagy kardioid presettel, end -fire elhelyezéssel. Diszkós világból sokótoknak még be-be ugrik a 2000-res évek végéig a "Diszkrónika" negyed évenként megjelenő magazin, a 90-es évek elején publikálták az egyik neves gyártó álltal (emlékeim szerint RCF) ezeket, mint újra kitalált kompakt dolgok egységei.
A hifik terén de inkább az akkoriban megjelenő első házimozi és első 3-5 csatornás térhatást keltő újhullámos nem is hifi, hanekm inkább tömegcikk és a hifi kategóri alját súroló rendszerek részeként. Először a BOSE, JBL-Harman Kardon ontotta, majd később a Cervin-Wega! próbálkozott egy-két jobb hangú típussal. Tisztán emlékszem rá, hogy az első között bejött ilyen normálisabb hangú Cervin-Wega! neves BandPass subot egyik volt kollégám ,haverom rendelte meg debrecenben külföldről az annó hajdani Biki Hifi -nél a Széchenyi utcán. Mikor bejött úgy kellett visszatartani, mielőtt elhozta, hogy legalább egy bemutatót tudjanak prezentálni ismerős gazdagoknak, a saját rendszerén, hogy lássák, van jó is, viszont nagyon drága volt. A jobbak most sem olcsók. Jelzem újra, A JOBBAK. És ami nagyon fontos, hogy mindegyik , márkáé valamilyen komplett rendszer kiegészítője, aktívak, mind kivétel nélkűl processzált gyári módosíthatatlan EQ, fázis beállítás(okk)al és csak a felhasználónak kevés beleavatkozási lehetőséget adnak. Egyes EQ presetek között választhat, illetve fásisban fordíthatja a jelet 180 fokban. Amelyik passzív változat, ahoz pedig a hozzá tartozó komoly jelfeldolgozással rendelkező hifi, de inkább házimozi erősítője tartalmazza a speciális beállításokat. Úgyhogy mielőtt bármily jellegű álmaid másképpen végződnének ,röviden ennyit ezeknek a történelmeikről. Lehet ezt hegyezni a végtelenségig, hámozhatsuk a fingot napokig, le is szimulálhatod miként fog a szobádban viselkedni, de ezek kész tények és nem akármiért kall hozzá egyébb segéd elektronika, ez-az, apró-cseprő, hogy az ilyen dobozok kiválóan teljesítsenek. Ha kihagyod a legalább kritikusan is legfontosabbat, a passzívváltót, hogy az aktív jobb dolgokat ne is nevesítsem, akkor jobb, ha bele se gondolsz milyen hitvány semmire való hangon fog szólni, mert nem az a hangsugárzó lesz az eredmény, amire vágysz. Akkor tesssék építeni a két kis, /amúgy eléggé jó közp szintű kategóriás/ kis hangszóróidhoz egy-egy basszus-reflex dobozt, vagy egy pár zártat passzív menbránnal, ami legalább elhozza a kívánalmaidat, és azt váltó nélkűl "ala natúre" zavarászhatod a két szélessávúra párhuzamosítva (is) Értsd meg végre, hogy ezekhez a BandPass ládákhoz mindig is kellett, és kelleni is fog segéd elektronika, nem is akármilyen, ha azt akard, hogy gyönyörű mélyeid legyenek. Már érzem írásod alapján, hogy olyasmitre vágysz, amire a kis hangszóróid, főleg a dobozod, mint topológia NEM lenne alkalmas. Tessék informálódni, utána járni gyártóknál ki milyet csinál, hogy csinálja, ilyen kis hangszórókkal a BOSE szokott virtuskodni, még PA-ban is /L1/, személyesen javítottam már egy ilyesmi BandPass mélyládát házimozi felsőkaegóriás cuccaként, de abban is 7db 13cm-es hangszóró figyelt. Érted? 7, azaz hetes darab. még a JBL- is legalább 10"ossal kezdi, a Cervin-Wega meg min.12"-osokkal. a kicsik eleve hitványan fazékhangúak, nem is beszélek erről többet. ha körbelesel a világhálón, lelsz egy rakat lomot, de a jók, kivétel nélkűl mind 10 sőt 12"-osokkal hosszú löketű speciális hangszórókkal szereltek. És neked mid van? két nem is erre való, erre kitalált két utasba való Low-mid 6"-osod. tessék ezen átrágni magad mégegyszer és ha még nem tiszta, akkor megint mégegyszer, hogy valóban mit is szeretnél, mert látom előre, egyik ezt mond, másik homlok egyenest mást, leszedsz innen-onnan számolókákat, amik nem mondják meg sosem ,hogy a te eseteddel mire menne, a végén majd jó kis belefektetéssel építesz két valamit, ami kizavar a világból, mert tuti rosszúl fog szólni. Még most szóltam előre, mielőtt elpocsékolnál bármi aprót a projectre. Ha elkezded csinálni, akkor jól csináld, vagy sehogy. fogadd, meg ha lehet, amiket leírtam, ritkán firkálok hosszasan, de most látom esedékes volt, mert lehet megérte. Számolgatni nem fogok, ne is várd el, más sem, mer megfogadtam, hogy nem szabad, mert lesz mindig valaki, aki okosabb/nak/ fog tűnni és elvisz a vak világ végére és cumi hátán cumi a vége. többszörösen igaz itt a fórumon. Sok sikert, ha tényleg akarod segítek, de a hülyeség véghez vitelében nem. A lényeget meg kell értsed ennek a topológiának a működéséről, miért fg JÓL szólni. semmi nélkűl, váltó nélkűl borzalmasan, ezt garantálom és ide mertem jegyezni. Ha keményebben fogalmaztam volna akkor előre is bocsánat. sajnos ezzel járt. Remélenm nem lesz harag? A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2021
Teljesen így igaz amit írtál.
Idézet: „100 Hz körüli passzív váltásnál még egy probléma lép fel. A soros induktivitás elég nagy reaktanciát képvisel a hasznos sávban, ezért nagyon lerontja a membrán csillapítását, elkenve a hangot.” Erre írtam neki, hogy még jól is kell tervezni a dobozt, különben a hangszórót a 70-100Hz-ig nem fogja fékezni a liter térfogat, felkoppanhat, járklni fog a menbrán, minta veszedelem és olyan hangja lesz, mint egy hitvány gyenge damping faktorú erősítővel hajtott hangszóró. Tipikus eset. Ugyan ez a helyzet a reflex dobozokkal is. Ráadásúl ennél a pikliknél "BP." csak a jól megtervezett reflexnyílások szólnak. Az már eleve baj, ha csak lihegni, fujtatni fog. A torlóhangok a nyílásból kilépve őrvényeket keltenek és borzalmasan vödörhangon is képesek megszólaltatni a reflexcsövet, nyílásokat. A mi dobozunkban négy lyuk van, az egy darab van a nagyobb kamrában innen szólnak a mélyebb hangok a hosszú csővel, a három nyíláson pedig a 80-100Hz-ig terjedő többi. Mondjuk ez PA low cabinet. A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2021
Erre válaszolok, de mindenkinek szól, hogy köszönöm a sok segítséget a BandPass mélysugárzó építésével kapcsolatban. Már vágják a rétegelt lemezt.
Nagy tragédia nem történhet, eddigi projektjeim is mindig úgy zárultak, hogy "ennél jobbat" szeretnék. Ráadásul egy ideje úgy építek hangfalakat mintha legóznék, az elemeket több célra is fel tudom használni. (ezt lehet tudatos tervezésnek is nevezni vagy újrahasznosításnak) A hangfal barkácsolást azért kezdtem el, mert a drágán vásárolt "gyári" hangfalakkal mindig bajom volt, mosott, pontatlan, buffogó mélyek, kevéssé tiszta közép, artikulálatlan beszéd visszaadás, cicergő vagy túl hangos magasak. Mikor hogy... a mindenféle kábelek sem segítenek ezen, sem az erősítők cserélgetése. Mint írtam, úgy jutottam el a BP ötletéig, hogy zárt dobozzal 50Hz-ig tudtam lemenni (értelmes költséggel), kivéve JBL autós sub ami a megcélzott minimumszint lenne, valamint a saját reflex dobozaim sem tetszettek. Ráadásnak a DA175-8-höz (amit BR-be is szántam, de nem tetszett) találtam BP tervet és megvalósítást. Barkácsolóként elfogadom a tapasztalatból beszélők érveit és tanácsait, de mivel ismerem merre futnak az elektronok a számoló vagy modellező eszközök eredményeit is figyelembe veszem. Így jött ki a lépés az itteni kommentek hatására (is), hogy építek egy alsó hangon 25"-ig univerzális BP ládát 56 L össztérfogattal 30x30x62 beltérrel. 3-4 kísérletnek is tárgya lesz: a, nyilván a 16 cm-s Daytonnak nagy ez a doboz, ezért majd ketten laknak benne, rajzot majd mutatok ha valakit érdekel. Nem iso, csak egy 3 kamrás megoldás. b, SB23NBACS45-4 szintén akad a fiókban régebbi projektjeimből, ő majd 40-50L fog kihasználni a BP dobozból, lesz benne egy halott térrész, amibe akár kicsi szélessávú is berakható lesz., c, Macrom 1044 mélynyomó. Nem ide passzol, de kipróbálom benne, ha már van a polcon d, keresem a legnagyobb felületű hangszórót ami belefér és szépen megszólal. Lim-lom kategória, nem boltit vennék e célra.
A doboz nem lesz nagy a kis hangszóróhoz. Csak így lesz basszusod. Kicsi dobozzal semmiképpen sem mész még 50-60Hz közelébe sem.
Oly annyira megfogadtam a tanácsokat, hogy most először vettem egy tábla rétegelt lemezt, eddig csak 22-es MDF-et használtam, néha 18-ast. Vaqy ragasztott keményfát.
Megtartom a misztikus négyzetes alapot (30x30cm), aminek műszaki okát nem találtam meg a neten, de sokan ezzel az aránnyal építenek BP.-t. Alapvetően a 2:1 térrész arányból indulok ki, ehhez fogom a hangolást megkeresni, ez alól kivétel a SB23, amire fordítva jött ki az arány a számolókákkal. A hátsó zárt rész a kisebb. Figyelek és próbálok számolni az Xmax-al, nem hogy koppanást, de torzítást sem szeretnék hallgatni a mélysugárzóból. Röviden ennyi... talán hétvégére összeáll, tudok majd eredményről írni. Addig is van fontos kérdésem, és rágódni valóm, mert a szélessávút még nem választottam,. de ezt majd külön hsz-ben megírom, eddig min akad meg a szemem.
Ok, lesz rá lehetőségem, hogy egyedül is kipróbáljam 50+ literben a DA175-8-at . Én is kíváncsi vagyok rá.
Egyébként van DSP-m, amely nagy változást hozott a hangváltók hangolásban, mert előtte DSP-vel kísérletezek. De az volt a célja a projektnek, hogy átlagos szobában hagyományos sztereó hangfalként is működjön hagyományos HiFi erősítőről. Nem gond ha ez nem jön össze, találok más megoldást.
Akkor hajrá. Vagy 50-es, vagy 63-as PVC csövet szerezz és vágj többfle hosszú csöveket. Nekm pl. úgy volt a legszebb hangú, hogy a hosszú cső is egy 5cm-is darab volt egy 15"-oshoz. Ennek oka, hogy nagyon jó litert agyltam és nem kívánta a hosszú csövet sem. El kell vele sokat játszadozni, de szrintem élvezni fogod. Azzal is el lehet játszani, hogy rövidebb gyűrű csöveket teszel a másik üreg lyukjaiba. De ilyenkor már hatással lesz a másik hangolt rszre is. Ezt látni fogod a mérés közben a spektrum analizátorral is. Akkor lesz jó ha a két púp az átvitelen közeli lesz és egyformán a legnagyobb intenzitással dolgozik a két üreg, a két púp közti rész pedig kisímúl, nem lesz ott 3-5dB-nél nagyobb lyuk. Ekkor leszel majd teljesen kész.
A beépítést megelőzőe3n pedig a hangszóródat menbránnal felfelé sík felületre téve járassad vagy két órát alacsony frekvencián, de ne a saját rezonanciájánál, annál leljebb. be kell járatni- lágyítani a hangszóród, pláne, ha sokat állt, mert ha ezt nem teszed, akkor hiába lesz szépen behangolva a dobozod és hátradőlhetsz, pár hónap üzemelés után elmúlik a csuda, mint az indiános film. Mert a hangszóró szépen belágyúl- bejáratódik és gyönyörűen el fog mászni a hangolásod. Mi 92-ben 4db ukrán 300W-os 15"-ost egy teljes napig járattunk 20Hz-en, hogy a friss új zsenge hangszóró belágyúljon. Nem is mászott el a reflex hangolása húsz év után sem.A sokat pihent hangszórókkal ugyan így kell eljárni. Rendesen meg kell mozgatni a menbránjá, de óvatosan, nem szerte szanaszét hajtva. Ésszel. Majd írd meg mit sikerűlt összeütnöd és milyen. A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2021
A BandPass önálló hangsugárzó építésének a célja az volt, hogy egy szélessávút támogasson meg.
Volt már pár szélessávú projektem, de max 13cm-ig, most nagyobbat 16-20 cm-set szeretnék remélve hogy a közép és közép-magas tartomány varázslatosan tiszta és szép lesz. Nem baj, ha magas hangszóró is kell főlé. Lehet hogy téves az elképzelésem, de zárt vagy Breflex dobozba zárnám a leendó szélessávút, amit úgy hangolnék, hogy a mélysugárzóval jó legyen a váltás. A terv szerint az előlap nem lenne szélesebb mint 25cm. max. 40-50L-ben kéne jól működni a szélessávúnak Szívesen vennék ajánlást vagy véleményt milyen hangszórót válasszak. Eddig ezek a szélessávú hangszórók jöttek számításba: PS2208 8" Point Source FullRange Neo Driver Bővebben: Link PS1808 61/2" Point Source FullRange Neo Driver Bővebben: Link Tesla Arz-6604 (megvéve) Bővebben: Link SPX-200WP Bővebben: Link Kínai replica - DIATONE P610 AlNiCo mágnessel - Bővebben: Link Ismeretlen típusú orgona hangszóró ferit mágnessel (megvéve, nincs mérve) Bármilyen szélessávú AlNiCo mágnessel, ami szépen szól.
Ismét köszi a tanácsokat és a bíztatást.
Ezt nem tudom micsoda: Idézet: „rövidebb gyűrű csöveket teszel a másik üreg lyukjaiba.” Ezek 2-3-5 cm-s csődarabok? A hátsó kamra elvileg zárt lenne, az ajánlásod szerint ebbe vágott lyuk átmérője megegyezzen az első kamra (a reflex térrész) csövének méretével? És a két nyílás lehet egy oldalon vagy ezt kerülni kell? Egy reflexnél még csak-csak el tudom képzelni hogy keletkezik az akusztikai rövid zár, de ha 4-ed rendű mélynyomó zárt kamráját megfúrom akkor elvileg 6. rendű lesz csak ahogy írtad nagyon rövid csővel azaz teljesen elhangolva és nem tudom értelmezni ilyenkor mi történik, mi várható és miért jó. De kipróbálom...
Megnéztem őket, a legszebb frekvenciamenettel az utolsó rendelkezik. Ha nincs a hab menbrán pereme elrohadva és tökéletes, akkor lehet két jó kiváló hangszóród. a monakoros és előtte lévőd gyalázatos, majdnem 10dB-es lyukak -kimelések és tüskékkel teli, a másik pedig 8kHz-től sz@r, meg még annál is rosszabb. pont a szép fémes magasakat nem tudja, viszont 2-6khz-ig, meg úgy visítozik majd 8db kiemeléssel, hogy megintcsak borzalom. Na az ilyeneket lehet teleaggatni R-L taggal, de sajna mégrosszabb lesz. elnyomható, de akkor meg gyalázatos F...s orrhangú vackot építhetsz, mást nem igen. Az összes közűl a leglineárisabb az utolsó, csak kérdés, hogy átvernek -é, vagy nem .Azért azt tudni kell, hogy aki ilyen szép lineáris átvitelű méreg drága hangszórót birtokol, ami a Fostexek átvitelén is átmeg, meg vissza is tolat minőségileg, az nem igazán adja el, pláne elmebajon. Nehogy agyon tekercselt vackot vegyél, ami árnyéka a multja hírének. Ezzel nagyon vigyázz. a másik meg, mire kezedbe kapod úgy meg suhintják vámmal, főleg a DHL, hogy az életre elmegy kedved tőle. Így jártam a japán hangszóróimmal tavaly, amit a 300b SE-hez vettem elmebajon.
Köszi a véleményt.
A kínai replikáról nem tudok semmi közelebbit, a frekvenciamenet tényleg nagyon szép. Csak az a baj, hogy a többi DIATONE néven futó replica is ilyen vagy azonos SPL diagrammal kerül fel az ebay-ra. Van ferrites verzió is. De az eladó egyikről sem akart friss T/S és SPL adatokat küldeni. Röviden ezt mondta: a drágább jobb. (értsd az AlNiCO-s verzió) És van belőle 8" és 10" is....
Az audiofilisták agyon ajnározzák az alnico mágnest mert nem olyan gyors erős hirtelen válaszú a hangszóró, ha ilyen mágnessel van szerelve. Én neodímium párti vagyok. Szerintem sokkal hangosabbak és érzékenyebbek a NEO hangszórók. Ma már. Nem szeressem a nagy nehéz mágnesű hangszórókat, nem mintha nem volna nekem, de a Neodímiumosok jobbak (is!).
Tudod ez már az a téma, mikor “kinek a papné, kinek a lánya, kinek a paplan.” Sosem lehet egyetértés. Te szereted a szélessávú (nekem nyávogókák)-at, én meg azt mondom, hogy egy igazán faszentos kétutas koaxiális 8-10 esetleg 12”-os hangszóró még kialakításánál fogva is sokjal jobb bármíly 1-2-3 utas dobozétól. Egy tengelyen elhelyezett sugárzók ugyan azon pontból szólják a teljes utankénti jeleiket, így nem hallasz sem késést, sem bármi nemű fázishibákat. Viszont ezekhez is komolyan tervezett váltó kell, vagy bi-amp hajtás ma már high-ended hifikre is való többutas jelprocesszorral gyönyörűen belőve. Minél több utad van, annál sokkal de sokkal nehezebb az álltalános fellépő fáziskorrigálást elvégezni, főleg a váltási pontokon. Rengeteget kell számolgatni, főleg spekrálisan méricskélni, hogy jó-e már, vagy már túl van méretezve stb., stb. Hosszadalmas ha jól csinálja az ember. Minél több elemet raksz emiatt is az amúgy sem egyszerű jól megépített váltódba, annál nagyobb jel veszteséggel hallhatod meg a kívánt zeneszámaidat mire a füledet megcsiklandozza. A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2021
Régen (90-es évek) voltak csöves erősítőim meg hozzávaló hangfalak. Szobai meg gitár hangfalak is. Az a kellemes mély-lágy hang tetszik nekem, a tiszta énekkel kiegészítve. Mikor egy jobb akusztikájú kis teremben csak a gitár alapok meg a hangosítatlan dob megszólalt... hát olyat azóta sem halottam. Nem vagyok hifista, erősen színezett az a hang amire emlékszem.
Jelenleg nincs csöves végfokom, de már egy kis csöves előerősítőn is érzem (vagy oda gondolom) azt a bizonyos hatást. Az AlNico nem egy csoda-dolog, ezt elfogadom, de reménykedem hogy abba az irányba tolja el a hang reprodukciót amit kedvelek. Egyetértek azzal amit írsz a koax-ról. Nem idegenkedem a 2-3 utas / 2-3 hangszórós rendszerektől, de Koax-ban és szélessávúban keresem azt amiről írtál. Koax-ból csak autós hangszórókat volt módomban kipróbálni - meg valami ismeretlen gagyit. Eddig nem is gondolkodtam 20cm felett, mert ha lesz végleges helye a barkács hangfalaimnak akkor az a zsúfolt dolgozószoba lesz. Nem részletezve, az elhelyezés csak a 25cm széles előlapot engedi meg. Van gyári hifim, meg a nappaliban rendes házimozi, azt nem akarnám lecserélni, meg ütközni sem emiatt a feleségemmel. Ha lenne egy tágas hallgató-hobby szobám, akkor sok mindent kipróbálnék. Szóval Koax terén a "kísérletek" után majdnem eljutottam a vásárlásig, de végül nem vetem meg ezt a SEAS COAXIAL H1353 T18REX/XFC : Bővebben: Link Szállításal 400 EUR körül lenne egy pár. A frekvencia menete is zavar picit, meg nem világos, hogy az ide való másod vagy harmadrendű passzív váltó miért ne okozna fázis problémát. Ráadásul ugyanúgy kell alá mélysugárzót (vagy vele egy dobozba mély hangszórót) tenni mint a szélessávúak alá. 20cm-nél nagyobb koaxot még nem hallottam, de addig hiányzik a szép természetes énekgang amit egy 20cm-s szélessávú produkál. De ha van konkrét tipped 20cm-ig koax hangszóróra szívesen meghallgatom, a szélessávú beszerzéssel még nem hoztam végleges döntést. A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2021
Hangosítás és hifi szinten nem tudok szólni az alnico vs kerámia dologhoz, viszont Vox AC30 gitárerősítőt hallottam Alnico blue, és Greenback hangszóróval is. Nem a videómegosztós, hanem személyes hallgatásról van szó. Akkor lenne a két hangszóró tesztje korrekt, ha csak a mágnes lenne cserélve, de sajnos a membrán engedékenysége, a kopogtatás hatására érezhető rezonancia, de még a terhelhetőség sem ugyanaz. Félő, hogy nem csak a mágnes anyaga miatt szól másként a két hangszóró, mert csak az átmérőben hasonlóak.
Az is érdekes, hogy leginkább a Vox AC30 erősítővel jelentkezik a hatalmas eltérés, egyéb csöves vagy tranzisztoros erősítővel nem annyira. A Vox AC30 végerősítője visszacsatolatlan PP, tehát ha optimálisan van illesztve, akkor a damping faktor kereken 1. Minden egyéb erősítőnek jóval nagyobb.
Azt a kellemes lágy mély hangot amiről beszélsz a csöves erősítő produkálta, félvezetős olyat sose fog, semmilyen band pass ládával sem. Meg lehet próbálni, hogy a visszacsatolatlan csöves rossz dampingjának az analógiájára építesz valamit félvezetővel de nem gondolom hogy attól az még úgy fog szólni, sőt biztos hogy nem.
Ahogy az Attila is írta, bárminemű hangszóróban a 25 centi az optimum szerintem, abból is több vegyesen kötve. A kisebbekkel képtelenség az igazi telt mély hangok visszaadása, hiába van köré építve csoda doboz, a nagyobbak meg már nem szólnak szépen, azok már nagyon a PA irányba mutatnak.
Köszi, ez is nagyon hasznos infó volt. Ezt a részt nem értem:
Idézet: „25 centi az optimum szerintem, abból is több vegyesen kötve.” Mit jelent hogy vegyesen kötve?
Hogy nem 1db nyöszörög belőle hanem 4db oldalanként. A képen nem pont olyan van de majdnem.
Nálam is 4-4db 25 centis tányér van oldalanként, és brutálisat szólnak a 6W-os csöves erősítőmmel is.
Huha... 4db 25cm oldalanként az már brutál méret. De biztosan szépen szól.
A mély hanghoz membránfelület kell. Püfölj meg egy 60 centi átmérőjű dobot, utána próbáld meg azt a hangot visszaadni egy 15 centis hangszóróval. Nem fog menni, és teljesen mindegy hogy az a hangszóró mennyire drága, vagy éppen méregdrága. Lehet jó nagy kitérése, meg mindenféle méretezett kiemelést produkáló doboz hozzá, az akkor se lesz olyan.
Nem akarok beleszólni az eszmecserébe egyálltalán.
Hallgattál már W-bin (hiperbass) ládát? Sajnos eltűnt tipusról beszélek mert megfelelő méretezéssel hatalmas ládát ad. Ha jól emlékezem akkor 30-as hangszóró volt benne márkát ne kérdezz már passzolom. Egy párat építettünk belőle de akkora volt mint egy egyajtós konyhaszekrény persze élére állítva a dobozt. Lényeg hogy teljes eredeti méretezéssel hatalmas volt. Utánna már próbálták kicsinyíteni de akkor már nem volt jó így letett róla mindenki. No az volt olyan mocsok láda hogy régi tba810-es erősítővel meghajtva olyan irdatlan mély hangokat tolt hogy csodálkoztunk rajta . Annyira irdatlan mélyeket tolt hogy nem mertük nagyobb erősítővel hajtani. Viszont a két doboz egymás mellé felállítva oldalára akkora volt mint egy kétajtós ruhásszekrény. Kezelhetetlen nagy doboz ergo. Na ennél füleltem azt hogy a mélyhang képes volt olyan mélyre lemenni mint egy templomi orgona (ami tudjuk hogy a lemélyebbre megy) és körülbelül ugyanazt az irdatlan velőtrázó remegéssel produkálta. Mindez valamikor a 80-as évek elején volt így már kissé kopottak az emlékeim ezügyben. Ha jól emlékezem rá akkor úgy írta annó a cikk amiből építettük hogy szinte akármilyen hangszóróval szerelhetjük akkor is ugyanazt produkálja (bár én ebben kételkedtem annó is). Mélyhang leadásához (nem buhogásról beszélek) membránfelület kell ez így igaz. Egy subwofer ugyan mélyen puffog de egy jó orgona szólónál ahol játszonak is a mélyhangal nem csak morogtatják ott elvérzik. A nagyon mély bass játékokra nagy hangszóró kell. Az tudja lesugározni azt a hullámhosszt. A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2021
Ugyanezt mondom, csak ennyire nem egyszerű, mert akkor fogunk egy 60 centi átmérőjű hangszórót és az a tuti, de nem. Már egy 25 és egy 30 centis sem ugyanúgy szól. Beteszed alkalmas dobozba, bekötöd, adsz neki 1-2W zenét, és azt veszed észre hogy a 30-as nem tetszik, a 40-es meg pláne nem (olyanom is van), de ugye lehet a felület máshogy is növelni, több darabbal. A nagyon nagy méretű hangszórók nem otthoni zenehallgatásra valók, jelentsen az bárkinek bármit, audiofült, híg endet, hifit vagy akármit.
Az inkább tölcsér volt. Helyhez kötött rendezvényeken mint például mozi, vagy állandó színpad esetén biztosan jó. Egyesek szerint a legjobb a tölcsér, csak hát az elhelyezés szempontjából ott is kompromisszumot kell kötni. Ha egy oktávval lejjebb kell menni, akkor az kétszeres méret. De minden irányban, tehát kettő a harmadikon térfogat, szóval nyolcszoros. A méret csökkentése nem megengedett (sajnos).
Valami bakafántos tölcséres nemistudom mi volt.
Igen sajnos a méretek miatt nem vállt közkedvelt kipakolós hangfallá. Nem is tudom de szerintem itt a környezetemben de még a tágabb környezetben sem tudok róla hogy bárhol lenne és használnák. |
Bejelentkezés
Hirdetés |