Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Akkor gondolom ez alapján kellene megválasztani a működési frekvenciáját is ugye?
Szerinted mennyi lenne az ideális?
A frekire szerintem a max átviendő hangfrekvencia az irányadó, annak kb tízszerese legyen. De a szekundertekercs fogja behatárolni a maximumot. Alatta lesz jóval a középhullámú sávnak. Mint mondám, a szekunder huzalhossza irányadó lesz, a megfelelő frekvenciát a tetőkapacitással be tudod lőni.
Köszi a választ!
Találtam itthon egy QBB100a60 típusú dupla darlington tranzisztort, meg egy SMK75GAL123D IGBT-t. Valamelyik jó lenne a meghajtásba? Vagy valami FET-et nézzek inkább? Köszi.
Fognak szeretni.
Én nem viszek pakkot, az tuti...
Ezt most nem értem...
Idézet: „Ezt most nem értem...” Pucuka, ha felébredt ebéd után...
Van. EHT, (Egységes Hírközlési Törvény) zavarsugárzással kapcsolatos részek.
Javasolt árnyékolt szobában használni. A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2020
Üdv!
Akkor legálisan nem lehet építeni?
Lehet, de a zavarsugárzási követelményeket teljesíteni kell, azok meg elég szigorúak. Ha teljesíted, akkor észre sem veszik, ha észreveszik, mert túllépted az előírt zavarszintet, akkor már macerás a dolog. Vagy elállsz a használatától, és elbontod, vagy engedélyezteted, ami költséges, és hosszadalmas.
Viszont ha 9 kHz alatt van a freki, és nincs jelentős harmonikus sugárzás, akkor mehet a dolog. Csak általában a Tesla tekercsek kapcsoló üzeműek, ezért a magasabb frekvenciákon történő zavarsugárzásnak kicsi az esélye A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2020
Sziasztok, végre működik.
Sziasztok! terveztem egy zenélős drsstc tesla tekercs áramkört, és szeretném megtudni működik-e. A primer és a szekunder tekercs, és a tekercs tetején lévő fánk már kész van, csak a vezérlő hiányzik. A szekunder tekercs adatai:
hosszúság: 48cm, sugár: 5cm, menetszám: 1920, drót átmérő: 0.25mm. A primer tekercs adatai: hoszúság: kb. 1.5cm, sugár: 6.5mm, mentszám: 4+1, drót átmérő: kb. 1.5mm. A primer kondenzátor egy MKP 2µF 400v. Szerintetek működni fog? Minden segítség jól jön. köszi!
Szia!
A primer megcsapolást ne a rajzod szerint csináld - vagy 4, vagy 5 menet legyen, de ne rövidrezárva 1 menet.
Szia!
Köszi a segitséget! Szerinted az áramkör jó így, érdemes megépíteni? köszi
Az a trafós IGBT meghajtás, így ahogy a rajzodon van, biztosan nem jó, max. füstöt lehet vele előállítani.
A hálózati feszültséget, sem kellene összekötni a meghajtó rész GND-jével. Így elég életveszélyes. A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2020
Az igbt-k meghajtását 4 db független tekerccsel alkosd meg. Példát találsz rá a 230-as kapcsolóüzemű topikban.
Szia!
Nézd át a tekercselés irányát - átlósan kell nyitni a feteknek. Azt a sok írást meg töröld le, semmi értelme ott. A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2020
A hálózati feszt egyenirányító graetz egyik oldala a GND. A trafó szekunderét egyenirányító graetz (ami melesleg fordítva van) egyik oldala szintén GND. Ezért életveszélyes. De ez a kapcsolás ezen kívül is elég sok sebből vérzik... Inkább keress valami jobbat a neten.
Ha értenéd a működését, akkor feltűnne a többi hiba is - de úgy tűnik nem ez a helyzet. Ezért, inkább 12V-os vagy 24V-os miniteslát javaslom, azzal határozottan jobbak lesznek a túlélési esélyeid. Hálózati feszültségről működő verzió építésével inkább még várj. Amikor majd kicsit mosolyogva nézel erre a régi kapcsolásodra, és látod mi minden van benne elszúrva - és még akkor is akarsz tesla tekercset építeni - na akkor lesz érdemes újra nekifutni ennek. Amúgy a minitesla sok szempontból jobb, pl. nyugodtan lehet játszani, kísérletezni vele, anélkül, hogy komolyabb áramütést vagy égési sérülést szereznél, és a lakásban levő többi elektromos berendezést sem fogja kinyírni.
Kicsi tesla tekercs már van, de azért köszönöm a segítséget!
Azt hittem rájössz, hogy erre céloztam: Bővebben: Link
A 12V-os verzió kb. 3..10cm-es, 24V-os verzió 10..15cm-es szikrákat is képes generálni. Azért az messze nem az a kis plazmapötty, ami a fotódon szerepel, viszont ennek ellenére lehet vele úgy játszani, ahogyan egy 230V-ról működő Tesla tekerccsel nem igazán (a veszélyessége folytán). A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2020
Még egy 15...20 éve készült fotó kedvcsinálónak! (12V-os minitesla, kissé túlhajtva 18V-al)
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2020
Kinek kell ("némi" anyagköltség térítés fejében)
-nagy méretű Van de Graaf generátor: 2 m magas, 50 cm széles szilikon szalag, 1 kW-os motor hajtja, -nagy méretű Tesla-trafó, (2 db is) -nagyfeszültségű kísérletekhez további eszközök: pl. neontrafó 30 mA, fémgömbök, Lichtenberg-féle képek készítéséhez eszköz, trafó, - 8 kV-os neontrafó + 1 méteres "Jákob-létra" eszköz,
Kár, hogy nincs annyi helyem, mint ami ezekhez kellene.
Sziasztok!
Van egy Tesla tekercsem. Olyan közepes méretű. Kb. 30cm hosszú, 1800 menet. Szeretnék vele kísérletezni. Olyan maximum 20W bemenő teljesítmény mellet, staccoló nélkül. A legegyszerűbb, 1 tranzisztoros kapcsolással hajtanám. Úgy, hogy egy kompakt fénycső szépen világítson a közelében. Mi az a biztonságos távolság, amit a számítógéptől és egyéb elektronikai berendezésektől érdemes tartani? Már gondolom 1 méterre drasztikusan csökken a térerősség? A földelést, a radiátorra kötném. A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2021
Szia! Ha megvan még a tesla tekercsed, és eladnád, engem érdekelne.
Sziasztok!
Van egy ilyen tesla trafóm, Skori 24 féle. A kérdésem, hogy milyen meghajtó trafót vegyek hozzá? Kétfélét toroidos tekercset látok, egy 230/24V és egy 17V-ost, 100W-ban. Ugye ha a 24V-ost egyenirányítom, akkor abból 33V is lehet, kérdés hogy bírja-e ezt az elektronika, vagy inkább a 17V-ost egyenirányítsam (abból lesz 24V csúcson, de a szívja a trafó akkor kevesebb)? Köszi, Laci |
Bejelentkezés
Hirdetés |